جواد شمقدری که انتقاداتش از جشنواره های آن طرف آبی در یکی دو سال گذشته یکی از حاشیه های ثابت او به عنوان معاونت سینمایی بود؛ حالا تمام قد از برگزیده شدن این اثر در اسکار حمایت می کند.

گروه فرهنگی مشرق- معاون سینمایی وزارت ارشاد در حاشیه بازدید از پردیس سینمایی ملت : " "جدایی نادر از سیمین" ظرفیت نامزدی اسکار را دارد ولی سیاست های این آکادمی قابل پیش بینی نیست."
فیلم سینمایی جدایی نادر از سیمین سال گذشته بیشترین جوایز جشنواره فیلم فجر را به خود اختصاص داد؛ این اتفاق در حالی رخ داد که بسیاری از منتقدان منتظر بودند، ساخته رضا میرکریمی رقابت نزدیکی با این فیلم داشته باشد، اما بر اساس آنچه بعدها گفته شد، اختلافات میان میرکریمی و برگزار کنندگان این جشنواره باعث شده است تا این فیلم نادیده گرفته شود.
ارائه بیشترین جوایز به این فیلم در مقابل نادیده گرفتن آثار بزرگ دیگر پیامی روشن برای مخاطبان و منتقدان سینمای ایران داشت؛ پیامی که باعث شد تا برخی منتقدان این فیلم را " فیلم دولتی" سینمای ایران لقب دادند؛ چرا که ساختار دولتی مدیری همچنان این فیلم را مورد حمایت قرار می داد.
پس از اکران این فیلم در سینما ها البته تا حدودی ماجرا متفاوت شد. رقابت در میزان فروش باعث شد تا بیش از هرچیزی رقابت میان این فیلم و "اخراجی ها 3" تریلر پرفروش مسعود دهنمکی تیتر اخبار شود، اما در میانه این هیاهو همچنان گه گاه اشاره به لقب مشهور فیلم جدایی نادر از سیمین به گوش می خورد.
ماجرا زمانی جدی تر شد، که همزمان با اعطای جایزه های رنگارنگ جشنواره های اروپایی به آخرین اثر فرهادی، بحث ارائه این فیلم به عنوان نماینده ایران در اسکار، مطرح گشته و دوباره "جدایی نادر از سیمین" تبدیل به خبر داغ رسانه هاشد.
آنچه تنور بحث و جدل ها را داغ تر می کرد، جنس فیلم فرهادی به عنوان طرح دغدغه های طبقه متوسط از نظر گاهی روشنفکری بود، دیدگاهی که اگر چه مورد پسند و پذیرش جشنواره های آمریکایی و اروپایی قرار گرفت، اما از طرف طیفی جدی از نخبگان ایرانی نبود.
در جدی ترین اظهار نظر ها واکنش ابراهیم حاتمی کیا، بیش از همه به چشم آمد. ابراهیم حاتمی کیا که گزارش یک جشن را به جشنواره ارائه داده بود و به دلیل مضمون خاص فیلمش، اکران آن با مشکل موجه شد، با وجودی که همه زمینه های لازم را برای گرفتن موضع اپوزوسیون داشت، اما از موضعی ملی وارد نقد شد و به شدت به فرهادی و فیلمش به دلیل رویکرد رو به غرب فیلم و شخص کارگردان حمله کرد.


با این همه و با وجودی که بسیاری پیش بینی می کردند که "جدایی نادر از سیمین" به واسطه دیدگاه تحلیلی منفی به جامعه و خانواده، و سنت های ایرانی نماینده ایران برای اسکار نباشد، این فیلم از طرف دستگاه سینمایی کشور به عنوان نماینده ایران معرفی شد.
به نظر می رسید جریاناتی غیر از جریان سینمایی می کوشد که این فیلم را بیش از آنچه که هست مورد حمایت قرار دهد.
شاید در هیچ دوره ای در سال های پس از انقلاب نتوان چنین پشتیبانی مشترکی را از یک تولید فرهنگی در داخل و خارج از کشور مشاهده کرد.جواد شمقدری که انتقاداتش از جشنواره های آن طرف آبی در یکی دو سال گذشته یکی از حاشیه های ثابت او به عنوان معاونت سینمایی بود؛ حالا تمام قد از برگزیده شدن این اثر در اسکار حمایت می کند؛ همان اثری که با معیارهای مورد انتقاد شمقدری در جشنواره های متعدد تقدیر شده بود.
شاید ریشه های این اتفاق را باید در رنگ سیاسی گرفتن سینمای ایران در سالهای دولت دهم جستجو کرد. به نظر می رسد اراده ای فراتر از شمقدری در این ماجرا در حال دیکته کردن یک برنامه برای دستگاه فرهنگی کشور است؛ اراده ای که شمقدری به هر علتی در مسند مدیریت سینمایی کشور در حال تن دادن به آن است.
این اراده هر چه که هست یک مسیر را آغاز کرده، که متاسفانه اصحاب فرهنگ با هر اندیشه ای؛ خواه روشنفکر و خواه انقلابی از آن متضرر خواهند شد، مسیری که راهبرد های سیاسی را در دنیای فرهنگ حاکم خواهد کرد.
از این پس این منفعت سیاسی است که مشخص می کند کدام اثر فرهنگی تر است و در نهایت هنرمندان با محک قدرت رتبه بندی خواهند شد.
دولتی شدن "جدایی نادر از سیمین" نه از آن جهت است که متولیان پشت پرده فرهنگ کشور یا بهتر بگوییم سیاسیون زمامدار فرهنگ به اندیشه های فرهادی یا امثال او اعتقاد دارند، بلکه از این جهت است که آنها می کوشند تا از ارتفاع این موج برای دست یابی به پله های بالا تر استفاده کنند؛ این اتفاق دقیقا از همان جنس رخداد فرهنگی است که برای نمایشگاه عکس هنرپیشه های زن سرمایه گذاری می کند.
این اتفاق شوم از یک سو پای سیاست بازی را به فرهنگ و هنر کشور باز خواهد کرد و از آن سو، سوداگری و کاسبکاری را به میانه عالم فرهنگ و هنر کشور خواهد کشاند.
فاعتبرو یا اولی الابصار.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 34
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 2
  • ۲۳:۴۳ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۵
    0 0
    دوست عزیز پس میخواستی ورود اقایان ممنوع یا اخراجی ها نامزد ایران بشه ؟ هنرمندی که نتونه مشکل جامعه اش را بگه بدرد نمخوره ،نیکلای گوگول نویسنده بزرگ روسی اول کتاب مردگان زرخریدش میگه "این کتاب را نوشتم تا معایب ونواقص ملت روس را نشان دهم نه صفات حمیده وپسندیده ی او را" حال هنرمندی مانند فرهاد با این فیلم درد جامعه ما را نشان داده و ما را بر صندلی قضاوت نشانده بجای تشویق او ، باز هم به خود ودیگران دروغ میگوییم که سیاه نمایست این فیلم،سیاسی است و...
  • ۰۰:۴۹ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
    0 1
    تو یا وطن فروشی یا آی کیو صفر! تا حالا از خودت پرسیدی که چرا همیشه غربیها از فیلمهایی در مورد ایران استقبال و حمایت میکنن که یا طلاقه یا فقر یا بدبختیه یا .... خلاصه هر چی که چهره ی ایران رو سیاه و مخدوش و مردمشو بدبخت و بیچاره نشون بده! مجبوری مزخرفات یه مشت وطن فروش رو قرقره کنی!
  • ۰۱:۰۴ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
    0 0
    از چی مینالی ؟ مثلا هنرمندان ... ما یه پا سناتور هستن ! حالا از تصمیم شمقدری مینالی که ای وای سینمامون سیاسی شد ؟!
  • سید مهدی ۰۱:۱۲ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
    0 0
    این همه آسمون ریسمون بافتین که بگین مشایی این فیلمو فرستاده اسکار تا رای جمع کنه! نه عزیز با وجود اینکه به این فیلم نقد جدی دارم ولی از دیدگاه هنری و تکنیکی هیچ رقیبی نمیشه برای این فیلم پیدا کرد . معاونت سینمایی هم بر خلاف تصورات و توهمات شما امسال اشتباه پارسال رو تکرار نکرد و بهترین رو انتخاب کرد. پارسال با یک برخورد احساسی و سیاسی یک فیلم تجربی اولی بنام بدرود بغداد رو فقط بخاطر روحیه مثلا ضد امریکایی(که ابدا در فیلم نیست) این فیلمو به بهترین فیلم پارسال یعنی طلا و مس ترجیح دادن که کار 100 درصد اشتباهی بود ولی امسال این اشتباهو تکرار نکردن. حالا شما خودتونو به در و دیوار بزنین تا یه جوری هر اتفاقی توی کشور رو به مشایی بچسبونین. هر چند از کسایی که اتهام سنگین گرای حاج قاسم سلیمانی به امریکایی ها برای ترور رو به مشایی نسبت میدن انتساب بقیه اعمال دور از ذهن نیست!
  • مهدی ۰۱:۳۵ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
    0 0
    این فیلم که انصافا ساخت استادانه ای دارد در لایه های پیدا و پنهانش به تلاش برای تخریب چهره شرع مقدس، قانون، و طبقات متوسط اجتماعی می پردازد. البته وجهه نسبتا شرعی فیلم و خط ساده و ظاهری آن مخاطب صادق و بی غل و غش ایرانی را به خود جذب می کند. بسیاری از زوایای این فیلم به سادگی قابل دریافت نیست و تنها بخشی از متخصصان سینما می توانند به آن برسند. این گرچه از نقاط قوت فیلم است، برای مخاطبان (از پیش تعیین شده) آن سوی مرزها در فیلم گنجانده شده است.
  • ۰۷:۱۷ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
    0 0
    آقا سيد كي حرف از مشائي زد ؟؟؟ بعدشم شما از اين آدم دفاع نكن كه كارنامه اش خيلي سياه تر از اين حرفاست.
  • یوسف ۰۷:۳۶ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
    0 1
    می خواستم نمره منفی بدم اشتباهی نثبت دادم دوست عزیز اینکه این فیلم بسیار خوش ساخت است جای خود ... اما نمیشه اهداف پشتش رو ندید ... کارشناسانی در حد حاتمی کیا اهداف پشت این فیلم رو میبینن
  • علی ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
    0 0
    چرا ساخته های بی بدیل حاتمی کیا اینقدر غریب افتاده اند یه گوشه ای ؟ چون غربی که به نادر و سیمین خرس میده , هیچ درکی از سینمای حماسی ما نداره . پس این غرب و اون خرس و اسکار برای ما ملاک نیست . افق دید در بعضی از ساخته ها خرسه و اسکار . اما اون حاتمی کیاست که آژانس شیشه ای رو می سازه . یا اون شهاب حسینی عزیزه که شوق پرواز رو بازی می کنه . اصلن بزار ببینم اگر اون سکانسهایی که شهاب حسینی توی نادر و سیمین بازی کرده بود رو حذف کنیم , دیگه چیزی هم از فیلم باقی می مونه ؟ یا حق .
  • ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
    0 0
    این سخن حضرت امام که فرمودند هرگاه این غربی ها از شما تعریف و تمجید کردند بدانید راه را کج رفته اید را در همه عرصه های سیاسی فرهنگی باید ملاک قرار داد نمونه اش همین فیلم ببینید چه حلوا حلوایی غربی هادارند براش میکنند پیداست که این کار بی قصد وغرض نیست به قول معروف سلام گرگ بی طمع نیست !
  • ۰۹:۴۳ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
    0 0
    قوزک پا چه ربطی به شقیقه داره آخه برادر من!!!
  • حسین ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
    0 0
    اسم اصلی این فیلم مزخرف اینه " جدایی اصغر از اخلاق " !!!
  • ياسر (SUZUKI 1000) ۰۹:۵۸ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
    0 0
    حالم از فرهادي و ديدگاهش بهم ميخوره ؛ يه جورايي حس ميكنم وطن فرشه ...
  • حسین ۰۹:۵۹ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
    0 0
    اسم اصلی این فیلم مزخرف اینه " جدایی اصغر از اخلاق " !!!
  • میثم ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
    0 0
    بعضیا واقعا عقل ندارنا هر فیلم که چهره بدبختی ایران رو نشون میده اونوریا به به و چه چه بهش نشون میدن در تعجبم چرا بعضی از عقول نمیفهمند
  • ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
    0 0
    فیلم یک حبه قند بهترین گزینه بود ولی یکسری از مسئولان یا فهم ندارند و یا... که به این فیلم که سراسر برای فحش به ایران و ایرانی نشانه گذاری شده بود بها می دهند این فیلم محصولی از سینمای روشنفکری است در سینمای روشنفکری هیچ چیز بدون معنا نیست از سی دی شجریان تا پوستر بزرگ سرخ پوست که بر دیوار خانه است از بهم ریختگی خانه تا نشان دادن مدفوع پیرمرد که با پاره شدن کیسه زباله در پله میریزد از دروغ گویی همه شخصیتها تا دروغ نگفتن زنی که می خواهد از ایران برود
  • امیر ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
    0 0
    بهتره بگیم جدائی اصغر از خدا شمقدری و سجاد پور از خدا
  • ۱۴:۴۱ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
    0 0
    چه ربطي داره چرا شما مشرقيا شلوغ كاري مي كنين؟! مگه تمام دولت دهم و سياست هاي دولت به شمقدري ختم ميشه كه تيتر زديدن؟!!! اونم با اين فيلم سياه اصغرفرهادي؟
  • کمال ۱۹:۵۹ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
    0 0
    گل گفتی به خدا
  • امیر ۲۰:۰۲ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
    0 0
    از همون سکانس اول که سیمین میگه من نمیخام بچه ام تو این شرایط کشور بزرگ بشه ، معلوم میشه این چه فیلمیه
  • Rouzbeh ۲۰:۳۵ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۶
    0 0
    آخه بی انصاف اولا همون ابراهیم حاتمی کیا هم که فیلم هاش اجازه اکران ندارن ،دوما شاید تنها انگی که به فیلم فرهادی نچسبه دولتی بودنشه . سوما مثل همیشه یه کم خجالت بکشید .
  • اشکان ۰۱:۱۶ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۷
    0 0
    مدفوع پیرمرد؟!!!!!! شما مطمئن هستید؟ والله تا جایی که ما دیدیم یه چند تا پوست میوه بود! آخه چرا دروغ می‌گید برای بد جلوه دادن یک فیلم زیبا؟
  • منتقد ۰۱:۳۸ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۷
    0 0
    اول واخرش اصغر می مونه و خرسش جواب اون دنیاشم باخودش که چطور میخواد جواب یک ملت رو در عوض خوش رقصی درمقابل دشمن بده!
  • ۰۴:۱۸ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۷
    0 0
    همین که شما عقل داری ما را بس است
  • ۰۴:۱۸ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۷
    0 0
    سوزوکی جان احساس نکن یه خرده هم به مغزت فشار بیار
  • یوسف ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۷
    0 0
    همش بازی شهاب حسینی بود ولاغیر
  • م.ش ۱۱:۱۵ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۷
    0 0
    خاک بر سر این معاونت سینما با این وضعیت افتضاحی که درست کرده ؟ فیلم هایی مثل طلا و مثل و یه حیه قند باید بمونه و فیلم های این وطن فروش ها بره خارج . از اول انقلاب هم همیجور بوده . هر فیلمی مارو بد بخت و بیچاره نشون داد فرستادن خارج . مثل همه فیلم های کیارستمی و بهمن قبادی و ...
  • اشکان ۱۴:۱۰ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۷
    0 0
    عجب استدلالی! خب حالا با این حرف چی ثابت می‌شه؟ مگه شهاب حسینی گفته از بازی توی این فیلم پشیمونه؟ یا شوق پرواز در مخالفت با جدایی نادر از سیمین ساخته شده؟... خدا وکیلی استدلالت رو خودت هم فهمیدی؟
  • ۱۵:۰۵ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۷
    0 0
    اگه دولتی نیست پس چرا با وساطت دولت توقیفش لغو شد
  • ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۷
    0 0
    وقتی که یهود به قدری از اکران ملک سلیمان نگران است که نمی گذارد این فیلم حتی در کشورهای اسلامی اکران بشود چرا ملک سلیمان را به اسکار معرفی نکردیم. جدایی...توی پارک ملت رضایت6درصد مردم رو فقط داشت ولی فیلم های ارزشی اخراجی ها و آژانس شیشه ای 57درصد آرا رو کسب کردن
  • محسن ۱۹:۲۱ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۷
    0 0
    واقعا که...
  • بچه ۲۲:۱۵ - ۱۳۹۰/۱۰/۰۷
    0 0
    تا تو بیای ربطشو بفهمی صبح شده!؟
  • sara ۲۱:۱۳ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۶
    0 0
    من هنوز فیلموندیدم اما اینقد در موردش بد و خوب شنیدم که خدا میدونه. اما خداییش فک کنم بد نباشه .آخه دوستام زیاد ازش میتعریفن.اما اگه اینجوری باشه که شما نوشتین میخام سر به تن فرهادی و دار و دسته ش نباشه.
  • مرتضی ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۷
    0 0
    ننگ بر کسایی که از برنده شدن ایران و ایرانی نه تنها احساس غرور نمیکنن بلکه به دلیل مواضع سیاسی از اون شرم دارن
  • مرتضی ۲۳:۴۵ - ۱۳۹۰/۱۰/۳۰
    0 0
    سلام دوستان آدم عقل داره اگه دشمنش ازش تعریف کنه باید یه فکری بکنه ببینه دلیلش چیه مثل همون حرف امام خمینی که گفتن اگه دشمنتون از شما تعریف و تمجید کرد بفهمین که راه رو کج رفتین ما مخالف پیشرفت نیستیم فقط میخایم راه درست رو بریم

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس