به گزارش خبرنگار دیپلماسی عمومی مشرق، تارا دایان سوننشاین به منظور کسب سمت معاونت دیپلماسی عمومی و امور عمومی وزارت خارجه آمریکا، در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا دست به ارائه نگرشها و رویکردهای خود در این زمینه زد. وی دیپلماسی عمومی را ابزاری برای افزایش نفوذ و امنیت آمریکا از طریق تاثیرگذاری بر ملتهای جهان دانست و آن را جز لاینفک امنیت ملی به حساب آورد. سوننشاین همچنین در سخنرانی خود به اصول لازم برای کشورداری در قرن 21 پرداخت. دفاعیه کامل وی به شرح ذیل میباشد:
ضمن عرض
ادب و احترام، امروز در اين جلسه حضور يافتم تا با ارائه سرفصل برنامههاي خود حمايت
شما را براي نامزدي پست معاونت ديپلماسي عمومي و امور عمومي وزارت امور خارجه جلب
نمايم.
بخش اعظم سوابق بنده در بخش سياست خارجي و ارتباطات بوده است كه وجوه اشتراكي را با ديپلماسي عمومي دارند.
در ابتدا اجازه دهيد خاطرنشان سازم كه اينجانب ديپلماسي عمومي را به مثابه يك حرفه دانسته و مهارتهای آن را براي پيشبرد منافع ملي بسيار حياتي ميدانم. امروز كه در اينجا گرد هم آمديم، در سراسر جهان ــ مردم آمريكا و همپيمانان آنها در سفارتخانهها، كنسولگريها، دفاتر نمايندگي و پایگاههای مختلف ــ تلاش دارند تا از ديپلماسي عمومي حمايت نمايند. تلاش آنها و فعاليت دیپلماتهای شهروندي و داوطلبان آمريكا از طريق برقراري روابط با سايرين ميتواند به ايجاد جوامع مدني قدرتمند كمك نمايد. متخصصان ديپلماسي عمومي در هر كجا كه هستند– دنياي واقعي يا مجازي– بايد تحت مديريت و حمايت ما قرار گيرند.
ديپلماسي عمومي ابزار مشتركي براي تحقق هدف مشترك افزايش نفوذ و امنيت آمريكا از طريق تأثیرگذاری بر ملتهای جهان است تا بدين ترتيب ما را بهتر بشناسند و درك كنند. بحث اصلي در واقع پيشبرد اهداف سياست خارجي آمريكا از طريق روابط نفر به نفر در يك جامعه پيچيده و شبكهاي جهاني است.
براي كسب موفقيت در اين حوزه ابتدا بايد نگاهي به نظرات ذيل داشته باشيم:
1- ديپلماسي عمومي امروزه جزء لاينفكي از امنيت ملي است– بخش مهمي از فن و هنر سياستمداري در قرن بيستويكم است زيرا اينكه ما در داخل و خارج از مرزها تا چه اندازه امنيت داريم خود بيانگر منافع و ارزشهای مشترك جامعه جهاني است كه به درك واحدي از تعهدات و مسئوليتهاي مشترك منتهي خواهد شد.
2- ديپلماسي عمومي از طريق تعاملات جهاني امنيت اقتصادي را ارتقا ميبخشد زيرا روحيه رقابتطلبي ما را در بازار عقايد مختلف زنده نگه ميدارد اين دنياي دادوستد است– نه فقط كالا و خدمات بلكه عقايد و نوآوريها. ميتوانيم از مبادلات، تعامل و گفتگو در جهت پيشبرد سياستهاي علمي، پزشكي و توسعهاي، اكتشافات، باز كردن درب بازارهاي مختلف و آزاد ساختن توان اقتصادي جوانان و زنان، كارآفريني، افزايش مبادلات بخش خصوصي و حرفهاي و رفع اختلافات استفاده نماييم.
3- سوم اينكه، ديپلماسي عمومي امروزه بايد در بهرهگيري از فناوريهاي اطلاعاتي پيشرفته چالاك و انعطافپذير باشد. اطلاعات در دنياي امروز همانند اكسيژن است– بخشي از حيات جامعه به آن بستگي دارد. ما بازيگران مهمي در فضاي عمومي جهان هستيم كه دسترسي به اطلاعات هنوز، در بخشهايي از آن، محدود است– آنجا كه هنوز براي كسب اطلاعات موانع متعددي وجود دارد– يا جائيكه كنترل اطلاعات مورد سوءاستفاده برخي افراد قرار ميگيرد. دولتهای محدودكننده هنوز در تلاشند تا جريان اطلاعات را كنترل نمايند– اما شهروندان قدرت اطلاعات در فضاي عمومي را بر همگان ثابت ميكنند.
براي موفقيت ديپلماسي عمومي در قرن 21 بايد در تعامل با گروههای هدف رويكرد راهبردي و در استفاده از ابزارهاي جديد رويكرد تاكتيكي داشته باشيم. ديپلماسي عمومي بايد همانند ايالات متحده آمريكا باشد– مقاوم و انعطافپذير– منسجم، بدون فريبكاري و چارهانديش بويژه زماني كه منابع جهان كمياب است. به واسطه ارتباط با اهداف و اولويتهاي سياست خارجي و نيز ادغام شده در ساختار راهبردي روابط خارجي، ديپلماسي عمومي بايد نتايج حاصله را از طريق نظارت و ارزشيابي نشان دهد. فناوري قدرت دارد اما انسان توانمند است. هيچ جايگزيني براي اين مسئله وجود ندارد كه نظارهگر يك دانشجوي خارجي بر سر ميز شام، در كلاس درس يا شاغل در مؤسسات خود باشيم. ايالات متحده آمريكا به چنين مبادلاتي نياز دارد كه ميتواند در حوزههاي مختلف ما را با جامعه مدني مرتبط ساخته و كمك نمايد تا نسل بعدي رهبران جهان را بهتر بشناسيم.
در اينجا بايد اذعان كنم كه بسيار خوششانس هستم. متصديان قبلي پايه و اساس اين معاونت را محكم بنا نهادند از جمله ساختار راهبردي قوي معاونت ديپلماسي عمومي كه به همت جوديت مكهيل توسعه يافت. بسيار خوشاقبالم، البته اگر بنده را براي اين پست انتخاب نماييد، كه قرار است با خانم هيلاري كلينتون همكاري داشته باشم زيرا وي واقعاً درك صحيحي از قدرت هوشمند و ديپلماسي عمومي دارد. همانطور كه ايشان گفتند: «بايد به هر شيوه ممكن و در هر ساعت از روز به اين مقوله بپردازيم.».
مملكتداري در قرن بيستويكم نيازمند آنست كه با زمان حركت كنيم و اينكه ديپلماسي عمومي بايد با سياستها، اولویتها و ارزشهای مبتني بر دسترسي آزاد به اطلاعات از جمله دسترسي بدون محدوديت به اينترنت مطابقت داشته باشد. وزير امور خارجه نشان داده كه تا چه اندازه نسبت به مقوله آزادي اينترنت و همكاري با بخش خصوصي در جهت يافتن راهكارهاي مناسب براي بازداشتن كشورها از اخلال در برنامههاي راديو و تلويزيون و مسدود كردن اينترنت متعهد است. در صورت انتخاب، قصد دارم با شوراي مديران پخش برنامههاي برون مرزي و ديگران در چالش مهم ارتقاي سطح آزادي اطلاعات و دسترسي آزاد به اطلاعات همكاري نمايم.
بخشي از اصول كشورداري در قرن بيست و يكم، استفاده از ابزارهاي اطلاعاتي نظير شبكههاي اجتماعي است تا دريابيم هماكنون در جوامع مختلف جهان چه اتفاقي در حال رخ دادن است و بدين طريق بتوانيم روندها را بهتر پيشبيني كرده و حوادث را تحليل نماييم– زيرا اغلب اوقات آنچه كه در فضاي عمومي اتفاق ميافتد عامل تعيينكننده سياستها در بالاترين سطح دستگاه ديپلماسي است. توجه ويژهاي به دموكراسيهاي نوپا و قدرتهای نوظهور خواهم داشت زيرا كه كسب اطلاعات درباره آنها براي بالا بردن آستانه تحمل و شناخت ساير كشورها بسيار حائز اهميت است.
در صورت انتخاب، بر منابع موجود تمركز خواهم كرد. شكي نيست كه ديپلماسي عمومي، همچون ساير ابعاد دولت و زندگي مردم آمريكا، بايد به شيوهاي وظايف خود را محقق سازد كه بتواند هزينهها را كاهش دهد. جوديت مكهيل معاون سابق وزير امور خارجه در بازنگري راهبرد جامع منابع ديپلماسي عمومي در يك حركت اصولي و زيربنايي توانست منابع، برنامهريزي و اهداف كنوني سياست خارجي را همسو گرداند. اين اقدام شامل تخصيص منابع اساسي به كشورها و موضوعات با اولويت بالاتر و نيز نظارت و ارزشيابي ديپلماسي عمومي است و اينكه مطمئن شويم ميتوان نتايج حاصله را در معرض ديد عموم قرار داد. اين به منزله همكاري با سفارتخانهها، دفاتر نمايندگي، كارمندان امور فرهنگي و كارشناسان امور عمومي است. اين به معناي همكاري با دانشگاهها و سازمانهای فعال در فضاي عمومي است. برنامهريزي بلندمدت، هماهنگسازي برنامهها با منابع موجود كه با سياستها و اولويتهاي ما در ارتباط است و رهگيري نتايج از ابعاد مهم سياست كاري من در اين معاونت خواهد بود.
ديپلماسي عمومي در واقع به معناي تسهيل نمودن ارتباط مستقيم با مردم است. بخشي از وظيفه من توجه به مراكز مختلف آمريكا در خارج از مرزهاست و اطمينان از اين مسئله كه آيا آنها کارایی لازم را دارند. قصد دارم تا چندين تيم مختلف را با هدف انتشار آراء و نظرات و نيز به تصوير كشيدن هويت واقعي خود تشكيل دهم و با بهرهگيري از ابزارهاي مهمي نظير مبادلات آموزشي و فرهنگي و برنامههاي بينالمللي در جهت ارتقاي درك متقابل گام بردارم. در صورت انتخاب براي اين پست جديد، مايلم تا بر حوزههاي مهم ذيل تمركز نمايم:
اولاً، همانطور كه در ابتدا عرض كردم، تاكيد بر اهميت ديپلماسي عمومي به عنوان يك حرفه و احترام گذاشتن به مأموریت آن و کسانی که در اين حوزه فعاليت دارند، بسيار حائز اهميت است. براي كسب موفقيت بايد گروهي از مأموران زبده، منحصربهفرد و مصمم را جذب نماييم.
ثانياً، همچنان بر اين مسئله تاكيد دارم كه ديپلماسي عمومي چگونه ميتواند در مقابله با افراطگرايي خشونتآميز منجمله نفوذ در ميان جوانان براي تغيير افكار آنها به ما كمك نمايد. يكي از مهمترین وظايف ديپلماسي عمومي كمك به ارتقاي امنيت مردم آمريكاست. با برجستهسازي اشتباهات ذاتي در افراطگرايي و با گفتن حقيقت ماجرا به مردم آمريكا، ميتوان مانع از جذب نيروهاي جديد به اين سازمانهای خشونتطلب گرديد. پيام نفرت و نابودي آنها هر روز كمتر و كمتر طنينانداز ميشود بطوريكه میلیونها نفر در سراسر جهان همواره خواستار حضور كامل آمريكا در جوامع آنها از طريق ساختارهاي دموكراتيك واقعي هستند. در نظر دارم با مركز بين سازماني ارتباطات راهبردي ضدتروريسم به عنوان ابزار كليدي تحقق اين هدف از نزديك همكاري نمايم. همانگونه كه معاون پيشين تاكيد كرد، ديپلماسي عمومي بايد از طريق هماهنگسازي راهبردها، اطلاعرساني و ارتباط بين سازمانهای مختلف- در كل نهاد دولت ادغام گردد. اين به معناي تشكيل گروههای مختلف و اقدامات همكاريجويانه براي برقراري ارتباط بين دپارتمانها، سازمانها و نيز همكاري با كليه بخشهای دولت و جامعه مدني براي انتقال بهتر پيام آمريكا به جهانيان است.
ثالثاً، تعامل مثبت با تعداد بيشتري از جوانان همانطور كه افزايش روزافزون تعداد جوانان جهان همچنان ما را به چالش ميكشدبه پيشبرد ديپلماسي عمومي كمك مينمايد . اميدوارم اين وظيفه خطير را به سرانجام برسانم كه دولت آمريكا هماكنون از طريق برنامههاي خود، از ورزش گرفته تا فرهنگ و مبادلات دانشگاهي نظير برنامه Kennedy-Lugar YES با جوانان اقصي نقاط جهان در تعامل است.
همچنين خود را در قبال مسائل زنان جهان متعهد ميدانم كه امروزه با آَنها دستوپنجه نرم ميكنند. زنان نيمي از جمعيت جهان را تشكيل ميدهند و به منابع، آموزش و تعامل بيشتر نياز دارند. ديپلماسي عمومي ما بايد شامل اطلاعرساني و برقراري ارتباط با آنها نيز باشد. آنها بخشي از آينده يك دنياي امنتر هستند. در صورت انتخاب، اميدوارم بتوانم در طول اين دولت با جديت كار كنم تا به زنان جهان اطمینان خاطر دهم كه در حوزه اقتصادي، فرهنگي، اجتماعي و سياست خارجي از حمايت ما برخوردار خواهند بود. در واقع، كل فعاليت معاونت ديپلماسي عمومي ميتواند از دستوركار اصول اقتصادي آمريكا حمايت كند. در برقراري ارتباط بين تجارت و ديپلماسي عمومي پتانسیل زيادي وجود دارد– اينكه دولت از قدرت خود در راستاي گشودن درهاي تجارت استفاده نمايد تا افراد بتوانند براي ايجاد نوآوري و كارآفريني بر روي عقايد و تجارت ساير افراد سرمايهگذاري نموده و به شناسايي نسل بعدي رهبران جهان كمك كنند.
هماكنون زمان گذار و فرصت عالي براي فعاليت در حوزه ديپلماسي عمومي، بهرهبرداري از قدرت فناوري و بهبود درك ارزشهای آمريكايي در سراسر جهان است. ما ملتهای جهان بيش از گذشته به يكديگر وابسته هستيم و آنچه كه در يك بخش از جهان اتفاق ميافتد بر بخش ديگري نيز تأثیر ميگذارد و در نهايت بر سبك زندگي ما تأثیر خواهد گذاشت. الآن زمان تاريخي و سرنوشتسازي براي ديپلماسي عمومي است و در صورت انتخاب، بنده اين لحظه حساس را غنيمت خواهم شمرد.