مسکن نمایه

اگر وزارت مسکن و شهرسازی نتواند در آینده نزدیک اقدامات موثری در ساماندهی بازار مسکن انجام دهد، دور از انتظار نیست که سیل ویرانگر نقدینگی انبار شده وارد این بخش شده و صدمات جبران ناپذیری وارد کند.

 سرویس اقتصاد مشرق - هفته گذشته بازار ارز التهابات خاصی را تجربه کرد که نتیجه آن افزایش قیمت دلار به بیش از ۶ هزار تومان بود. گرچه مقداری از این افزایش نرخ دلایل اقتصادی داشت اما کارشناسان معتقدند بخش زیادی از این اتفاق را باید در جو ذهنی و روانی مردم جستجو کرد که برای رسیدن به سود بیشتر، سرمایه‌های خود را به بازار ارز آوردند.

گرچه دولت توانست با تصمیم‌گیری ضربتی و برخورد دستوری، جلوی جو روانی افزایش قیمت دلار را بگیرد و آن را در محدوده ۴۲۰۰ تومان ثابت در نگه‌ دارد، اما با نگاهی دقیق‌تر به ماجرا شاهد پشت‌پرده خطرناک‌تری هستیم.

بیشتر بخوانید

چرا ارز گران شد؟+ عکس

ماجرا از این قرار است که سرمایه‌های کلانی که عده‌ای خاص در سال‌های اخیر و باتوجه به رکود نسبی در سایر بازارها و درعین حال جذابیت سود سپرده‌های بانکی به بانک‌ها سپرده بودند و سود سرمایه خود را دریافت می‌کردند، پس از مشاهده افزایش نجومی قیمت دلار، به بازار ارز وارد کردند و کنترل این بازار را از اختیار دولت خارج کردند.

ورود این سرمایه‌های کلان به بازار ارز که تقاضا را چندین برابر کرد سبب شد قیمت دلار در دو روز رشد باورنکردنی را تجربه و ساعتی افزایش یابد و حدود ۲ هزار تومان گران شود. طبق برخی آمار اعلامی، میزان دلار موجود در دست مردم بیش از ۲۰ میلیارد دلار است.

بیشتر بخوانید

ماجرای خروج ۱۴۰ هزار میلیارد تومان از کشور چیست؟ +عکس

گام اول دولت برای کنترل بازار ارز

 در مقابل این بحران در بازار، پس از ورود دولت به ماجرا که نتیجه آن جلوگیری از خرید و فروش ارز در صرافی‌ها و... شد و عملا جذابیت سودده بودن این بازار را برای دارندگان ثروت‌های کلان پایین آورد. بنابراین از هم‌اکنون زنگ هشداری برای مسئولان به صدا درآمده تا مراقب ورود این سیل نقدینگی موجود در کشور به سایر بازارها و تکرار آنچه در ارز اتفاق افتاد باشند.

حجم نقدینگی کشور چقدر است؟

بانک مرکزی به عنوان متولی اصلی سیستم پولی-بانکی اخیرا گزارشی از وضعیت شاخص های اقتصادی کشور در بهمن‌ماه سال ۱۳۹۶ را منتشر کرد که در آن میزان دقیق نقدینگی موجود در کشور اعلام شده است.

طبق این گزارش در پایان بهمن‌ماه سال گذشته، حجم نقدینگی موجود در کشور، به بیش از یکهزار و ۴۸۹ هزار و ۶۴۰ میلیارد تومان رسیده که نسبت به زمان مشابه سال قبل آن رشد بیش از ۲۳ درصدی را نشان می‌دهد.

اما نکته قابل توجه در گزارش بانک مرکزی این است که گذاره اولیه درباره محل نگهداری این میزان پول را تایید میکند. طبق این گزارش، بیش از هزار و ۳۰۰ هزار میلیارد تومان از حجم نقدینگی کشور را شبه‌پول ها تشکیل می‌دهند.

شبه پول در تعاریف اقتصادی عبارتست از سپرده های سرمایه‌گذاری، حساب‌های پس انداز، اوراق قرضه و ... به طور کلی، اوراقی که به طور نقد در اختیار مردم نیست و دریافت آن نیاز به شرایط خاص دارد. آنچه مشخص است دولت طی‌ سال‌های اخیر، برای ممانعت از افزایش نرخ تورم و ثبات آن، اقدام به افزایش شبه پول کرده و پول نقد در دست مردم را با این شیوه کاهش داده است.

بنابراین هشدار وجود این میزان نقدینگی در کشور، که در صورت ورود به بازارهای مختلف می‌تواند باعث تخریب‌های فراوان و مشکلات بسیاری برای مردم شود قابل مشاهده است. شبیه آنچه طی ده روز اخیر در بازار ارز رخ داد و فقط با ورود بخش کمی از این سرمایه به بازار همچون سیل، ویرانی به بار آورد.

اما سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که این سرمایه ممکن است به چه سمتی منتقل شود؟

مسکن، لبه پرتگاه نقدینگی

 مسکن همواره به عنوان بازاری که هم توان سوددهی داشته و هم خریدار آن ضرر نمی‌کند شناخته می شد. اما طی سال‌های اخیر و با توجه به بی‌توجهی دولت به تامین مسکن و نداشتن هیچ برنامه مشخصی برای ساماندهی این بازار و همچنین رکودی که اقتصاد کشور را در بر گرفته بود، مسکن در خواب عمیقی فرورفته و خرید و فروش ملک به کندی انجام می‌گرفت، وضع ساخت و ساز نیز مناسب نبود.

اما از سال گذشته رونق به این بازار بازگشت و ساخت و ساز منازل مسکونی افزایش یافت. نگاهی به آمار اعلامی رشد اقتصادی از سوی بانک مرکزی نیز مشخص است که در سال ۹۵، بخش مسکن رشد منفی ۱۳.۱ درصدی را تجربه کرد.

این روند منفی در سال ۹۶ تغییر کرد و براساس گزارشی که از رشد اقتصادی در ۹ ماهه سال قبل منتشر شده است، با افزایش سرمایه‌گذاری سازندگان مسکن، با رشد ۰.۸ درصدی همراه بود. که نشان از افزایش ۱۶.۱ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل دارد.

بنابراین همینطور که مشخص است بازار مسکن توانسته خود را از رکود نجات دهد، حال اما بیم آن می‌رود ورود حجم عظیم سرمایه به این بازار، دوباره رشد همراه با ثبات آن را خارج و دوباره دوران رکود را آغاز کند.

در واقع ممکن است ایجاد حباب در بازار مسکن ممکن است از طریق بالا بردن بی‌رویه قیمت مسکن کاری کند که رونق کم‌سوی این بخش یک بار دیگر به رکود تبدیل شود و کاری کند که در سال ۹۷ روند رشد و رونق معکوس شود و مجدداً شاهد کاهش سرمایه‌گذاری در بخش مسکن باشیم.

 از این‌رو با توجه به اینکه بازار ارز مزیت اقتصادی خود را از دست داده و در نوعی سردرگمی و وضعیت برزخی به سر می‌برد، خطر بزرگ‌تری بازار مسکن را تهدید می‌کند که مستقیما دودش در چشم مردم عادی می‌رود.

ورود نقدینگی چه تبعاتی برای مسکن دارد؟

برای پاسخ به این سوال کافیست به اتفاقی که در تیرماه سال ۹۵ در بازار پولی کشور رخ داد اشاره کنیم. در آن زمان با تصمیم درستی که بانک‌مرکزی اتخاذ کرد، نرخ سود سپرده‌های بانکی به ۱۵ درصد کاهش یافت و بانک‌ها مکلف شدند این نرخ مصوب را برای تمامی حساب های سپرده اعمال کنند.

بیشتر بخوانید

افزایش ۱.۶ میلیونی خانوارهای اجاره‌نشین+ جدول

نتیجه آن شد که در اثر عدم حمایت کافی دولت از تولید و تولیدکنندگان، بسیاری از افرادی که منزل مسکونی خود را برای اجاره قرار داده بودند، برای تمدید قرارداد دیگر از مستاجران رهن طلب نکردند و همگی خواستار اجاره شدند. نتیجه این شد که در مدت کوتاهی هزینه نقدی اجاره مسکن به شکل نجومی بالا رفت و به سختی امکان یافتن منزل با اجاره پایین پیدا میشد.

افزایش ۲۶.۱ درصدی قیمت مسکن و ۱۰.۵ درصدی اجاره طی یکسال گذشته

حال فرض کنید حجم بیشتری سرمایه وارد این بازار شود، در اولین اقدام قابل مشاهده قیمت مسکن به طرز عجیبی بالا می‌رود و کسانی که همین الآن هم امکان خرید خانه ندارند در آن زمان ناامیدتر می‌شوند. در واقع با بالارفتن قیمت‌ها و حبابی که ایجاد می شود مسکن از کالای مورد نیاز مردم تبدیل به کالای سرمایه ای شده و بدون توجه به اینکه جزو نیازهای اولیه زندگی مردم است عده ای از بالارفتن قیمت آن به دنبال سود خود هستند که نتیجه سخت تر شدن معیشت سایرین است.

بیشتر بخوانید

گرانی مسکن، خطرناک شد

در طرف مقابل، افزایش قیمت مسکن موجب گران تر شدن اجاره خانه هم می شود و کارگرانی که با حقوق پایین مشغول به کار هستند در تامین هزینه های زندگیشان دچار مشکلات اساسی می‌شوند. بنابراین دولت موظف است نسبت به این مسئله سریعا برنامه‌ریزی کند.

برای مدیریت بازار چه باید کرد؟

قطعا مدیریت بازار مسکن به روش دستوری و آنچنان که دولت با بازار ارز مواجه شد، ممکن نیست. از این‌رو و با توجه به تهدیدی که از سمت ورود نقدینگی به بازار مسکن مواجهیم نیاز هرچه سریعتر به مدیریت وضع فعلی بیش از پیش حس می‌شود.

از این رو به نظر می‌رسد مسئولان دولتی اگر به‌دنبال جلوگیری از این مشکل هستند، باید در فرصت باقی‌مانده تصمیمات مهمی گرفته و کارهای عظیمی را شروع کنند. که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به اعلام و اجرای برنامه واحد در حوزه مسکن اشاره کرد.

طی سالیان گذشته یکی از مهم‌ترین انتقادات به عملکرد آخوندی وزیر راه و شهرسازی دولت روحانی، بی‌توجهی او به تامین نیاز مسکن مردم به ویژه قشر آسیب‌پذیر بود. او در مدت مسئولیت خود نه تنها وعده‌های دولت برای ساخت و تحویل مسکن‌های مهر باقی‌مانده را عملی نکرد، حتی طرحی که خود او نیز برای تامین مسکن با عنوان مسکن اجتماعی اماده کرده بود هم به نتیجه نرسید.

بنابراین اولین اقدام در زمینه کنترل بازار می‌تواند اقدام مسئولان دولتی در عمل به وعده های گذشته و همچنین اعلام برنامه عملیاتی برای ساخت و بهسازی مسکن در آینده نزدیک باشد تا با این کار اولا سرمایه‌هایی هم که می‌خواهد وارد شود تبدیل به ساخت شوند و از دلالی و افزایش قیمت جلوگیری کنند.

بیشتر بخوانید

عقب‌ماندگی آخوندی از برنامه ساخت مسکن+ جدول

عملکرد عباس آخوندی کاملاً «هیچ» +سند

دومین مسئله‌ای که می‌تواند در این شرایط کمک کند، اجرای کامل و سخت‌گیرانه قانون اخذ مالیات از خانه‌های خالی است که در گزارش دیگری به آن می‌پردازیم. اما آنچه مشخص است بسیاری از موسسات مالی و شرکت‌ها و سرمایه‌داران برای اینکه ارزش دارایی‌هایشان کاهش پیدا نکند و بیشتر شود، دارایی خود را برای خرید واحدهای مسکونی صرف کردند و تعداد بسیار زیادی خانه خالی از سکنه در کشور وجود دارد. وجود این میزان خانه بدون استفاده علاوه بر اینکه تعادل بازار را بهم میزند باعث افزایش قیمت اجاره بها نیز می‌شود. بنابراین دولت می‌تواند با اجرای قانون مانع افزایش قیمت شود.

اقدام فوری دیگر که باید انجام گیرد و می‌تواند در تحقق مورد دوم نیز موثر باشد راه‌اندازی فوری سامانه‌  ملی املاک است که دولت از بهمن سال 94 نسبت به اجرای آن مکلف شده بود و تاکنون اجرای آن به تعویق افتاده است.

این سامانه قرار بود به شکل بانک اطلاعاتی از کلیه املاک موجود در کشور اطلاعات داشته باشد؛ به این معنا که آخرین اطلاعات مربوط به تمام واحدهای مسکونی، تجاری و … موجود در کشور شامل مشخصات هویتی مالکان، آدرس و موقعیت آن‌ها، اطلاعات دقیق از خریدوفروش و اجاره ملک و همچنین استفاده یا بلااستفاده بودن مسکن در این سامانه ثبت شود.

براین اساس وزارت راه‌وشهرسازی می‌تواند، با راه‌اندازی پایگاه اطلاعات ملک و مالک، ابزار شناسایی خانه‌های‌خالی و همچنین امکان رصد نقل‌وانتقالاتی را که با هدف سوداگری در بازار مسکن انجام می‌شود برای سازمان امور مالیاتی فراهم کند تا شرایط لازم برای اخذ مالیات از محتکران و دلالان ملک برای این سازمان برقرار شود. این اقدام می‌تواند نقش موثری در کنترل بازار مسکن داشته باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 33
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 13
  • کارشناس اقتصادی ۰۰:۳۶ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
    35 19
    سیل شدید افزایش قیمت ارز و طلا در راه است. با افزایش قیمت طلا و ارز بزودی قیمت مسکن هم شدیدا افزایش خواهد یافت
    • IR ۱۰:۰۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
      13 22
      تنها جایی که در دولت روحانی دچار تورم کاذب نشده است مسکن بوده است. خانه خیلی هم ارزان است.
    • IR ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
      24 5
      دردولت روحانی نرخ رشد مسکن کمتراز تورم بوده است.
    • IR ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
      7 4
      نتیجه گیریت تو حلقم! مرد حسابی وقتی قیمت ارز و طلا افزایش پیدا کنه که سرمایه میره به اون سمت ، نه بازار مسکن
    • کارشناس AE ۲۱:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
      4 3
      مسکن تنها جایی است که کسی دیگر سرمایه گذاری نمیکند چون دیگر نقد شدن در این بخش سخت است و خواب سرمایه زیاد است . ولی با قیمت دلار موافق هستم .دلار 10هزار تومن را خواهد دید .
  • ۰۰:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
    8 25
    تورم ۴۰ درصدی در راه است
  • ۰۰:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
    12 13
    دلار ۱۰ هزار تومانی و سکه ۲ میلیونی در سال ۹۷ همه اقتصاد ایران را تحت الشعاع قرار خواهد داد
    • IR ۱۲:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
      6 2
      چرا بدون فکر حرف میزنی دلار 10 هزاری یعنی سکه 3 تومنی واقعی با حبابش به 4 میرسه سکه 2 تومنی که موعدش همین 20 اردیبهشته
  • مصطفی AE ۰۱:۰۶ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
    29 1
    خودشون تو خونه های میلیاردی زندگی می کنن از حال ما که خبر ندارن باز این مسکن مهر خوب بود حداقل افرادی مثل من می توانستند صاحب خانه شوند ولی افسوس وصد افسوس
    • US ۱۵:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
      0 0
      مشکل مسکن مهر این بود که فقط خانه های آپارتمانی ساختند. در حالی که می بایستی در هر شهر یک شهرک ساخته می شد و خانه های آن ویلایی کوچک بودند که فقرا توان خریدن این خانه ها را داشته باشند. از طرفی بعضی از مردم از کیفیت ساخت نیز واقعا گلایه دارند. در این حد که خانه ها در بعضی از شهرها آماده است ولی افراد به دلیل رکود بازار مسکن و عدم رضایت از کیفیت حاضر به واریز قسطهای نهایی نیستند و خانه خود را تحویل نمی گیرند.
  • IR ۰۱:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
    6 1
    این 500هزار میلیارد تومن رو اجانب چاپ کردن عایا؟؟؟؟
  • IR ۰۱:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
    8 1
    دیگه ما داریم بدبخت میشیم.
  • IR ۰۱:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
    18 2
    دولت افزایش حقوق را با اینکه قرار بود برای سردمداران و مدیران بیخاصیت و دزد و نجومیگیران کمتر کند و برای افراد ضعیف بیشتر کند ولی در نهایت همه را ده درصد کرد و شکاف باز هم بیشتر شد و شورشهای مردم نتیجه نداد و تلگرام هم قطع شد و نوبخت توانست سر مردم کلاهک بگذارد. از سویی با ده درصد افزایش افراد در طول سال ۵ میلیون تومن بتوانند جمع کنند که با افزایش جهشی قیمت مسکن در حد ۳۰ میلیون تومن در یک سال تفاوت زیاد دارد .
  • IR ۰۱:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
    22 2
    ساخت و ساز زیاد اجرا شده و مافیای مسکن آنها را خالی نگاه داشته برای فروش با قیمتهای بالا. بهتره که نوبخت و قضائیه و سردمداران دیگر فکری به حال این مافیا و مردم کنند. مثلا میرلوحی در شورای شهر تهران ده سال قبل حداقل دو میلیارد تومن در خلخال گرفته بود برای طرح گردشگری که کاری نکرده و محتمل است نا الان هزاران قطعه زمین و خانه کرج و تهران را الان خریده باشد و دستش با اطلاعات و بازرس و ... در یک کاسه باشد.
    • US ۰۹:۴۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
      19 1
      اقتصاد فعلی ایران یه دیکتاتور بی رحم میخواد نه یه نازک نارنجی که میترسه به دلال های حروم خور بگه بالا چشمت ابروهه.یه دیکتاتور اقتصادی میخواد که نفس قاچقاچی ها و دلال های بزرگ که همانا از اقازاده ها و بچه های بزرگای اینا هستند رو بگیره
  • زیر خط فقری IR ۰۲:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
    5 1
    سلام آقا تورو خدا این سامانه‌ ملی املاک رو راه اندازی کنید ما اجاره نشین ها هر سال داریم بدبخت تر میشیم. هر ساله استرس و فشار روحی روانی ناشی از گرانی اجاره مسکن پدر مارو دراورده. شما را به خدا به فکر ما مستاجرین باشید
  • فريبرز سپنتا IR ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
    2 1
    اين چه سوال مسخريه گران شد
  • ۰۸:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
    20 1
    عزيز من چهارتا تيتر خبر مثل شما كه معلوم نيست از طرف كدوم مافيا و دلالي حق مواجب ميگيريد مياييد شروع به آشوب وبلوا ميكنيد باور كن بيشترين سهم اين ناآراميها تقصير شماهاست همش بار رواني به جامعه وارد ميكنيد وگرنه اين اتفاقات در ظرف يكهفته دو هفته نبايد بيافته در ضمن اين مافياها بقدري ملك روي دستشون باد كرده ميخواهند مالشون را چند براير كنند بخاطر همين چهار تا بادمجون دور قاب چين مثل شماها را پيدا ميكنند كه التهاب ايجاد كنند سزاي شما اعدام ومرگه چون يك جامعه را بحد يك آشوب واغتشاش ميكشونيد
    • مجید IR ۱۳:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
      19 1
      تاثیر رسانه ها رو بر روی رفتار اقتصادی مردم درست گفتی. همین رسانه باعث هرج و مرج میشن
  • امیر IR ۰۹:۰۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
    16 3
    با سلام. این اعدادی که در مقاله نوشته اید یعنی چی؟ لطفاً مقاله هاتون رو بدید دو تا باسواد بنویسند! یکهزار و ۴۸۹ هزار و ۶۴۰ میلیارد تومان=یک میلیون و ۴۸۹ هزار و ۶۴۰ میلیارد تومان هزار و ۳۰۰ هزار میلیارد تومان=یک میلیون و ۳۰۰ هزار میلیارد تومان
    • US ۱۵:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
      0 0
      بله اعداد نوشته شده به حروف غلط است و خیلی از مردم و حتی سیاستمداران، نمایندگام مجلس در خواندن این اعداد مشکل دارند. آفرین امیر بابت تذکر خوب شما
  • IR ۰۹:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
    20 4
    اگه گرونم نشه شما با اين خبرها گرونش ميكنيد...
  • عابر DE ۰۹:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
    13 3
    میانگین سن خرید خانه درکشورهای پیشرفته 28 سال هست من 33 ساله که همه عمر هدف اولم خرید خونه بوده باید با این اوصاف تا 60 سالگی به صرفه جویی و تلاش ادامه بدم.. لعنت به مدیریت شون پس کی باید جوونی کنیم؟
    • مجید IR ۱۳:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
      5 0
      با این شرایط و درامدها تو 60 سالگی میتونی یه لونه مرغ تو جنوب شهر بخری مبارک باشه
  • IR ۱۰:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
    15 18
    بعدها مشخص خواهد شد که روحانی چه ضربه بزرگی به انقلاب زده و همه دعا به جان احمدی نژاد خواهند کرد
  • IR ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
    6 16
    وقتی که دولت به جای حمایت از مردم فکر دلال بازی میشه بیشتر از این هم نمیشه انتظار داشت
  • IR ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
    12 0
    اگه تو بازار دلار خیلی ها ضرر میکردن دیگه کسی جرات دلال بازی نداشت. بقیه مردم هم بهش دامن میزنند چون هیچکس این وسط ضرر نمیکنه. مسکن هم متاسفانه همین جوریه . فقط چارش آینه که بعضی ها این وسط متضرر بشوند تا جرات نکنه کسی به مشکلات بازار دامن بزنه.
  • IR ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
    14 1
    اولا مسکن زیاده و خالی مردم خودشون باید مدیریت کنند متاسفانه از اونجا که مردم خود رو زرنگ میدونند گله ای به هر چیزی حمله میکنند دلار یک تکون میخوره میریزن رو دلار بورس حرکت میکنه میریزن روی بورس ( البته این خوبه چون به نفع اقتصاد کشوره ) خونه تا حرفی میشه طرف دو سه تا خونه داره باز میره خونه بخره سود ببره!! خوب برادر من تو که خونه داری بزار اون بدبختی که خونه نداره خونه بخره قیمتها رو الکی نبرین بالا!!! متاسفانه هر چی ما میخوریم از فرهنگمونه !! درست تربیت نشده ایم که این مملکت مال خودمونه ..خودمون بیش از هد بیگانه ای در ساختن کشورمون موثر هستیم حتی بیشتر ازدولتهای خودمون
  • IR ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
    1 1
    به نظرم میشه مثل بازار ارز بساط دلالیهارو در بازار مسکن جمع کرد چطور تو این مملک تاکسی دار و کلا حمل و نقل باید از قیمتهای دستوری تبعیت کنن ولی اگر موجر مال الاجاره رو قیمت خون باباش بده اشکال نداره
  • IR ۱۳:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
    15 2
    نزدیک 90 درصد خانه های خالی مال شرکتها و موسسات مالی و بانک هاست، یکی باید جلوی بنگاهداری بانکها را بگیره؟تمام مشکلات اقتصادی مردم ناشی از سیستم کثیف بانکی و ربوی این مملکته؟
  • IR ۱۶:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
    16 0
    بنده ٥ساله اجاره خونمو زياد نكردم تا به مستاجرم فشار نياد و راضي باشه تا خدا هم به من رحم كنه
    • IR ۱۷:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۲
      4 0
      الهی از زندگیت خیر ببینی - بنده با اینکه مستاجر نیستم دست شما را میبوسم و امیدوارم خداوند متعال به شما وخانواده محترمت خیر و برکت عنایت فرماید و فرزندانت عاقبت به خیر شوند
  • IR ۲۰:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۳۱
    2 4
    بهترین موقع خرید مسکن هست.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس