کد خبر 84345
تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۳۹۰ - ۱۰:۱۹

کارشناسان معتقدند در صورت تحمیل جنگ علیه دمشق، جنگ کلاسیکی در منطقه شروع نمی‌شود بلکه جنگ نامتعارف موشکی آغاز خواهد شد که اردنی‌ها اولین قربانی و شاه و تاج آن اولین بازنده خواهد بود.

به گزارش مشرق، ایران اسلامی از همان آغاز پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن 1357 به عنوان پیشگام داعیان صلح و ثبات و توسعه در جهان و منطقه بوده است و سیاست خارجی آن بر جوهر همین هدف بناشده است.

تهران در سه دهه اخیر سعی کرد مناسبات خود را با کشورهای منطقه و جهان بر اساس منافع متقابل و تقویت امنیت و ثبات و توسعه پایدار در جامعه انسانی تنظیم و سازمان دهد. در ماه‌های اخیر تهران نسبت به سیاست خصمانه غرب علیه دولت سوریه هشدارهای گوناگونی داده است که این روند مجازات‌ها و تحریم‌ها و مداخله های ویرانگرایانه به سود حل بحران سوریه و در خدمت ملت و مطالبات حقیقی آنها نیست. اقدامات آنها فقط و فقط در خدمت توسعه گستره بحران و تشدید ابعاد آن بوده است.

دمیدن دلارهای شیوخ عرب در کالبد بانک‌های بیمار هدف غرب از جنگ افروزی در منطقه

امریکا و اتحادیه اروپا که با انواع بحران‌های مالی و اقتصادی گریبانگیر است، اینک تلاش دارد با جنگ افروزی در منطقه خاورمیانه و گشایش زرادخانه های ناتو دلارهای نفتی شیوخ عرب خلیج فارس را به کالبد بانک‌های بیمار و بحرانی خود جذب و حیات تازهای به لاشه فرتوت و بزک کرده خود بدمد.

تنها قربانی سیاست استعماری ناتو در خاورمیانه خود مردم عرب و مسلمان منطقه است. متاسفانه اتحادیه عرب که اخیراً به ابزاری در خدمت منویات غرب تبدیل شده در این راستا نقش ایفا می‌کند. تاریخ جهان و ملت‌ها گواه می‌دهد که واشنگتن و سران کاخ سفید همواره حامیان دیکتاتورها و حکومت‌های استبدادی مثل شاه منفور ایران، سادات، مبارک و بن علی بوده است. پس چگونه است که مردم سوریه و جهان عرب باور کنند که شیطان توبه کرده است.

اردن اولین قربانی جنگ علیه سوریه خواهد بود

سیاست‌های تخریبی آمریکا، اتحادیه اروپا و برخی از کشورهای منطقه نقش بسزایی در تشدید بحران و تنش در سوریه داشته است. این روند تاثیرات منفی روی امنیت سوریه و همسایگان آن داشته است اما اردن اولین قربانی سیاست جنگ افروزی امریکا و ناتو علیه ملت سوریه و منطقه بوده و خواهد بود.

فارس نوشت: اردن به دلایل پیچیدگی مناسبات خود با سوریه و تنیدگی عناصر ژئوپلیتیک آن با دمشق در طول حیات سیاسی آن از 1923 تا اکنون تحت تاثیر روند تحولات سوریه و متغییرهای سیاسی ـ امنیتی آن بوده است. اما همواره تحت تاثیر دایره تصمیم‌گیری دمشق و نظام‌های سیاسی آن بوده و هست. اردن از همان آغاز به بحران سوریه با دید و ذهنیت امنیتی و نگران نگریسته است. 9 ماه اخیر رخدادهای سوریه هزینه های اقتصادی و امنیتی زیان آوری برای اقتصاد بحران زده و فقیر امان داشته است.

سیاست‌ها و مواضع اردن در قبال سوریه

مواضع اردن در قبال" رخداد سوریه" سطوح مختلفی داشته و همواره تحت عوامل داخلی و خارجی بوده که به طور خلاصه می توان چنین بررسی کرد:

الف:سطح رسمی

در سطح رسمی گرچه مواضع اردنی‌ها دوستانه و مثبت نبوده ولی امان با درک راهبردی تلاش کرده مناسبات خود را با دمشق حفظ کند.

مواضع رسمی امان تحت تاثیر عوامل زیر است:

1ـ دربار و کاخ اردنی متحد سنتی لندن و واشنگتن است.
2ـ اردن شریک ناتو است.
3ـ اردن اخیراً درخواست عضویت در شورای همکاری خلیج فارس را مطرح کرده است.
4ـ اردن با رژیم صهیونیستی در 1994 قرارداد سیاسی ـ امنیتی موسوم به وادی عربه امضا کرده است.

ب: سطح ملی

مولفه های اجتماعی و عشیره‌ای اردن، ارتباطات سنتی و تاریخی با مردم سوریه دارد و طیف‌ها و جریانات حزبی، فرهنگی و ایدئولوژیکی موجود در دمشق و امان ارتباطات ارگانیکی و تاریخی دارند. هم اکنون جامعه اردن در سطوح مختلف میان هوادار و مخالف بشار اسد تقسیم و تجزیه شده است.

در سیاست راهبردی و امنیتی کاخ اردن نسبت به مناسبات و تحولات دمشق عناصر مهمی دخیل است که از جمله می توان موارد ذیل را برشمرد:

1ـ امنیت و ثبات

استراتژیست های اردنی که اغلب پیرو مکتب انگلیسی هستند بر این باورند که جغرافیای اردن تنیدگی پیچیده ای با ژئوپولیتیک سوریه دارد و هر رخدادی در آن کشور ممکن است امنیت و ثبات بقای "تاج و تخت پادشاهی خاندان هاشمی" را مورد تهدید جدی قرار دهد. شاه فقید اردنی مزه برخی از آنها را چشید.

2ـ اقتصاد و تجارت
 
اقتصاد و تجارت اردن از طریق بنادر سوریه تنفس می‌کند. مقامات مسئول اردنی اعلام کردند که 60 درصد صادرات این کشور از طریق خاک سوریه انجام می‌شود. علاوه بر آن اینک 500 میلیون دلار دولت سوریه در خدمت چرخه اقتصاد اردن است.

3ـ قضیه فلسطین

جمعیت زیادی از فلسطینی‌ها ساکن اردن هستند و از محور مقاومت حمایت می کنند که دیدگاه آنها با دولت سوریه همسو و هم‌جهت است.

4ـ دانشجویان اردنی

دمشق هم اکنون بطور رایگان حدود بیش از 20 هزار دانشجوی اردنی در دانشگاه های خود پذیرفته و در این راه هزینه کلانی از دوش دولت و اقتصاد بیمار اردن برداشته است.
نخبگان و تحلیلگران اردنی که در ذکاوت و هوش در جهان عرب و در سطح بین المللی معروفند، بخوبی می‌دانند که هرگونه تنش و جنگ تحمیلی و ناخواسته علیه سوریه و ملت آن چه هزینه‌ای برای ثبات، امنیت، اقتصاد و بقای کاخ پادشاهی در کشورشان خواهد تراشید.

یکی از تحلیلگران راهبردی اردنی اخیراً به برخی از اقلام این هزینه ها و زیان‌های امنیتی اشاره کرده و احتمال داده که در صورت تحمیل جنگ علیه دمشق، یک جنگ کلاسیکی در منطقه شروع نمی‌شود بلکه یک جنگ نامتعارف موشکی آغاز خواهد شد که مردم اردن اولین قربانی و شاه و تاج آن؛ اولین بازنده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 2
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • سارا ۱۲:۵۱ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۱
    0 0
    شاه اردن قربانی هست ؟ شاه اردن فراتر از آل سعود در حق صهیونیستها و آمریکا کمک کرده
  • بهبود ۰۲:۴۱ - ۱۳۹۰/۰۹/۲۲
    0 0
    پادشاه اردن هم از خانواده ی آل سعود هست ...

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس