به گزارش مشرق، باران های زود هنگام پاییز ماه عاملی شد تا مسئولان برای مدت کوتاهی با خیال راحت به دور از دغدغه های فصل پاییز سال گذشته بر صندلی خود تکیه زده و چندان به موضوع آلودگی هوا و مرگ و میرهای ناشی از آن فکر نکنند.
اما تشدید آلودگی هوا و پایداری این وضعیت از روز دوشنبه باعث شد تا این خیال راحت مسئولان چندان دوام نیاورد.حضور 142 میروگرم از ذرات معلق در هوای پایتخت، عاملی شد تا براساس اصل علاج بعد از واقعه، اعضای کارگروه کاهش آلودگی هوای تهرای صبح دیروز به صورت فوری در استانداری جمع شوند و برای حل اضطراری این مشکل چاره ای بیندیشند.
با وجود آشکار بودن خطرات ناشی از آلودگی هوا، "محمدرضا محمودی" معاون استانداری تهران، معتقد است که هنوز نیاز به تصمیم¬های جدی برای کاهش آلودگی هوا نیست و قرار است از روز دوشنبه پس از افزایش آلودگی هوا جلسه ای به منظور اتخاذ تصمیمات لازم برگزار شود، این صحبت های در حالی مطرح می¬شود که شهروندان تهرانی از روز سه شنبه باید منتظر افزایش آلاینده ها و تبعات ناشی از آن باشند.
در این میان آمارها خبر از این می دهند که پایتخت نشینان در سال 90 در مقایسه با سال گذشته آلودگی بیشتری را به ریه های خود وارد کرده اند به نحوی که "یوسف رشیدی" مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران به آمارهای افزایش آلودگی هوا اشاره کرد و گفت: از ابتدای امسال تاکنون دو روز پایتخت هوای «پاک»، 105 روز «سالم»، 156 روز «ناسالم» و سه روز بسیار «ناسالم» داشته است. این در حالیست که بر اساس آمارها در سال گذشته 14 روز هوای پایتخت در شرایط «پاک»، 247 روز «سالم»، 103 روز «ناسالم» و یک روز بسیار«ناسالم» بوده است.
اما همیشه آمارها مربوط به آلودگی هوا اینچنین راحت از سوی مسئولان بیان نمی¬شود، چند سالی است که مردم و رسانه ها منتظر ارائه آمار دقیق میزان مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا از سوی وزارت بهداشت و مقام های مسئول هستند، خواسته ای که گویی قرار نیست به این زودی ها از سوی وزارت بهداشت با پاسخ مثبت همراه شود.
افزایش آلودگی هوا در چند روز آینده موجب شد تا دیگر منتظر آمار وزارت بهداشت نماند و با استناد به آمار سازمان بهشت زهرای تهران و نظر کارشناسان، اعلام کند که در پاییز امسال مرگ و میر شهروندان تهرانی نسبت به نیمه نخست سال افزایش یافته است.
به نوشته این روزنامه از اول فروردین امسال تا آخر آبان 18هزار و 642 شهروند تهرانی بر اثر ایست و سکته قلبی که با آلودگی مرتبط است، جان خود را از دست دادهاند.
در بخش دیگری از این نوشته آمده است که بر اساس آمار سازمان بهشت زهرا در 2 ماه نخست پاییز امسال 2هزار و 824 نفر بر اثر سکته مغزی جان خود را از دست دادهاند که این آمار در 6 ماه نخست سال یک هزار و 216 نفر بوده است.
اگر مجموع مرگهای ناگهانی در پاییز را که به گفته کارشناسان بهداشت ارتباط معناداری با آلودگی هوا دارد در نظر بگیریم 18هزار و 606 نفر تنها در 2ماه اول این فصل جان خود را از دست دادهاند؛ به عبارت دیگر در مهر و آبان امسال هر روز 310 شهروند تهرانی دچار مرگ ناشی از آلودگی هوا شدهاند.
همشهری نوشت: سکوت وزارت بهداشت در ارائه آمار ناشی از مرگ و میر موجب شد تا هر فردی با تکیه بر شنیده های خود به ارائه آماری بپردازد تا جایی که نوروزی، رئیس مرکز معاینه فنی خودروهای تهران در وبلاگش نوشت: اگر اشتباه نکنم پارسال نماینده وزارت بهداشت در جلسه ای که در مجلس داشتیم آماری از مرگ و میر شهروندان در اثر آلودگی هوا را دادند ولی تاکید کردند محرمانه است و این آمار نباید منتشر شود.برای همین هم تا امروز این آمار را شخص من جایی مطرح نکرده ام.
رئیس مرکز معاینه فنی در بخشی دیگری از نوشته خود به آماری که از سوی ندافی در مورد میزان مرگ و میر سالیانه شهروندان در اثر آلودگی هوا را در شهر تهران به تفکیک آلاینده بیان شده بود، اشاره کرد و گفت: حداقل فوتی در اثر ذرات معلق در سال در تهران 2658 نفر، منوکسید کربن15 نفر، ازون 72 نفر و دی اکسید گوگرد 896 نفر است.
این آمارها در کنار تعاریف سازمان جهانی بهداشت که دو درصد از کل مرگ ومیرهای ناشی از عوارض قلبی در شهرهای آلوده را مستقیم و غیرمستقیم مربوط به آلایندههای هوا می داند، زنگ خطر را برای پایتخت نشینان به صدا در آورده است، زنگی که هراز گاهی شنیدن صدای آن تکاپویی را به جان مدیران و مسئولان می اندازد اما پس از گذشت فصل پاییز و زمستان دوباره داستان فراموشی آلودگی هوا تکرار می¬شود.