به گزارش مشرق، شبکه خبری الجزیره در برنامه 45 دقیقهای خود به نام «امپراتوری» به بحث پیرامون ایران و حمله احتمالی آمریکا و اسرائیل به ایران پرداخت. در این برنامه، ضمن بررسی سناریوهای مختلف جنگی، این مسائل مورد بررسی قرار گرفت که کشوری چون ایران به هنگام مواجهه با تهدید چگونه عمل کرده و جنگ با ایران به چه شکل خواهد بود.
این برنامه، یکی از سناریوهای جنگی را حمله تمامعیار آمریکا به ایران عنوان کرد: «حمله آمریکا به ایران یک حمله محدود و یا دقیق نخواهد بود، بلکه تمامی نقاط مختلف ایران را مورد حمله قرار خواهد داد.»
مجری برنامه مروان بشارا اظهار کرد که «دبیر کل سابق آژانس بینالمللی انرژی اتمی، محمد البرادعی، نسبت به گزارشات تهیهشده در مورد برنامه هستهای ایران محتاطانه عمل میکرد. وی نمیخواست ایران احساس کند که مورد حمله قدرتهای خصمانه قرار گرفته است، چرا که میدانست این کار سبب افزایش میل ایران برای هستهای شدن میشود. یوکیا آمانو رویکرد دیگری را در پیش گرفت و به همان اطلاعات قبلی موجود در مورد برنامه هستهای ایران را جنبه سیاسی بخشید.» گفتنی است که بر اساس گزارشات موجود، یوکیا آمانو قبل از اینکه به سمت کنونی خود گماشته شود، با آمریکا رابطه دوستانهای داشته و لذا آمریکا در انتخاب وی به این سمت، نقش به سزایی داشته است.
مروان بشارا میافزاید: «ایران در پاسخ به گزارش اخیر آژانس، تهدید به کنارهگیری از معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای کرد، اما آنها در گذشته نیز چنین تهدیدی کرده بودند، با این حال باید منتظر ماند و دید که مسائل چگونه پیش خواهد رفت.»
دیلیپ هیرو، تاریخنویس و نویسنده چند کتاب در مورد ایران، اظهار کرد که «هر آنچه ایران در خصوص برنامه هستهای خود انجام میدهد، از نوع دفاعی است». وی افزود: «این دفاعی بودن ریشه در جنگ خونین ایران و عراق دارد که در آن آمریکا از طرف آغازکننده جنگ یعنی عراق نیز بسیار حمایت کرد. ایران به دلیل انزوای منطقهای و نیز به خاطر تجربیات گذشتهاش، دارای رویکرد دفاعی میباشد. در صورت توسعه سلاحهای هستهای، از آنها برای دفاع از خود و نه حمله به دیگران استفاده میکند.»
تحلیلگران این برنامه معتقدند که حمله آمریکا یا اسرائیل به ایران، یک فاجعه خواهد بود، اما این احتمال را نیز میدهند که ممکن است اسرائیل «راه خود را به جنگ باز کند»، به ویژه با توجه به رویکرد تهدیدآمیز نخستوزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، در قبال ایران.