به گزارش مشرق، به دنبال سخنان اخير رهبر معظم انقلاب با هيئت دولت و اعلام نگراني ايشان از بودجه کلان فرهنگي و نحوه مصرف آن و بيان ايشان در پرهيز از کارهاي ويتريني و نمايشي در عرصه فرهنگ، پايگاه 598 در گفتگويي با دکتر حسين نجابت نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي، به واکاوي اين مقوله پرداخته است که در ادامه ميآيد:
رهبر معظم انقلاب در ديداري با دولت نهم به دليل توجه ناکافي به عرصه فرهنگي کشور از فرهنگ به عنوان اکسيژن نام مي برند و در ديدار اخير ايشان با هيئت دولت با ابراز نگراني ازاختصاص بودجه هنگفت دولت به عرصه فرهنگ، دولت را از کارهاي نمايشي و ويتريني ، منع نمودند اين دو رويکرد در رهنمود هاي رهبر معظم انقلاب را تبيين بفرماييد؟
در حوزه فرهنگ بايد کارهاي عميق فرهنگي صورت بگيرد تا بتواند تاثير فرهنگي داشته باشد و کارهاي نمايشي و ويتريني نمي تواند تاثير بسزايي داشته باشد، فرهنگ مقوله اي است که سهم تاثيرش در رفتارهاي اجتماعي از اقتصاد و سياست عميق تر و بيشتر است اما تغييرات فرهنگي به مراتب از حوزه هاي سياسي و اقتصادي کند تر است بنابر اين وقتي که مي خواهيم کار فرهنگي جدي را انجام بدهيم به تعبير رهبر انقلاب از کارهاي نمايشي مانند گردهمايي هايي که هيچ نتيجه اي ندارند، بايد پرهيز کنيم.
دولت دهم بودجه بسيار سنگيني را براي حوزه فرهنگ قرار داده که کار بسيار مثبتي است اما اگر اين بودجه سنگين در جاي خودش هزينه نگردد نه فقط اثر مثبت ندارد بلکه سطحي نگري و کارهاي ويتريني توسعه پيدا مي کند و تاثير ماندگاري هم نخواهد داشت و آنچه که به نظر بنده مد نظر مقام معظم رهبري است اين است که ما در حوزه فرهنگ حتماً بايد سرمايه گذاري هاي عميق و جامعي داشته باشيم تا بتوانيم فرهنگ را کمي تغيير دهيم وگر نه کارهاي جزئي و روبنايي نمي تواند در فرهنگي که اکسيژن است تاثيري داشته باشد .
اکسيژن تقريبا حکم حياتي را براي ما دارد حيات اجتماعي ما هم به فرهنگ ماست و همين عبارت را عيناً امام(ره) داشتند که " اگر تمام ارکان نظام بر صراط مستقيم باشند و همه انگيزه هايشان خير باشد ولي اما اگر فرهنگ منحرف باشد ديري نخواهد گذشت که انحراف فرهنگي جامعه را به جايي خواهد برد که پنجاه سال پهلوي نبرد" يعني مقايسه کردند با زمان پهلوي حتي اگر مسئولين، مسئولين خوبي باشند و انگيزه ها هم خير باشد ، اما انحراف فرهنگي وجود داشته باشد فايده اي ندارد و مقام معظم رهبري هم به همين موضوع اشاره نموده اند.
به نظر حضرتعالي بودجه فرهنگي کشور بايد بيشتر به کدام يک از مسائل فرهنگي اختصاص داده شود؟
عمده مراکزي که در امر فرهنگي مي توانند تاثير گذار باشند حوزه ها و دانشگاه ها هستند. ما در مرحله فعلي نياز به تحقيق گسترده داريم براي توليد، نه توليد محصول و تکنولوژي بلکه توليد فکر ، که اگر دولت همت کند و بودجه هايي را که در اختيار دارد را در حوزه توليد فکر در دانشگاه ها و حوزه هاي علميه صرف کند حتماً در آينده نه چندان دور ما بهره هاي آن را خواهيم برد .
ما ريشه هاي عميقي در فرهنگ داريم ولي نظامات و کارکردهاي اجتماعي ما مبتني بر فرهنگ اسلامي نيست به طور مثال هنر به عنوان مقوله اي تاثير گذار در فرهنگ
، اگر مستقيم برويم و کار هنر ي انجام بدهيم چون هنوز نتوانستيم در مبنا فلسفه ي ديني را طراحي کنيم بنابر اين اين کارها، کارهاي تکراري خواهد بود و چه بسا کمک چنداني به تغييرات فرهنگ اجتماعي نکرده و به نظر من پژوهش در حوزه فرهنگ و تعريف پروژه براي محصول فرهنگي در حوزه و دانشگاه مهم ترين کار فرهنگي بوده و بايد منجر به توليد مدل ديني که زيربناي توليد فيلم و رمان و ... مي شود .
برخي از کارشناسان فرهنگي بر اين اعتقادند که بودجه هاي فرهنگي بيشتر صرف ملي گرايي و باستان گرايي مانند بازگرداندن سنگ نوشته ي کورش، احياي کاروان سراها و برگزاري همايش هايي مانند همايش ايرانيان خارج از کشور و .. مي شود نظر حضرتعالي چه مي باشد؟
به نظر من آن تعريفي که رهبر معظم انقلاب از کارهاي نمايشي و ويتريني در فرهنگ برده اند همين موارد است. يکي از دوستان ما به نکته ي خوبي اشاره نمودند که ما نسبت به ايرانيان خارج از کشور تعهد داريم به عنوان يک دولت، اما تعهد گسترده تر را با مردم داخل کشور داريم . طيف ايرانيان خارج از کشور طيف خاصي است و بسياري از آنان همراهي با نظام نداشته اند و ما تعهد به مسائل کلي آنها داريم ولي تعهدمان در خصوص افرادي که در داخل کشور يار نظام بوده اند و شهيد داده اند و مردم معمولي که در تمام موارد حساس پشتيبان نظام بوده اند گسترده تر است. ما افتخار مي کنيم به اين که فرهنگ ما فرهنگ ايراني بوده اما اين فرهنگ به دليل اجين شدن با اسلام توفيقاتي را بدست آورده .
فرهنگ يونان از فرهنگ ايران کمتر غني ندارد و همچنين فرهنگ روم سابقه ي کمي ندارد ولي آنچه که به ما عزت داده و در طول سالهاي متمادي به خصوص بعد از انقلاب ما را سرفراز کرده مسئله اسلام است و تفکر شيعي است و اين پايه هاي اصيل هستند که ضرب شده در زمينه ي ايراني و اگر فقط بخواهيم به ملي گرايي توجه کنيم و بيش از اندازه به آن بها بدهيم اين مسئله اي است که امام تکليفش را روشن کردند که ملي گرايي به تنهايي نه فقط نکته ي مثبتي نيست بلکه افت است و گاهي در برابر انديشه ي ديني هم مي ايستد.
ما نيازي نداريم که برگرديم به دوران کورش تا انگيزه پيدا کنيم و اين ملت به اندازه کافي انگيزه دارد و به اندازه کافي تاريخ درخشان بعد از اسلام دارد که بخصوص در دوران انقلاب ما به مواردي رسيده ايم که به ما انگيزه ي کار و خدمت را مي دهد و انگيزه ي ديني را بايد ايراني ها گسترش دهند زيرا ايران کانون تشيع و فکر صحيح انقلابي در دنيا مي باشد و برگشتن به منشور و آوردن آن برگزاري مراسم استقبال از آن نبايد اصل باشد و آنچه که ما را ممتاز مي کند جوهر ديني و اسلامي است.
در دوران اصلاحات کم کاري فراواني در ترويج فرهنگ ايثار و شهادت و آرمان هاي امام راحل وجود داشت و در دولت نهم و دهم مردم به کسي راي دادند که شعار آرمان هاي انقلاب و ترويج فرهنگ ديني را مي داد، اين گونه حرکات جديد توسط برخي از افراد در دولت را چگونه ارزيابي مي کنيد؟
در دولت نهم و دهم به خوبي به آرمانهايي امام و انقلاب پرداخته شده است و مردم ما هم به همين شعار ها راي دادند اما ما شعار ملي گرايي و پرداختن به کورش و اين گونه موارد را مي بينيم من فکر مي کنم که از روي تقافل(بيتفاوتي) و تسامح است و اين گونه حرکات از سر غفلت است و اگر از طرف رئيس جمهور به آن توجه نشود من فکر مي کنم که مردم به راحتي اين تفکر راکنار خواهند زد .
کد خبر 8317
تاریخ انتشار: ۱۰ مهر ۱۳۸۹ - ۱۷:۳۳
- ۰ نظر
- چاپ
آنچه که به ايران عزت داده و در طول سالهاي متمادي به خصوص بعد از انقلاب ما را سرفراز کرده مسئله اسلام است و تفکر شيعي است که ضرب شده در زمينه ي ايراني.ملي گرايي به تنهايي افت است و گاهي در برابر انديشه ي ديني هم مي ايستد.