به گزارش خبرنگار اقتصادی مشرق ،انتخابات ۲۳ شهریور ماه اتاق تعاون که با حضور فعالانه ۷۰ نفر از ۷۱ نفر اعضای مجمع برگزار شد.
اين امر حکایت از علاقه تعاونگران به توسعه بخش تعاون و رضایت از سیر قانون اصل ۴۴ دارد. ولي متاسفانه انجمن نظارت بر انتخابات كه ریاستش با دولتیها است صلاحیت فردی غیردولتی که در اتاق تعاون صاحب رأی اول انتخابات شد را بعد از برگزاري انتخابات مردود اعلام كرد که اين اقدام مشكوك و سوال برانگيز مورد اعتراض نمایندگان مجلس نیز قرار گرفت و وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی قول همکاری در این باره داد، قولی که تاکنون عملی نشده است.
تحولات اخیر، تمایل دولت برای تصاحب مدیریت اتاق تعاون را به وضوح نشان میدهد. اما چرا اتاق تعاون برای دولت، مهم است؟ علاوه بر این که دبیرکل اتاق تعاون عضو نهادهای مهم تصمیمگذار همچون شورای پول و اعتبار، شورای عالی اصل 44 و هیئت واگذاری است، آنچه که به نظر میرسد بیش از همه مورد توجه دولت است، بدنه متکثر تعاونیها در سراسر کشور است.
از آنجا که تعاونیهای سراسر کشور حدود 25 میلیون عضو دارند، به نظر میرسد جریان نفوذی در دولت، تلاش دارد با تصاحب اتاق تعاون، شانس خود را برای ایجاد بدنه اجتماعی برای خود از این طریق نیز بیازماید. تمایل جریان انحرافی به تصاحب نهادهای مشابه همچون مشاوران جوان و سازمان هلال احمر، نیز این ادعا را تایید میکند.
در این باره با حسین رحمانینیا دبیرکل سه سال اخیر اتاق تعاون که در انتخابات اخیر نیز بالاترین رای را تصاحب کرد اما با هجمه جریان انحرافی فعلاً از عرصه کنار گذاشته شده، گفتگو کردهایم.
***
* آقای رحمانینیا حضرتعالی با رای بالایی به عنوان نفر اول در انتخابات اتاق تعاون انتخاب شدید. اما دولت مدعی است که شما قبل از انتخابات رد صلاحیت شده بودید. چه پاسخی دارید؟
همانطور که میدانید انجمن نظارت، بنده را در اقدامی کاملاً تعجببرانگیز رد صلاحیت کرد. قبل از این که توضیحاتی در این باره ارائه کنم، لازم است درباره ماهیت انجمن نظارت نیز مطالبی خدمت شما عرض کنم.
در انجمن نظارت دو نفر نماینده دولت هستند و رئیس انجمن نظارت نیز نماینده دولت است. رئیس انجمن نظارت، رئیس دبیرخانه انجمن نظارت نیز هست. یعنی تمام اقدامات اجرایی انجمن نظارت را دبیرخانه مذکور انجام میدهد که نماینده وزیر تعاون، رئیس آن است.
مشکل از آنجایی شروع شد که دو نمایندهای که در انجمن نظارت عضو هستند بایستی مصوب هیئت مدیره اتاق تعاون باشند و توسط دبیرکل به انجمن نظارت معرفی شوند. بنده به عنوان مسئول اجرایی اتاق تعاون اصلاً روحم از این مکاتبات خبر نداشت و نماینده دولت (وزارت تعاون) با خارج از اتاق یعنی با استاندار خراسان رضوی که رئیس هیئت مدیره اتاق تعاون هستند، مکاتبه کرده بود.
نکته آن که رئیس هیئت مدیره اتاق تعاون هیچ اختیار اجرایی ندارد و نه میتواند یک مکاتبه رسمی با عنوان اتاق تعاون انجام دهد و نه قدرت تصمیمگیری دارد چرا که اختیارات هیئت مدیره، جمعی است و هیچ کس نمیتواند به طور انفرادی در مورد موضوع خاصی تصمیم بگیرد.
لازم به ذکر است که تصمیمات هیئت مدیره هم توسط دبیرکل اجرایی میشود و نه رئیس هیئت مدیره. متاسفانه اتفاقی که افتاد این بود که به دور از چشمان اتاق مکاتبه کردند و دو نفر را که اصلاً مورد تایید و تصویب هیئت مدیره نبودند به انجمن نظارت معرفی کرند و انجمن نظارت متشکل از این افراد، بنده را رد صلاحیت کرده است.
* رد صلاحیت چگونه بود؟
بنده را رد صلاحیت مشروط کردند. یعنی گفتند 39 نفر مورد تایید قرار گرفت و 3 نفر از جمله بنده رد صلاحیت شدم مشروط بر این که بروم و از وزارت اطلاعات تاییدیه بیاورم! یعنی بنا را بر مجرمیت گذاشتند در حالی که طبق ماده 37 قانون اساسی اصل برائت است مگر آن که خلاف آن ثابت شود.
اما دوستان در مورد من اصل را بر مجرمیت گذاشتند. لذا کاملاً دولت را در قضایای رخداده، شریک میبینیم. چرا که از وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان ناظر و کسی که وظیفه نظارتی در امور تعاونیها دارد درخواست کردیم موضوع را بررسی کند و به وظیفه خود عمل نماید اما آنها از این کار سر باز زدند. شواهد متعدد نشان میدهد که دولت در این بخش به صورت غیرقانونی و مستقیم دخالت کرده است.
* منظور شما از دولت چیست؟ آیا جریان خاصی از دولت را مدنظر قرار دارید؟
وقتی میگویم دولت، به اصطلاح وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی را شامل میشود بعلاوه بحث دخالت جریان خاص را نیز کاملاً تایید میکنم. شواهد و قرائن نشان می دهد ردپای جریان انحرافی در انتخابات اتاق تعاون، کاملاً به چشم میخورد.
* استدلالتان برای این ادعا چیست؟
علت این است که رد صلاحیت صورت گرفته کاملاً خارج از موازین انجام شد. طبق ماده 38 قانون تعاون، تمامی نامزدهای هیئت مدیره و هیئت بازرسی صرفاً بایستی واجد شرایط ماده 38 باشند. بنابراین بنده که در گذشته معاون وزیر تعاون و حتی سه سال هم دبیرکل اتاق تعاون بودهام چه دلایلی داشت که رد صلاحیت شدم.
بنده هم در تعاون تجربه داشته و هم مدتهاست در این حوزه فعالیت کردهام. لذا خود بنده به این ماجرا مشکوک هستم. چرا که اگر کسی میخوهد رد صلاحیت شود، رد صلاحیت او باید از سوی دستگاههای نظارتی صورت گیرد، در صورتی که این مسئله از سوی دستگاههای نظارتی صورت نگرفت.
مضاف بر این که سازمان بازرسی کل کشور پس از شکایت اتاق تعاون درباره انتخابات یک تیم کارشناسی را مسئول رسیدگی به این موضوع کرد که این تیم، تخلفات دولت را محرز دانست.
جالب این که در این کارگروه تخلفات و دخالتهای دولت در انجمن نظارت تشخیص داده و حتی اعلام شد.
بنابراین ورود جریان انحرافی به بخش پرجمعیت تعاون، به دلیل نزدیک شدن به انتخابات مجلس شورای اسلامی و انتخابات ریاست جمهوری کاملاً مشهود به نظر میرسد. جریان انحرافی برای این که نفوذ بیشتری در جامعه داشته باشد میخواهد از حمایت تعاونگران نیز برخوردار باشد.
با توجه به پتانسیلهای انسانی و مادی بالایی که در بخش تعاون وجود دارد، جریان انحرافی به دنبال این مسئله که از این پتانسیلها به نفع خود استفاده کند و سود ببرد. به همین سبب به دنبال استفادههای ابزاری از بخش تعاون و تعاونگران است. جالب این که اغلب اقدامات جریان انحرافی در این بخش نیز از راههای غیرقانونی و خلاف صورت گرفته است.
* با توجه به انتقاداتی که از انجمن نظارت مطرح کردید، اصلاً وظایف این انجمن چیست؟
ببینید انجمن نظارت دو وظیفه دارد. یکی تایید صلاحیت نامزدهای اتاق تعاون قبل از انتخابات و دیگری تایید انتخابات پس از انجام انتخابات. لازم است بدانید هنگامی که انتخابات برگزار میشود، انجمن نظارت دیگر نباید وارد تعیین صلاحیت نامزدها شود.
ضمن این که وقتی انتخابات برگزار شد، نمایندگان ویژه دولت نیز حضور داشتند اما چون آن موقع گمان میکردند که بنده رای نمیآورم، از ورود بنده به انتخابات جلوگیری نکردند اما وقتی دیدند که بنده با یک رای کاملاً فوقالعاده نفر اول شدم مدعی شدند که من رد صلاحیت شده بودم! به همین سبب برای بنده کاملاً محرز است که ارادهای ورای بخش تعاون میخواست بنده را حذف کند.
* موضع وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی در این قضایا چه بوده است؟
این اقدام کاملا خارج از اراده وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی هم بود. چون خود ایشان چندین بار رسماً اعلام کرد که بنده در این باره دخالتی ندارم. جالب این که چندین بار خود ایشان قول همکاری داد و حتی 4 جلسه هم با بنده به صورت حضوری برگزار کرد. در این جلسات هم قول داد که مسئله را حل کند.
* شما چقدر رای آوردید؟
4 میلیون و 200 هزار رای که بالاترین رای بود.
* آقای پاکبین دبیرکل جدید و مورد حمایت دولت در نشست خبری چند روز پیش اتهاماتی را متوجه شما کردند در بحث مالی و ...، پاسخ شما چیست؟
موضوع ما فراتر از آقای پاکبین است. به ایشان گفتهاند که بیا و بنشین! او هم تبعیت کرده است. ما بحثی با ایشان نداریم. ایشان ابزاری برای اجرای تصمیمات برخی آقایان در جریان خاص است. موضوع ما موضوع آقای پاکبین نیست. انتخابات اتاق موضوعی است که فراتر از این چیزها است و حتی خارج از محدوده وزارت تعاون نیز رقم میخورد.
* آقای پاکبین گفتند که شما در دوره خود هیچ اقدام مثبتی در حوزه تعاون انجام ندادهاید. همچنین به سفرهای خارجی متعدد شما اشاره کردهاند. چه پاسخی دارید؟
بنده به تمام اتهامات پاسخ خواهم داد و این مسئله را از مراجع قضایی پیگیری خواهم کرد. اما در مورد سفرهای خارجی که ایشان گفتهاند، پاسخ این است که تمام سفرهای خارجی مصوب هیئت مدیره بوده و هیچ سفر خارجی بدون مصوبه هیئت مدیره صورت نگرفته است. اینکه گفته شده کاری صورت ندادهایم نیز باید تعاونگران عزیز کشور به آن پاسخ دهند که با رای بالای خود پاسخ دادهاند.