کد خبر 81162
تاریخ انتشار: ۵ آذر ۱۳۹۰ - ۰۹:۴۵

مصری ها در پای صندوق های رای حاضر می شوند تا نخستین تمرین دموکراسی را در روزهای تب و التهاب سیاسی به نمایش بگذارند.

به گزارش مشرق به نقل از خبر، سه روز دیگر مصری هایی که اکثر روزهای یک سال گذشته را در میدان تحریر قاهره و یا دیگر خیابان ها به اعتراض گذرانده اند در پای صندوق های رای حاضر خواهند شد. انتخاباتی که با توجه به موج خشونت به راه افتاده در مصر پس از حسنی مبارک هیچ کس اطمینانی به صحت و سقم آن ندارد . پیش بینی نتیجه کار آسانی نیست. آیا این انتخابات می تواند مقدمه ای برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری باشد؟ کلیدی ترین پرسش ها در خصوص این انتخابات در قالب جدولی پاسخ داده شده که در زیر می خوانید:
بر سر مصر چه آمد؟
پرجمعیت ترین کشور جهان عرب می رود تا در بیست و هشتمین روز از ماه نوامبر نخستین انتخابات پارلمانی پس از حسنی مبارک را تجربه کند. در شرایطی که این انتخابات با وجود تمام بدبینی ها در فضایی عادلانه و سالم برگزار شود، مصر یکی از ناب ترین تجربه های دموکراسی را به نام خود سند زده است.
دلیل انتخاب این تاریخ برای برگزاری انتخابات چیست؟
برگزاری انتخابات آزاد نخستین وعده ژنرال های ارتش مصر بود. البته این وعده باید در شش ماه نخست عملی می شد که نشد. روزهای پس از حسنی مبارک در ابتدا برای انقلابیون بسیار شیرین بود اما در روزهای آخر دوباره رد پای همان خشونت ها دیده شد. این روزها در مصر همگان شورای نظامی را اصلی ترین مانع بر سر راه تحقق آرزوهای خود پس از دوران مبارک می دانند. منتقدان شورای نظامی تاکید دارند که انتخابات در فضایی که ژنرال ها از قدرت کنار نروند معنای خاصی ندارد. برخی احزال لیبرال و چپ گرا در حال حاضر دست از فعالیت های انتخاباتی خود به نشانه اعتراض برداشته اند. نظامیون حاضر در شورای حاکم امیدوارند که برگزاری انتخابات بتواند تا حدودی به برقراری ثبات در مصر منتهی شود.
عمر این پارلمان چقدر است؟
طولانی نخواهد بود. به نظر می رسد که کوتاه ترین پارلمان در تاریخ مصر خواهد بود. نخستین رسالت این پارلمان تشکیل کمیته قانون اساسی است که باید در سال 2012 متن این قانون اساسی را در اختیار عموم قرار دهد. قانونی که می تواند مرجع قانونی برای سال های پس از مبارک باشد. قانون اساسی به رفراندوم گذاشته خواهد شد و پس از آن هم انتخابات ریاست جمهوری از راه می رسد. در این فاصله زمانی شورای نظامی همچنان همه کاره خواهد بود.
روند برگزاری انتخابات چگونه است؟
مصر به 27 فرمانداری تقسیم شده است و انتخابات ماه نوامبر در سه تاریخ با نه فرمانداری در هر مرحله تاریخی برگزار خواهد شد. 28 نوامبر نخستین تاریخ است که در آن اصلی ترین حوزه ها مانند قاهره انتخابات را تجربه خواهد کرد. دومین مرحله 14 دسامبر است و سوم ژانویه هم سومین دور از انتخابات برگزار خواهد شد. هفت روز پس از هر مرحله در مناطقی که هیچ کاندیدی بیش از 50 درصد آرا را به دست نیاورده باشد باز هم انتخابات مجدد برگزار می شود.
چند نفر در انتخابات شرکت می کنند؟
45 میلیون واجد شرایط در داخل مصر وجود دارد و چند میلیون نفری هم در خارج از مصر هستند. از جنبه عملی نخستین انتخاباتی نیست که پس از وداع مبارک از قدرت برگزار می شود. در ماه مارس 2011 برخی رفراندوم های ملی در خصوص الحاقیه های قانون اساسی در این کشور برگزار شد. 19 میلیون مصری در این رفراندوم ها شرکت کردند که اکثریت قابل توجه انها هم تبصره های اضافی را تایید کردند.
اصلی ترین رقبا چه کسانی هستند؟
وداع مبارک با قدرت با روی کار آمدن برخی احزاب همراه بود. برخی بزرگ و سازمان دهی شده بود و تعدادی طرفداران کمی را به خود اختصاص داده بود. جدال اصلی میان اخوان المسلمین است که حزب عدالت و آزادی را راهی انتخابات کرده است و رقیب سکولارش که توسط میلیونر مصری تاسیس شده و مصری های آزاد نام دارد. هم اخوان و هم مصری های آزاد ائتلاف با دیگر گروه ها را آغاز کرده اند. اخوان دست دوستی به سمت ائتلاف دموکراتیک و برخی نیروهای لیبرال دیگر دراز کرده و مصری های آزاد هم به سمت بلوک مصری ها که بیشتر سکولار و با گرایش های چپ هستند، رفتند. دو حزب دیگر هم می توانند نتیجه را تغییر دهند:ائتلاف اسلامی که احزاب محافظه کار سلفی را در خود جای داده و امیدوار است که رای تندروهایی که از انحراف اخوان ناراضی هستند را جمع کند. دیگری هم ائتلاف تداوم انقلاب با گرایش های فکری چپ است که خیزش های عمومی جوانان در ژانویه 2011 را هدایت کرد. این حزب امیدوار است که با شعارهای عدالت اجتماعی اقتصادی بتواند ناراضی های زمان مبارک را به جبهه خود جلب کند. احزاب کوچک تری مانند العدل هم هستند که خود را جنبش های عاری از ایدئولوژی می خوانند. احزابی که میان اسلام گراها و لیبرال ها هستند.
 
انتظارهای عمومی از این انتخابات چیست؟
پیش بینی ها حاکی از اختصاص 20 تا 30 درصد آرا به جریان اخوان است. نظرسنجی ها حاکی از این است که نیمی از رای دهندگان هنوز تصمیم نهایی خود را نگرفته اند. به نظر می رسد که ائتلاف اسلام گراها نتیجه خوبی را از آن خود کند. این پیروزی فضای اندکی را برای لیبرال ها و چپ گراها باقی می گذارد. این انتخابات شاید دستاوردهای مورد انتظار همگان را به همراه نداشته باشد اما نخستین قدم در بازسازی سیاسی و ملی است .
معنای این انتخابات برای انقلاب مصر چیست؟
اگر میزان مشارکت مردم در این انتخابات بیش از 50 درصد باشد و سلامت این انتخابات هم تضمین شده باشد برای پیروزی خواندن ان کافی خواهد بود. سالها زندگی در خفقان سیاسی مصری ها را به این باور رسانده است که ژست شرکت در این انتخابات از نتیجه آن مهم تر است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس