به گزارش مشرق، حجتالاسلام علی ذوعلم عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: برآیند فرهنگی جامعه ما در وضعیت مطلوب و قابل قبولی است و نسبت به جوامع دیگر، فرهنگ جامعه ما رو به تعالی است. اما اگر میبینید دستگاههای مدیریت فرهنگی ما توان تولید نیازهای فرهنگیِ جامعه متناسب با شاخصهای متعالی را ندارند و جامعه خودبهخود به سوی مصرف کالاهای نامناسب فرهنگی کشیده میشود؛ باید بگوییم عمده اشکال از دستگاههای سیاستگذاری و برنامهریزیِ فرهنگی ما است؛ نه از جامعه.
وی افزود: مردم نیاز به نشاط دارند. جامعه نیاز به فیلمهای طنز دارد. پس ما باید بتوانیم فیلم طنزی تولید کنیم که ضمن دارابودن شاخصهای متعالی و جهتدهیِ مناسب به جامعه، بتواند به نیازهای جامعه ما پاسخ دهد. وقتی که ما در این عرصه ضعیف هستیم؛ طبیعتاً مصرف کالاهای فرهنگی سخیف بالا میرود.
حجتالاسلام ذوعلم بیان کرد: حرکت جامعه به سوی تعالیِ فرهنگی، وابسته به حرکتِ دو قشر اساسیِ جامعه است. اول قشر نخبگان فکری، فرهنگی، دانشگاهی و حوزوی و دوم قشر سیاستمداران و مدیران جامعه. مشکل اساسی ما در بخش فرهنگ این است که فرهنگِ فرهنگ ما ضعیف است. در واقع سردمداران سیاسی و مدیریتی جامعه ما در عمل، التزام و اعتقاد به شاخصههای اسلامی، الهی و آرمانی ضعیف هستند. بنابراین ما باید از این نقطه آغاز کنیم چون «ماهی از سر گَنده گردد نی ز دُم» و «النَّاسُ عَلَی دِینِ مُلُوکِهِمْ».
وی با بیان این که در این راه باید تلاش بسیاری کنیم گفت: این تلاش به عهده خودِ نخبگان است. بنابراین ما به خودسازی جمعی، عمیق و سازمانیافته نخبگان نیاز داریم؛ نه این که بگویم این حرکت تا به حال وجود نداشته؛ اما بسیار ضعیف است و باید تقویت شود. در این زمینه مراکزِ سیاستگذار و قرارگاههای فرهنگی مانند شورای عالی انقلاب فرهنگی باید طراحی و زمینهسازی کنند و اگر آنها امتناع کردند؛ نخبگانِ فرهنگیِ حوزوی و دانشگاهیِ ما باید با رویکرد «آتش به اختیار» در این جهت عمل کنند. یعنی مخاطب آتش به اختیاری که رهبر فرمودند؛ در درجه اول نخبگان جامعه، حوزه، دانشگاه و تشکلهای فرهنگی، هنری علمی و انقلابی ما هستند. آنها باید با این رویکرد نگاه کنند که از خود باید آغاز کرد؛ خودِ جمعی و خودِ فردی تا این حرکت، خودبهخود به جامعه تسری پیدا کند.