به گزارش مشرق، طبق بند 2 اصل 156 قانون اساسی یکی از وظایف مهم قوه قضاییه، احیای حقوق عامه و گسترش عدل و آزادیهای مشروع است؛ وظیفهای که با وجود اهمیت و اعتباری که در قانون اساسی دارد، به دلایل مختلفی شاید کمتر به آن پرداخته شده و مقداری مورد غفلت واقع شده است.
شاید یکی از دلایل این موضوع، حجم زیاد پروندههایی است که در قوه قضاییه وجود دارد و باید به آنها رسیدگی شود و شاید این حجم از پروندهها، مانع پرداختن دستگاه قضایی به موضوع احیای حقوق عامه شده است. امروز غالب نظامهای حقوقی در زمینه حوزههای حقوق عمومی، تدابیر ویژهای را برای تامین آزادیهای مورد نظر برای گسترش عدالت و احیای حقوق عمومی در نظر میگیرند، اما در کشور ما به دلایل مشغلههای موجود کمتر به آن میپردازیم.
این درحالی است که طبق قانون اساسی، قوهقضاییه مرجع اصلی تامین حقوق عامه است، اما انتظاری که از این قوه برای پاسداری و حمایت از حقوق عمومی و آزادیهای مشروع وجود دارد، کمتر مورد بحث قرار میگیرد. گرچه موضوع حلاختلاف که دستگاه قضایی به آن اهتمام دارد، به تامین آزادیها و گسترش آن کمک میکند، اما باید توجه کرد که باید در برخی موارد هم به صورت ایجابی وارد شویم. به عبارت دیگر قوه قضاییه باید مدعی این موضوع باشد و به تعبیر رهبری باید پرچمدار تامین آزادیهای مشروع، توسعه عدل، عدالت و انصاف باشد. قوه قضاییه باید اقداماتی انجام دهد که حقوق عمومی را زنده و در جامعه احیا کند، اما در شرایط فعلی، این وظیفه مهم قوه قضاییه تحتالشعاع حل اختلاف قرار گرفته و بیشتر انرژی دستگاه قضایی صرف حل اختلافاتی شده است که به صورت روزانه نزد این قوه مطرح میشود.
درعین حال به نظر میرسد با توجه به تاکید رهبر انقلاب و با عنایت به جایگاه این موضوع در قانون اساسی، خوب است بخش یا معاونتی در قوه قضاییه، متصدی پیگیری حقوق عمومی شود. همانطور که رهبر انقلاب در جلسه روز گذشته در دیدار با رئیس، مسئولان قوه قضاییه و روسای کل دادگستریهای سراسر کشور، مطرح کردند ازجمله موارد حقوق عمومی، بحث انتخابات است. انتخابات، حوزههای مختلفی دارد که بخشی از آن مربوط به شورای نگهبان و بخشی مربوط به تخلفات است که به قوه قضاییه مربوط میشود، اما اینکه چه بخشی در حوزه تامین آزادیهای انتخابات یا حقوق انتخابات گام بردارد، همچنان مغفول مانده است. این مسالهای است که در این دوره از انتخابات هم شاهد آن بودیم و برخی میگفتند در صورت تخلف احتمالی چه کسی باید ابتدا به این موضوع ورود و آن را پیگیری کند و این مسائل باید برای دورههای بعدی انتخابات، چارهاندیشی شود.
دکتر عباسعلی کدخدایی
منبع: جام جم