به گزارش گروه خواندنی های مشرق به نقل از ايسنا، سرطان کبد (HCC) يکي از سرطانهاي شايع دنياست که به علت کمبود راهکارهاي درماني مناسب، آمار مرگ و مير ناشي از آن بسيار بالاست. امروزه ژن درماني اميدهاي تازهاي براي درمان اين سرطان ايجاد کرده است.
سميرا احمدي، كارشناس ارشد بيوتكنولوژي پزشكي دانشگاه تربيت مدرس با بيان اين مطلب به مزيتهاي ژن درماني اشاره کرد و گفت: مزيت بزرگ ژن درماني، هدفمند عمل کردن آن است يعني ميتوان راهکارهايي اتخاذ کرد که از آن طريق فقط سلولهاي سرطاني را از بين برد. ميدکاين يک فاکتور رشد و تمايز است که در بسياري از سرطانها دچار بيش بيان ميشود و HCC از جمله اين سرطانهاست.
وي در خصوص طرح پژوهشي خود افزود: در اين تحقيق از پروموتر ميدکاين جهت کنترل بيان ژن پيشآپوپتوژي tBid در سلولهاي سرطاني استفاده شده است. ژن tBid يکي از ژنهاي قدرتمند در القاي آپوپتوز از مسير ميتوکندريايي است که به تازگي به عنوان ترنس ژن کشنده در ژن درماني سرطانها مورد توجه قرار گرفته است.
احمدي تشريح کرد: در اين پژوهش ژن tBid با RT-PCR، از سلولهاي لنفوسيت که اين ژن را بيان ميکنند، تکثير و کلون شد تا سازه pCMV-tBid حاصل شود. سپس پروموتر ميدکاين با انجام Slowdown Hotstart PCR و در حضور 10 درصد گليسرول تکثير و در سازه فوق جايگزين پروموتر CMV شد تا سازه pMK-tBid به دست آيد. سازههاي حاصل به ردههاي سلولي سرطان کبد (HepG2) و نرمال فيبروبلاستي (AG01522) منتقل و بيان ژن tBid در اين سلولها با روش RT-PCR و مرگ ومير سلولها با شمارش سلولي بررسي شد.
پژوهشگر دانشگاه تربيت مدرس با اشاره به يافتههاي اين طرح پژوهشي خاطرنشان كرد: نتايج نشان داد که ژن tBid تحت کنترل پروموتر ميدکاين در سلولهاي HCC افزايش بيان قابل توجهي و حتي بالاتر از CMV نشان ميدهد، در حاليکه در رده سلولي نرمال بيان کمي دارد. ضمن اينکه آمار مرگ و مير سلولهاي سرطاني که سازه pMK-tBid را دريافت کردهاند، بيش از سلولهايي است که pCMV-tBid را گرفتهاند، در حاليکه در رده نرمال سلولهاي بسيار کمتري در اثر سازه pMK-tBid نسبت به سازه pCMV-tBid از بين رفتهاند.
اين پژوهش با مشاوره دكتر فاطمه رهبريزاده، عضو هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس انجام شده است.