به گزارش مشرق به نقل از فردا، این استاد دانشگاه در تحلیل این سناریوی آمریكایی – عربی گفت: آنچه به عنوان سناریو بمب گذاری و ترور سفیر عربستان در آمریكا مطرح گردیده را میتوان در زمره حلقههای اتهامی آمریكا در برخورد با جمهوری اسلامی ایران دانست. حلقههای اتهامی كه بخش عمده آن تحت تاثیر الگوهای رفتاری سایر كشورهای خاورمیانه است.
دست اسرائیل...
اسرائیل در نقطه مقابل تحركات ژئوپلتیكی و هویتی ایران قرار دارد و عربستان نیز طی سالهای بعد از سقوط صدام تلاش دارد تا به تنهایی نقش نیروهای مقابله كننده با ایران را عهده دار شود. به گفته این استاد دانشگاه، عربستان نه تنها در فضای تعارض ژئوپلتیكی و هنجاری با ایران قرار دارد بلكه باید جلوههای تضادهای ایدئولوژیك با ایران را به آن اضافه كرد. آنچه به عنوان تلاش عربستان برای بر هم زدن توازن منطقهای علیه ایران محسوب میشود را باید یكی از نشانههای اصلی نیز در فضای ژئوپلتیكی خاورمیانه دانست.
عربستان در صدد تغییر در توازن منطقه است
این تحلیلگر مسائل بین المللی ضمن بیان این نكته كه عربستان تلاش دارد تا موازنه قدرت منطقهای را برهم زند، ادامه داد: در این ارتباط محور عربستان، مجاهدین خلق و آمریكا مورد ارزیابی قرار میگیرد؛ مجموعهای كه میتواند به كمك هم مبادرت به سناریو سازی برای ایجاد چالشهای تبلیغاتی علیه ایران نماید. تبعا بازیگران یاد شده میتوانند منافع تاكتیكی محدودی با هم داشته باشند. مقابله با ایران شاید در در كوتاه مدت منجر به تداوم ائتلاف آنها شود اما در طولانی مدت چنین اقداماتی امكان پذیر نخواهد بود.
گری سیك هم اعتقاد دارد ایران تمایلی به انجام اقدامات تروریستی در خاك آمریكا ندارد
دكتر متقی همچنین با بیان اینكه، عربستان سناریوی مقابله با ایران را در شرایطی پیگیری میكند كه در صدد تغییر در توازن منطقه است، ادامه داد: هر گونه تلاشی برای پیگیری این توازن منطقهای میتواند مخاطرات امنیتی و ژئوپلتیكی برای كشورهای همسایه و حتی سیاست بین الملل خواهد داشت.
این تحلیلگر مسائی سیاست خارجی ایران در ادامه ضمن تشریح سیاست خارجی ایران در برخورد با آمریكا افزود: از سوی دیگر باید این موضوع را مورد توجه قرار داد كه انجام اقدامات و عملیاتهای امنیتی در آمریكا به هیچ وجه در زمره اهداف ایران محسوب نمیشود. ایران از سیاست انتقادی غیر چالشی در برخورد با آمریكا استفاده میكند. محور اصلی انتقادها علیه آمریكا را باید در نادیده گرفتن حق حاكمیت كشورها و بهره گیری از ابزارهای نظامی در سایر حوزههای جغرافیایی دانست. طبیعی است كه هیچگاه ایران چنین الگویی را در برخورد با هیچ یك از كشورهای منطقه و یا قدرتهای بزرگ در سیاست بین الملل بكار نمیگیرد. به همین دلیل است كه آمریكا قادر نخواهد بود چنین سیاستی را به مرحله نهایی برساند.
گری سیك كه در دوران كارتر در زمره معاونین وزارت خارجه بود اعتقاد دارد كه ایران تمایلی به انجام اقدامات تروریستی در خاك آمریكا ندارد. فارین پالیسی نیز در گزارش اكتبر ۲۰۱۱ خود این موضوع را گفته كه اثبات چنین ادعایی توسط آمریكا علیه ایران كار دشواری خواهد بود.
عامل ترور كارگزار CIA
این استاد دانشگاه همچنین در مورد میزان راستی آزمایی این سناریو و كیفیت شبكه ترور میگوید: اگر كسی بخواهد واقعیت سیاستهای منطقهای ایران را بداند به این نكته میرسد كه ایران هیچگاه چنین الگویی (ترور در خاك آمریكا) را مورد حمایت قرار نخواهد داد. شبكه مكزیكی را باید در زمره كارگزاران سازمان اطلاعات مركزی امریكا دانست كه نقش توزیع كننده اسلحه غیر مجاز در منطقه را بر عهده دارد. این شركت طی دهه گذشته بسیاری از سیاستهای خود را با آمریكا هماهنگ كرده است لذا نمیتوان به شركتی استناد كرد كه خود از كارگزاران سازمان اطلاعات مركزی آمریكاست.