به گزارش گروه خواندنی های مشرق به نقل از ایسنا، رييس اداره ايدز وزارت بهداشت از اقدامات انجام شده براي ارزيابي خطر HIV در مراكز مراقبت از مادران خبر داد و گفت: تا سال آينده مراكز ويژه زنان آسيب پذير در تمام استانهاي كشور راهاندازي ميشود.
دكتر عباس صداقت در نشست خبري هفته ملي سلامت بانوي ايراني، دهه 70 و 80 را دهه پرشيوع در زمينه HIV در گروه مصرف كنندگان تزريقي مواد مخدر عنوان كرد و گفت: خوشبختانه اجراي برنامههاي كاهش آسيب در اين زمينه با نتايج بسيار مثبتي همراه بود و تقريبا رشد پرشتاب شيوع HIV در مصرف كنندگان تزريقي مواد مخدر كنترل شد.
وي ادامه داد: از آنجا كه ممكن بود همسران مصرف كنندگان تزريقي مواد مخدر نيز به صورت ناخواسته در معرض HIV قرار گيرند از سال 1384 به بعد افزايش موارد جديد ابتلاي زنان به HIV را در كشور شاهد بوديم. با توجه به آسيب پذيري اجتماعي زنان و همچنين از آنجا كه ضريب انتقال ويروس و آميزش در زنان بيشتر از مردان است، وزارت بهداشت در مورد بيماري HIV توجه خود را به زنان نيز معطوف كرد.
دكتر صداقت الگوي انتقال جنسي HIV در دنيا را 50 - 50 عنوان كرد و گفت: اما اين الگو در ايران تقريبا 90 به 10 است؛ يعني 90 درصد ابتلا در مردان و 10 درصد ابتلا در زنان است.
وي در ادامه با اشاره به آغاز مطالعات در زمينه دسترسي به زنان آسيب پذير در كشور از سال 1385 گفت: به اين ترتيب بر اساس نيازسنجيهاي انجام شده در سال 88 طراحيهاي لازم براي انجام مداخلات مربوطه صورت گرفت. در سال 89 نيز پنج مركز به منظور ارايه خدمات لازم به زنان آسيب پذير در 5 استان كشور راهاندازي شد كه تمام پرسنل اين مراكز را زنان تشكيل ميدهند و تحت نظر دانشگاههاي علوم پزشكي خدمات لازم را ارايه ميدهند.
رييس اداره ايدز وزارت بهداشت گفت: در حال حاضر حدود 17 مركز ارايه خدمات ويژه زنان آسيب پذير در سطح كشور راهاندازي شده است كه تا پايان سال به 20 مركز افزايش مييابد. همچنين تا پايان سال آينده مراكز ويژه زنان آسيب پذير در تمام استانهاي كشور راهاندازي ميشود و خدمات مشاوره، پيشگيري، كاهش آسيب، آزمايشات HIV و .... را ارايه خواهند داد.
وي در اين باره ادامه داد: ايران نخستين كشور در ميان كشورهاي اسلامي است كه موفق به راهاندازي مراكز ويژه زنان آسيب پذير شده است. هدف از راهاندازي اين مراكز نيز ارايه خدمات لازم به همسران مصرف كنندگان تزريقي مواد مخدر، زناني كه خود در معرض اعتياد قرار دارند و زناني كه در معرض رفتارهاي پرخطر جنسي قرار دارند، است. در اين زمينه تاكنون بيش از 2 هزار مورد تحت پوشش قرار گرفتهاند.
رييس اداره ايدز وزارت بهداشت گفت: با همكاري دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت برنامهاي در دست اقدام است كه سلامت و بهداشت باروري را به خدمات HIV متصل ميكند. به اين ترتيب با توجه به آسيب پذيري زنان، ارزيابي خطر HIV در مراكز مراقبت از مادران انجام خواهد شد. بر اين اساس برنامه بهداشت باروري به صورتي كاملتر ارايه خواهد شد. تمام اين خدمات رايگان خواهد بود.
وي با اشاره به برنامههاي در نظر گرفته شده براي مادران در معرض ويروس HIV يا بيماريهاي آميزشي ادامه داد: به اين ترتيب به منظور كاهش خطر انتقال ويروس HIV از مادر به جنين و همچنين در دوران شيردهي، اقدامات لازم در نظر گرفته شده است كه اين خدمات به صورت كاملا محرمانه و رايگان ارايه خواهد شد. ايران از سوي سازمان بهداشت جهاني به عنوان الگويي براي ديگر كشورها در زمينه توجه ويژه به زنان در حوزه HIV و بيماريهاي آميزشي معرفي شده است.