به گزارش مشرق، حسن روحانی کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در برنامه امشب گفتوگوی ویژه خبری طی سخنانی اظهار داشت: کشور ما در یک شرایطی است که نیازمند یک مدیریت قوی برای خروج از شرایطی است که در طول سالهای گذشته برای کشور ایجاد شده است. برای اینکار نیازمند این هستیم که فردی اولاً جامعه را بشناسد و مشکلات جامعه را بداند، همچنین جهان و تحرکات دیپلماتیک را بشناسد و آشنا باشد. از سوی دیگر بتواند متخصصان را دور یکدیگر جمع کند و به کارآفرینان اعتماد دهد و سرمایه اجتماعی را در جامعه به وجود بیاورد و در عین حال با همه گروهها، جریانها و احزاب بتواند کار کند تا قادر باشد در این شرایط نیاز کشور را برای تحرک لازم اجتماعی، اقصتادی و اجتماعی به وجود بیاورد. بنده احساس میکنم برنامههای ۴ ساله من در این زمینه گام اول را برداشتهایم و باید با همراهی و همکاری مردم گامهای بعدی را برداریم.
وی در پاسخ به این سؤال که به نظر شما کشور ما به چه تعداد شغل پایدار نیاز دارد و چه شرایطی لازم است که این شغلها ایجاد شود و در کجاها باید این اشتغالزایی انجام شود، گفت: برخی فکر میکنند با دادن پول به مردم این موضوع حلوفصل میشود و یا با گفتن اینکه میخواهیم فلانقدر شغل ایجاد کنیم، فکر میکنند میتوان اینگونه شغل ایجاد کرد، برای اشتغال در جامعه مردم اول باید اعتماد داشته باشند به آینده کشور، همچنین باید در جامعه احساس آرامش و امنیت کنند. اینگونه نیست که یک فردی برای سرمایهگذاری بهمنظور یک یا دو سال بیاید. به هرحال سرمایهگذاری ممکن است چندین سال و یا چند ده سال طول بکشد و بخواهد از آن بنگاه اقتصادی استفاده کند. بنابراین اینکه ما بگوییم چقدر پول بین مردم تقسیم میکنیم، پول پمپاژ کردن در جامعه تجربه خودش را در جامعه ما در گذشته نشان داده است، لذا باید محیط کسبوکار را در جامعه فراهم کنیم.
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با تأکید بر اینکه مردم باید به آینده خودشان امیدوار باشند، گفت: کشور ما در یک دوره طولانی و در حدود ۷ سال بدون اشتغال خالص بوده، یعنی از سال ۸۶ تا ۹۱ تقریباً اشتغال خالصی نداشتهایم، بنابراین بیکارها سال به سال در کنار یکدیگر قرار گرفته و انباشته شدهاند و متأسفانه این مشکلات را به وجود آوردهاند که ما با یک بیکاری بزرگ و مزمن مواجه شدهایم.
روحانی ادامه داد: برای اینکار باید گذشته را جبران کرده و شرایط را برای ایجاد شغل و اشتغال فراهم کنیم، در برنامه پنجساله ششم ایجاد اشتغال ۹۵۰ هزار در سال پیشبینی شده، درصورتیکه رشد ۸ درصدی داشته باشیم. لذا اگر مانند سال ۹۵ رشد ۸ درصدی داشته باشیم و این روند استمرار یابد ما میتوانیم سالانه بیش از ۹۰۰ هزار شغل با توجه به آنچه که در برنامه گفته شده و با مجلس شورای اسلامی بحث و تبادل نظر صورت گرفته، میتوان این اشتغال را ایجاد کرد، اما ما برای اینکه اشتغال را افزایش دهیم نیاز داریم بنگاههای کوچک و متوسط را تقویت کنیم.
وی اضافه کرد: در سال ۹۵ ما به ۲۴ هزار بنگاه متوسط و کوچک توانستیم تسهیلات بانکی پرداخت کنیم و این موجب حرکت بنگاههای اقتصادی شد، لذا ادامه این کار میتواند منجر به فعال شدن سایر بنگاههای اقتصادی شود.
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: همچنین فضای مجازی و اینترنت موجب ایجاد شغل برای جوانان ما شده است، بهطوری که در سال گذشته ۱۰۰ هزار شغل بخش فناوری اطلاعات ما به وجود آورده، لذا باید به فناوریهای نو وارد شویم و اشتغال بیشتری ایجاد کنیم.
روحانی تأکید کرد: فعالیت بانکها یکی از پایههای توسعه اشتغال است، بانکها باید تقویت شوند تا بدین ترتیب بتوانیم ایجاد شغل را هم تقویت کنیم. البته ما برنامههای ویژهای هم برای تحرکت اشتغال داریم که یکی از آن برنامه کارورزی است که این برنامه را ما در بهمن سال گذشته در شورای عالی اشتغال تصویب کردیم و اکنون این طرح برای اجرا آماده است. پس از اینکه این طرح به صورت پایلوت در چند شهر اجرا شد.
وی ادامه داد: بر اساس این طرح جوانان فارغالتحصیل که مهارت کافی را ندارند، برایشان کارگاههای مهارتی ایجاد میکنیم که در این باره بخش فنی و حرفهای را تقویت کردیم تا این جوانان ۴ ماه آموزش مهارت ببینند و در این مدت به آنها کمک آموزشی یعنی پولی به آنها پرداخت میشود که یک سوم حداقل دستمزد است که به این افراد پرداخت میشود و سپس در کارگاهی که کارفرما مایل باشد این جوانان را به کار بگیرد، دولت در سال اول حق کارفرما را پرداخت میکند، آنوقت اگر بتوانند این جوانان در آن کارگاه به انجام شغل خود ادامه دهند، به طور طبیعی به یک دست ثابت دست یافتهاند و این طرح تحت عنوان طرح کارورزی به تصویب رسیده و آئیننامههای آن هم تصویب شده و میتواند بهعنوان اولین برنامه اجرایی دولت دوازدهم باشد و یکی از برنامههای من در برنامه ۱۰۰ روزهام فعال کردن همین طرح کارورزی برای اشتغال جوانانمان است، زیرا نیازمند شغل فراوان هستیم و برای اینکار باید محیط لازم را فراهم کنیم و همچنین باید تسهیلات لازم و بازار را هم ایجاد کنیم.
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: در سال ۹۴ با این مشکل مواجه بودیم که بنگاه اقتصادی در کشور فعال بود اما اجناس آن روی زمین میماند و بازار فروش نداشت، بنابراین باید بازار فروش برای آن ایجاد کنیم و بهمنظور این کار باید صادرات را توسعه دهیم به همین دلیل صادرات غیرنفتیمان در دولت یازدهم به طور متوسط سالانه ۲۵ درصد رشد داشته و باید این رشد را ادامه دهیم.
روحانی تأکید کرد: اشتغال نیازمند بازار، مدیریت، تسهیلات، محیط مناسب کسبوکار، سرمایه، فناوریهای نو است و اینها باید در کنار هم قرار بگیرند تا بتواند اشتغال را به وجود بیاورد. تجربه ما در سال گذشته ایجاد ۶۵۰ هزار شغل بود و ما میتوانیم این عدد را تا ۹۵۵ هزاری که قانون برنامه به ما گفته افزایش دهیم.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا روش کمهزینهتری هم برای ایجاد شغل در نظر دارید یا خیر، اظهار داشت: بهترین روش برای اشتغال بنگاههای کوچک و متوسط است، بنگاههای بزرگ، بنگاههایی هستند که نیازمند سرمایههای زیادی هستند و با فناوریها نو هم شاید نتواند خیلی اشتغال درست کند، اما بنگاههای کوچک و متوسط میتوانند اشتغال بیشتری درست کنند. همچنین گردشگری نیز میتواند اشتغال بسیار خوبی درست کند، بهطوریکه در دولت یازدهم گردشگری را توسعه دهیم و در دولت دوازدهم هم یکی از برنامههای اساسی ما توسعه گردشگری است. ما در سال گذشته تحرک بسیار خوبی در زمینه گردشگری داشتیم و تقریباً شهرهای گردشپذیر خارجی ما هتلهایشان برای ۶ تا ۷ ماه رزرو بوده و ما این را در سال ۹۳، ۹۴ و ۹۵ هر سال شاهد شرایط بهتری بودهایم. بنابراین گردشگری میتواند اشتغال سریع و کمهزینهترین را برای جامعه به وجود بیاورد و روش دیگر صادرات غیرنفتی است که میتواند اشتغال خیلی خوبی ایجاد کند.
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به این سؤال که با توجه به اینکه وضعیت معیشتی بازنشستگان بر وفق مراد نیست و صندوقهای بازنشستگی نیز وضعیت خوبی ندارند و بدهیشان بسیار بالا است، بنابراین شما چه روشی را هم برای حل مشکل معیشت بازنشستگان و هم صندوقهای بازنشستگی ارائه دادهاید، گفت: دو بحث مطرح است؛ صندوقهای بازنشستگی باید متحول شوند، یکی از مباحث بسیار مهم ما در برنامه پنجساله و هم در برنامهای که بنده برای دولت دوازدهم ارائه کردم و منتشر هم شده و از صداوسیما هم میخواهیم آدرس اینترنتی آن را اعلام کند تا افرادی که علاقمندند به سایت مراجعه کنند تا بتوانند برنامههای دولت دوازدهم را ببینند و من از همه کاندیداها میخواهم برنامه خودشان را منتشر کنند تا مردم بتوانند بر اساس برنامه قضاوت کنند نسبت به دولت آینده و تصمیمگیریشان برای آینده و این همانطور که گفتم صندوقها نیازمند تحول بزرگی هستند.
روحانی خاطرنشان کرد: همانطور که میدانید ۷۰ درصد پرداختی صندوق بازنشستگی را دولت پرداخت میکند و صندوق خودش قادر به پرداخت این مبلغ نیست که آنهم دلایل خاص خودش را دارد. یکی از این دلایل زودبازنشسته شدن کارمندان است و دیگر مسائلی که در این زمینه وجود دارد.
وی گفت: همچنین دولت صد درصد پرداختی صندوق نیروهای مسلح را خودش پرداخت میکند، بنابراین صندوقها باید اصلاح شوند و ما برنامه مفصلی برای این موارد داریم و آئیننامههای این موضوع در جلسات تیم اقتصادی دولت در حال بررسی است.
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: بحث دیگری که در اینجا مطرح است مربوط به وضع زندگی بازنشستگان است، قبل از این دولت وضع زندگی بازنشستگان شرایط بسیار بدی بود، شرایطی که حقوق بازنشستگی کمتر از تورم افزایش مییافت که ما سالانه بهاندازه تورم حقوق بازنشستگی را افزایش دادیم، سپس به دنبال همسانسازی حقوق بازنشستگان رفتیم و با طرحی که در سال جاری اجرا شده حداقل حقوق بازنشستگی اکنون بیش از یک میلیون تومان است و درواقع یک میلیون و ۵۰ هزار تومان حداقل حقوق بازنشستگی در سال جاری است، بنابراین قدمی در این زمینه برداشته شده، اما در عینحال باید قدمهای بیشتری برداشته شود تا بازنشستگان بتوانند معیشت خود را بهخوبی اداره کنند.
روحانی در پاسخ به این سؤال که اولویت توسعه روستایی اولویت چندم دولت شما است و برای مشاغل روستایی چه برنامهای دارید، اظهار داشت: ۳۰ درصد جمعیت کشورمان را روستائیان تشکیل میدهد که در این دولت قدمهای خوبی برای روستاها برداشته شده و باید قدمهای بیشتری هم برای روستاها برداشته شود.
وی افزود: یکی از مشکلاتی که ما در زمینه مهاجرت داریم، مربوط به این است که شرایط زندگی برای روستاها به طور کامل فراهم نیست، ما بخشی از یارانه را برای مسائل روستایی تخصیص دادیم، یعنی بهطورمثال آسفالت راههای روستایی را به صورت رایگان انجام دادیم که ۱۰ هزار راه روستایی در این دوره دولت یازدهم آسفالت شده، همچنین در زمینه برقرسانی دیگر روستایی با جمعیت ۱۰ خانوار به بالا نداریم که برق نداشته باشد. از سوی دیگر موضوع اتصال تلفن به روستاها که تقریباً این موضوع بهطورکامل انجام شده، همچنین بخش بزرگی از روستاها به اینترنت هم متصل هستند و اکنون شغل اینترنتی روستایی ایجاد شده و روستائیان کار و صنایع دستی را ایجاد کرده و از طریق اینترنت به شهرها و افراد علاقهمند و حتی خارج از کشور معرفی میکنند، لذا روستاهای ما در حال گردشپذیرشدن هستند و این موجب رونق روستاهای ما میشود.
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در زمینه کشاورزی کار بزرگی در دولت یازدهم صورت گرفت، تأکید کرد: خرید تضمینی گندم که یارانهای است که دارد به کشاورزان پرداخت میشود که از این طریق ما گندم را کیلویی هزار و ۳۰۰ تومان در سال جاری از کشاورزان میخریم که تقریباً دو برابر قیمت جهانی است. همچنین درگذشته ۶ میلیون تن گندم وارد میکردیم، اما الان ۳ میلیون تن گندم میتوانیم صادر کنیم، بنابراین خودکفایی تولید گندم در سایه تلاش کشاورزان انجام گرفته است.
روحانی ادامه داد: در روستاها و در گذشته مردم کپسول گازها را به شهرها میبردند و پر میکردند و یا با وسیلههای دیگر سوخت موردنظرشان را تأمین میکردند، اما امروز در بسیاری از روستاها گازرسانی شده، بهطوریکه از ابتدای تأسیس شرکت گاز از قبل از انقلاب تا ابتدای این دولت ۱۴ هزار روستا گازرسانی شده بودند که در این دولت به ۱۰ هزار روستا گازرسانی شده است، بنابراین روستاها از نظر گازرسانی، برقرسانی و همچنین تأمین آب شرب تأمین شدهاند، در این دولت به ۵ هزار و ۲۰۰ روستا آبرسانی صورت گرفت، بنابراین برای روستاها قدمهایی برداشته شده و باید قدمهای دیگری نیز برداشته شود.
وی اضافه کرد: طرحی که ما در دولت دوازدهم برای روستاها در مناطق مرزی و محروم داریم، این است که هر روستایی برای سرمایهگذاری اگر یک سوم پول را خودش تأمین کند، دو سوم دیگر از طریق ارائه تسهیلات به او کمک میشود که بهره بسیار کمی هم خواهد داشت تا ما بتوانیم اشتغال روستایی را گسترش دهیم که برای اینکار لایحهای را به منظور برداشت ۱.۵ میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی را به مجلس ارائه کردهایم و ۳ میلیارد دیگر هم برای آینده آماده کردهایم، در این طرح برای اشتغال روستایی تا بتوانیم با اجرای این طرح اشتغال روستایی را گسترش دهیم.
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری تأکید کرد: یکی دیگر از کارهای بزرگی که در زمینه روستاها صورت گرفت موضوع بیمه درمانی و توسعه بهداشت و درمان بود بطوری که اکنون در تمام روستاها خانه بهداشت فعال است و بسیاری از شهرهای کوچک ما دارای پزشک متخصص است، همچنین آمبولانس هوایی تقریباً در تمام استانها فعال شده و ما خدمات پزشکی را توسعه دادیم و امروز خرج روستائیان و مردمی که کمدرآمد هستند، در زمینه درمان شرایط نسبتاً مناسبی دارد و ما همه مردم را تحت پوشش بیمهای قرار دادیم، بنابراین در زمینه روستایی هم از نظر آموزش و هم از نظر بهداشت و درمان و گازرسانی، برقرسانی، ایجاد راه و... قدمهایی که برداشتهایم باید ادامه یابد، برای اینکه روستائیان ما زندگی راحتتری داشته باشند و از سوی دیگر نیازی به مهاجرت به شهرها نداشته باشند.
روحانی در پاسخ به سؤال مجری مبنی بر اینکه چه برنامهای در بحث مسکن دارید تا رکود فعلی در این زمینه خارج شود و تا چه حد به تأمین مسکن بخشهای کمدرآمد اعتقاد دارید، گفت: ما در همه بخشها تقریباً رشد خوبی در سال ۹۵ داشتیم بهجز بخش مسکن که هنوز در این زمینه مشکل داریم.
وی افزود: علیرغم تمام مشکلاتی که مسکن مهر داشته حدود ۹۰۰ هزار مسکن را در طول این دولت تا این زمان تکمیل کردیم و بقیه را هم که باقی مانده است تا پایان امسال تکمیل خواهیم کرد و پرونده مسکن مهر بسته میشود. مسکن مهر دارای امکانات مختلف نبود که این امکانات در حال ایجاد شدن است.
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری همچنین تصریح کرد: قدم مهمی که جزو برنامه آینده ما هست، موضوع بافتهای فرسوده است. ما با مسکن مهر مردم را از شهرها بیرون کردیم و آنها را به بیرون شهر بردیم و معتقدیم در داخل شهر باید بافت فرسوده را تغییر دهیم و با نوسازی میتوانیم هم مسکن را تحرک ببخشیم و هم زندگی مردم بهتر شود. همچنین در اینصورت در بخش مسکن رونق ایجاد خواهد شد.
روحانی بر همین اساس اعطای تسهیلات به خانه اولیها را از دیگر برنامههای پیش روی دولت خود خواند و عنوان کرد: ما برای زوجین ۱۶۰ میلیون تومان تسهیلات ارزانقیمت با بهره زیر ۱۰ درصد اختصاص دادیم که البته در شهرها با تسهیلات متفاوت و در تهران ۱۶۰ میلیون برای زوجها پرداخت میشود که این تسهیلات هم باید ادامه پیدا کرده و هم بیشتر شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: گام بعدی ما این است که این تسهیلات ۱۶۰ میلیونی به ۲۰۰ میلیون تومان افزایش پیدا کند و همچنین در مسئله مسکن باید بگوییم برای مسکن روستایی هم قدمهای لازم را برداریم.
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری همچنین استحکام مصالح ساختمانهایی که دارای استحکام کافی نیست را از دیگر برنامههای پیش روی خود عنوان کرد و گفت: بخشی از رکود مسکن مربوط به بخشهایی است که در صنعت مسکن فعال هستند. ما میتوانیم مصالح ساختمانی را که موجب کمرونقی در این بخش شده است را با صادرات آنها را جبران کنیم.
روحانی با اشاره به ۶۰۰ هزار واحد مسکونی خالی در شهر تهران خاطرنشان کرد: این نشان میدهد برنامهریزیها نادرست بوده و مدیریت شهری تهران کاری کرده که اکنون حدود ۱۰۰ میلیارد دلار پول ما در حوزه مسکن خوابیده بدون اینکه کسی بتواند این مسکنها را خریداری کند و یا داوطلبی داشته باشد و همچنین در بسیاری از مناطق تهران به خاطر اینکه مقررات شورای عالی شهرسازی و معماری اجرا نشده، شرایطی پیش آمده که ساختمانهای بلندمرتبه جلوی تنفس شهر را گرفتهاند و شرایط زیستمحیطی را به هم زدهاند.
وی ادامه داد: ما باید با یک چارچوب برنامهریزیشده در زمینه مسکن اقدام کنیم که هم مسکن خالی نداشته باشیم و هم افرادی که نیازمند مسکن هستند بتوانند به مسکن خودشان دسترسی پیدا کنند.
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به این سؤال که در دولت احتمالی شما چگونه بین دو مقوله درونزا بودن و بروننگری ارتباط برقرار میشود، تصریح کرد: در مسئله درونزا بودن باید ما از همه امکانات داخلیمان استفاده کنیم حتی بتوانیم سرمایه خارجی را هم جذب کنیم. در این دولت ۳ هزار شرکت دانشبنیان فعال شدهاند که در سال گذشته ۳۰ هزار میلیارد تومان درآمد آنها بوده است.
روحانی خاطرنشان کرد: سال گذشته بیش از ۴۰۰ نفر از افراد تحصیلکرده رده بالا از کشورهای مختلف به کشورشان برگشتند و بنابراین وقتی ما فناوری و نیروی کار تحصیلکرده را بازمیگردانیم و سرمایه خارجی را به داخل میآوریم شرایطی پیش میآورد که ما میتوانیم برای اشتغال و سرمایهگذاری در کشورمان استفاده کنیم.
وی با اشاره به اینکه در مقوله بروننگری باید شرایطی را فراهم کنیم که آنچه ما تولید میکنیم را بتوانیم با مشارکت یا بیمشارکت صادر کنیم، گفت: در سالهای گذشته گازمان را تحویل همسایه خود، قطر دادیم و در زمینه حمل و نقل نیز به هواپیماییهای کشورهای همسایه دادیم و نتوانستیم حملونقل خود را فعال کنیم، لذا ما باید در همه زمینهها شرایط را برگردانیم. ایران کشوری است که باید گردشگر را جذب کند.
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری بر همین اساس اضافه کرد: ایران میتواند بزرگترین حملونقل منطقهای، ریلی و هوایی را داشته باشد. ما اکنون در زمینه حملونقل ریلی قدمهای خوبی برداشتهایم و ۵ استان ما هم در ماههای آینده به شبکه ریلی وصل خواهند شد. لذا ما شرایط درونزایی را آماده میکنیم و در شرایط بروننگری هم باید یک رابطه و دیپلماسی پایداری را داشته باشیم.
روحانی بابیان اینکه ما اگر بخواهیم بازار صادراتی در دنیا داشته باشیم، طرف مقابل باید به ما اعتماد داشته باشد که بازار صادراتی برای دو ماه داشته باشیم، افزود: این باید اعتمادی باشد تا برای بلندمدت بتوانیم بازار صادراتی را کسب کنیم. ما در منطقه و خارج از منطقه میتوانیم بازار را بهدست بیاوریم و امروز این کار آغاز شده است.
وی همچنین اظهار داشت: ما برای اولین بار در حال ساختن خودرویی هستیم که با شرکتهای خارجی این خودروی روز را میسازیم که ۳۰ درصد آن را صادر میکنیم و اکنون تمام قراردادهایی که با شرکتهای خارجی میبندیم بر همین مبناست که تکنولوژی به کشور بیاید و ۵۰ درصد سرمایه به داخل کشور بیاید تا نیروهای تحصیلکرده ما مشغول به کار شوند و در صورت ساخته شدن ۳۰ درصد آن خودروها به دنیا صادر شود. این بروننگر بودن یعنی ما یک دیپلماسی پایدار با کشورهای مختلف داشته باشیم.
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ادامه خاطرنشان کرد: ما باید وارد قراردادهای منطقهای و بینالمللی باید شویم و برای نخستین بار با اوراسیا در حال کار کردن هستیم تا بتوانیم منطقه آزاد تجاری داشته باشیم و این میتواند کمک بسیار بزرگی برای کشورهای مجاور داشته باشد، بنابراین با یک دیپلماسی پایدار میتوانیم بروننگر باشیم و محصول و خدماتمان را به دنیا صادر کنیم.
روحانی در پاسخ به سؤال دیگر مجری برنامه مبنی بر اینکه مشکلات اقتصادی را تا چه حد ناشی از تحریمها میدانید و چه مقدار از آن ناشی از مدیریت است، گفت: ما برای اینکه بتوانیم از تحریم خارج شویم اول مدیریت را تغییر دهیم و در داخل کشور چطور توانستیم به قراردادی در مورد موضوع هستهای با دنیا برسیم؟ و اینکه دنیا دید در زمان تحریم ما توانستیم تورم را مهار کنیم، توانستیم به این توافق دست یابیم. ما هنوز در شرایط تحریم بودیم اما توانستیم رکود را بشکنیم و در سال ۹۳ ما رشد اقتصادی مثبت داشتیم.
وی بر همین اساس اضافه کرد: وقتی همه دنیا دیدند که ما در شرایط تحریم هم رشد اقتصادی میتوانیم داشته باشیم و هم تورم را کنترل کنیم، که در شرایطی که قیمت نفت را به یک سوم کاهش دادند، در عینحال کشور روی پای خودش ایستاد. آنها فکر میکردند با کاهش قیمت نفت در قرارداد هستهای کوتاه میآییم، اما دیدند ما مقاومت کردیم.
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: ما در کشورهای صادرکننده نفت تنها کشوری بودیم که روی پای خودمان با همان درآمد کم نفتی ایستادیم. همه کشورها به مخازن گذشته خودشان پناه بردند، اما ما بدون اینکه از صندوقمان برداشت داشته باشیم توانستیم روی پای خودمان ایستادگی داشته باشیم.
روحانی همچنین مهمترین مسئله را مدیریت داخلی عنوان کرد که بتواند تحریم خارجی را بشکند و مانع تحریم آینده باشد.
وی ادامه داد: وقتی کشور ما رونق اقتصادی پیدا میکند و بازارهایمان را یکی پس از دیگری تصرف میکنیم، معلوم است که فشار خارجی نمیتواند روی ما تأثیری بگذارد و این در سایه آرامش، وحدت، انسجام و همدلی و همراهی همه قوا امکانپذیر است.
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به یکی دیگر از سوالات مجری گفتوگوی ویژه خبری مبنی بر اینکه آیا وجود رکود تورمی در اقتصاد را قبول دارید، تصریح کرد: سؤال انتخابات ۹۲ را که فکر میکنم جا مانده، از من میپرسید! ما در سال ۹۲ که انتخابات داشتیم رکود تورمی هم داشتیم که این سؤال شما من را یاد آن سال انداخت که با این سؤال انتخابات ۹۲ و ۹۶ را به هم متصل کردید. ما در سال ۹۲ رکود تورمی داشتیم و تقریباً من اولین رئیسجمهوری بودم که کلمه رکود تورمی را در ماههای اولیه مدیریت خود استفاده کردم.
روحانی اظهار داشت: بههرحال کشوری بیتورم نیست. اگر دو فصل پشت سر هم رشد اقتصاد منفی شد، رکود اتفاق میافتد و اگر ما دو فصل متوالی رشد اقتصادی مثبت بود دیگر رکود معنا ندارد. ما در سال ۹۳، ۹۴ و ۹۵ رشد اقتصادی مثبت داشتیم. برای اولین بار ما از زمانی که چشمانداز را تصویب کردیم به رشد ۸ درصدی رسیدیم که در چشمانداز پیشبینی شده بود.
وی بابیان اینکه رکود اکنون معنا ندارد، گفت:ما اکنون در بخش کشاورزی، صنعت، خدمات و دیگر بخشها رشد داریم، فقط در بحث مسکن است که ما از رکود خارج نشدهایم. ما امروز رکود نداریم. میبینیم هیچیک از کاندیداهای ریاست جمهوری هیچکدام از تورم صحبت نمیکنند که بخواهند تورم با پایین بیاورند، همه بحثهای انتخاباتی ۹۲ موضوع تورم بود، آنهم زمانی که تورم ۴۵ درصدی داشتیم. اکنون که خوشبختانه تورم ما یکرقمی است، ما امروز هم به تورم تکرقمی رسیدیم و هم یک رشد قابل قبول.
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: ما این روند را برای آینده ادامه خواهیم داد، بنابراین ما امروز از لحاظ علمی میتوانیم بگوییم نه رکود داریم و نه تورم بالا، اما تا رسیدن به رونق اقتصادی هنوز فاصله داریم و باید کارهای زیادی انجام شود. تورم تکرقمی را هم برای سالهای آینده باید ادامه دهیم.
روحانی در بخش پایانی گفتوگوی ویژه خبری در پاسخ به این سؤال که میزان فعلی نقدینگی به چه مقدار است و آیا این میتواند تبعاتی برای اقتصاد ما داشته باشد یا خیر، اظهار داشت: ما اکنون یک میلیون و۲۵۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی داریم و رشد نقدینگی ما هم باید کمتر شود. در این دولت به طور متوسط رشد نقدینگی ما ۲۵ درصد بوده که در دولت قبل بالای ۲۸ درصد بود. بنابراین ما توانستیم این موضوع را مهار کنیم.
وی مهمترین مسئله درباره نقدینگی را پایه پولی و دیگر موارد عنوان کرد و گفت: ما خوشبختانه توانستیم در مسئله پایه پولی، این موضوع را مهار کنیم و شرایط مانند قبل نباشد. تورم بالایی که در سال ۹۱ و ۹۲ داشتیم، مربوط به استفاده از بانک مرکزی یعنی همان پول داغ معروف میشد و شرایطی بود که ۴۵ هزار میلیارد تومان از بانک گرفته شد و آن تورم بزرگ را ایجاد کرد.
کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری بزرگترین مسئله نقدینگی را عدم مهارگسیختگی نقدینگی خواند و تصریح کرد: از این طریق ما میتوانیم تورم را مهار کنیم. ما خوشبختانه تورم را مهار کردیم و آن را کاهش دادیم و به تورم تکرقمی رساندیم. امروز باید تلاش کنیم نقدینگی را بیشتر مهار کنیم آنهم با انضباط بیشتر، البته ریشه این نقدینگی به مسائل گذشته برمیگردد.
روحانی در خاتمه تصریح کرد: مردم ما باید توجه داشته باشند امروز گرفتار شعار نشوند، فکر نکنیم میتوانیم بدون اینکه منبع را ذکر کنیم و بدون اینکه بگوییم این شعارها و وعدهها را از کجا میآوریم به مردم وعدهای دهیم که ناصحیح باشد و حتی داد رئیس مجلس و نمایندگان مجلس را درآورده و با قانون و اسناد بالادستی ما سازگار نبوده و وعدهای به مردم بدهیم که امکانپذیر نیست، این به معنای گول زدن مردم است و درعینحال باید برای اقشار مستضعف بیشتر فکر کنیم.