کد خبر 7112
تاریخ انتشار: ۳۱ شهریور ۱۳۸۹ - ۱۰:۲۹

تعداد مبتلايان به بيماري آلزايمر در ايران در حالي به بيش از 650 تا 700 هزار نفر و سن ابتلا به آن به زير 60 سال رسيده که کارشناسان از ابتلاي بيش از يک ميليون نفر از جمعيت سالمندان کشور به اين بيماري در سه دهه آينده خبر مي دهند.

به گزارش مشرق به نقل از مهر، آلزايمر شايع ترين نوع دمانس "زوال عقل در سنين پيري" است. در اين بيماري تحليل رفتن و کاهش تدريجي بافت مغز باعث زوال عملکرد و توانايي عقلاني مي شود. آلزايمر با توانايي فکر کردن، استدلال و ارتباط اجتماعي فرد رابطه دارد و مي تواند منجر به ناتواني او در مراقبت از خود شود.
دکتر مريم نوروزيان، دانشيار بيماريهاي مغز و اعصاب با اشاره به شيوع قابل ملاحظه بي‌سوادي و کم سوادي در جامعه سالمندان کشور افزود: با توجه به افزايش سن اميد به زندگي و پير شدن جمعيت طي سالهاي آتي، ضرورت برنامه ريزي به منظور پيشگيري و در صورت ابتلا، درمان بيماري فراموشي (دمانس) با توجه به فشار سنگين بهداشتي، اجتماعي و اقتصادي اين بيماري ضروري است.
به گفته نوروزيان، بيماري فراموشي که از آن به زوال عقل نيز ياد مي‌شود مجموعه بيماريهايي است که در آنها فرد به تدريج و به طور پيشرونده، تواناييهاي عالي مغز را از دست داده و منجر به آسيب در زندگي فردي و اجتماعي بيمار مي‌شود.
اين دانشيار بيماريهاي مغز و اعصاب با اعلام اينکه دمانس بيش از 100 علت دارد که 50 تا 70 درصد آن را آلزايمر تشکيل مي‌دهد، افزود: بيماري دمانس عموما در سنين بالاي 65 سالگي رخ داده و اختلالات حافظه وفراموشي در سنين جواني به دليل ديگري بروز مي‌کند.
بر اساس مطالعات جهاني در سال 2005 در کل دنيا 24.5 ميليون نفر به دمانس (فراموشي) مبتلا بوده‌اند که پيش بيني شده اين رقم در سال 2040 به 80 ميليون نفر برسد.
آلزايمر بيماري است که 2 تا 5 درصد افراد مسن را درگير مي کند و گاهي هم به اشخاص جوانتر حمله مي‌ کند.
در واقع، آلزايمر نوعي بيماري ناهمگن از نظر ژنتيکي است که در تمام نژادها ديده مي ‌شود. در اکثر موارد آلزايمر در اشخاص مسن و در فاصله زماني 8 تا 20 سال به تدريج رشد مي ‌کند. قرباني اين بيماري ابتدا افت حافظه پيدا مي ‌کند و اغلب گم شدن حتي در خانه خود بيمار نيز پيش مي ‌آيد. به مرور زمان، بيمار جهت ‌يابي خود را به شدت از دست مي ‌دهد، اشخاص و حتي اعضاي خانواده خود را نمي ‌شناسد، هيجانهاي کودکانه نشان مي ‌دهد و از عهده نظافت خود و لباس پوشيدن بر نمي‌ آيد.
دکتر عليرضا زالي، قائم مقام سازمان نظام پزشکي با اشاره به اينکه هر 7 ثانيه يک نفر در جهان به آلزايمر مبتلا مي شوند، گفت: تعداد مبتلايان به اين بيماري در ايران بيش از 650 تا 700 هزار نفر است.
اين متخصص و جراح مغز و اعصاب با تاکيد بر اينکه آلزايمر به شدت در سالمندان جامعه رو به افزايش است، تصريح کرد: مطالعات پس از مرگ نشان مي دهد بيشترين مبتلايان به اين بيماري در دهه هاي هفتم، هشتم و نهم زندگي خود در اثر آلزايمر فوت کرده اند.
زالي از بالا بودن فشار خون، بالا بودن کلسترول، استرسهاي محيطي و فيزيک، تغذيه نامناسب، عدم وجود ويتامينها و اصلاح و سابقه فاميلي به عنوان مهمترين علل ابتلا به آلزايمر نام برد و گفت: افرادي که در خانواده خود بيمار آلزايمري دارند 5 تا 7 برابر جمعيت عمومي به اين بيماري مبتلا مي شوند.
آمار جهاني بروز بيماريهايي همچون آلزايمر در کشورهاي در حال توسعه 66 درصد است و اين آمارها حاکي از آن است که طبقات پايين تر جامعه تاثيرات منفي بيشتري از اين بيماري مي گيرند.
معصومه صالحي، مديرعامل انجمن آلزايمر ايران از ابتلاي بيش از يک ميليون نفر از جمعيت سالمندان کشور به اين بيماري در سه دهه آينده خبر داد و گفت: متاسفانه وعده سال گذشته وزير بهداشت در مورد ايجاد مرکز تحقيقاتي آلزايمر در يکي از دانشگاهها هنوز در حد حرف باقي مانده است.
وي در عين حال از روند حمايتي سازمان بهزيستي اظهار رضايت کرد و افزود: با راه اندازي مرکز تحقيقاتي آلزايمر و دمانس در کشور، بيماران مبتلا به آلزايمر تحت پوشش قرار مي گيرند و حمايت مي شوند.
دکتر وحيد دستجردي، وزير بهداشت سال گذشته در پيامي به مناسبت روز جهاني آلزايمر از اعلام موافقت خود جهت ايجاد مرکز تحقيقات آلزايمر و دمانس در يکي از دانشگاهها و يا بخش خصوصي خبر داد و ابراز اميدواري کرد که بررسي و گنجاندن اين بيماران در پوشش برنامه حمايتي بند ب تبصره 15 به اجراي برنامه‌اي کشوري در اين خصوص و در راستاي تحقق عدالت سلامت محور منجر شود.
هرچند بالا رفتن سن اميد به زندگي، يکي از نتايج ارتقاي سطح بهداشت عمومي در جامعه است اما نبايد فراموش کنيم که با افزايش جمعيت سالمند کشور، موارد ابتلا به آلزايمر نيز بيشتر شده و همين مسئله مي تواند در صورتي که خوب مديريت نشود، براي جامعه هزينه بر باشد. به طوري که هزينه هاي دارويي و درماني فرد مبتلا به آلزايمر در کنار آثار ناگوار اجتماعي ناشي از اين بيماري، باعث افزايش هزينه هاي سنگين مالي و معنوي خواهد شد.
از اينرو لازم است مديريت بهداشت و سلامت جامعه، با بکار بستن تدابير و راهکارهاي علمي و استفاده از تواناييهاي انجمنها و سازمانهاي دولتي و غيردولتي، مانع از بروز آسيبهاي آلزايمر در کشور شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس