به گزارش مشرق، روز جمعه (دیروز) استانبول ترکیه شاهد برگزاری نشستی نیمه محرمانه با حضور شخصیتهای سیاسی و بعضا مذهبی اهل سنت عراق بود؛ نشستی مشابه کنفرانسی که در تاریخ 27 بهمن گذشته در ژنو سویس برگزار شد.
دستور کار این نشست نیز همانند نشست پیشین، تشکیل اقلیم اهل سنت، جدایی منطقه کردستان و مقابله با الحشد الشعبی گزارش شده است.
به نوشته روزنامه الاخبار به نقل از منابع خاص، مقدمات برگزاری این نشست بسرعت فراهم شده و طرفهای سعودی، قطری و ترکی در آن دست داشتهاند. همچنین برخی شخصیتهای دیپلماتیک از این سه کشور از جمله وابسته نظامی سفارت قطر در ترکیه، در این جلسات حضور یافتهاند.
فرستاتده ویژه «سلیم الجبوری» رئیس پارلمان عراق، «خالد العبیدی» وزیر دفاع سابق عراق که اخیرا برکنار شده است، «رافع العیساوی» وزیر دارایی سابق، «ایاد السامرائی» دبیرکل حزب «الحزب الاسلامی»، «اسامه النجیفی» رئیس ائتلاف «متحدون» و «مثنی حارث الضاری» دبیرکل «هیأت علمای مسلمین» به عنوان بارزترین افراد حاضر در این نشست، حضور یافتهاند.
«صالح المطلک» رئیس ائتلاف «جبهة الحوار» و «خمیس الخنجر» ار تاجران معروف و رئیس طرح «المشروع العربی» نیز در این کنفرانس شرکت کردهاند.
بنا بر این گزارش، در چارچوب این نشست، دو جلسه جداگانه برگزار شده است، اولی در یکی از ساختمانهای دولتی ترکیه و دیگری در هتل «ماریوت» و منابع مطلع به الاخبار گفتهاند که برگزاری نشست اول در یک ساختمان دولتی ترکیه، عامدانه بوده است.
این نشست یک روزه، در سه مورد به جمعبندی رسید: اول: خواسته آمریکا مبنی بر انحلال الحشد الشعبی. دوم: اقدام در جهت تشکیل «اقلیم سنی». سوم: اجازه دادن به کردها برای تعیین حق سرنوشت.
جمعآوری امضا علیه شرکتکنندگان در این نشست
اما در داخل پارلمان عراق، «احمد الجبوری» نماینده عضو ائتلاف «اتحاد قوی السنیه» به عنون بزرگترین ائتلاف اهل سنت پارلمان عراق، اعلام کرده است که تا کنون 34 امضاء علیه شرکت کنندگان در این گونه نشستها و اقامه دعوی علیه آنها، جمعآوری شده است.
او در یک کنفرانس خبری خود از «حیدر العبادی» و «ابراهیم الجعفری» خواسته است تا توضیح دهند که چگونه برخی کشورها اجازه مییابند چنین نشستهایی را میزبانی کنند.
«محمد الصهیود» نماینده عضو ائتلاف «دولت قانون» وابسته به «نوری المالکی» نیز خواستار محاکمه شرکت کنندگان در این نشست به اتهام خیانت و مزدوری شده و برگزاری چنین نشستهایی را در راستای ایجاد سناریوی خاص برای دوره پس از داعش دانسته است.
الاخبار در ادامه مینویسد: اما درباره فضای نشست، بر خلاف کنفرانسهای پیشین که شاهد اختلافات و تحریمهای برخی گروههای اهل سنت بود، اما نشست اخیر بسیار منسجم برگزار شد که چه بسا فشار برخی کشورهای منطقهای نیز در این امر مأثر بود و همینطور گروه «الحزب الاسلامی» وابسته به اخوانالمسلمین و ائتلاف «المتحدون» و «هیئة علماء المسلمین» به عنوان بارزترین گروههای اپوزیسیون عراق، نیز در آن شرکت کردند.
به گفته منابع مطلع به الاخبار در حاشیه این نشست نیز دیدارهایی بین شرکت کنندگان با طرفهای ترکی انجام شده که بارزترین آن دیدار «مثنی الضاری» با «هاکان فیدان» رئیس سازمان اطلاعات ترکیه (میت) در هتل «ماریوت» بوده است.