به گزارش مشرق، سیدعباس عراقچی در کنفرانس برجام و اقتصاد مقاومتی گفت: برجام کاری را که باید انجام میداد، و موانع و مینگذاریهایی را که بر سر راه اقتصاد کشور بود، پاکسازی کرد و اجازه داد اقتصاد پیشروی داشته باشد.
او افزود: در حال حاضر برجام تمام موانعی را که باید برمیداشت، از سر راه برداشته و کسی نمیتواند خلاف این را ادعا کند اما ما نیز مدعی هستیم که موانع غیربرجامی وجود ندارد.
معاون وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه یکی از بهترین وزارتخانههایی که از فرصت پسابرجام استفاده کرد وزارت نفت بود، اظهار داشت: اینکه در عرض یک سال میزان تولید و صادرات نفت را به حالت قبل باز گرداندیم، شاهکار بود.
او ادامه داد: در حال حاضر هشتاد میلیارد دلار قرارداد در حال مذاکره است و معطلی آن نیز به این خاطر است که روی آی.پی.سی باید اجماع ملی صورت گیرد.
عراقچی یادآور شد: به اعتقاد من برجام حالش خوب است. به رغم برخی دعواها که میدانیم منظورشان چیز دیگری است، برجام اوضاعش خوب است.
درباره این سخنان باید گفت: اولا 13 ماه پس از اجرای برجام، وعده درمانی مبنی بر اینکه فلان میزان قرارداد ممکن است در آینده منعقد شود، خیالاندیشی محض است. واقعیت این است که از حدود 160 هیئتی که به ویژه در چند ماهه آغاز اجرای برجام آمدند و رفتند، تقریبا هیچ چیزی عاید کشور نشد؛ مگر افزایش واردات اقلام مصرفی. اما انتقال سرمایه و فناوری تقریبا صفر بوده است. به عبارت دیگر رقم دهان پرکن 80 میلیارد دلار هیچ ما به ازای خارجی ندارد.
ثانیا طرح قراردادهای نفتی حاوی دهها اشکال اساسی و متضمن حراج مفت منافع ملی بود همچنان که با اعتراض کارشناسان و صاحبنظران، فقط به گفته وزیر نفت، 150 ایراد فنی در آن پیدا شد؛ هر چند که برخی ایرادهای اساسی سر جای خود باقی است.
ثالثا مسئله اصلی اجماع داخلی نیست؛ بلکه فشار آمریکا به شرکتها و بانکهای خارجی است که دقیقا نقض صریح برجام است اما متولیان امر در وزارت خارجه - به اعتبار اینکه میدانند برجام را چه قدر ناقص و بد چیدهاند - حاضر به اعتراض جدی نیستند چرا که میدانند در این صورت آمریکا میتواند براساس مکانیسم ماشه تعبیه شده در برجام، تحریمهای معلق شده را برگرداند. شرکت نفتی توتال با اشاره به همین محدودیتها، از تفاهمنامه با ایران عقبنشینی کرد حال آن که اطلاعات ذیقیمت در حوزههای نفتی مشترک با قطر دریافت کرد!
جالب اینکه در همین زمینه امیرحسین زمانینیا معاون وزیر نفت در همایش برجام و اقتصاد مقاومتی و درباره عقبنشینی شرکت نفتی توتال از تفاهمنامه امضا شده با ایران گفت: «ما از توتال دلخور نیستیم و آنها را درک میکنیم. توتال منتظر تصمیم آمریکاست»! با وجود این واقعیت، آقای عراقچی میگوید حال برجام خوب است؛ و باید پرسید اگر حال برجام خوب است، چرا به تصریح آقای ظریف «حتی یک بانک و شرکت بزرگ اروپایی (به خاطر تحریم و تهدیدهای آمریکا) پس از برجام با ایران همکاری نکرده است». آقای عراقچی درست میگوید یا آقای روحانی که میگفت تمام تحریمها بالمره در روز اجرای توافق برداشته میشود؟!