کد خبر 68120
تاریخ انتشار: ۲ مهر ۱۳۹۰ - ۱۱:۴۷

" تک فرزندی " در خانواده های ایرانی در حال گسترش است . این امر ، هرچند دارای برخی نقاط قوت است ، اما نقاط ضعف فراوانی را نیز دارا می باشد . یکی از مشکلات تک فرزندی ، تنها بودن و نداشتن خواهر و برادری است که سبب رشد اجتماعی او گردد . زیرا یکی از جنبه های رشد اجتماعی در کودکان ، یادگیری کنار آمدن با خواهران و برادران خود است .

به گزارش گروه خواندنی های مشرق، حضور خواهران و برادران در خانه ، سبب می شود تا کودکان به غیر از والدین ، الگوهای دیگری برای تقلید و یادگیری امور داشته باشند.
 

کودکان از 6 ماهگی ، شروع به تعامل با خواهران و برادران خود می کنند و وقتی که 2 ساله بشوند ، بیشتر وقت خود را با آنان می گذرانند . در 4 تا 6 سالگی ، میزان وقتی که هر کودک با خواهران و برادران خود صرف می کند ، به دو برابر مقدار وقتی می رسد که با والدین صرف می کند .

در یک مطالعه از کودکان 14 ماهه ، مشخص شده است که این کودکان به هنگام احساس ناراحتی ، به سوی خواهر یا برادر بزرگ تر خود می روند . خواهران و برادران بزرگ تر نیز در بیرون از خانه و در حضور افراد غریبه ، از کودک خردسال حمایت می کنند .

می توان گفت بسیاری از رویدادهایی را که در زندگی اجتماعی رخ می دهد ، این گونه کودکان در محیط خانوادگی خود تجربه می کنند. آنان به رفاقت و همکاری ، همدلی و دلسوزی می پردازند و گاه نیز رقابت و سلطه جویی و یا اختلافاتی در بین شان بروز می کند.

وضعیت قرار گرفتن در بین سایر خواهران و برادران نیز شرایط خاصی را بر وی تحمیل می کند . به نظر برخی روان شناسان ، وضیعتی که کودک در آن رشد می یابد ، قالبی برای تعیین موضع زندگی وی در آینده خواهد بود .
 

 این موضوع  ثابت شده که فرزند اول خانواده ، در جنبه های مختلف ، از کودکان بعد از خود موفق تر است . این گونه کودکان از نظر تکلم پیش رس تر هستند و در آزمون های هوشی سرع تر عمل می کنند و احتمال بیشتری هم دارد که وارد دانشگاه شوند

در ادامه، خصوصیات فرزندان اول ، میانی و آخر را مورد بررسی قرار می دهیم :

فرزندان اول ، مسئولیت پذیر و محافظه کار هستند و از آن جا که از خواهران و برادران کوچک تر خود مراقبت می کند ، احساس مسئولیت را بیشتر از دیگران می آموزد .

فرزندان میانی ، معمولا ناراضی هستند.کودک دوم ، همواره با توجه تقسیم شده  والدین رو به رو است و همتایانی دارد که از او پیشرفته ترند . مثل این که در یک مسابقه رقابت می کند ، در تلاش است تا از کودک اول سبقت بگیرد و سعی در پرورش ویژگی هایی دارد که کودک اول فاقد آن ها بوده است .عدم توفیق او در این گونه تلاش ها ، سبب احساس عدم اطمینان نسبت به توانایی هایش می شود . ممکن است فردی متمرد شود و از موقعیت خود  ناراضی گردد. تولد فرزند سوم سبب می شود تا وی ، احساس مبارزه با دو رقیب را بکند.
 

 
فرزند آخر ، فرمانروای خانه است. در منظومه خانوادگی ، وضعیت ویژه ای دارد و رفتارش به مانند تک فرزند است . وی هر کس را بزرگ تر و تواناتر از خود احساس می کند و انتظار دارد که دیگران مسئولیت امور را بپذیرند، تصمیمات را بگیرند و کارها را انجام دهند .

در مجموع می توان گفت که کودک اول موفق ترین کودک در خانواده است و رفتار آمرانه تری دارد، کودک میانی کمترین توجه را در خانواده به دست می آورد و ممکن است این کمبود را با ایجاد روابط قوی تر با دوستان و همسالان جبران کند و کودک آخر نیز غالبا توجهی بیش از حد به دست آورده و لوس و ننر می گردد .

یکی یک دونه ها

تک فرزند نیز دارای وضعیت خاصی است. وی در محیط خانه برای خود رقیبی نمی شناسد. تمام مهر و محبت والدین نثار او می شود و وی نیز غرق در دردانگی خویش ، برای پیدایش احساس حقارت شدید آمادگی پیدا می کند.

چنین کودکی هر جا که با کوچک ترین شکستی مواجه شود ، احساس دلسردی عمیق نموده و زندگی را دشمن خود می پندارد . با توجه به این که الگوی این گونه کودکان غالبا بزرگسالان هستند و آنان نمی توانند در مقایسه با بزرگسالان به خوبی از عهده ی انجام کارها برآیند ، احساس بی کفایتی و عدم شایستگی می کنند .

 در مقابل ، قرار گرفتن در مرکز توجه ، سبب می شود تا از موقعیت خود لذت برده و احساس ویژه بودن یعنی تمایز و برتری نسبت به دیگران بکنند. این گونه کودکان ، خود محورند و به جای اتکا به تلاش های خود ،انتظار دریافت خدمات از دیگران را دارند و هرگاه مطابق میل شان با آنان رفتار نشود ، ناراحت شده و از همکاری اجتناب می کنند .

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 6
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • ۱۲:۲۴ - ۱۳۹۰/۰۷/۰۲
    0 0
    4 تا بچه دو تا پسر دو تا دختر!!!!!!!!!!!
  • ۱۳:۲۲ - ۱۳۹۰/۰۷/۰۲
    0 0
    حتما با حقوق 400-500 تومانی
  • ابوالفضل ۱۶:۱۸ - ۱۳۹۰/۰۷/۰۲
    0 0
    شما فکر کنم پول نفتتو میگیری که 4 تا بچه می خای؟
  • محسن ۱۸:۴۷ - ۱۳۹۰/۰۷/۰۲
    0 0
    یکی از دلایل این روش در خانواه های ایرانی تبلیغ بدون تحقیق و همچنین نفوذ فرهنگ یهود در ایران می باشد.زیره یهود تمام تلاش خود را بر روی کنترل جمعیت ایران نموده تا کشوری را که برایش مشکل ساز شده را تضعیف و جمعیتش را تبدیل به جمعیت پیر و کهنسالان در بیاورد.چون جمعیت در شهرهای مرزی به سمت اهل سنت پیش می رود و بر جمعیت شیعه در حال غلبه می باشد
  • سروش ۱۱:۳۹ - ۱۳۹۰/۰۷/۰۳
    0 0
    متاسفانه همین افکار نخ نما نظیر کامنت محسن مملکت مارو به این روز انداخته !
  • رضا ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۰/۰۷/۰۴
    0 0
    توي اين زمونه و با اين اقتصاد يكي هم زياده

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس