به گزارش مشرق، غلامرضا مصباحیمقدم در گفتوگو با فارس در توضیح جلسه غیرعلنی مجلس با رئیس سازمان بازرسی کل کشور، وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی اظهار داشت: گزارشاتی که از سوی وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی ارائه شد به نحوی بود که پاسخی برای مهمترین سؤال نمایندگان مجلس در آنها یافت نمیشد.
وی با طرح این سؤال گفت: نمایندگان مجلس از این آقایان پرسیدند که چطور میشود در سیستم بانکی کشور این اختلاسها میافتد؟ همچنین اینکه چرا سیستم بانکی به گونهای عمل نمیکند که در هنگام وقع این اتفاقات حتی در حد خیلی پایین این تخلفات را شناسایی و اعلام کند؟
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با تأکید براینکه در جلسه غیرعلنی مجلس پاسخی به این پرسش داده نشده است، تصریح کرد: البته آقایان توضیح دادند که چگونه این پدیده شکل گرفته و هر کدام ابعاد مختلف این پرونده را بازگو کردند.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: قویترین گزارش در این جلسه از سوی آقای پورمحمدی ارائه شد و البته گزارش وی نیز بیشتر از وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی مورد استقبال نمایندگان قرار گرفت.
* بازگشت حجم بالایی از اختلاس بزرگ به سیستم بانکی
مصباحیمقدم در ادامه درباره اخباری که مسئولان اقتصادی و بانکی در جلسه علنی ارائه کردند، گفت: اخباری علاوه بر دستگیری متهم اصلی پرونده بزرگترین اختلاس نیز در جلسه مذکور از سوی مسئولان علاوه بر دستگری رئیس شعبه بانک صادرات استان خوزستان و برخی دستاندرکاران بانکی مربوطه نیز اعلام شد.
وی افزود: همچنین در این جلسه به نمایندگان از برگشت پیدا کردن بخش عظیمی از منابع اختلاس شده به شبکه بانکی و تعطیلی بانک آریا که متعلق به خانواده آریا بود خبر دادند.
این نماینده مجلس در شورای اسلامی ضمن اینکه انتخاب سخنگو برای اطلاعرسانی شفاف در خصوص پرونده بزرگترین اختلاس کشور را اقدامی مناسب دانست عنوان کرد: اما در جلسه غیرعلنی مجلس صحبتی از سخنگو نبود.
وی درباره برگزاری جلسات بعدی با این موضوع و همچنین با حضور مسئولان امر، گفت: تقاضای آقایان این بود که جلسات پیرامون اختلاس 3 هزار میلیاردی به همین جلسه عمومی بسنده شود.
این عضو کمیسیون اقتصادی با بیان اینکه هنوز اعلام نشده جلسهای در این کمیسیون با موضوع بررسی اختلاس برگزار شود، تصریح کرد: قرار شده کمیسیون اصل 90 به صورت ویژه این پرونده را بررسی کند و بعد از آن گزارش نهایی به صحن علنی مجلس بیاید.
* مقصران اصلی اختلاس اخیر چه کسانی بودند؟!
مصباحیمقدم در همین ارتباط به بیان برداشت شخصی خود از پرونده بزرگترین اختلاس کشور پرداخت و بیان کرد: بنده به این نتیجه رسیدم که این مفاسد حاصل ضعف نظارت و همچنین ضعف مدیریت در سیستم بانکی است.
وی با بیان اینکه ضعف نظارت حاصل ضعف نظارت درونی (بانکهای صادرات، ملی و 6 بانک دیگر) و ضعف نظارت برونی (بانک مرکزی) است، افزود: سیتسم نظارت درونی این بانکها کارآمد نیست و نمیتواند این اتفاقات شوم را کشف کند.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس ضمن اشاره به اینکه البته نظارت برون سازمانی مثل نظارت بانک مرکزی بر بانکها نیز در این اختلاس نقش بسزایی دارد، اضافه کرد: به اعتقاد بنده بانک مرکزی میتواند برای جلوگیری از بروز این پروندههای تخلف سامانه جامع اطلاعاتی بانکها را به روز کرده و مورد استفاده قرار دهد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اگر بانک مرکزی از این سامانه اطلاعاتی استفاده کند میتواند به محض دریافت کوچکترین خبری از بروز تخلف در سیستم، اطلاعات لازم را به دست بیاورد و مانع از ادامه فعالیت متخلف شود.
* عدم استفاده از سامانه جامع اطلاعاتی زمینهساز اختلاس شد
وی گفت: در خصوص اختلاس 3 هزار میلیارد تومانی هم اگر نام آقای (الف-خ) به سامانه اطلاعاتی بانکها داده میشد به خوبی معلوم بود که این فرد از کدام بانکها وام گرفته و به کدامیک بدهی دارد.
به اعتقاد مصباحیمقدم، ضعف نظارت مهمترین مسأله در بروز این اختلاس بزرگ بوده و البته مهمتر از آن در این پرونده ضعف مدیریت است.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در توضیح ضعف مدیریت گفت: هماکنون وضعیت به گونهای شده که هر کسی سرجای خود نیست چراکه کسانی که مسئولیت پذیرفتهاند صلاحیت انجام این کار را نداشتهاند؛ برخی از مدیران بانکها صلاحیت لازم برای مدیریت بانک را نداشتهاند.
وی افزود: در شرایطی که کار به افرادی سپرده شود که از صلاحیت لازم برخوردار نباشند این اتفاقات و اختلاسها روی میدهد.