به گزارش مشرق، حمیدرضا حاجی بابایی، رئیس کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی با حضور در یک برنامه تلویزیونی توضیحاتی درباره مصوبات این کمیسیون مرتبط با خوراک پتروشیمی ها و هدفمندی یارانهها در برنامه ششم توسعه ارائه داد.
حاجی بابایی در پاسخ به سوالی درباره ادعای دولت و نمایندگان مخالف تصویب کلیات گزارش کمیسیون تلفیق درباره برنامه ششم توسعه گفت: زمانی که قرار بود کلیات برنامه ششم در مجلس مصوب شود، مهمترین حربهای که علیه این برنامه سوی مخالفان و دولت به کار گرفته شد این بود که بیان میکردند 600 هزار میلیارد تومان بار مالی دولت را افزایش دادهاید.
رئیس کمیسیون تلفیق مجلس افزود: بنده در همان نطق 45 دقیقه ای که به دفاع از برنامه در مجلس قرائت کردم، گفتم اگر همچین ادعایی دارید و اگر درست است به ما بگویید که در کدام موارد بار مالی را بر روی دوش دولت گذاشتهایم. در ادامه دولت محترم در برگه ای را در اختیار بنده قرار دادند در آن برگه 7 الی 8 مورد بود که مجموع آن 512 هزار میلیارد برآورد شده بود. بنده موارد را بررسی کردم که بعضی از آن موارد وارد بود و بعضی دیگر وارد نبود.
حاجی بابایی افزود: امروز صبح ساعت 10 تا 12 جلسهای به ریاست دکتر لاریجانی با حضور بنده، مرکز پژوهشها، سازمان مدیریت و برنامهریزی، تعدادی از وزرا و وزارتخانهها و بعضی از کارشناسان با این مبنا که بنا نداریم بر روی دوش دولت بار مالی بگذاریم، تشکیل دادیم. نه بنده به عنوان رئیس کمیسیون تلفیق و نه رئیس مجلس و نه به طور کلی مجلس قصد افزایش بار مالی را برای دولت داریم و حالا این موارد که بار مالی دولت را افزایش داده است را بگویید تا با هم حلشان کنیم.
*پیشنهاد حذف مصوبه تلفیق درباره خوراک پتروشیمی را در صحن ارائه میدهم
رئیس کمیسیون تلفیق مجلس بعد از ارائه توضیحاتی درباره مباحث صورت گرفته در این جلسه درباره نحوه تسویه بدهی 130 هزار میلیارد تومانی دولت به تامین اجتماعی به عنوان یکی از موارد مذکور، به سراغ مصوبه این کمیسیون درباره خوراک پتروشیمی به عنوان یکی دیگر از موارد دارای بار مالی سنگین برای دولت رفت و گفت: نکته جالبی که باید به آن اشاره کنم آن است که از وقتی که این ماده مرتبط با خوراک پتروشیمیها در کمیسیون مصوب شد بنده وجدانم خیلی راحت نبود؛ اینکه 88 هزار میلیارد تومان پول خرج شود، اگر بتواند توسعه را رقم زند، اصلا مهم نیست و هیچ اشکالی ندارد اما بنده حس کردم این مصوبه خیلی با مذاق برنامه ششم جور در نمیآید. لذا امروز صبح که جلسه داشتیم گفتم من خودم در صحن مجلس پیشنهاد میدهم که این ماده حذف شود و همه هم در آن جلسه موافقت کردند از جمله دولت و قرار شد جای دیگری درباره این موضوع برنامه ریزی کنیم.
گفتنی است کمیسیون تلفیق مجلس در جریان بررسی لایحه برنامه ششم توسعه، شاخص های جدیدی برای قیمت گذاری خوراک گاز واحدهای پتروشیمی در قالب بند «الف» ماده 53 تعیین کرده است که به معنای ابطال فرمول 10 ساله وزارت نفت در این زمینه بر مبنای قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت و بازگشت مجدد رانت عظیم خوراک گاز این واحدها است.
*درآمد 80 هزار میلیارد تومانی هدفمندی یارانهها در سال 95
رئیس کمیسیون تلفیق مجلس در پاسخ به سوال دیگری درباره مصوبات این کمیسیون درباره هدفمندی یارانه ها در برنامه ششم توسعه گفت: یکی از مشکلات اساسی و یکی از نقاط کور ما در طول در سالهای اخیر بحث هدفمندی یارانههاست که واقعا مردم همیشه متهم اصلی بودهاند. ما همیشه مردم را متهم میکنیم که به شما پول میدهیم، قرض میکنیم و به شما پول میدهیم. حتی ما همه نظام را به کار انداختیم که مردم شما ثبت نام کنید یا نه و مردم در یک حرکتی بازتاب داده شد حرکتشان.
حاجی بابایی افزود: ما بررسی کردیم در سال 89 که در مجلس بودیم بالاخره ما چکار کنیم که برق و گاز و و این منابع انرژی ما انقدر اتلاف نشود. آن موقع یک سیاستی را دنبال کردیم که ما چیکار کنیم که مردم برق، آب، بنزین کمتر مصرف کنند. به ما میگفتند که منابع انرژی که تلف میشود اگر بتوانیم صادر کنیم مملکت را میشود آباد کرد. گفتیم چشم پس مردم کمتر مصرف کنید و ما به التفاوت آن را به خود شما میدهیم شما به جای 100 کیلو وات برق 50 کیلو وات برق استفاده کنید 50 تای بقیه را برو گوشت بخر؛ خوب این طور خیلی عقلانی است و مدتها گذشت پول برق، آب و گاز 5 برابر گران شد و از آنطرف 45 هزار و 500 تومان رشد نکرد و ارزش فعلی آن 8 هزار تومان است.
رئیس کمیسیون تلفیق مجلس درباره وضعیت درآمدهای هدفمندی یارانه ها در سال های اخیر افزود: حدود 35 هزار میلیارد تومان به مردم میپردازیم و میگوییم این ها را قرض میکنیم و میدهیم. حالا مردم به خاطر خاطر این تعهد پرداختی مان چقدر به ما داده اند؟ ما بررسی کردهایم سال گذشته مرکز پژوهشها گزارش داده است 69 هزار میلیارد تومان. امسال از سه منبع در آوردیم. یکی از منابع گفته است، گفته 80 هزار میلیارد تومان، دیگری گفته 77 هزار میلیارد تومان و سومی هم 78 هزار میلیارد تومان.
این اظهارات حاجی بابایی با واکنش امید قالیباف، مجری برنامه گفتگوی ویژه خبری همراه بود که پرسید: اشتباه نمیکنید؟ دولت سه سال است که در قالب قوانین بودجه روی رقم 48 هزار میلیارد تومان برنامه ریزی میکند و می گوید من همین 48 هزار میلیارد تومان را هم نمیتوانم در بیاورم، پس الان این پول کجا رفته است؟
رئیس کمیسیون تلفیق مجلس در واکنش به این اظهارات قالیباف توضیح داد: این پول جایی نرفته و کسی هم سو استفاده نکرده است. این پول وارد خزانه نشده است و در محل تولید مصرف کردند. هرچه درآمد داشتهایم به حساب آنها رفته است و آنها فقط سر هر ماه 3500 هزار میلیارد تومانی که می خواهیم به مردم بدهیم، به خزانه واریز کردند و فردا صبح، دولت این پول را برداشته است و به مردم داده است.
حاجی بابایی در پاسخ به سوال مجری برنامه که منظور از محل تولید، شرکت هایی مانند شرکت ملی پالایش و پخش یا شرکت ملی گاز است، افزود: بله، این شرکتها سهم خود را با توجه به اینکه کل پرداختی 35 هزار میلیارد تومان است، پرداخت کرده اند.
رئیس کمیسیون تلفیق مجلس ادامه داد: ما میگوییم با وجود اینکه حتی یکی از 3 منبع مذکور، مرکز پژوهشهاست؛ حرفمان قابل قبول نیست . به همین دلیل، حالا ما یک جدولی در قالب برنامه ششم توسعه مشخص کردیم و در این جدول گفتیم که دولت مکلف است که هرچه قدر از این محل درآمد دارد باید توی اولین خانه این جدول بریزد و هرچه قدر به مردم میدهد، در خانه دوم این جدول بریزد و هر قدر به عوامل تولیدش می دهد به خانه سوم این جدول بریزد. مالیات و عوارض هم به خانه چهارم این جدول قرار دهد و هر قدر که باقی ماند در پنجمین خانه آن قرار دهد.
*نقدهایی به عملکرد مجلس و دیوان محاسبات در شفاف سازی درآمدهای هدفمندی
حاجی بابایی با تاکید بر این موضوع که در این زمینه قانون داشته ایم ولی اجرا نشده است، گفت: برای اینکه این قانون اجرا شود، حکمی در برنامه ششم توسعه آوردیم که هرگونه تخلف از این موجب مجازات است. براساس این حکم، دولت موظف است در بودجه سالیانه، این جدول را بیاورد و پیش بینی خود درباره درآمدهای هدفمندی را ارائه دهد.
رئیس کمیسیون تلفیق مجلس با اشاره به اینکه طبق برآوردهای ما درآمد هدفمندی یارانهها در سال آینده بالای 100 هزار میلیارد تومان است، افزود: با توجه به حکم برنامه ششم توسعه، دولت باید مشخص کند که منابع مازاد را کجا مصرف میکند؛ مثلا ما در این برنامه به موضوعاتی مانند آلودگی هوا، آسیبهای اجتماعی، اشتغال، سلامت اشاره کرده ایم.
حاجی بابایی در پاسخ به سوال مجری برنامه که چرا تا الان مجلس در این زمینه، دولت را بازخواست نکرده است، گفت: در این زمینه نقدهایی به عملکرد مجلس و بخصوص دیوان محاسبات وارد است و باید توضیح دهند.
رئیس کمیسیون تلفیق مجلس در پایان با تاکید بر اینکه هرچند هدفمندی یارانه ها، تعهدی 5 ساله بود ولی یک تعهد عمیق بین دولت و مردم است و ما نمیخواهیم به عقب برگردیم، افزود: مطابق با مصوبه کمیسیون تلفیق، هدفمندی یارانهها در سال 97 به پایان میرسد و دولت موظف است در این زمینه لایحه جدیدی ارائه دهد تا مجلس بررسی و تصویب کند.
گفتنی است ماده 49 گزارش کمیسیون تلفیق مجلس درباره لایحه برنامه ششم توسعه به موضوع هدفمندی یارانه ها اختصاص دارد.