به گزارش مشرق به نقل از مهر، چند روز دیگر بیشتر به زمان بازگشایی مدارس باقی نمانده و اگرچه امسال دانشآموزان نسبت به سالهای دیگر 2 روز دیرتر به مدرسه میروند و اول مهر جمعه و دوم مهر شنبه تعطیل رسمی است، اما تب و تاب خریدهای آنها را میتوان از گوشه و کنار شهر به خوبی احساس کرد.
بازار مغازههای نوشتافزار نیز سکه است و هر روز تعداد زیادی از دانشآموزان در مقاطع مختلف تحصیلی برای خرید مایحتاج خود به بازار مراجعه میکنند و البته گاه خرید را به قیمت انجام میدهند و گاه هم به بهانه خارجی بودن اجناس، بهایی بسیار بالاتر از نوشتافزارهای ساخت داخلی میپردازند.
البته موضوع تحمیل لوازمالتحریر اضافی همراه با کتابهای درسی نیز موضوعی است که هر ساله ذهن والدین را آشفته میکند، از تحمیل چسب و روکشهای پلاستیکی کتاب گرفته تا دفتر و مداد و پاککن، اقلامی هستند که گاهی از سوی فروشندگان به بهانههای مختلف به خریداران تحمیل میشود. در حالیکه سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان اعلام میکند که این کار خلاف قانون است و با متخلفان برخورد میکند.
حتی این سازمان در رابطه با گرانفروشیها نیز هشدار میدهد و اعلام میکند که مردم حتما باید در مقابل خریدهایی که انجام میدهند، از فروشندگان فاکتور دریافت کرده و اگر کالایی اضافه بر درخواست خود آنها، تحمیل شد، باید متخلفان را با شماره تلفن 124 معرفی کنند.
البته خود دولت نیز برای کمک به بازار، اقدام به هماهنگی با تولیدکنندگان برای توزیع دفترچهها با قیمت تعادلی و به اصطلاح دولتی کرده و از مدتها قبل نیز نرخ آن را نیز اعلام کرده است. اما در مقابل، گویا نوشتافزارهای خارجی یا وارداتی، برای خریداران جذابتر هستند و دانشاموزان نیز تمایل بیشتری به خرید آنها از مغازهها دارند.
البته برخی از انواع دفاتر تحصیلی که در قالب اجناس خارجی به فروش میرسند نیز ساخت کارخانجات داخلی هستند که بیشتر مغازهداران برای فروش آنها با نرخ بالاتر، آن را به عنوان اجناس خارجی معرفی میکنند؛ اما باید توجه داشت که در کنار مقصر بودن برخی از مغازهداران، خریداران نیز مقصرند که توجهی به نوع خرید نداشته و از اصل یا فرع بودن برند آن اطمینان حاصل نمیکنند.
نکته دیگر این است که برخی نیز با استفاده از افزایش تقاضای مردم، تلاش دارند تا به قولی از آب گلآلود ماهی گرفته و این چند روز را سودهای کلان به جیب بزنند.
قیمت انواع دفترچههای تحصیلی در بازار
گشت و گذاری در بازار نشانگر طیف وسیعی از قیمتهایی است که این روزها برای دفترچههای تحصیلی به چشم میخورد. برخی از قیمتها دولتی است و برخی دیگر آزاد. بر این اساس، قیمت هر دفتر 40 برگ دولتی در تهران 235 تومان، 60 برگ دولتی 340، 80 برگ دولتی 460 و 100 برگ دولتی 540 تومان مصوب شده است.
در مقابل گاه قیمت هر دفترچه تحصیل40 برگ با قیمت آزاد تا 500 تومان، 60 برگ تا 700 تومان، 80 برگ با 900 تومان، 100 برگ گاه تا 1200 تومان هم میرسد. البته اگر انواع دفتر سیمی با جلد مخصوص و کاغذهای مرغوب باشد گاه این ارقام 10 تا 20 درصد هم افزایش قیمت را نشان میدهد.
در این میان رنج قیمتی هر مداد اتد از 800 تا 4000 تومان، پاککن از 100 تا 700 تومان، خطکش از 200 تا 1500 تومان، مدادرنگی از 500 تا 8000 تومان، دفترچه یادداشت کوچک از 200 تا 1800 تومان، برچسبهای رنگی دفترچهها از برگی 500 تا 1500 تومان و کیفهای مدارس از 5 هزار تومان تا 65000 تومان هم متغیر است.
به هرحال به نظر میرسد که بازار لوازمالتحریر ایران طی سالهای گذشته دستخوش تغییر و تحولات شگرفی شده که البته تغییرات در فاصله کوتاهی به تجملگرایی دانشآموزان و رونق چشم و همچشمی در میان آنها نیز تبدیل شده است.