گروه ورزشی مشرق - در 47 سالی که دو تیم استقلال و پرسپولیس مقابل یکدیگر قرار گرفتهاند، بازیکنانی بودند که برای دو تیم بازی کردهاند و به یاغی یا خائن معروف شدهاند.
در طول برگزاری 70 دربیای که پرسپولیس و استقلال برگزار کردند، داریوش مصطفوی، پرویز قلیچ خانی، جواد الله وردی، شاهرخ بیانی، غلامرضا فتح آبادی، امیر موسوی نیا، محمود کلهر، احمد رضا عابدزاده، مجید نامجو مطلق، رضا احدی، مهدی هاشمی نسب، بهزاد داداش زاده، محمد رضا مهدوی، مهدی صالح پور، علی اکبریان، داوود سید عباسی، علیرضا واحدی نیکبخت، علی انصاریان،علی علیزاده، برای دو تیم بازی کردهاند و به نوعی خائن و یاغی از سوی طرفداران تیمهای مقابل شناخته شدهاند.
سال گذشته هم در بازی سرخابیها، 3 بازیکن در استقلال حضور داشتند که سابقه بازی در تیم پرسپولیس را داشتند. بازیکنانی چون محمد محمدی، حوار ملامحمد و فرزاد آشوبی که حالا اولی به ذوبآهن پیوسته و دیگری در تراکتورسازی میانه میدان تیمش را در اختیار دارد.
اما شرایط فرق میکند. بازی هفتادویکم این دو تیم در حالی برگزار میشود که هیچ کدام بازیکنی را در اختیار ندارند که در تیم رقیب بازی کرده بازد. در پرسپولیس به جز نصرتی که در همان اول فصل فقط قرار داد داخلی با استقلالیها بست و حتی یک تمرین هم با این تیم انجام نداد، در پرسپولیس حضور دارد و به غیر از هیچ بازیکنی را پرسپولیس در اختیار ندارد که در تیم استقلال بازی کرده باشد.
در استقلال امسال هم هیچ بازیکنی نیست که برای پرسپولیس بازی کرده باشد و حالا برای استقلال به میدان برود.
اولین یاغی و پیراهن سرخ بر تن حجازی
داریوش مصطفوی اولین بازیکنی بود که با جابهجاییاش در سال 49 از استقلال به پرسپولیس بین دو باشگاه نقل مکان کرد.
روز 17 دي ماه سال 1359، در سيزدهمين سالمرگ غلامرضا تختي، پرسپوليس در يك بازي خيرخواهانه به مصاف تيم فوتبال زندان قزلحصار رفت و حريف را شش بر سه شكست داد. در اين روز، ناصر حجازي با پيراهن قرمز در خط حمله پرسپوليس به ميدان رفت. حجازي كه از سال 49 تا 55 در تاج سابق بازي ميكرد، مدتي به شهباز رفت و به پرسپوليسيها نزديك شد و در اين بازي هم به درخواست علي پروين براي پرسپوليس بازي كرد، اما بعد از آن به استقلال رفت و تا آخر عمر، نامش با استقلال عجين ماند.
آنها بيواسطه پيراهن عوض كردند
بين 41 بازيكني كه در دو تيم به صورت مشترك بازي كردهاند، تنها 12 نفر به صورت مستقيم از يك باشگاه به ديگري رفتند، اما بقيه يا به صورت كمكي در خدمت تيم ديگر بودند يا با يك تيم واسطه به تيم رقيب پيوستند. علي انصاريان، جواد ا...وردي، نيكبخت، فتحآبادي، هاشمينسب، امير موسوينيا، سعيد عزيزيان، مصطفوي، اكبر افتخاري، شاهرخ بياني، منصور رشيدي و علي عليزاده مرداني هستند كه به صورت مستقيم از يك باشگاه به ديگري رفتند.
آنها كمكي بودهاند
برخي از بازيكنان مورد اشاره در اين پرونده در يكي از دو تيم يار كمكي بودهاند. داريوش يزداني، علي لطيفي، اصغر شرفي، فرشاد فلاحتزاده و جلال طالبي ياران استقلال بودند كه در مقاطعي، بعد و قبل از حضور در استقلال يار كمكي پرسپوليس در جام باشگاههاي آسيا يا مسابقات مختلف بودهاند. سعيد مراغهچيان و ناصر حجازي هم هر كدام در يك بازي پيراهن پرسپوليس را پوشيدهاند. حتما برايتان جالب است بدانيد كه فريدون معيني، محمود خوردبين و سيدعلي افتخاري هم به صورت كمكي يار استقلال بودهاند. در اين ميان دو بازيكن هم حضور دارند كه در هر دو تيم يار كمكي بودهاند. اين دو مرد تاريخي، سيدمهدي ابطحي و غلام وفاخواه هستند كه يار كمكي هر دو تيم در مسابقات فوتبال جام باشگاههاي آسيا بودهاند. در مورد بازي حجازي در پرسپوليس حرف زديم اما براي آنها كه دوست دارند بدانند جواد زرينچه در چه مقطعي پيراهن پرسپوليس را بر تن داشته توضيح ميدهيم كه در فروردين 74 در ديدار دوستانه پرسپوليس برابر العربي كويت و مسابقات اين تيم در جام بينالمللي سنگاپور، از جمله ديدار برابر الاستارز سوئد، زرينچه پيراهن پرسپوليس را بر تن داشت و تحت هدايت حميد درخشان سه بازي براي پرسپوليس انجام داد.
ميآمدند و ميرفتند
سه بازيكن بودهاند كه مدام از پرسپوليس به استقلال و بالعكس ميرفتند. مثل غلامرضا فتحآبادي، شاهرخ بياني و كوروش شهبازيفر. فتحآبادي سال 58 به استقلال رفت، سال 59 به پرسپوليس آمد، سال 64 به استقلال برگشت، سال 67 قصد بازگشت به پرسپوليس را داشت كه به خاطر حضور رضا عابديان، حضور دوبارهاش در پرسپوليس منتفي شد. شاهرخ بياني در سال 56 به استقلال آمد، سال 64 به پرسپوليس رفت و در سال 67 به استقلال برگشت. داستان شهبازيفر عجيب بود. او سال 58 و 59 در پرسپوليس بود، سال 65 به استقلال رفت و سال 75 دوباره به پرسپوليس برگشت. او در سالهاي مابين مورد اشاره در اين دو تيم بازي نكرد و در تيمهاي ديگري توقف داشت.
اولين مرد مهاجر
اولين مردي كه مهاجر اين دو تيم شد، داريوش مصطفوي بود. داريوش مصطفوي در سال 47 بعد از انحلال تيم تهرانجوان به تاج سابق رفت. دو سال براي تاج بازي كرد و سپس، در عالم مرام و معرفت به پرسپوليس آمد. داستان از اين قرار بود كه در سال 48، ياران پرسپوليس براساس يك پروتكل همكاري بين مديران اين تيم و مديران ايران ناسيونال (عبده و خيامي معروف را ميگوييم) به تيم پيكان پيوستند. آنها يك سال فوقالعاده را در اين تيم سپري كردند، اما بعد از يك سال دچار اختلاف شدند. يك گروه از ستارگان اين مجموعه مثل همايون بهزادي، كلاني، كاشاني، محراب شاهرخي و... به پرسپوليس برگشتند. يكسري ديگر مثل ابراهيم آشتياني، فريدون معيني، علي پروين و... با فاصله به پرسپوليس آمدند. (دو ماه بعد) در اين فاصله، داريوش مصطفوي براي كمك به رفيق خود يعني همايون بهزادي به تيم فوتبال پرسپوليس پيوست. بد نيست يادآور شويم كه بيوك وطنخواه زماني پيراهن تاج را بر تن داشت كه هنوز پرسپوليس وجود نداشت، بنابراين او را اولين مرد مهاجر نميدانيم.
پرسپوليسيها و استقلاليهاي نهايي
از اين 41 مرد، حضور فريدون معيني، غلام وفاخواه، يزداني، لطيفي، فلاحتزاده، طالبي، مراغهچيان، زرينچه، ناصر حجازي، خوردبين، ابطحي، علي افتخاري و اصغر شرفي يعني 13 نفر، به طور جدي بين دو تيم مفهومي نداشته، چون يار كمكي يكي از دو تيم يا هر دو تيم بودهاند، هفت بازيكن، يعني انصاريان، هاشمينسب، نيكبخت، عليزاده، تقيپور، بائو و محمدي هم هنوز در حال انجام بازي هستند اما بين 21 نفر ديگر 9 نفر امروز خود را پرسپوليسي و هفت نفر خودشان را استقلالي ميدانند و اين داستان اصولا ارتباطي با اين موضوع كه آنها بايد ضرورتا تيمي را كه با آن از فوتبال كناره گرفتهاند را بايد تيم خود بدانند، ندارد. براين اساس عابدزاده، بيوك وطنخواه، جواد ا...وردي، فتحآبادي، داداشزاده، كلهر، موسوينيا، سعيد عزيزيان، شهبازيفر پرسپوليسي و مجيد نامجومطلق، شاهرخ بياني، علي اكبريان، مهرانپور، منصور رشيدي، خسرو پارسا و رضا احدي خودشان را استقلالي ميدانند.