به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق به نقل از ایسنا، فرخ توکلي با بيان اين كه هدف اصلي اين اداره، ايجاد ايستگاه هاي مختصات دار و داراي ثقل است، گفت: اين كار به اين معناست كه با استفاده از طول و عرض جفرافيايي به شکل زمين در همان ايستگاه هاي تعريف شده مي پردازيم. اين ايستگاهها مورد استفاده شرکتهاي خصوصي عمراني، دولتي و دانشگاه ها قرار ميگيرد.
وي با بيان اين كه اين بخش بعد از انقلاب فعاليت اصلي خود را شروع کرده است، افزود: قبل از انقلاب فعاليت نقشه برداري زميني، توليد نقشه هاي توپوگرافي دو هزارم و هزارم بود که در دوره جنگ تحميلي نيز ادامه اين فعاليتها با توليد نقشه هاي يک ده هزارم همراه بوده است.
توكلي در ادامه به محدود شدن كاركنان اين مجموعه اشاره کرد و افزود: چون هدف دولت به سوي خصوصي سازي معطوف شده است، بنابراين حوزه برخي از فعاليتهاي اين مجموعه براي بخش خصوصي تعريف شده است، اما در مجموع حدود 100 نفر در بخش نقشهبرداري زميني مشغول همکاري هستند که 40 درصد آنان در اندازه گيري زميني و بقيه نيز در امور ستادي و تحليلي در حال فعاليتاند.
توکلي، امکانات و سخت افزار موجود در اين بخش را بسيار خوب و پيشرفته توصيف کرد و گفت: در حال حاضر چندين دستگاه GPS ماهوارهيي، ترازياب دقيق و دستگاه ثقل نسبي به ياري نقشه برداران اين مجموعه ميپردازند. 140 گيرنده GPS داريم که 120 عدد از اينها به عنوان گيرنده هاي دائميGPS در نقاط مختلف کشور نصب شدهاند و از آنها براي اندازهگيري هاي ژئوديناميک و تصحيح خطاهاي GPS استفاده مي شود.
مدير اداره نقشه برداري زميني سازمان نقشه برداري، درباره برنامههاي آينده اين مجموعه گفت: ما قصد داريم تعداد ايستگاه هاي چند منظوره دائمي را افزايش دهيم، چرا که اين ايستگاه ها ميتوانند ابزار مناسبي براي مطالعه و اندازه گيري زلزله و نيز مدلينگ جابجايي پوسته زمين باشند.
او ادامه داد: هدف ما در آينده نزديک اين است که ايستگاه هاي چند منظوره بر روي سنگهاي ريشهيي نصب شود. در اين ايستگاه ها از ترازيابي دقيق، ثقل و اندازه گيري GPS نيز استفاده خواهد شد. البته كار ايستگاه هاي درجه يك، کامل انجام شده و درجات دو و سه نيز در شرف نصب شدن هستند. همچنين از ديگر برنامه هاي سازمان افزايش تعداد ايستگاه هاي GPS و ترازيابي در نقاط متعدد کشور است.
توكلي با بيان اين كه تاکنون تقريبا 40 درصد اهداف برنامه ريزي شده پيش رفته و تا پايان سال نيز تمام برنامههاي يک ساله محقق خواهد شد، خاطرنشان كرد: عمده فعاليتهاي ما بنيادي است، يعني بيشتر نتايج فعاليتمان مورد استفاده بخش هاي مختلف قرار مي گيرد. به عنوان مثال قسمتي از اطلاعاتمان را خط توليد نقشه درسازمان نقشه برداري استفاده ميکنند. همچنين نقاط مختصات دار مورد استفاده شرکتها و مجموعه هاي خارج از سازمان قرار ميگيرد. ايستگاه هاي دائمي GPS نيز که بر روي پوسته زمين و زلزله کار ميکنند، مورد مطالعه و تحقيق دانشگاه ها و دانشجويان قرار ميگيرد.
وي خاطرنشان کرد: اطلاعات بسيار ارزشمندي در سازمان موجود است که با فرهنگ سازي خوب ميتوان آنها را به جامعه عرضه کرد. به عنوان مثال تمام گسل ها به صورت تک تک و مجزا در سازمان وجود دارد که ميتواند نياز بسياري از محققان در اين زمينه را برطرف كند.
توكلي، سامانه ملي «هدي» را نيز يکي ديگر از دستاوردهاي سازمان نقشه برداري عنوان کرد و گفت: در راه اندازي اين شبکه (DGPS) که به شيوه ماهوارهيي صورت ميگيرد، سه بخش اساسي نقش ايستگاه هاي مرجع، مرکز کنترل و سيستم هاي مخابراتي وجود دارد. سازمان نقشه برداري کشور به عنوان نهاد سياستگزار در امور تهيه نقشه و تعيين موقعيت با توجه به داشتن بيش از 120 ايستگاه دائم GIS در سراسر کشور به همت متخصصان داخلي موفق شده است شبکه DGPS و يا همان سامانه ملي هدي را در سراسر کشور و نقاط شهري راهاندازي كند.
توكلي افزود: با توجه به اصل 55 برنامه پنجم توسعه که در آن سازمان نقشه برداري به عنوان متولي توليد نقشه و اطلاعات مکاني معرفي شده ميتوان گفت بخش گسترده اي از اطلاعات مکاني مورد نياز در کشور در اين مديريت تهيه و تدوين شده است.