به گزارش مشرق به نقل از فارس، چندي پيش در سومين جلسه شوراي عالي سينما، تشكيل سازمان سينمايي كشور به تصويب رسيد؛ سازماني كه قرار است ماموريتهاي مهمي براي سينماي كشور داشته باشد و تا پايان سال عملا به مرحله اجرا برسد.
متاسفانه تاكنون اطلاعرساني دقيقي درخصوص جايگاه و شرح وظايف اين سازمان انجام نگرفته كه اين امر منجر به ايجاد ابهامات گوناگوني براي سينماگران كشور شده است.
يكي از ابهامات اصلي اين است كه آيا سازمان سينمايي كشور زير نظر رئيس جمهور اداره ميشود يا زير نظر وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي.
از طرفي «احمد نجفي» يكي از اعضاي شوراي عالي سينما در برنامه سينمايي هفت، سازمان سينمايي را مستقل از وزارت ارشاد و زير نظر رئيس جمهور به حساب ميآورد و از سوي ديگر «محسن علياكبري» ديگر عضو شوراي عالي سينما اين سازمان را سازماني شبيه سازمان حج و اوقاف و زير نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي ميداند.
به نظر ميرسد هنوز مشخص نيست كه آيا سازمان سينمايي كشور قرار است زير نظر رئيس جمهور اداره شود يا زير نظر وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي؛ نكتهاي كه «سيدغلامرضا موسوي» رئيس شوراي عالي تهيهكنندگان چندي پيش طي يادداشتي به طور مفصل روي آن مانور داد.
موسوي در تحليلاش اين طور نوشته اگر بخواهند سازمان سينمايي در بهترين حالت داراي رئيسي به عنوان معاون رئيس جمهور باشد (همانند سازمان تربيببدني سابق)، راهكارهاي قانوني دست نيافتني خواهد داشت؛ چراكه اين موضوع نياز به مصوبه مجلس شوراي اسلامي دارد و اين كار هم نيازمند زمان زيادي است كه به گمان سيدغلامرضا موسوي حتي طرح كليات چنين لايحهاي به عمر مجلس كنوني نخواهد رسيد.
به تعبير اين تهيهكننده، در حالت دوم كه سازمان سينمايي زيرمجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي قرار ميگيرد، در حقيقت نه تنها گامي به پيش نيست، بلكه به اعتبار قوانين موجود مرتبه كمتري هم از معاونت سينمايي دارد.
اما «جواد شمقدری» در اين رابطه ميگويد: سازمان سینمایی بهخلاف نظر برخی دوستان تا وقتی زیرمجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است، به تصویب مجلس شورای اسلامی نیاز ندارد.
او معتقد است: سازمان سینمایی با مصوبه هیئت دولت نیز رسمی است و بر اساس آییننامه داخلی مصوبات شورای عالی سینما در حکم مصوبه هیئت دولت است.
با اين توضيحات مشخص ميشود كه ابهامات زيادي در اين زمينه وجود دارد و هركس براي خود راي و تفسيري جداگانه دارد و همين موضوعات مخالفت برخي سينماگران را در پي دارد. مسئولان معاونت سينمايي و اعضاي شوراي عالي سينما با اطلاعرساني دقيق و شفاف براي سينماگران و اهالي رسانه ميتوانند از مخالفت برخي سينماگران با اجراي اين طرح بكاهند.
اما موضوع مهم ديگري كه قرار است اين گزارش به آن بپردازد، انتخاب «رئيس سازمان سينماي كشور» است.
شنيدهها حاكي از آن است كه فردي به غير از «جواد شمقدري» قرار است بر كرسي رياست اين سازمان تكيه بزند. خبرها از اين حكايت دارند كه تاكنون با يكي از مديران سينمايي - كه كارنامه موفقي هم در فعاليتهاي اجرايي در حوزه سينما و تئاتر دارد و البته از طرف ديگر به گفته اطرافيان علاقهاي به انجام كارهاي دولتي ندارد - مذاكراتي در اين زمينه شده است.
به نظر ميرسد در سياستگذاري انتخاب رئيس سازمان سينمايي كشور، فردي كه به عنوان رئيس منصوب ميشود، بايد اين توانايي را داشته باشد كه اختلافات شدت گرفته اخير ميان معاونت سينمايي و خانه سينما و دو طيفي شدن سينماگران كشور را به حداقل برساند و مشكلات را حل و فصل كند كه با اين وجود قطعا جواد شمقدري نميتواند به عنوان يك گزينه مطرح باشد.
در زمينه انتخاب رئيس سازمان سينمايي كشور، نظر سه سينماگر فعال را هم جويا شديم كه از نظر ميگذرد:
* علياكبري: شمقدري براي ماندن بايد تيم مديريتياش را تغيير دهد
«محسن علياكبري» تهيهكننده سينما و عضو شوراي عالي سينما در خصوص سازمان سينمايي كشور ميگويد: اين سازمان بهخلاف صحبت بعضي از دوستان كه گفتند سازمان سينمايي كشور قرار است زير نظر رئيس جمهور اداره شود، سازماني است همانند سازمان حج و اوقاف و سازمان فرهنگ و ارتباطات كه زير نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي فعاليت ميكند.
وي ميافزايد: در واقع همان معاونت سابق داراي اختيارات بيشتري ميشود و در واقع به نوعي قدرت تصميمگيري و قدرت اجرايي بيشتري پيدا ميكند. قاعده اين است كه بايد معاونت فعلي كارش را ادامه دهد ولي نظر وزير ارشاد و رئيس جمهور در اين باره شرط است كه حكم آقاي شمقدري را تمديد يا شخص ديگري را جايگزين ميكنند.
علياكبري ادامه ميدهد: طبيعي است كه با اين سيستم مديريت فعلي، شايد نتوان مجموعهاي را كه قرار است فراتر و به نوعي منطقهاي عمل كند، اداره كرد و بايد از تيم مديريتي قويتري استفاده شود. تاكيدي بر اسم آقاي شمقدري و يا شخص ديگري نيست اما نكتهاي كه وجود دارد اين است كه توقع سينماگران، مسئولان فرهنگي و مردم، قطعا بيشتر از اينها خواهد بود و اگر آقاي شمقدري بخواهد بماند، بايد حتما در سيستم مديريتيشان تغييرات اساسي داشته باشند. البته قطعا اين كار را خواهند كرد و فكر ميكنم حتي فكر اين موضوع را هم كردند و افرادشان را هم انتخاب كردند. احتمالا آقاي شمقدري از اشخاصي كه در حال حاضر در بيرون مسئوليتهايي دارند، دعوت خواهند كرد و بخشهايي از مسئوليت را به آنها خواهند سپرد.
* نشستن تفكر ديگري بر سازمان، به نفع سينماست
وي در ادامه به مشكلات سينما اشاره ميكند و ميگويد: به نظرم تغيير آقاي شمقدري مشكلي از سينما حل نميكند. مشكل سينماي ما آنقدر زياد است كه نياز به يك خون و جريان و تفكر تازه دارد. شايد افرادي مثل بنده، آقاي شمقدري، آقاي جعفريجلوه و آقاي رضاداد در عملكرد خيلي تفاوتي نداشته باشند؛ به هر حال تقريبا همه در يك سن به سينما ورود كرديم. به نظر ميرسيد اگر يك تفكر ديگر در اين سازمان بنشيند، براي جامعه سينمايي كشور بهتر خواهد بود.
* سازمان سينمايي نياز به يك مدير جوان دارد
علياكبري ميافزايد: من حتي اين بحث را در رابطه با خانه سينما و دوستاني كه حال و حوصله پيگيري ندارند هم دارم؛ دوستاني كه سنشان اقتضاي اين كارها را نميكند كه بخواهند دنبال مشكلات بيمه و درمان سينماگران بروند، در حالي كه اصل كار خانه سينما همين موضوعات است. وقتي يكي از دوستان كه همسن و سال من است و فقط يكي دو ساعت ميتواند وقت بگذارد، قطعا نميتواند مشكلي از سينما را حل كند. ما نياز به حضور جدي يك سري مدير جوان، پر انرژي و با قدرت هستيم. دوستاني مثل آقاي عسگرپور، آقاي رضاداد و خيلي از عزيزاني كه مديريتهاي مختلفي را در اين عرصه داشتند، بايد به عنوان اتاق فكر فعاليت كنند و نبايد مشاوريني بياوريم كه هيچ اطلاعي از سينما ندارند. چراكه ما بيشترين ضربهها را از تيمهاي مشاورهاي ميخوريم. به نظرم كساني كه در فارابي و معاونت سينمايي مدير بودند، ميتوانند فكرهاي خوبي ارائه بدهند و اجرا را بايد به يك مدير جوان و با انرژي سپرد.
* شورجه: «جواد شمقدري» بهترين گزينه براي سازمان سينمايي است
«جمال شورجه» تهيهكننده و كارگردان سينما و عضو مستعفي شوراي عالي سينما در خصوص رئيس سازمان سينمايي كشور ميگويد: به دليل اينكه در حال حاضر از طريق معاونت سينمايي چارتها، قوانين و مقررات سازمان سينمايي در حال تدوين است و كار قرار است تازه راه بيافتد، عملاً اين كار بر عهده معاونت سينمايي است و منصوب نشدن آقاي شمقدري به نظرم در حد يك شايعه است، مگر اين كه آقاي شمقدري استعفاي خودشان را در اين زمينه اعلام كنند.
او در مورد ويژگيهاي رئيس سازمان سينمايي كشور هم اظهار نظر كرد و گفت: قاعدتاً بايد فردي كه انتخاب ميشود، مدير و مدبر باشد. رئيس سازمان بايد آشنايي و شناخت كافي از مسائل پيراموني سينما داشته باشد و در اين زمينه صاحب تحليل باشد و در كنار آن يك همگرايي و همسويي با كليت نظام داشته باشد. به هر جهت سازمان سينمايي بايد منويات رهبري و همين طور در جهت اهداف كلان نظام باشد كه هم ويژگيهاي تخصصي سينما و هم همسويي با ساير نهادها انقلابي را در بر بگيرد.
اين تهيهكننده و كارگردان در ادامه اظهار ميدارد: رئيس سازمان سينمايي بايد دلسوز و جامعهنگر باشد و پيچ و خمهاي استراتژي سينما را بداند. من آقاي شمقدري را بهترين گزينه براي رياست سازمان سينمايي ميدانم و اگر در اين زمينه مقام معظم رهبري هم نظرشان را بدهند، اين انتخاب خيلي خوب و جامع ميشود.
* كاسهساز: غير از شمقدري، گزينههاي ديگري را هم ميتوان پيدا كرد
«حبيبالله كاسهساز» تهيهكننده سينما، تشكيل سازمان سينمايي كشور را حركت رو به جلو ارزيابي ميكند و ميگويد: رئيس سازمان بايد كسي باشد كه حتما سينما را بشناسد و ضمن اين كه بايد مدير خوبي باشد، بايد بر تمام جزييات سينما مسلط و شناخت كامل از نوع توليد، پخش و عوامل و دستاندركاران سينما داشته باشد. رئيس سازمان سينمايي كشور نميتواند كسي باشد كه سينما را نميشناسد و تازه بخواهد آموزش ببيند.
اين تهيهكننده ميافزايد: ما فرصتسوزيهاي فراواني در سينما داريم كه اميدوارم با آمدن يك مدير به عنوان رئيس سازمان، حداقل فرصتسوزيها را داشته باشيم.
كاسهساز با بيان اينكه «جواد شمقدري» ميتواند گزينه مناسبي براي رياست سازمان سينمايي كشور باشد، معتقد است: با بررسيهاي بيشتر ميتوانيم به گزينههاي ديگري هم برسيم و در اين زمينه جاي تامل وجود دارد.
خبرگزاری فارس با انتشار گزارشی از اینکه احتمالا فرد دیگری غیر از شمقدری رئیس سازمان سینمایی شود در تیترش اظهار تعجب کرد.