به گزارش مشرق به نقل از ايسنا، پيوندهاي پوستي براي درمان قربانيان سوختگي و ساير بيماران بسيار حياتي است. براي مثال تنها در آمريكا تعداد 6.5 ميليون بيمار با جراحتهاي مزمن مانند زخم بستر مواجهند كه سالانه هزينهاي بالغ بر 25 ميليون دلار را به اقتصاد درمان آن كشور تحميل مي كند.
به جاي استفاده از پوست بدن براي پيوند، دانشمندان دانشكده پزشكي هانوور آلمان در حال كار بر روي پوست مصنوعي هستند. در حالت مطلوب، اين پوست بايد مورد قبول بدن قرار بگيرد، سلولهاي پوستي تعبيه شده در آن با بافت از بين رفته جايگزين شده، در طول زمان با رشد پوست جديد به صورت ايمن تجزيه شود و از قدرت كافي براي تحمل خشونتهايي كه پوست عادي با آنها مواجه ميشود، برخوردار باشد.
مواد بررسي شده تاكنون از اين قدرت لازم برخوردار نبودهاند. اكنون دانشمندان قصد دارند از تار ابريشمي عنكبوت براي اين كار استفاده كنند.
تار عنكبوت يكي از محكمترين مواد طبيعي شناخته شده بوده و در فرهنگ عامه از 2000 سال پيش از ارزش بالقوه پزشكي تارها در مبارزه با عفونت، جلوگيري از خونريزي، درمان زخمها و همچنين به عنوان يك رباط مصنوعي استفاده شده است.
به گفته اين محققان، كشش و قدرت خارقالعاده تارهاي عنكبوت، عامل مهمي براي كنترل و انتقال آسان بسياري از پيوندها محسوب ميشود. علاوه برآن، برخلاف ابريشم به دست آمده از كرم ابريشم، تار عنكبوت باعث واكنش دفع بدن نميشود.
محققان براي آزمايش سودمندي تار عنكبوت ابتدا اين تارها را با ضربه زدن به غدد تار عنكبوتها گرفته و فيبرها را پيچيدند. آنها سپس بر روي قابهاي فلزي شبكههايي از اين تارها را بافتند.
اين پژوهشگران دريافتند كه سلولهاي پوستي انسان بر روي اين تارها با استفاده از مواد مغذي، گرما و هواي لازم ميتواند رشد كند. آنها توانستند دو سلول اصلي پوست کراتينوسيت و فيبروبلاست را در الگوهاي بافت مانند شبيه بشره يا لايه بيروني پوست و غشاء مياني پوست كه حاوي مويرگها، پايانههاي عصبي، غدد عرق، فوليکولهاي مو و سازههاي ديگر است، كشت كنند.
در حال حاضر جمعآوري ميزان زيادي از تار عنكبوت براي استانداردهاي صنعتي عملي نيست. اخيرا گروههاي پژوهشي زيادي در حال بررسي راههاي ساخت تار عنكبوت مصنوعي هستند.