موج رسانه‌ای غربی-عربی تلاش دارند از مقتدی یک چهره «اصلاح طلب» ملی ارایه دهند که اکنون «قدرتمندترین» چهره سیاسی عراق است؛ رسانه‌هایی که دو سال قبل او را «خطرناک‌ترین» مرد عراق می‌خواندند.

گروه بین‌الملل مشرق - مداومت و پافشاری معترضان عراقی (که بخش عمده آن‌ها را طرفداران مقتدی صدر تشکیل می‌دادند) در اشغال «منطقه سبز» بغداد و ساختمان‌های دولتی، سرانجام نیروهای امنیتی عراق را وادار کرد که برای اعاده امنیت (در آستانه عملیات بزرگ و مهم ارتش در فلوجه) در برابر این «زورآزمایی خیابانی» واکنش سخت نشان دهد. بگذریم از این که در همین واکنش سخت، 13 نیروی امنیتی به ضرب سلاح سرد اشغال‌کنندگان منطقه سبز زخمی شدند، که حال 3 نفر آن‌ها وخیم است!


«اردوکشی خیابانی» صدری ها، بازی در زمین دشمنان عراق

واقعیت این است که رفتار اخیر مقتدی صدر، در هدایت طرفدارانش به اعتراضات خشن خیابانی، بار دیگر ماهیت متغیر و مبهم خواسته‌های سیاسی او را آشکار کرد. او که در ابتدای حضورش در عرصه سیاسی عراق پساصدام، تلاش بسیار داشت که یک «رهبر مذهبی شیعی» باشد که یک گروه مسلح شبه‌نظامی گوش به فرمان دارد، اکنون در قالب یک «رهبر سیاسی اصلاح‌طلب» فرو رفته که هدفش ایجاد یک دولت «تکنوکرات»، فارغ از زمینه‌های مذهبی و سیاسی و قومی است.

در همه این سال‌ها، عملکرد سیاسی مقتدی صدر و متحدانش دچار تغییرات بزرگ شده است: از حمایت از نخست وزیری نوری المالکی در دور اول و دوم، تا تقابل جدی با مالکی و تلاش برای جلوگیری از دور سوم نخست وزیری او، یا تغییر از یک تبعیدی سیاسی که تنها پناهگاهش ایران بود، به رهبری «ملی گرا» که مخالف نفوذ ایران در عراق است.

مقتدی صدر، با تغییرات و تغیّرات به شدت پرنوسان خود، بی‌تردید سخت‌ترین سیاست‌ورز عرصه سیاست عراق برای تعامل از بعد از سقوط صدام بوده است. او تا زمانی که در نجف اشرف مستقر بود، تمام تلاش خود را انجام داد تا با 42 سال سن و بدون هیچ سابقه درسی و علمی دندان‌گیر و بسیاری از مقدمات لازم برای حتی اجتهاد، خود را رقیب مرجع بزرگوار آیت الله العظمی سیستانی نشان دهد، و ظاهرا وقتی از حصول چنین هدفی ناامید شد، رحل اقامت در بغداد انداخته است. از سوی دیگر، با وجود این که در همه این سال‌ها در رسانه‌ها و افکار عمومی، تصویر چهره‌ای طرفدار ایران و تحت حمایت ایران از او به نمایش گذاشته شده، اکنون (با تحریکات رژیم سعودی و ارتجاع عرب منطقه) علم مخالفت با حضور و حمایت‌های ایران برداشته است، و جالب این که همزمان برای آمریکا هم خط و نشان می‌کشد.

در حالی که یکی از دلایل «اردوکشی خیابانی» صدری‌ها در منطقه سبز بغداد، حمایت از طرح نخست وزیر «حیدر العبادی»، برای تشکیل یک کابینه جدید تکنوکرات اعلام شده بود، اما ساختمان کابینه همین نخست وزیر توسط آن‌ها اشغال شد و شماری از نمایندگان پارلمانی که قرار بود درباره این طرح تصمیم بگیرند، توسط طرفداران صدر کتک خوردند و ناسزا شنیدند. گرچه احتمالا العبادی هم بی‌میل نبود که از قدرت بسیج‌گری مقتدی بهره‌برداری کند تا با فشار آن‌ها کابینه‌ای یکدست و همسو با خود تشکیل دهد، اما اصرار و لجبازی صدر و هوادارانش برای تداوم روش‌های غیرمتعارف و البته غیرقانونی، نزدیک بود که کنترل را از دست او نیز به در ببرد و همین احساس خطر احتمالا منجر به صدور دستور برخورد شد.

سیاست ورزی با تاکتیک «تک‌روی» و «پیش‌بینی ناپذیری»

علت اصلی مطرح‌شدن مقتدی در ابتدای ورودش به سیاست، انتساب او به خاندان معظم و ریشه‌دار صدر و دو شهید بزرگوار این خاندان در زمان صدام، آیت الله سید محمدصادق (پدر) و آیه الله سید محمدباقر (پدر همسر)بود. خون‌هایی که خاندان صدر تقدیم کرده است با حمایت همان رژیمی به شهادت رسیده‌ است که اکنون دل به تحرکات غیرمنطقی و نامعقول مقتدی بسته است.

«اردوکشی خیابانی» صدری ها، بازی در زمین دشمنان عراق
شهید آیه الله محمد باقر صدر

«اردوکشی خیابانی» صدری ها، بازی در زمین دشمنان عراق
شهید آیه الله محمد صادق صدر

جالب این که تا همین الان هم، بعد از حدود 13 سال، دستمایه و اعتبار واقعی مقتدی، همین نام خانوادگی بزرگ است که همواره هدف جنایت رژیم دیکتاتور سرنگون شده عراق و حامی اصلی آن (آل سعود) بوده است.

«اردوکشی خیابانی» صدری ها، بازی در زمین دشمنان عراق

اما مقتدی علاوه بر اعتبار خانوادگی، یک سخنران تهییجی و یک استاد سوار شدن بر موج‌های سیاسی هم هست. همین برگ برنده او در کسب محبوبیت در میان جوانان شیعه شهرک‌های محروم و فقیر حومه بغداد و بصره محسوب می‌شود. در فرهنگ سیاسی عراق، کاریزمای شخصیتی نقشی اساسی در شکل گیری جریان‌های سیاسی حول افراد دارد. مقتدی برای این جوانان چنین کاریزمایی دارد. همین کاریزما باعث شد که وقتی حکم دستگیری او در سال 2003، از سوی دادگاهی در نجف اشرف، دستگاه قضایی توان اجرای حکم بازداشت او را نداشته باشد.

«اردوکشی خیابانی» صدری ها، بازی در زمین دشمنان عراق

«اردوکشی خیابانی» صدری ها، بازی در زمین دشمنان عراق

در جریان تلاش نیروهای ائتلاف برای سرکوب گروه شبه نظامی «جیش المهدی» وابسته به صدر در سال 2004، آمریکایی‌ها هم نتوانستند او را دستگیر کنند. البته در این میان نقش ایران و مرجعیت شیعه در جلوگیری از دستگیر شدن او نقشی اساسی بود.

«اردوکشی خیابانی» صدری ها، بازی در زمین دشمنان عراق
اعضای جیش المهدی

بعدها سند نامه‌نگاری میان رهبر معظم انقلاب و آیت الله العظمی سیستانی که نشان‌دهنده تلاش این دو بزرگوار در این زمینه است، در کتابی به قلم حاج «حامد خفاف» سخنگوی وقت آیت الله سیستانی منتشر شد. او از حوالی 2007 تا 2011 در شهر قم در کنف حمایت جمهوری اسلامی ایران زندگی کرد.

«اردوکشی خیابانی» صدری ها، بازی در زمین دشمنان عراق
متن نامه رهبر معظم انقلاب به حضرت آیه الله سیستانی
(دستخط سید جواد شهرستانی)

«اردوکشی خیابانی» صدری ها، بازی در زمین دشمنان عراق
جواب آیت الله سیستانی به رهبر انقلاب

در مقاطع 2006 و 2010، مقتدی صدر دو بار از نوری المالکی برای رسیدن و ماندن در پست نخست وزیری حمایت کرد. اما بلافاصله بعد از شروع دور دوم نخست وزیری مالکی، اختلافات صدر با او آغاز شد. این اختلاف به قدری جدی شد که صدر در 2014، به یکی از عوامل اصلی عدم ابقای مالکی برای دور سوم تبدیل شد.

«اردوکشی خیابانی» صدری ها، بازی در زمین دشمنان عراق

این در حالی بود که او در اوایل سال 2014، در تصمیمی که باز هم همه را شگفت زده کرد، خبر کناره‌گیری‌اش را از سیاست اعلام کرده بود! لازم به ذکر است که در پی ظهور داعش در اوایل تابستان 2004، مقتدی (در اقدامی که البته با تحرکات اخیر او هوادارنش در تضاد کامل است) یک گروه نظامی از شیعیان طرفدار خود به نام «سرایا السلام» برای دفاع از حرم ائمه اطهار و مقابله با داعش تشکیل داد، که به عنوان زیرمجموعه بسیج مردمی عراق فعالیت می‌کند.

«اردوکشی خیابانی» صدری ها، بازی در زمین دشمنان عراق

«اردوکشی خیابانی» صدری ها، بازی در زمین دشمنان عراق
در زمان زندگی در قم

در اواسط 2015 بود که کم کم اعتراضات خیابانی علیه فساد و ناکارآمدی حکومت در شهرهای شیعه نشین عراق آغاز شد. معترضان خواهان اصلاحات جدی در حکومت از سوی حیدرالعبادی بودند.

مقتدی صدر در محوریت این اعتراضات قرار گرفت و این در حالی بود که بزرگ ترین بلوک پارلمان عراق، «الاحرار» با 34 نماینده، 43 کرسی از 440 کرسی شوراهای محلی و سه وزیر کابینه وابسته به جریان صدر بودند. از اتفاق، سیاستمداران وابسته به این جریان، چه در پارلمان و چه کابینه، خود از مسببان اصلی همان فساد و ناکارآمدی هستند که صدر برای مقابله با آن، نیروهای خود را بسیج کرده است. 

حال رهبری اعتراضات خیابانی به کل در دست مقتدی است و شماری از چهره‌های سیاسی امنیتی و نظامی کلیدی هم از او حمایت می‌کنند. اعتراضات مدنی برای مبارزه با فساد، ناکارآمدی و ارتقاء خدمات دولتی اکنون تبدیل به جنبش اعتراضی صدری‌ها، و به واقع «قدرت نمایی» آن‌ها شده است. 

مقتدی در بهمن ماه سال گذشته به حیدرالعبادی اولتیماتومی 45 روزه داد تا اصلاحات سیاسی مد نظر او را اجرایی کند و تهدید کرد که در غیر این صورت هوادارانش را به دروازه‌های منطقه سبز، حفاظت‌شده‌ترین منطقه در عراق، و محل استقرار ساختمان‌های حکومتی و سفارتخانه‌های خارجی می‌کشاند.  در طول این مدت، با گذشت هر روز، بر ابعاد خواسته‌های صدر افزوده می‌شد، و کم کم ابعاد اصلاحات مورد نظر او از تغییرات در کابینه به تغییر کل کابینه و حتی دستگاه قضا رسید.  بعد از پایان اولتیماتوم در اوایل فروردین، تظاهرات اعتراضی وارد فاز تاز‌ ای شد و معترضان در مقابل منطقه سبز، در میدان تحریر مستقر شدند. با تهدید جریان صدر به ورود معترضان به منطقه سبز، بسیاری از مسوولان از ترس به همراه خانواده‌های خود کشور را به مقصد اردن ترک کردند.

مقتدی در 8 فروردین شخصا وارد منطقه سبز شد و در آن جا خیمه‌ای برپا کرد. جالب این جاست که مسوولان امنیتی منطقه سبز، برای ادای احترام وارد خیمه صدر شدند و حتی برخی خبرها از دستبوسی فرمانده گردان حفاظت منطقه سبز حکایت داشت. صدر از همان خیمه به نخست وزیر هشدار داد که اگر اصلاحات به صورت متقاعد کننده‌ای انجام نگیرد، تظاهرات به «خشونت» خواهد کشید. 

«اردوکشی خیابانی» جریان صدر، بازی در زمین دشمنان عراق

در 23 فروردین، وزرای جریان صدر از کابینه عراق استعفاء کردند. در 25 فروردین، اعضای بلوک الاحرار پارلمان هم اعلام کردند که تا زمان تشکیل یک کابینه تکنوکرات، در پارلمان حضور نخواهند یافت. گفتنی است که همه این اقدامات در حالی بود که ارتش و نیروهای مردمی عراق وارد فاز جدیدی از نبرد با داعش شده و پیروزی‌های چشمگیری در این جنگ سرنوشت ساز به دست آورده بودند. 

در این میان، ناگهان خبر سفر غیرمنتظره مقتدی صدر و ضیاء الاسدی، رییس فراکسیون الاحرار، به لبنان در میانه آشوب و هیاهوی سیاسی در عراق منتشر شد. برخی گمانه‌زنی‌ها حاکی از آن بود که در این سفر، دیداری میان صدر و سید حسن نصرالله صورت گرفت، و رهبر حزب الله به صدر نسبت به ایجاد شکاف در ائتلاف ملی شیعه در پارلمان عراق هشدار داد. بر مبنای برخی گزارش‌ها، سید حسن نصرالله در این دیدار از طرح عربستان و متحدانش برای ایجاد تفرقه مذهبی، به حاشیه راندن شیعیان در حکومت عراق و قبضه قدرت توسط سایر گروه‌ها خبر داد.

«اردوکشی خیابانی» صدری ها، بازی در زمین دشمنان عراق

به هر حال، وقتی صدر به عراق بازگشت نه تنها از موضع خود کوتاه نیامد، که بحث منشوری به نام «وثیقه ملت» را مطرح نمود. طبق این طرح، ترتیب فعلی چینش کابینه که یک نوع ایجاد موازنه میان فراکسیون ‌ها و گروه‌های سیاسی است (و صدر ان را «سهمیه‌بندی» می‌نامد)، باید حذف بشود. امری که در فضای سیاسی عراق که ذاتا پر از دسته‌بندی‌ها و جناح‌بندی‌ها قومی و مذهبی است، تنها منجربه شدت‌یابی تخاصم و در بدترین حالت فروپاشی نظام سیاسی کشور می‌شود. به ویژه اکنون که شرایط عراق به واسطه حضور داعش و گروه‌های تروریستی یک شرایط حساس و بحرانی است.

«اردوکشی خیابانی» صدری ها، بازی در زمین دشمنان عراق

در همین ایام بر سر دادن رای اعتماد به کابینه جدید العبادی، تشنج‌ها و درگیری‌ها در مجلس بالا گرفت. فراکسیون «دولت قانون» نوری المالکی برای تغییر رییس مجلس «سلیم الجبوری» تحصنی را ترتیب داد. فراکسیون الاحرار صدر هم در ابتدا به این تحصن پیوست، ولی به ناگهان، و باز هم طبق قاعده غافلگیری، در 5 اردیبهشت، صدر به نمایندگان الاحرار دستور خروج از تحصن را داد. در نتیجه الجبوری که با رای 171 نماینده برکنار شده بود، دوباره به ریاست مجلس بازگشت. بلاخره جلسه رای اعتماد برگزار شد، ولی تنها 6 وزیر از 14 نفر معرفی شده رای اعتماد مجلس را گرفتند. مقتدی دستور ادامه اعتراضات خیابانی را صادر کرد.


«اردوکشی خیابانی» صدری ها، بازی در زمین دشمنان عراق

در روز 11 اردیبهشت، معترضان به داخل منطقه سبز رفتند و ساختمان پارلمان و بعد نخست وزیری را به اشغال خود درآوردند. این سرآغاز بحران امنیتی تازه‌ای در قلب حکومت عراق بود که به مدت 20 روز عملا اداره حکومت را مختل کرد.


«اردوکشی خیابانی» صدری ها، بازی در زمین دشمنان عراق

مدارای نیروهای امنیتی با معترضان، و پافشاری صدر بر ادامه حضور معترضان در منطقه سبز، در نهایت به این سو می‌رفت که کل کنترل امور را از دست دولت عراق خارج کند. در آستانه شروع عملیات آزادسازی فلوجه، این اغتشاش و آشوب در قلب بغداد، خواسته یا ناخواسته، به واقع چیزی جز ریختن آب به آسیاب داعش نبود. روز جمعه، حتی کاسه صبر العبادی هم لبریز شد، و نیروهای امنیتی دستور برخورد با «اغتشاش کنندگان» را دریافت کردند. بعد از روزی پر زد و خورد در نهایت اعتراض کنندگان از منطقه سبز پراکنده شدند و اوضاع در کنترل دولت قرار گرفت.

«اردوکشی خیابانی» صدری ها، بازی در زمین دشمنان عراق

با همه تلاشی که رسانه‌های غربی و رسانه‌های وابسته به برخی کشورهای عربی برای تبلیغات منفی علیه اقدام نیروهای امنیتی عراق در سرکوب معترضان مسالمت آمیز! و همچنین تصویر کردن مقتدی به عنوان یک رهبر ملی اصلاح‌طلب! در این چند روز انجام دادند، اقدام دولت کاری کاملا مشروع و قانونی در جهت دفاع از حیثیت و حتی موجودیت حکومت منتخب عراق بود. تصویر جولان دادن معترضان در دفتر نخست وزیر و پارلمان و خیابان‌های منطقه سبز، در این شرایط حساس، چیزی جز ضعف و عجز از حکومت عراق، به دنیا و به ویژه به تروریست‌ها مخابره نمی‌کرد.

چرایی رفتار سیاسی صدر و تبعات آن برای عراق

روز یک اردیبهشت، در اقدامی عجیب، مقتدی صدر از «سازمان ملل» و «سازمان همکاری اسلامی»، برای حل بحران سیاسی در عراق کمک خواست! نفس این که یک شخصیت سیاسی شناخته شده عراقی، از نهادهای فراملی برای حل مشکل داخلی کشورش درخواست کند، به معنای اذعان به ناتوانی کشورش برای اداره خود و اعلام نیاز به قیمومیت سیاسی خارجی‌هاست. اما این که مقتدی صدر، به عنوان یک چهره تاثیرگذار شیعه، از سازمان همکاری اسلامی، که نهادی زیر بلیط عربستان سعودی است، برای ورود به مسایل سیاسی عراق دعوت می‌کند، اعجاب آور و البته تلخ است.

بیخود نیست که به ناگهان «ایاد علاوی»، نخست وزیر اسبق عراق، و مهره اصلی عربستان در عرصه سیاسی عراق، به تلاش‌های مقتدی صدر امید می‌بندد و خواستار تشکیل «دولت نجات ملی» می‌شود.

«تئودور کاراسیگ»، تحلیل‌گر پایگاه خبری العربیه، متعلق به حکومت سعودی، در روزهای اخیر، در مقاله‌ای با عنوان «ترکیه و عراق متشنج می‌شوند: خبرهای بد برای ایران»، چنین نوشت:

«می توان گفت که حمایت ها از رویکرد مقتدی صدر به علت آن است که ظاهرا او به دنبال «اولویت دادن به اعراب» در سیاست عراق است. به گفته یکی از مقامات شورای همکاری خلیج(فارس)، برخی کشورهای شورای همکاری به دنبال تشویق «عرب گرایی» مقتدی صدر هستند.» این تحلیل گر، در ادامه خط اصلی که عربستان در آشوب هواداران صدر دنبال می‌کند، چنین آشکار می‌نماید: «به نظر می‌رسد که صدر بیشتر به دنبال آن است که یک سیاستمدار عرب باشد تا یک رهبر مذهبی، واکنش شبه نظامیان شیعه به اقدامات صدر دلیل محکمی بر این موضوع است. شعارهای ضدایرانی در زمان اشغال منطقه سبز توسط حامیان صدرف کاملا برجسته بود و این مساله‌ای است که توان تهران را برای حفظ دست نشانده‌های خود در عراق زیر سوال می‌برد.»

گفتنی است که شامگاه 11 اردیبهشت، بخشی از تظاهرات کنندگان (عمدتا هواداران صدر) هنگام اشغال پارلمان عراق، ضد ایران هم شعار دادند.

لازم به یادآوری است، «صلاح العبیدی»، سخنگوی مقتدی صدر، در مصاحبه یک تلویزیون عراقی گفته بود: «مقتدی نمی‌خواهد که ایرانی‌ها از جانب شیعیان عراق حرف بزنند. مقتدی صدر گفته است که ما با ایران، به عنوان یک کشور همسایه که مورد احترام ماست رفتار می‌کنیم، ولی هر گونه دخالت جمهوری اسلامی در مسایل داخلی عراق را قاطعانه رد می‌کنیم.» او درباره اعتراضات طرفداران صدر هم افزود: «ایرانی‌ها نگران تحرکات اخیر صدر هستند. آن ها به این که او تصمیماتش را بدون پرسیدن نظر آن‌ها اتخاذ می‌کند و به پیشنهاداتشان بی‌توجه است و همیشه آن ها را با تصمیم‌های غیر مترقبه‌اش شگفت زده می کند، اعتراض دارند.»

در این میان، حیدرالعبادی که خود در اوایل حضور خیابانی معترضان روی حمایت آن‌ها از طرح اصلاحات خود حساب کرده بود، پیش از دادن دستور برخورد با معترضان در روز جمعه به آن ها هشدار داده بود:

«من خواهان تلاش متقابل شهروندان و نیروهای امنیتی برای جلوگیری از اجرای «طرح بعثی ها» هستم.»

«صلاح نصراوی»، در مقاله ای در وبگاه «الجزیره» تحلیلی دیگر از رفتارهای اخیر مقتدی صدر ارایه می دهد:

«نگرانی صدر این است که با حضور شبه نظامیان (شیعه) با روحیه، و نمایش قابل توجه آن‌ها در برابر داعش، جنبش صدری‌ها و شاخه مسلح آن دیگر تنها بازیگر حقیقی در میان شیعیان عراقی نباشد. حضور شمار زیادی از گردان‌های شبه‌نظامی شیعه در برابر پیشروی دولت اسلامی عراق و شام، باعث شد که صدر احساس کند رقبای گردن کلفتی وارد رینگ شده‌اند.» البته این نکته هم قابل توجه است که نیروهای مقاومت مردمی در صحنه نبرد با داعش، اتحاد خوبی را به نمایش گذاشته و پیروزی‌های عراق در مبارزه با تروریست‌ها مدیون این همبستگی بسیج مردمی عراق است؛ هرچند در سطوح سیاسی و مقامات اختلافات پررنگ باشد. تنها بیم آن می‌رود جریان سعودی حامی تروریسم برای تضعیف جبهه مقاومت عراق‌، اختلافات سیاسی را مقدمه کار قرار داده باشد. چه اینکه نیروی عظیمی از پیاده نظام جریان صدر اکنون در حال آشوب در بغداد هستند.


«اردوکشی خیابانی» صدری ها، بازی در زمین دشمنان عراق

به عنوان نکته آخر در این گزارش، باید به موج رسانه‌ای غربی-عربی اشاره کرد که در هفته‌های اخیر تلاش دارند از مقتدی صدر یک چهره «اصلاح طلب» ملی و «فرا-فرقه‌ای» ارایه دهند که اکنون «قدرتمندترین» چهره سیاسی عراق است. همین رسانه‌ها به طور گسترده اخبار برخورد نیروهای امنیتی با طرفداران او را در منطقه سبز برجسته کردند.


«اردوکشی خیابانی» صدری ها، بازی در زمین دشمنان عراق

«اردوکشی خیابانی» صدری ها، بازی در زمین دشمنان عراق
«اردوکشی خیابانی» صدری ها، بازی در زمین دشمنان عراق

حال همین نکته باید ذهن مقتدی صدر و طرفداران او را به خود مشغول کند که چگونه این رسانه‌ها که تا همین یکی دو سال پیش از او یک «هیولا» ساخته و القابی چون «خطرناک‌ترین مرد عراق» و «قاتل آمریکایی‌ها» و ... را به او داده بودند، اکنون سنگش را به سینه می‌زنند. فاعتبروا یا اولی الابصار...

منابع:

 

http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2016/05/iraq-shiite-cleric-muqtada-al-sadr-change-politics.html

http://www.theatlantic.com/international/archive/2016/05/baghdad-green-zone-sadr/483713

http://www.aljazeera.com/news/2016/05/injuries-protesters-storm-baghdads-green-zone-160520153040085.html

http://nationalinterest.org/feature/muqtada-al-sadr-rabid-warlord-iraqi-gandhi-15910

http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13921127000209

http://www.thepeninsulaqatar.com/news/middle-east/380322/moqtada-al-sadr-iraq-s-powerful-unpredictable-cleric

http://www.al-monitor.com/pulse/fa/originals/2016/05/sadrist-stances-iraqi-shiites-opposing-iranian-policy.html

http://www.aljazeera.com/news/2016/03/reasons-muqtada-al-sadr-return-isis-160301065727884.html

http://theiranproject.com/blog/2016/05/03/not-wise-storm-parliament-difficult-time-iraqi-pundit

http://www.parsine.com/fa/news/61341/

http://asrdiplomacy.ir/%D9%85%D9%82%D8%AA%D8%AF%D8%A7-%D8%B5%D8%AF%D8%B1-%D9%88-%D8%AF%D8%B1%D8%AE%D9%88%D8%A7%D8%B3%D8%AA-%D8%A7%D8%B5%D9%84%D8%A7%D8%AD%D8%A7%D8%AA-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%DB%8C-%D8%B9%D8%B1%D8%A7%D9%82

http://www.irdiplomacy.ir/fa/page/1958062

http://www.farsnews.com/13950201000831

http://isna.ir/fa/news/95021206681

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 55
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 28
  • پروفسور سعید عالمی ۰۱:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    من با اردوکشی خیابانی موافق نیستم چون باعث ترافیک پیچیده و لاینحلی خواهد شد
  • سبحان شاهمرادی اصولگرا ۰۱:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    امان از حسادت خاصه حسادت میان علما. حدیثی قریب به این مضمون از معصوم هست که حسادت ده جز دارد که نه جز آن در میان علما قرار دارد. سید مقتدا صدر و جریان صدر بر سید عمار حکیم و جریان حکیم حسادت می کنند. چرا که نفوذ و قدرت سیاسی جریان حکیم در حکومت عراق زیاد است. نباید حسادت کنند. من به سید مقتدا صدر می گویم که قدر خودت را بدان قدر آبرو بزرگان خاندانت را بدان و خودت و آبروی خاندان گرامی ات را وسیله ی دسیه های دشمنان تشیع و اسلام قرار نده.
  • نیما ۰۱:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    مدیریت نشود مایه ننگ خاندان صدر خواهد بود ... .
  • محمود ۰۱:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    با این روش لطمه بزرگی به ملت عراق و کشورش میزنه و باعث منزوی شدنش میشه
  • ۰۲:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    جناب مقتدی صدر با وجود 15درصد خاک شما نزد داعش هست این بازی ها برای چیست ؟ مگر حکومت را برای آل شما قرار داده اند ؟سعی نکنید از آیت الله سیستانی پیشی بگیرید حداقل ایشان را الگوی خود قرار بدهید .
  • ۰۶:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    هر روز یک چیزی میگی مشرق
  • ذوالفقار ۰۷:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    باید شیعیان حقیقی عراق گوشش را بکشند. حکیم هم باید به صدر تذکر دهد. مردم عراق هم باید روشنگری شوند تا تحت تاثیر این ها قرار نگیرند. در این موقعیت عراق بیش از هر چیز به ثبات و ارامش نیاز دارد.
  • ۰۸:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    دوست نادان بدتر از دشمن دانا است. خدا عاقبت اینگونه علما را به خیر کند
  • محمدرضا ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    بعضی از شعیان عراق یه مشکل خیلی خیلی بزرگ دارند اون هم اینه که قوم قبیله و اجدادشون رو بر دینشو ترجیح میدن.
  • حسین ۰۹:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    خدا حفظش کنه
  • ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    لايحه قضايي قتل سيد مجيد خوئي تير خلاص بي عقلي هاي اين سيد است .
  • مرجان ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    دمت گرم پروفسور!
  • ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    چه شیطانی. قیافه ببینی. جناب مقتدی صدر خودت را خراب نکن. تو انگار به شیطان می خواهی تبدیل شوی . بابا بهش یه وزارت بدین ارامش کنید. وهابیت یا از مذهب وارد می شود یا از قومیت. چقدر این وهابیت جنایتکار هستند.
  • ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    این مقتدی صدر چش شده ؟ اوضاع کشورش رو نمی بینه ؟ عجب آدمایی پیدا میشن !!
  • ۰۹:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    باید به صدر گفت که اگر ایران نبود داعش همه شما را سر می برید...و زنانتان را برد می گرفت
  • ۰۹:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    از مسولین ایرانی بپرسید که می خواستند سید حسن نصراله دوم بسازند.
  • ۰۹:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    برادر این که عالم نیست. تهمت نزن. این درس پایه هم نخونده است. عالم جنایت نمی کند.
  • ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    باید آیت الله سیستانی گوشش رو بکشه وبا بیانیه تلویزیونی به همه شیعیان درست رو از غلط اعلام کنه وگرنه وگرنه کسی دیگه حریفش نمیشه
  • ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    تا دیروز قربان صدقه اش می رفتید حالا چی شده
  • ۰۹:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    چون با ایران اختلاف نظر داره تا میتونن خرابش میکنن. معنی تکفیری یعنی همین.
  • 123 ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    اتحاد راه حل همه مشکلات عراق است
  • ۱۰:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    شک ندارم اگر این روند ادامه پیدا کند جمع زیادی از بعثیون و همفکران ال سعود با هماهنگی اتاق فکر امریکا در لباس ترفداران صدر در اغتشاشات شرکت خواهند کرد . سال 88 خودمون که یادتونه.
  • دریجانی ۱۰:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    قربون صدقه نیست و نبود..چه بزرگانی در شیعه بعلت بی بصیرتی گذشته و کارهای خوب خود را باطل کردند.....خیلی دلم شکست گزارش رو خوندم ...ائمه چه خون دلی خوردن از این قوم خودپرست و خودبین..درمقابل این خودنما آدم وقتی نگاه به حرکات وکارهای سیدعمار میکنه وتلاششو برای حیثیت شیعه میبینه لذت میبره
  • پسر ایرونی ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    آقا اردو رامسر هم می برن؟!
  • gooee ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    مشرق جفنگ نگو.....مخصوصا اولش خیلی چرت و پرت بود....این هایی که نوشتی بهش میگن تهمت. عزیز دلم.
  • ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    مقتصدی صدر انسان را یاد رییس دولت نهم و دهم می اندازد ، ایشان متخصص ایجاد بحران در مملکت بود ، ولی بلد نبود بحران را جمع کند
  • اسفندیار ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    هر کس آن مرد بهاری را دوست نداشته باشد مهر به مردم در او نخواهی یافت
  • علی ۱۱:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    این توطئه جدید سعودیهاست که چون نتونستند از طریق مزدوران خود یعنی داعشی ها به هدفشان برسند و عراق را تجزیه کنند حالا دارند با فتنه و تفرقه افکنی و آشوب و بلوا زمینه یک کودتا را فراهم میکنند. همین که بسیاری از طرفداران مقتدا صدر از اهل تسنن غرب بغدادند جای تعجب است.!!!
  • سيد محمد ۱۱:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    ضمن تشكر از گزارش خوب شما نكته كه به نظرم مغفول مانده عرض مي كنم . بدنه هوادار صدر از بدنه پابرهنه و مستضعف و مظلوم عراق هستند كه متاسفانه به علت انزواي آنها از سازمان رسمي مرجعيت و بدنه غير رسمي متدينين ، طعمه پروژه امنيتي رژيم بعث عراق شدند. بسياري از نيروهاي اوليه اطراف مقتدي با اسامي خاص (‌كه در شيعه متداول نيست مانند خالد، وليد و ... ) و عمامه هاي خاص سعي در غلبه بر محيط بعد از اشغال داشتند كه رفت آنچه رفت و نه رژيم بعث موفق به به انجام رساندن پروژه خود شد و نه فلول و باقيمانده هاي نيروهاي نفوذي اطراف شهيد محمد صادق صدر و فرزندش مقتدي توانستند به مقصود خود برسند. ايران به درستي با درك اينكه اين بدنه مردمي و بعضا تندرو كه از نگاه سنتي هاي نجف فقط تهديد بودند مي توانند فرصت هم باشند از ابتدا با انها تعامل كرد. با فراست زبانزدي حجم بزرگ توده گردآمده اطراف وي را مديريت كرد و خطرناكترين بخش ان يعني نيروي هاي نظامي اش را به گروه هاي موجود حشد الشعبي تقسيم نمود . بديهي است برخي هواداران وي كه از ابتدا تحت تاثير آموزه هاي بعثي ها حتي با مراجع ايراني الاصل مخالفت مي كردند اكنون از ايران دل خوشي نداشته باشند . به هر حال به نظر ميرسه كه اكنون تلاش عقلاي شيعه براي مديريت اين جوان خام داره مسير صحيح خودش را طي مي كنه اما معضلي كه ميان طايفه ما (‌شيعه ) باقي مانده دورماندن مستضعفين و فقراي جامعه از متن و مركزيت قدرت هست كه هميشه انها را به طعمه بالقوه بيگانگان تبديل خواهد كرد. اين حقيقيت ضرورت بازبيني در سازو كارهاي دولتي و سنتي در طايفه را گوشزد مي كند
  • ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    حسادت ده جز دارد که نه جز آن در میان علما قرار دارد.
  • هومن ۱۱:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    مقتدی صدر ، فردی مذبذب و مشمءز کننده و ولید جنبلاط عراق است. او را هر بار به کشور ایران راه دادند، پایش هنوز به عراق نرسیده گفت ایران در امور عراق دخالت می کند! کشورهای عربی سنی اورا باد کردند و سید حسن نصرالله عراق نامیدند و او الان دارد با عرب عرب کردن خود جبران مافات می کند ظاهرا دستگاه تبلیغاتی کشور دارای نوعی مشکل است که او را هم چنان در صدا و سیما بزرگ می کنند.
  • فرشاد ۱۱:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    اگر در ایران هم این رهبر عزیز و بسیار مدیر و مدبر را نداشتیم تو همین ایران هم داریم که بخواهند از اینکارا بکنند مگر بعضی از رفتارهای حسن خمینی را نمی بینید مگر این آقا با مقتدا صدر نسبت خانوادگی ندارد خدا این رهبری مقتدر را برای ایران حفظ کند
  • ۱۱:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    اینها هم مانند حماس یک مشت نان به نرخ روز خور وخائن هستند به ملت ودولت ایران.متاسفانه ما دوست ودشمنان واقعی خود را هنوز نمیشناسیم.
  • مصطفی ۱۱:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    مشرق اینقدر تند نرو و الکی اشخاص رو متهم به خیانت و به قول خودت بازی در زمین دشمن نکن. این همون شخصیه که در ایران تربیت و تعلیم داده شده و معتمد ایرانه. این همون شخصیه که بعد از اشغال عراق توسط آمریکا از اولین اشخاصی بوده که با اشغالگر صادقانه جنگیده و باعث اثبات حضور و اقتدار جمهووری اسلامی ایران در عراق به آمریکا بوده. اختلاف آقای صدر با دولت عراق نیست بلکه با مجلس و با نمایندگاه اکثرا خائن مجلسه که مبارزه با اونها از مبارزه با داعش هم واجبتره. یادت نره در هشت سال دفاع مقدس ما هم اشخاصی چون ببنی صدر رو داشتیم که علنن خیانت میکرد و مدتها مسئولان دلسوز نظام با اون اختلافات سیاسی بسیاری داشتن. خیلی ها هم بر علیه بنی صدر اعتراضات خیابانی به راه انداختن و واقعا هم در اون زمان مبارزه با بنی صد و منافقین از مبارزه با نظام بعث عراق هم واجب تر بود . مشرق یه خورده تعقل لطفا. هر چند به احتمال بسیار نظر منو منتشر نمیکنی و یا سانسورش میکنی
  • پری مجرد38ساله ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    آقای شاهمرادی نفرمایید
  • ۱۱:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    ایا این سر و صداها در استانه جنگ علیه فلوجه به پانشد؟ فکر نکنم کارهای این مقتدی صدر به عاقبت خیری برای عراق ختم بشه. منتظر فرمایشات ایت الله سیستانی هستیم.
  • سید حسین ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    می دونم منتشر نمی کنید ولی باز هم می گم شاید خداوند از کارم راضی باشد. اولا این همه مدرک از فاسق ها را کنار مدارک از مومنین م گذارید و بعد تحلیل فاسقین را بر مومنین ارجح قرار می دهید؟ این نوع تهمت های ناروا که به مقتدی می زنید امثال اینها را منافقین و بی بی سی به حضرت آقا هم مدتهاست که می زنند. ثانیا عقب نشینی مقتدی دفعه قبل هم به دستور حضرت آیت الله سیستانی حفظه الله بود. برای جلوگیری از خود زنی دولتی ها و تحت الشعاع قرار گرفتن اعیاد شعبانیه. این دولت امریکایی و ساختار خیر الهی اش باید برود. مسلمین به حکومت اسلامی تحت نظر ولی فقیه احتیاج دارند نه حکومت تثلیثی مونتسکیو و پیروان مکاتب ضاله. ثالثا اتفاقا الان حرکت مقتدی کاملا صحیح است: برای جلوگیری از اینکه امریکا با برنامه ریزی هایش برای شکست ظاهری داعش بتواند از این مسأله عقب نشینی از فلوجه در عراق و رقه در سوریه میوه بچیند. این آقایانی که می گویند عراق به امنیت احتیاج دارد، امنیت در سایه اسلام است که پدید می آید و حضور شیطانی امریکا و غرب. این دولت پلید و پلشت حاضر مسبب ایجاد پایگاه های رژیم صهیونیستی در کردستان است. رشد پژاک و پ ک ک همه از زیر دست همین ها بلند می شود. حتما یادتان نرفته گلهایی را که همین یکی دو سال پیش برای مقابله با پژاک در غرب کشور تقدیم اسلام کردیم. شما را به خدا کمی بصیرت داشته باشید. اینقدر راحت از پروپاگاندای غربی بازی نخورید. به جای حمایت از جریان اصیل دینی طرفداری یک مشت روشنفکر که به اردن پناه می برند را نکنید.
  • محمدرضا ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    این الغزشها ممکن برای هر کس پیش بیاد، دنبال مقصر بیرونی نگردید این نفس انسان هستش که اگه مهارش نکنی سر کشی میکنه و لجام گسیخته سوارش رو به آدش دوزخ میبره
  • علی ۱۲:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    سلام تا جایی که این حقیر دانسته‌ام سیره معصومین علیهم السلام به ما یاد داده است که باید بصیر و هشیار و نکته‌سنج باشیم. دامن زدن به اختلافات بویژه زمانی که کشور درگیر جنگ با تروریست‌ها است، به سود چه کسی است؟!
  • محمدرضا ۱۳:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    به فرض که صحبت شما صحیح باشه و آقای صدر دنبال مطامع سیاسی نباشه، آیا انسان نباید در اتفاقات اهم و مهمتر رو رعایت کنه؟ آیا حرکت جناب صدر در راستای خواسته های کشورهای غربی و مرتجعین عرب نیست؟ آیا این حرکت خوآیند سعودی و آمریکا نیست؟ این فرموده امام راحل رو فراموش کردید که فرمودند: آن روزی را که آمریکا از ما تعریف کند باید عزا گرفت. آن روز که «کارتر» و «ریگان» از ما تعریف کنند معلوم می‌شود در ما اشکالی پیدا شده‌است.
  • مرتضیsk ۱۳:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    طرف افتاده تو دامن سعودیآ به سید حسن گیردادی نابغه !
  • محمدرضا ۱۴:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    سید حسین جان اگر این حرکت از دیدگاه مرجع آلیقد آیت الله سیستانی مورد تایید بود حتما آقا اعلام می کردند و اصلا همین که آقای سیستانی در مرحله اول به آقای مقتدا صدر تذکر داده و باعث پایان دادن به شورش شده یعنی مورد تایید مرجع محترم نبوده، شاید آقای صدر نیتش خیر بوده باشه ولی هر انسان عاقلی میدونه که در این شرایط این راهش نیست
  • ۱۴:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    ما پیرو اصولیم نه شخصیتها
  • ۱۵:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    فعلا که از این بازیها داعش ،آمریکا و... بهره می برند مراجع تقلید باید عکس العمل نشان دهند
  • ۱۵:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    با سلام پدر خانم مقتدا صدر اقای سید کاظم حائری میباشد نه شهید سید محمد باقر صدر
  • هادی ۱۵:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    دمش گرم...ضد دیکتاتوریسم و فساد هستش
  • ناشناس ۱۶:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۹
    0 0
    بدنبال نام اوری کساتی چون حیدر عبادی وهادی العامری اقای صدر ودر راس ان نوری مالکی آرام آرام به حاشیه راننده شده اند نوری مالکی ک شش ماه دولت را تعلیق وباعث ورود داعش شذه وعملاا برای عراقی ها شیعه وسنی به مراتب بد تر از صدام یاد می کنند . لنگ در هوا حرف زدن و6 صفحه انشا نوشتن از جیزی که اطلاع ندارید وقت تلف کردن است . ختم کلام
  • ۰۲:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۰
    0 0
    اشتباه مثبت دادم
  • ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۰
    0 0
    درمتن نامه ها خبری از تذکر دادن به مقتدی صدر نیست بیشتر نگران حال ایشان هستند
  • ۱۱:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۰
    0 0
    حیف خاندان صدر که این شخص فعلآ بزرگشونه متأسفانه...هیچوقت از این شخص خوشم نمیومد ، خودخواهی و خود بزرگ بینی و بی شخصیتی ازش میباره
  • ایرانی ۱۷:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۰
    0 0
    برخی از افراد به کامنت هایی دارن منفی میدن آدم خیال میکنه اسرائیلی ها دارن مشرق میخونن .
  • ۱۸:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۰
    0 0
    با این فسادی که دستگاههای دولتی عراق وبعضی از مسئولانشان دارندهمان بهترکه نیاشند.مقتدی صدر این تهمتها بهش نمیچسبه.
  • هادی ۰۰:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۱
    0 0
    منافقین از کفار بدترن ، این آدمو یکی پنج سال پیش برای من تحلیل کرد ، الان همش داره ملموس میشه ، درست مثل یه بابایی که خودش هیچ چیزی برا گفتن نداره و از کیسه پدر و پدر بزرگش خرج میکنه
  • سید نجیب الله نجیب ۰۷:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۱
    0 0
    سلام دوستان اینکه قتداصدر ضد حکومت تظاهرات انجام داد و موضع گیری کرد و حکومت را یک حکومت فاسد می دانه کاملا درست است اما راه که برای تقیر انتخاب کرد اشتباه بود
  • ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۱
    0 0
    آقای صدر باید بداند اگر امروز مردم عراق روحانیت را به عنوان یک رهبر مذهبی و سیاسی قوی قبول دارند فقط و فقط باید مدیون انقلاب اسلامی ایران باشند و با ایران تعامل سازنده داشته باشند وگر نه خیلی زود از عرصه سیاسی و مذهبی محو می شوند

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس