به گزارش مشرق آخرین نیوز نوشت: اتحادیه اروپا پروژه myCopter را برای طراحی و ساخت «وسایل نقلیه هوایی شخصی» آغاز کرده است. هدف از این پروژه کاهش آلودگی و ترافیک شهری به کمک وسایل نقلیه‌ای است که ‌در ارتفاع پایین پرواز می‌کنند.

اتحادیه اروپا پروژه تازه‌ای را برای کاهش آلودگی هوا و ترافیک شهرهای بزرگ آغاز کرده که myCopter نام دارد. هدف این پروژه 6.2 میلیارد تومانی طراحی و ساخت «وسایل نقلیه هوایی شخصی» است که به اختصار PAVs نامیده می‌شوند. این وسایل نقلیه هوایی که در ارتفاع پایین پرواز خواهد کرد، می‌توانند انتخابی ایده‌آل برای اجتناب از ترافیک سنگین شهرهای آینده باشند اما در حال‌حاضر طراحی، هدایت و حفظ امنیت سرنشینان آنها با چالش‌های جدی روبرو است.

پروفسور هاینریش بالتوف از بخش بیوسایبرنتیک مؤسسه ماکس‌پلانگ در توبینگن، آلمان می‌گوید: «ما برای توسعه فناوری‌هایی که می‌توانند برای ایجاد سیستم حمل‌ونقل هوایی مورد استفاده قرار بگیرند، تلاش می‌کنیم. در کنار حل مسائل فنی، بررسی شیوه برخورد جامعه با این ابزارهای تازه و کاربران بالقوه این وسایل نقلیه برای ما حائز اهمیت است».

به گزارش گیزمگ، هدف اولیه طراحان این پروژه، ساخت وسایل حمل‌و‌نقل هوایی است که بتواند در ارتفاع پایین، زیر 610 متر پرواز کند، نیازی به کنترل پرواز زمینی نداشته باشد و باعث افزایش ترافیک هوایی و احتمال برخورد بیشتر در آسمان نشود. این وسایل نقلیه شخصی که برای یک یا دو سرنشین ظرفیت خواهند داشت و زیر 100 کیلومتر برد دارند، می‌توانند برای سفرهای درون‌شهری مورد استفاده قرار بگیرند و تا حد قابل توجهی از آلودگی و ترافیک شهرهای بزرگ بکاهند.

آینده این وسایل نقلیه بسیار روشن و امیدوارکننده به نظر می‌رسد، اما نمی‌توان مسائلی مانند وضع قوانین ترافیکی برای آنها، حفظ امنیت سرنشینان و در نظر گرفتن مکان‌هایی برای فرود و پارک آنها را در مناطق مختلف شهری نادیده گرفت.

دکتر بالتوف می‌گوید: «زمانی که این پروژه محقق شود، امنیت یکی از بزرگ‌ترین دغدغه‌های ما خواهد بود، اما مطمئنا بسیاری از نگرانی‌های فعلی را می‌توانیم به کمک اتوماسیون از بین ببریم. به عنوان مثال برای این وسایل نقلیه هوایی منطقه پروازممنوع تعریف خواهد شد و در نتیجه وسیله نقلیه اجازه ورود به این مناطق را به رانندگان نخواهد داد».

نکته حائز اهمیت دیگر مسیر مستقیم و کوتاه‌تر هوایی نسبت به مسیرهای پرپیچ‌وخم و پرترافیک زمینی است که می‌تواند از آلایندگی وسیله نقلیه به حد قابل‌توجهی بکاهد. از سوی دیگر طراحی و تولید نمونه‌های تمام‌الکتریکی PAVs نیز پیش‌بینی شده است. با این تلاش‌ها و تأمین مالی این پروژه احتمالا در دهه‌های آتی شاهد آسمانی پاک و پرتردد در بسیاری از پایتخت‌های اروپایی خواهیم بود.

پروژه myCopter
کابین و بخش هدایت و کنترل وسایل نقلیه شخصی هوایی آینده
 
 
پروژه myCopter
یک شبیه‌ساز پرواز
 
 
پروژه myCopter
شبیه‌ساز حرکتی هوشمند
 
 
پروژه myCopter
یک شبیه‌ساز دیگر برای بررسی شرایط سرنشینان در هنگام پرواز
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 6
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • k-1 ۱۲:۰۹ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۴
    0 0
    كاش در ايران هم چنين پروژه اي كليد بخوره
  • *** ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۴
    0 0
    ايران تو توليد خودرو مونده بعد شما انتظار كليد خوردن اين پروژه هستيد
  • k-1 ۱۴:۳۳ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۴
    0 0
    اقاي *** ارزو بر جوانان عيب نيست ولي اگر بخوايم مي تونيم اين ارزو رو تبديل به واقعيت كنيم
  • ۱۵:۲۳ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۴
    0 0
    كاش در ايران هم چنين پروژه اي كليد بخوره....! مرفه است دیگر!!!
  • ۱۶:۰۸ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۴
    0 0
    اقا يك چيزي بگم نمي خنديد راستش رو بخواهيد من هميشه از بچگي به اين فكر مي كردم كه يعني ميشه يك روز خودروي پرنده در خدمت انسان قرار بگيرد .
  • مرتضي ۱۶:۴۲ - ۱۳۹۰/۰۴/۱۴
    0 0
    اگه ايران توي توليد خودرو مونده براي اينه كه اولا خودروسازان ما رقيب ندارند تا نيازي به ارتقا و بهبود ببينند، در ثاني تمام مسئولين صنعت خودروسازي كشور يا با مجلسي‌ها مي‌خورند يا دولتي‌ها و لذا خاطرشون جمع است كه كسي كار به كار گندكاري‌هاشون نداره. وگرنه هرجا دست بچه حزب‌اللهي‌ها بوده ديديم كه كاري كردند كارستان.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس