رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: سئوال از رئیس جمهوری جزء وظایف نمایندگان واختیارات آنهاست و نمایندگان میتوانند از وزیران و رئیس جمهوری سئوال و یا استیضاح کنند.
به گزارش مشرق به نقل از خانه ملت ، علی لاریجانی در حاشیه سفر خود به استان اصفهان با حضور در نشست مطبوعاتی در پاسخ به سئوال یکی از خبرنگاران مبنی بر طرح سوال از رئیس جمهوری و اینکه آیا اجرایی میشود یا خیر اظهار کرد: سئوال از رئیس جمهوری جزء وظایف نمایندگان واختیارات آنهاست و نمایندگان میتوانند از وزیران و رئیس جمهوری سئوال و یا استیضاح کنند.
وی ادامه داد: اینکه آنها میتوانند از ظرفیت سئوال از رئیس جمهوری استفاده کنند، بستگی به افرادی دارد که این موضوع را پیگیری میکنند و از نظر آئیننامه داخلی مجلس باید ببینیم که آن افراد چگونهاند.
رئیس دستگاه قانونگذاری کشور همچنین درباره اختصاص بودجه مترو تصریح کرد: ما دو نوع بودجه داریم و امسال نیز دو میلیارد دلار از بودجه را برای مترو تهران و شهرهای بزرگ اختصاص دادیم وامیدواریم امسال محقق شود اما ارزیابی ما از بودجه امسال این است که این امر محقق خواهد شد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری مبنی بر تاکیدات مقام معظم رهبری در رابطه با حفظ شان دولت تاکید کرد: من نمیدانم چرا این بحث در دسترس رسانهها قرار میگیرد؛ در حالی که رهنمودهای مقام معظم رهبری همه از سر خیرخواهی برای مجلس و ملت است؛ به طوری که مجلس هشتم نشان داد که در این زمینه منتظر دستور حکومتی نیست و همواره به دنبال عملی کردن رهنمودهای مقام معظم رهبری است.
رئیس قوه مقننه توجه به فرمایشات رهبر انقلاب را ویژگی بارز مجلس هشتم عنوان کرد و افزود: نگاه مجلس هشتم نگاه عالمانه، دقیق و براساس مردم سالاری دینی است.
وی افزود: در این جلسه هم بحثهایی مطرح شد و رهبر انقلاب تاکید کردند که مجلس حق سئوال و استیضاح را دارد؛ چراکه جزء حقوق مجلس است و حتی ایشان گفتند که حتی برخی برای استیضاح و عدم رای اعتماد با من صحبت کردند؛ اما ایشان در جواب آن افراد گفتند که این حق طبیعی مجلس است و اظهار کردند که مجلس باید جایی باشد که نماد آزادی بیان با حفظ احترامها در جامعه باشد که این نگاه، نگاه خیرخواهانه و دقیقی بود.
لاریجانی ادامه داد: بحث دو دو گفتن نمایندگان نیز تنها مربوط به اینبار نبود و قبلا نیز رهبر انقلاب به آن اشاره کرده بودند که نگاه دقیقی است؛ البته نمایندهها زمانی از دو استفاده میکنند که نظرشان منفی باشد و عدد چهار نیز به معنای موافقت آنها است؛ اما انعکاسش طور دیگری بود در حال حاضر نیز نمایندگان این موضوع را رعایت میکنند و فکر نمیکنم که احتیاج به ساز و کار قانونی داشته باشد.
وی همچنین در پاسخ به پرسش سئوال دیگر خبرنگاری مبنی بر بحث خشکسالی و کم آبی افزود: مجلس آن کارهایی را که باید انجام دهد، انجام داده و متولی آن را وزارت نیرو قرار داده است؛ البته در این سفر با مسئولان استان در این زمینه صحبت کردیم و قرار شد در تهران این موضوع را با وزرای مربوطه پیگیری کنند.
قانون هدفمندی یارانهها طبق مصوبه مجلس انجام نمیشود
وی همچنین در رابطه با بحث اجرای قانون هدفمندی یارانهها یادآور شد: بحث ما کاملاً روشن است و آنچه که قانون مشخص کرده است که نیمی برای رفاه عمومی و بهبود وضعیت بهداشت و درمان، حمل ونقل و کمک به کشاورزی و دامپروری باشد؛ اما این نحو که ما در قانون پیش بینی کرده بودیم انجام نشد؛ در واقع ما ده هزار میلیارد تومان به بخش صنعت و کشاورزی اختصاص داده ایم و تخصیص این اعتبارات را پیگیری خواهیم کرد.
نباید از نقد سازنده دوری کرد
علی لاریجانی در ادامه نشست خبری با خبرنگاران در استان اصفهان در پاسخ به سئوال خبرنگار خانه ملت مبنی بر اینکه برخی تاکیدات مقام معظم رهبری را مبنی بر زیر سئوال نبردن فعالیتهای مسئولان را به منزله عدم انتقاد از آنها تعبیر کردهاند، اظهار کرد: من فکر میکنم دو مولفه مهم وجود دارد که صاحب نظران در حوزه سیاست و چه شما صاحبان رسانه باید آن را رعایت کنید.
وی تاکید کرد: باید یک نوع مرزبندی میان تخریب یک فکر و یک شخصیت و انتقاد از او وجود داشته باشد، بعضی مواقع اظهارنظرهایی وجود دارد که بیشتر یک پمپاژ تخریبی است که حق نیست؛ به طوری که زمانی در اوایل انقلاب برخی از اینگونه کارها میکردند و البته ممکن است در بعضی کشورها هم باشد، اما ما باید به سمت سنتهای اسلامی خود حرکت کنیم.
رئیس قوه مقننه تاکید کرد: باید از یک نظام رفتاری سیاسی مبتنی بر سنتهای خودمان پیروی کنیم.
لاریجانی نقد عالمانه را باعث فربه شدن عقلانیت در قوای سه گانه خواند و افزود: نباید از نقد سازنده دوری کرد و باید به آن توجه کرد؛ نکتهای که مقام معظم رهبری در جلسههای مختلف به آن تاکید دارند آزادی فکر است که باید در کشور وجود داشته باشد، همانطور که اختلاف نظرها هم باید در جامعه مطرح شوند.
وی افزود: ایشان همچنین در دیداری که با نمایندگان مجلس داشتند تاکید کردند که نمایندگان از سلایق مختلف در مجلس حضور داشته باشند، در واقع اینها ظرفیتهای مردم سالاری کشور را بالا میبرد و باید همه مسئولان و اصحاب رسانه تحمل این را داشته باشند و با یک نظام فکری مبتنی بر سنتهای خودمان نقدها را سامان بدهیم که فضای دقیق دینی حاکم شود.
اصولگرایان با همه اختلاف سلیقهها باید باهم مدارا داشته باشند
رئیس مجلس همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری مبنی بر به وحدت رسیدن اصولگرایان در انتخابات تصریح کرد: نقطه کانونی این موضوع این است که کسانی که در جریان اصولگرایی هستند با همه اختلافات سلیقه ای که در این جریان دارند مقوله مدارا را مورد توجه قرار دهند؛ چرا که تخریب دیگران در این زمینه مشکل ساز است و به نفع کشور نیست البته ساز و کارهایی هم در این زمینه اندیشه شده است.
طرح نظارت بر نمایندگان به زودی در دستور کار مجلس
لاریجانی درخصوص طرح نظارت بر نمایندگان نیز گفت: کلیات این طرح در مجلس تصویب شده است و اصل موضوع نیز مورد تایید نمایندگان قرار گرفته است که یک سیستم خودنظارتی در مجلس وجود داشته باشد، حتی به دلیل نظرهای مختلف نمایندگان دراین رابطه کمیسیون ویژهای تشکیل شد و من فکر میکنم ظرف یک ماه آینده این طرح در دستور کار مجلس قرار بگیرد و دلیلی برای به عقب افتادن آن وجود ندارد.
هر قرائتی از اسلام نمیتواند قرائت مقبولی از نظر منطق جمهوری اسلامی باشد
رئیس قوه مقننه در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگری در رابطه با اقدام های مجلس برای مقابله با جریان انحرافی تاکید کرد: فکر میکنید من چه پاسخی باید به این سوال بدهم خودتان از شهر شهید بهشتی هستید و شهید بهشتی هم مخالف انحراف بود. شما نیز با تفکر و راه پارلمان ایران آشنایی دارید. ما نمایندگان به یک اصولی اعتقاد داریم و همیشه بین نمایندگان یک مبانی فکری روشمند وجود داشته است؛ اما هر قرائتی از اسلام نمیتواند قرائت مقبولی از نظر منطق جمهوری اسلامی باشد.
وی تصریح کرد: آن چیزی که مبنای حرکت اسلام است، همان قرائت نمایندگان از اسلام است و در واقع آن چیزی که براساس روشهای حوزوی، نظرهای علما، اسلام شناسان و مراجع تقلید و نگاه نافذ رهبری تایید شده است.
وی تصریح کرد: بنابراین این موضوع نیاز به وضع قانون در مجلس ندارد و باید در مجامع علمی، صاحب نظران صحبت کنند.
رئیس دستگاه قانونگذاری همچنین در خصوص فعالیت های مجلس در این دوره که مورد پرسش خبرنگاری بود، گفت: مجلس مصوبات خوبی در حوزه دانش، کشاورزی، مسائل اقتصادی و صنعت داشت؛ مثلا ما قانون موسسات دانش بنیان را تصویب کردیم و در بودجه هم مبلغی را برای آن تعیین کردیم، اما امیدواریم نظارت دقیقتری از سوی مجلس صورت بگیرد و نمایندگان نیز نقایص قانون را بررسی کنند و فقط حرف نباشد.
مجلس موضوع ناکامی تیم ملی امید فوتبال را بررسی میکند
نماینده مردم قم در مجلس همچنین در ادامه این نشست در پاسخ به سوال خبرنگاری در رابطه با ناکامی های تیم فوتبال امید کشور اظهار کرد: برخورد با این جریان به عهده قوه مجریه است و نه قوه مقننه؛ اما قوه مقننه نیز این موضوع را باید بررسی کند؛ البته کمیته تربیت بدنی مجلس روز گذشته جلسهای در این رابطه داشت اما حساسیت ما در اجرای قانون به همین موارد بر میگردد چون ما نمی توانیم عدالت را بدون قانون محقق کنیم و این حرف پوچی است.
به گفته رئیس دستگاه قانونگذاری حقیقت این است که همه مسئولان و مردم در مقابل قانون یکسان هستند و رهبر انقلاب نیز بر این موضوع تاکید داشتند.
وی افزود: زمانی که ما برای حل برخی از مشکلات قانون تصویب میکنیم اما زمانی که اجرا نشود سودی ندارد؛ بنابراین مجلس باید از ساز و کار نظارتی خود استفاده کند.
عالم الغیب نیستم
لاریجانی در پاسخ خود به سئوال خبرنگاری مبنی بر کاندیدا شدنش در دور بعدی مجلس شورای اسلامی گفت: این امر با خداست و من عالم الغیب نیستم که بتوانم همه چیز را از قبل پیش بینی کنم.
به اصولگرایان توصیه میکنم به تدبیرهای آیت الله مهدوی کنی توجه کنند
لاریجای درباره کمیته سه نفره و ورود آیت الله مهدوی کنی و یزدی به این جمع تاکید کرد: من از این موضوع استقبال می کنم چرا که آیت الله مهدوی کنی یک شخصیت برجسته است و به اصولگرایان نیز توصیه می کنم که به تدبیرهای ایشان توجه کنند و همچنین معتقدم که مسیری که آنها می روند باید طی شود.