به گزارش خبرنگار سیاسی مشرق، انتشار خبر اعترافات مقیمی مدیر مناطق آزاد ارس که چندی پیش بازداشت شده بود، در خبرهای روز یکشنبه رسانه ها، افکار عمومی را متوجه مساله مهمی کرد.
مقیمی در اعترافات خود ماجرای پیدا شدن کیفی در ماشین شاه مخلوع را تنها خبرسازی برای انحراف افکار عمومی از اظهارات جنجالی آن روزهای بقایی درباره ترکیه و طراحی از سوی او عنوان کرده است.
شروع ماجرا؛ یک اظهار نظر نسنجیده
حمید بقایی رییس وقت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و نماینده ویژه رییسجمهور در امور آسیا سوم شهریور 89 در نشستی تخصصی تحت عنوان «ایران؛ پل پیروزی» که باهدف بررسی خسارتهای جنگ جهانی دوم در ایران، مطالبی بیان کرد که باعث تنش در روابط ایران و ترکیه شد.
حمید بقایی که به همراه اسفندیار رحیم مشایی موضوع پرداخت غرامت جنگ جهانی دوم را به ایران مطرح کردهاند در سخنرانی خود برای اثبات سخنانش در مورد حقانیت ایران در بحث پرداخت غرامت به موضوع پرتنش نسل کشی ارامنه از سوی امپراتوری عثمانی اشاره کرد و گفت:« دولت امپراتوری عثمانی 100سال قبل علیه گروهی از ارمنیها نسل کشی کرد»
این اظهارت باعث شد که مقامات ترک واکنش تندی به این مساله نشان داد و داوود اغلو وزیر امور خارجه ترکیه در تماسی تلفی با منوچهر متکی وزیر امور خارجه وقت ایران، مراتب اعتراض دولت ترکیه را اعلام کرد. همچنین در راستای واکنشها، سفیر ترکیه در تهران از وزارت امور خارجه در این باره توضیح خواست.
با توجه به شرایط و رابطه خوب میان ایران و ترکیه و تلاش همه جانبه غرب برای ایجاد اختلاف میان دوکشور، این اظهارات تا حدی ناشیانه و از ناآگاهی به نوعی آب به آسیاب دشمن ریخت محسوب میشد چون دولت ترکیه در آن زمان نسبت به قطعنامه ضد ایرانی غرب در شورای امنیت رای منفی داده بود.
این اظهارات از سوی نماینده ویژه رییس جمهور در آسیا (که از ابتدای انتصاب نیز با انتقاداتی روبرو بود) با همپوشانی و خویشتن داری دو طرف به مناقشه ای بزرگ تبدیل نشد ولی بازتاب بسیاری در میان افکار عمومی داخل و خارج کشور داشت، اما این پایان ماجرا نبود. شنیده ها حاکی است در همان مقطع، حمید بقایی برای مهار موج فشار رسانه ها و افکار عمومی، با برخی از مسوولان و اطرافیان خود جلسه ای را تشکیل داده و راهکارهای برون رفت از این بحران را بررسی میکند. خانمی که در سازمان میراث فرهنگی دارای سمت است، در آن جلسه پیشنهاد می دهد که برای خروج از این ماجرا اقدام به ایجاد یک بمب خبری کنند و این پیشنهاد مورد پذیرش بقایی قرار می گیرد.
پیدا شدن یک کیف؛ خبر یا بمب خبری؟
در روز 16 شهریور ماه سال 89 علیرضا مقیمی رییس وقت کاخ موزه نیاوران از افراد نزدیک به بقایی، از کشف کیفی حامل اسناد محرمانه، در صندوق عقب خودروی اختصاصی شاه مخلوع خبرداد.
جريان از آنجا آغاز شد كه مجموعه نياوران به مناسبت عيد سعيد فطر به فكر برپايی نمايشگاهی از خودروهای دربار افتاد و به سراغ انباری كه خودروی "رولز رويس " شخصی شاه مخلوع در آن بود رفت. در صندوق عقب اين خودرو كه حدود 32 سال باز نشده بود يک كيف چرمی متعلق به محمدرضا پهلوی پيدا شد.
انتشار این خبر در ابتدا باعث شگفتی صاحب نظران در زمینه میراث فرهنگی شد ولی با دعوت مقیمی از خبرنگاران برای بازدید از اسناد کشف شده، صحت آنها مشخص شد.
به گفته مقیمی این اسناد که در یک کیف چرمی قهوه ای کشف شده بود متعلق به جنگ جهانی دوم و مدارک وزارت امور خارجه بود. مدیر وقت کاخ موزه نیاوران مدعی شده بود که این اسناد 32 سال دست نخورده باقی مانده و بعد از گند زدایی، بخش مربوط به جنگ دوم جهانی دوم به کمیته غرامت جنگ جهانی دوم ریاست جمهوری (به ریاست مشایی) تحویل داده میشود.
بدیهی با انتشار و مانور تبلیغاتی بر روی این ماجرا تا حدودی فشار افکار عمومی نسبت به اظهارت بقایی درباره مناقشه ترکیه و ارامنه کاسته و در میان هیاهوی رسانه ای کم رنگ شد.
اعتراف دردسر ساز
مقیمی که بعدها به سمت مدیر مناطق آزاد ارس منصوب شد چند روز پیش بازداشت و در اولین اعترافات خود از پشت پرده ماجرای پیدا شدن اسناد شاه مخلوع پرده برداشت.
مقیمی با بیان اینکه این ماجرا طراحی بقایی رییس وقت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری بوده اعتراف کرده که این موضوع برای انحراف افکار عمومی از اظهار نظر بقایی درباره ترکیه و ارمنه طراحی شده است.
این اعترافات بدان معنا است که حمید بقایی برای فرار از حجم گسترده انتقادات به سخنان نسنجیده اش درباره ترکیه دست به خبرسازی برای فریب افکار عمومی زده است که از نظر رسانه ای کاری دور از شان و از نظر قانونی نیز قابل پیگرد است.
حمید بقایی که این روزها درگیر پرونده خود در دیوان عدالت اداری است باید به این سوال پاسخ دهد که چرا برای فرار از پاسخگویی صحیح به افکار عمومی، سعی در فریب آنها داشته است؟ البته با بازگشایی ابعاد گسترده تر این خبر، مطمئنا مردم و رسانه ها از معاون اجرایی نهاد ریاست ریاست جمهوری و احمدزاده کرمانی رییس جدید سازمان میراث فرهنگی درباره چند و چون این کیف و اسناد موجود توضیح می خواهند که چرا چنین دروغی گفته شده، این خبرسازی دروغ چگونه انجام شده و اکنون آن اسناد کجاست و دهها سوال دیگر ...
البته گزارش ها رسیده حاکی است که حمید بقایی معاون اجرایی نهاد ریاست جمهوری این روزها در جمع خبرنگارن حاضر نمی شود و حتی در مواقع حضور در محوطه نهاد ریاست جمهوری با استفاده از الفاظی ناشایست از پاسخگویی به خبرنگارن امتناع می کند.