اگرچه در فضای فعلی میان هاشمی و کارگزارانی‌ها رابطه صمیمی وجود دارد ولی بر اساس شواهد دهه هفتاد، یکی از افراد درون این حزب، بهترین انگیزه را برای انتقام سیاسی از رفسنجانی دارد.

گروه سیاسی مشرق - محمد قوچانی، روزنامه‌نگار اصلاح‌طلب، با نوشتن در روزنامه‌های زنجیره‌ای در دهه هفتاد معروف شد. او سال‌های دهه 70 در روزنامه‌های مختلفی فعال بود و مواضعی تندی علیه هاشمی رفسنجانی و کرباسچی گرفت.

در ادامه به یکی از یادداشت‌های قوچانی که در روزنامه عصر آزادگان، به سردبیری ماشاالله شمس‌الواعظین، در تاریخ 10/11/1378 و درست چند روز پیش از انتخابات مجلس ششم منتشر شده، اشاره خواهیم کرد.

برای ترسیم فضای آن روزها باید گفت که اوایل بهمن‌ماه 1378، کرباسچی پس از حدود هشت ماه زندان، از سوی مقام معظم رهبری عفو شد و قرار بود 29 بهمن‌ماه نیز انتخابات مجلس ششم برگزار شود.

25بسیاری از تحلیل‌گران معتقد بودند که آزادی کرباسچی تأثیر زیادی در انتخابات دارد و با آزادی او، جریان منتسب به هاشمی به راحتی می‌توانند پیروز شوند. در همین فضاست که قوچانی در روزنامه عصر آزادگان یادداشتی با عنوان «کارگزار و کارفرما؛ آیا کرباسچی می‌تواند مستقل از هاشمی عمل کند؟» می‌نویسد و در آن اختلافات و ناراحتی کرباسچی از هاشمی را این‌گونه روایت می‌کند:

قوچانی می‌نویسد: «بعید است که آقای کرباسچی با ناراحتی‌هایی که داشت، در انتخابات فعالیت کند.» این جمله، کلیدی‌ترین فراز پاسخ اکبر هاشمی رفسنجانی به پرسشی درباره آزادسازی غلامحسین کرباسچی و تحلیلی است که «بعضی‌ها مطرح می‌کنند که او (کرباسچی) یک مأموریت دارد و آن، اینکه برای جذب آرا برای حضرت‌عالی (هاشمی) دارد، آزاد می‌شود (روزنامه ایران؛ 7 بهمن 78).»

قوچانی سپس با مطرح کردن و بزرگ کردن اختلافات بین هاشمی و کرباسچی می‌نویسد: «یکم- محمد عطریانفر مرد شماره دو سازمانی که کرباسچی در شهرداری بنیاد آن را برافراشت، بلافاصله پس از آزادی وی از زندان گفت‌وگویی تأکید کرد میان کرباسچی و هاشمی رفسنجانی هیچ دلخوری خاصی وجود ندارد. ضرورت انجام این مصاحبه چه بود؟ آیا کسی در آن زمان نامه خونسردانة هاشمی رفسنجانی در پاسخ به آخرین وداع کرباسچی را بیاد می‌آورد؟

دوم- روزنامه بیان که توسط سید علی‌اکبر محتشمی‌پور، یکی از اعضای مطرح مجمع روحانیون مبارز (همان گروهی که با استقامت شگرفی از قرار دادن نام هاشمی رفسنجانی در فهرست خود دست‌کم تاکنون امتناع ورزیده و از سوی ارگان جمعیت مؤتلفه اسلامی لقب ناسپاس گرفته است) منتشر می‌شود، پس از آزادی کرباسچی ذیل یادداشتی نوشت: کرباسچی در دوران مرخصی‌های اخیر خود تلاش زیادی در مجاب ساختن افراد و گروه‌ها برای حمایت از رفسنجانی در انتخابات آتی از خود نشان داده بود (روزنامه بیان؛ 7 بهمن 78).»


 درباره دشمنی اصلاحات با هاشمی بیشتر بخوانید:
گوشه‌هایی از تخریب و اهانت اصلاح‌طلبان علیه هاشمی رفسنجانی
قوچانی در ادامه یادداشت خود با انتقاد از هاشمی به خاطر عدم حمایت از کرباسچی می‌نویسد: «اکبر هاشمی رفسنجانی در مقام پدر معنوی حزب کارگزاران در هر مصاحبه‌ای می‌کوشد نه‌تنها با ارتزاق مشروعیت از محبوبیت سید محمد خاتمی و خویش را زاینده وی نشان دادن، چهره‌ای اصلاح‌طلب اختیار کند، بلکه از غلامحسین کرباسچی نیز بهره می‌برد و از جمله می‌گوید: کرباسچی در حرکت توسعة سیاسی واقعاً مؤثر بود، آقایانی که این حرف‌ها را می‌زنند به آقای کرباسچی بدهکارند و بلافاصله اضافه می‌کند: اگر حمایتی از او شد، فقط حمایت من بود، اگرچه هیچ‌وقت راضی نبوده و نیستم که در کار دادگاه دخالت کنم (روزنامه ایران؛ 6 بهمن 78).

روز بعد پدرخوانده در بخش دیگر همین مصاحبه می‌کوشد بار دیگر نقش خویش را به‌مثابه فرشته نجات کرباسچی یادآور شود و می‌گوید: من هم از رهبری درخواست کرده‌ام که تقاضای آقای کرباسچی را موردعنایت قرار دهند (همان؛ 7 بهمن 78).

اینک، همه نشانه‌ها حکایت از نقض آن چیزی می‌کند که هاشمی رفسنجانی آن را کتمان می‌کند. او می‌گوید غلامحسین کرباسچی «ماشین رأی جمع کنی» یا جزئی از «دستگاه چانه‌زنی» وی نیست، اما نسبت کارگزار و پدر معنوی بسیار فراتر از این پرده‌پوشی‌هاست، البته آنان که در چند دیدار اخیر شهردار سابق را دیده‌اند، همانند هاشمی رفسنجانی «ناراحتی‌هایی را که او دارد» به چشم مشاهده کرده‌اند، چه همگان هنوز آن روزهایی را که استاد دیپلماسی پنهان، آرام در کنج جلسات سران عالی‌رتبه کشور می‌نشست به یاد دارند. روزهایی که این تنها سید محمد خاتمی بود که به رهبری نامه نوشت و خواستار آزادی کرباسچی شد.»

52
قوچانی سپس به مراحل رشد کرباسچی در فضای سیاسی کشور اشاره می‌کند و درباره رابطه کرباسچی با سید احمد خمینی و هاشمی می‌نویسد: «آن زمان که کرباسچی در اصفهان زمینه‌های ارتقای سیاسی یار دبستانی‌اش به سطوح فوقانی قدرت را فراهم می‌آورد، هنوز چندان به هاشمی رفسنجانی سنجاق نشده بود. او سرنوشت خویش را به «خط 3» گره‌زده بود و پشت به حاج‌ سید احمد خمینی گرم داشته بود و چنان خویش را بر فراز استانداری اصفهان در اوج می‌دید که گویی گامی دیگر پس‌ازآنکه آیت‌الله منتظری از قدرت کناره گرفت، به مقصد می‌رسد. در اینجا بود که هاشمی رفسنجانی در یک گذرگاه تاریخی سرنوشت‌ساز پیچ تندی را پشت سر گذاشت و با حمایت از رهبری آیت‌الله خامنه‌ای، جمهوری اسلامی را در شرایط تازه‌ای قرارداد. آیت‌الله خامنه‌ای «شایسته‌ترین رهبری» پس از امام خمینی شد و فرزند امام نیز در سخنانی از این جایگزینی ابراز رضایت و حمایت کرد. درست در همین مقطع بود که هاشمی دست به‌سوی غلامحسین کرباسچی دراز کرد و او را از اصفهان به تهران آورد و چنان دربرش گرفت که میهمان قدرتمند کابینه سازندگی شد و در برابر، او نیز از فرمانده جنگ، سردار سازندگی ساخت.»

محمد قوچانی معتقد است که قهرمانان از میان توده‌ها برمی‌خیزند، نه از میان کارگزاران و دراین‌باره می‌نویسد: «واقعیت این است که حتی اگر کرباسچی از کسی ناراحت باشد. در نخستین رده‌ها این هاشمی است که خواهد ایستاد، اما مردی که تنها در دامان یک پدر معنوی اجازه رشد داشته است، حتی اگر از او دل‌چرکین باشد، نمی‌تواند ادب وفادار را جا نیاورد. تاریخ، سرنوشت این دو را به هم گرده زده است و کرباسچی حتی اگر هم نخواهد، نمی‌تواند ادامه حیاط سیاسی خود را جدا از هاشمی رفسنجانی تصور کند. شاید اگر کرباسچی ذره‌ای مطمئن بود که می‌تواند با اتکا به سید محمد خاتمی آینده سیاسی خود را تضمین کند، چندان در جدا شدن از پدر معنوی درنگ نمی‌کرد، اما هنوز او چنین اطمینانی نیافته است. کرباسچی حتی چندان به خود، اطمینان پایداری در برابر حریفان ندارد. قهرمانان همواره از میان توده‌ها برمی‌خیزند، نه از میان کارگزاران و مباشران قدرت.»

قوچانی در انتهای یادداشت خود به کرباسچی توصیه می‌کند که مشروعیت خود را از جامعه بگیرد و دراین‌باره می‌نویسد:‌ «او تنها یک کارگزار است و کارگزاران را جز در نسبت با کارفرمایان نباید ارزیابی کرد، مگر آنکه غلامحسین کرباسچی جامعه کارگزاری را از تن بدر آورد، بر کرسی سیاستمداری بنشیند و یک‌بار دیگر بنیاد مشروعیت خویش را از نو و بر بنیاد جامعه استوار سازد؛ یعنی همان چه که عبدالله نوری انجام داد.»

قوچانی در تمامی بخش‌هایی که از یادداشتش نقل شد در پی القای اختلافات بین هاشمی و کرباسچی و عدم حمایت هاشمی از کرباسچی است. قوچانی با القابی همچون «پدرسالار»، «پدر معنوی» و «استاد دیپلماسی پنهان» هاشمی رفسنجانی را می‌نوازد و با همکاری افرادی چون عباس عبدی و اکبر گنجی به تخریب و نقد دولت هاشمی می‌پردازند. در آن دوره افرادی مثل عباس عبدی و محمد قوچانی تلاش می‌کنند که هاشمی را «پدرسالاری» نشان دهند که به رأی مردم هیچ توجهی ندارد و با دیکتاتوری به دنبال حکومت بر مردم است.

اما قوچانی بعدها به حزبی پیوست که معتقد بود مردمی نیست. او به سردبیری نشریه مهرنامه انتخاب شد که رییس آن کرباسچی بود. کرباسچی درباره راه‌اندازی مهرنامه می‌گوید: «ما با کمک چند نفر از دوستان که امتیازاتی گرفته بودند و می‌توانستیم با کمک آن‌ها این فعالیت شروع شود کار را جمع و جور کردیم که در ابتدا فقط «مهرنامه» بود.» وی در ادامه درباره حضورش در مهرنامه می‌گوید: «بنده زیاد امکانات مالی ندارم، بلکه بنده بیشتر این کار را یک کار مدیریتی می‌بینیم.»[1]

محمد قوچانی، سردبیر سابق هفته‌نامه صدا و عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی پس‌ازآنکه روزنامه آسمان توقیف شد، مدتی در ماهنامه مهرنامه ارگان اندیشه‌ای کارگزاران سازندگی- فعالیت می‌کرد و سپس در شماره 34 دوره جدید به هفته‌نامه صدا بازمی‌گردد.[2] وی در صدا، با عنوان نائب رییس کمیته سیاسی حزب کارگزاران مطالب خود را منتشر می‌کند.

رابطه قوچانی و کرباسچی حتی گرم‌تر از رابطه یک سردبیر و مدیر هم شد. او عکسی در اینستاگرام خود منتشر کرد که از جشن تولد 62 سالگی کرباسچی خبر می‌داد.



[1]- http://www.tasnimnews.com/fa/news/1392/05/14/108947/

[2]- پایگاه خبری پارس، کد خبر 271288

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 30
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 19
  • ناشناس ۰۱:۱۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    چقدر بد بختید شما که اینجور دل بستید به تفرقه و اختلاف که برید دست و پا بزنید از دل تاریخ از 25 سال پیش یه نقطه امیدی برای خودتون در بیارید متاسفم که تا این حد حقیرید هاشمی مرد بزرگی است که خوب می داند چطور مدیریت کند و با تمام جریانات موجه تعامل می کند و نه فکر انتقام دارد و نه دیگران به فکر انتقام از او هستند به جز کسانی مثل شما که به هیچ صراطی مستقیم نیستید هاشمی پیروز است تاکور شود هر آنکه نتواند دید
  • ناشناس ۰۱:۵۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    دولت هاشمی و کارگزاران با اجرای اقتصاد نئولیبرالی(سرمایه داری) باعث افزایش فاصله طبقاتی و افزایش فقر و فساد و شکل گرقتن یک قشر فوق سرمایه دار با استفاده از رانت در جامعه شدند و امیدوارم که مردم دیگر به اینها اعتماد نکنند .
  • ناشناس ۰۱:۵۹ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    متاسفانه ایشان حتی قدرت مدیریت همسر و فرزندانش را ندارد .
  • مهران ۰۲:۰۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    تفرقه افکنی و اختلاف کاری بود که ایشان در سال 88 انجام دادند و بفکر انتقام از رقیب و جبران شکست سال 84 بودند .
  • ۰۲:۰۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    فعلا که اونا به سربلندی هاشمی انگیزه دارن و شمای مشرق و افراطی و دلواپس به انتقام و سقوط هاشمی انگیزه دارید
  • نسل اول انقلاب ۰۲:۰۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    اصلاح طلبان در سالهای قبل هاشمی را عالیجناب سرخپوش خطاب میکردند و بفکر انتقام گیری از وی بودند اما حالا طرفدار ایشان شده اند و این نشانه تغییر حال فعلی هاشمی است .
  • کامران ۰۲:۱۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    امام خمینی(ره):مردم به کاندیدایی رای بدهند که طعم تلخ فقر را چشیده باشد .
  • ۰۴:۱۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    آره طعم فقر رو چشیده باشه و به فکر بستن بار خود و ایل و تبارش نباشه.
  • ۰۴:۵۰ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    شما یک نفر مثال بزن؟
  • sepehr ۰۴:۵۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    برخلاف نظریه منفی شما هاشمی سیاستمدار معقولی است به طوری که میدانست احمدی نژاد محبوب شما که سنگش را به سینه میزدید وبه خاطر ان تمام اساتید واکثر علما راخانه نشین کردید مدیر خوب ولایقی نیست عاقبت بعد از گذشت زمان متوجه شدید که چه دست گلی را به سرتان زده اید من از شما تقا ضا دارم که معقول باشید وپای منبر هاشمی بشینید تا کمی سیاست بیاموزید
  • ۰۶:۵۹ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    درود بر حضرت آیت ا... هاشمی
  • ۰۷:۳۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    تفرقه اختلافی که میگی فرزندخوانده عالیجناباست
  • ۰۷:۳۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    فرزندان آقای هاشمی نیز طعم فقر را چشیده اند . فقر فرهنگی و اعتقادی بدترین فقر است که خیلی ها چشیده اند
  • کج فهم ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    هیچ کس به اندازه فرزندان هاشمی پای منبر پدر ننشسته اند اما دیدیم که علیرغم نادیده گرفتن هزاران خطای آنان و نهایت اغماض نهایتا هر کدام به نوبت سر از کجا در آورده اند پس ...
  • حسن ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    حا از کی آیت ا... شماها شده ؟
  • سید دکتر محمود ۱۰:۱۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    بنده از جانب آقای هاشمی بایت این روشنگری و نصیحت مشفقانه و بدور از اغراض سیاسی و جناحی!!! از شما تشکر میکنم
  • ناشناس ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    هاشمی هم مدیر خوبی نبود و نیست چرا که در 8 سال ریاست جمهوریش در سالهای 68 تا 76 مردم مشکلات اقتصادی و معیشتی فراوانی داشتن و نرخ تورم 50 درصد بود و نرخ ارز هم چندین برابر شد بدون اینکه حتی یک ریال یارانه به کسی پرداخت کند .
  • ناشناس ۱۰:۳۸ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    کسی که از مسیر حق و آرمانهای امام(ره)و انقلاب فاصله گرفت هرگز سربلند نمی شود .
  • ناشناس ۱۰:۴۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    تفرقه افکنی و اختلاف در سال 88 هزینه اش از جیب ملت پرداخت شد و خسارت فتنه اکبر بیش از 8 سال جنگ تحمیلی بود و از طرفی باعث ترغیب دشمن به تشدید تحریمهای ظالمانه شد .
  • مسعود ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    حجت الاسلام هاشمی اگر کمی سیاست میدانست هرگز نمی گفت ما در زمان جنگ بدنبال ساخت بمب اتم بودیم و بهانه دست امریکا و رژیم صهیونیستی و آژانس نمی داد.
  • مهرداد ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    هاشمی حجت الاسلام است .
  • ناشناس ۱۰:۴۹ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    هرچی بدبختی میکشیم از سیاست های غلط دولت کارگزاران است .
  • ناشناس ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    دستاورد 8 سال دولت هاشمی چیزی بجز ترویج اشرافیگری و افزایش فاصله طبقاتی و تورم 50 درصدی و نرخ بالای بیکاری نبود .
  • ناشناس ۱۱:۵۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    فتنه 88 فتنه اکبر بود .
  • ناشناس ۱۱:۵۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    فتنه 88 فتنه اکبر بود .
  • ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    چه کسی برای انتقام از هاشمی رفسنجانی بهترین انگیزه را دارد؟ جواب: مشرق
  • ناشناس ۱۴:۳۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    جواب : افساد طلبان
  • ناشناس ۱۴:۴۰ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۴
    0 0
    ناشناس14:04 جونیور و استات اویل و کرسنت را فراموش کردی !
  • شب ۲۰:۳۰ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۵
    0 0
    برادر برداشتت از معنی سرخپوش و مرجع آن درست نیست.لذا حرفت مبتنی بر سوءبرداشته.
  • ۲۱:۰۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۵
    0 0
    مشرق بخش سرچ کار نمیکنه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس