به گزارش مشرق، گرچه جريان فتنه با حماسه مردمي و ماندگار ?دي عملاً دچار مرگ سياسي شد اما بازشناسي اين جريان وابسته به خارج از کشور درجهت بصيرتافزايي و شناخت برنامهريزيهاي عوامل داخلي و خارجي آن براي بازآفريني تحرکاتشان خصوصاً در آستانه انتخابات مجلس نهم مسأله مهمي است.
آنچه در ذيل ميآيد گفتوگوي فارس با مهدي عليخاني صدر مشاور وزير و معاون مدير کل سياسي وزارت کشور درخصوص سناريوهاي جريان فتنه و اصلاح طلب براي نقش آفريني در رخدادهاي سياسي آينده است.
* درخصوص "نحوه فعاليتها و سناريوهاي احتمالي جريان فتنه و اصلاح طلب در انتخابات مجلس نهم " نظرتان را بفرمائيد؟
- عليخاني: بي شک جريان فتنه با اتکا برعوامل باقيمانده داخلي و حمايت بيشتر غرب، تلاش خود را براي بازآفريني موجي جديد آغاز کرده که حرکتهاي آشوبگرايانهاي مانند ?? بهمن سال گذشته از همين دست است که به دليل نقش مؤلفههاي خارجي در ايجاد آن و همزماني با تحولات مهم در منطقه خاورميانه و کشورهاي اسلامي، بايد مورد توجه واقع شود؛ چرا که پس از ماهها رکود در تحرکات خياباني سران فتنه که دليل اصلي آن عدم رويکرد عمومي مردم به فراخوانهاي آنها بود، تحولات منطقه خاورميانه و شمال آفريقا به محملي براي دور جديد تحرکات تبديل شد.
آغاز اين مرحله را اگرچه بعضي به بيانيه فراخوان موسوي و کروبي براي حمايت از مردم مصر و تونس در ?? بهمن معطوف ميکنند، اما به دليل حمايت بلافاصله رسانههاي نظام سلطه از اين فراخوان و حمايت مستقيم اوباما و سران غرب از آن و بکارگيري تمامي رسانهها براي پوشش خبري آن، نشان از هماهنگي کامل سران داخلي و بيروني در سناريوي جديد عليه نظام دارد که بيترديد هدف از آن تداوم و تقويت موج جديد تا انتخابات مجلس در اسفند سال جاري است.
* باتوجه به اينکه پس از ?دي تا ??بهمن با تحرک جدي از سوي فتنهگران مواجه نبوديم، چه شرايطي باعث شد تا اين جريان فضا را براي اغتشاش مناسب ببيند؟
- عليخاني: البته نبايد فراموش کنيم که جريان فتنه هيچگاه فعاليت خود را تعطيل نکرده و نميکند و به فراخور شرايط و فضاي سياسي، اجتماعي و حتي فرهنگي مذهبي سعي بر سوءاستفاده و تهييج فريبخوردگان و موجآفريني ميکند و لذا در فاصله ?دي ?? تا ??بهمن ?? تلاشهاي متعدد اين جريان در مناسبتهاي مختلفي نظير چهارشنبه آخرسال، برخي سالگردها و ... را شاهد بوديم.
البته در ??بهمن شرايط متفاوت بود؛ چرا که دولت در سال ?? و با عبور از حوادث سال ?? در عرصههاي مختلف مباحث هستهاي، طرح هدفمند کردن يارانهها و ... موفقيتهاي چشمگيري داشت و از سوي ديگر تحولات کشورهاي اسلامي در منطقه خاورميانه و شمال آفريقا و رويکرد ملتهاي مسلمان منطقه به گفتمان انقلاب اسلامي که در اصل نشأت گرفته از انقلاب عظيم اسلامي و توفيق ديپلماسي شجاعانه دولت در عرصه خارجي بود؛ شرايط ويژهاي را رقم زده بود.
** حاشيهسازي جريان انحرافي، جريان فتنه را به اثرگذاري بر فرآيندهاي سياسي اميدوار ساخت
همچنين انعکاس برخي اختلافنظرها ميان سران قوا در رسانهها و عملکرد و حاشيهسازي برخي از جريانهاي انحرافي مرتبط با جريان اصولگرايي نيز جريان فتنه را به اثرگذاري بر فرآيندهاي سياسي اميدوار ساخت؛ لذا فتنه گران با اتکا بر اينکه در چنين شرايطي با حمايت ويژه غرب و به بهانه حمايت از موج بيداري اسلامي در منطقه ميتوانند اصطلاحاً نعل برعکس بکوبند و با آدرس غلط دادن به مردم خود را بازآفريني کنند، به ميدان آمدند.
* باتوجه به عدم موفقيت فتنهگران در ?? بهمن وضعيت کنوني اين جريان را چطور ارزيابي ميکنيد؟
- عليخاني: بيترديد عدم موفقيت فتنهگران در فراخوان ??بهمن و موج محکوم کردن اين اقدام در مجلس و برخي چهرهها که تا آن زمان رسماً جهتگيري نکرده بودند، نگراني سران فتنه را از انفعال و سرخوردگي اندک هواداران فتنه افزايش داده است که بيشک نگراني آنها از دست دادن اعتماد بيگانگان به عنوان يک اپوزيسيون اثرگذار را نيز افزايش داده که برخي اظهارنظرهاي سران خارج نشين فتنه حاکي از اين مساله است.
همچنين اختلاف نظرها در لايههاي مختلف مديريت فتنه بالا گرفته و باتوجه به اعمال محدوديتها براي سران فتنه پس از ?? بهمن سردرگمي بيش از پيش در اين جريان به چشم ميخورد.
سال??، سال انتخابات مجلس و بسيار سرنوشتساز است و لذا انتخابات مجلس نهم که در اسفند ماه امسال برگزار ميشود، ميتواند مهمترين زمينه براي تحرکات مجدد فتنهگران باشد؛ چرا که براي جريانها و تشکلهاي سياسي اين انتخابات فراز اصلي براي سنجش ميزان پايگاه و حفظ موجوديت در عرصه سياسي است از همين رو همه طيفهاي سياسي کشور با وجود اينکه زمان زيادي تا انتخابات مانده خود را براي اين عرصه آماده ميکنند اما جريان موسوم به اصلاحات و حاميانشان بيش از ديگر جريانها نياز به بهرهگيري از اين فرصت دارند؛ چرا که حوادث پس از انتخابات ?? باعث انزواي آنها در عرصه سياسي شد و براي تجديد حيات نيازمند حضور در اين عرصه هستند. اما روند تحولات بعد از انتخابات دهم رياست جمهوري به طور طبيعي به آنها مجال حضور در عرضه سياسي را نميدهد مگر اينکه با تحميل خود بر فضاي سياسي يا دامن زدن به اغتشاشات، راهبرد نظام در عرصه مجلس نهم را دچار اخلال کنند.
بر اين اساس جريان فتنه سعي خواهد کرد با دستاويز قراردادن و بهرهگيري از تحولات منطقهاي براي ايجاد تحرک در هواداران تحرکات خود را به انتخابات مجلس گره بزند؛ اين جريان باتوجه به عدم رويکرد عمومي مردم بسيار تلاش ميکند تا براي جلب حمايت خارجي به مستندسازي براي محکوميت ايران در عرصههاي بينالمللي پرداخته و در عين حال تلاش ميکند از برخوردهاي احتمالي نظام با سران فتنه جلوگيري کند.
در همين راستا تلاش خواهند کرد با انتقال مديريت فتنه از ايران به خارج از کشور براي جلوگيري از برخوردهاي احتمالي اقدام کنند. علاوه براين جريان فتنه براي زنده نگاهداشتن خود قطعاً بهرهگيري از حمايت برخي خواص غافل را در دستور کار خواهد داشت و براي موجآفريني تلاش خواهد کرد با نفوذ در حاکميت به ويژه در سطح مديران مياني و بهرهگيري از رانتهاي اطلاعاتي، اقتصادي و آگاهي از ضعفها و کاستيها، آنها را بزرگنمايي و شانتاژآفريني کند.
* باتوجه به آنچه اشاره کرديد مؤلفهها و ويژگيهاي فعاليت جريان فتنه در برگزاري انتخابات مجلس نهم چيست؟
- عليخاني: همانطوري که اشاره کردم نگراني سران فتنه از انفعال و سرخوردگي باقي مانده هوادارانشان بسيار مشهود است و لذا تلاش براي چسبندگي بيشتر فتنهگران به بيگانگان نشان از استمرار و تداوم آن نگراني و فعاليتي متفاوت از قبل در آينده و به اشکال مختلف با هدفگيري مهندسي نظام براي انتخابات آينده مجلس شوراي اسلامي دارد.
جريان فتنه و اصلاح طلب با توجه به سرمايهگذاري ويژهاي که بر روي تشکل هاي دانشجويي وابسته به خود در دانشگاهها کرده ، درصدد است بخش حمايت داخلي خود را از خيابانها به دانشگاهها منتقل کند که محوريت شبکههاي مجازي و رسانهها در تحرکات از ابتداي فتنه پس از انتخابات حاکي از اين مسئله است، و لذا محوريت تحرکات و ميدانداري فتنهگران از اشخاص حقيقي معطوف به تشکلهاي گمنام و استفاده ار چهرههاي سفيد بدون روشن شدن ماهيت آنها خواهد شد و براي نيل به اين هدف فتنه در اين تحرکات بر يک موج آفريني فرسايشي متمرکز ميشود. به گونهاي که به جاي شخصيتهاي حقيقي در تداوم مسير فتنه، تحرکات آينده عمدتاً به عوامل و عقبههاي اين شبکهها متمرکز است. به گونهاي که نظام در آينده با "رهبران فيس بوکي " و يا "تويتري " مواجه است.
جريان فتنه براي نقشآفريني هرچند محدود در آستانه انتخابات مجلس نياز به "گفتمان سازي " براي تداوم تحرکات اجتماعي با توجه به عدم ظرفيت و قابليت گفتمان اصلاحات دارد که به انحاء مختلف از قبيل منشور، مانيفست و ... آنرا دنبال ميکند و لذا بدون دادن هزينه براي برخورد با عوامل اصلي، در هر مناسبتي با دادن فراخوان، ضمن اينکه بدنبال به چالش کشاندن برنامههاي نظام هستند، درصدد ايجاد مشروعيت براي خود خواهند بود.
راهبرد کلي اين جريان در ماههاي اخير در به چالش کشيدن برنامههاي دولت خصوصاً در بخش اقتصادي و هدفمندسازي و بزرگنمايي برخي مسائل درون دولت و اختلافافکني در جامعه است که بسيار بايد مراقب آن بود.
براين اساس از آنجايي که فتنه سبز به اذعان عوامل داخلي و خارجي فتنه مدتهاست که مرده است تلاش براي تولد نسل بعدي آن در دستور قرار خواهد گرفت. جالب است بدانيد " فارين افيرز " ارگان شوراي روابط خارجي آمريکا در اين رابطه مينويسد "بسياري از مقامات آمريکا معتقدند که جنبش سبز مدتهاست که مرده است و امروز شايد تنها راه آمريکا، راهاندازي جنبش سبز ? باشد اگر فناوري سطح بالايي در اختيار مخالفان حکومت قرار گيرد آنها خواهند توانست تا با دولت مقابله کنند. حمايت غرب از جنبش سبز ميتواند سبب تقويت مخالفان شود ".
* بر اين اساس چه راهبردهاي مقابلهاي براي خنثيسازي برنامههاي جريان فتنه بايد اتخاذ شود؟
- عليخاني: نبايد فراموش کنيم که جريان فتنه در حال حاضر در ضعيفترين حالت خود قرار دارد و بايد قدرت بازآفريني آنرا گرفت. بحمدالله با هوشياري مردم در ?? بهمن سال قبل و فراخوانهاي بعد از آن و شفاف شدن فضاي اجتماعي و عدم وجود هيچ عذر و بهانه براي سکوت برخي از خواص وضعيت در جامعه روشنتر از قبل است و از طرفي افشاي مديريت بيگانگان بر فتنه و مزدوري عوامل داخلي براي دستگاههاي جاسوسي غرب جاي هيچگونه شک و شبههاي را باقي نگذاشته است و مطالبات مردم نسبت به محاکمه سران فتنه بسيار جدي شده است.
علاوه بر اين هماهنگي و انسجام خوب نهادهاي امنيتي و انتظامي براي مقابله و مهار تحرکات خياباني، اغتشاشات خياباني فتنه را کنترل کرده است.
هرچه به انتخابات نزديکتر ميشويم احساس خطر و رشد اعتراضات عناصر و عوامل مرتبط با جريان اصلاحات نظير برخي نمايندگان اقليت مجلس، برخي چهرهاي سياسي و ... نسبت به روند تحرکات فتنه زمينه انشقاق در بين آنها را بيشتر فراهم خواهد کرد که بايد مورد توجه باشد.
آنچه مبرهن است مطالبات کلان فتنهگران نيز از تغير نظام و براندازي به مطالبات حداقلي براي عبور دادن چند نامزد کم حاشيه و اصطلاحاً خوش خيم از فيلتر شوراي نگهبان و بدست آوردن پايگاهي در مجلس نهم کاهش مييابد که بايد آنرا به حداقل رساند.
بيشک عرصه نبرد با جريان فتنه در سال ?? "عرصه سايبري " يا نبرد رسانهاي است که بايد مورد توجه نخبگان، متعهدين اصحاب رسانه و دانشجويان باشد. بايد توجه داشت که عرصه سايبر گفتمان و ادبيات خاص خود را دارد و علاوه بر اينکه اغلب ظرفيتهاي سختافزاري و نرمافزاري رسانهها و شبکههاي اجتماعي توسط دشمن هدايت و مديريت ميشود، فرصتهاي موجود براي ما نيز به درستي بهرهگيري نميشود.
نکته مهم ديگر که بعضاً در محافل و برخي اظهارنظرها در مقابله با جريان فتنه شاهد آن هستيم و مساله بسيار مهمي هم هست بزرگنمايي و يا کوچکنمايي فراتر از واقعيت جريان فتنه و تحرکات آنهاست که جداً بايد از آن پرهيز شود.
مسئله ديگر که نبايد از آن غافل شويم و آنرا تمام شده تلقي کنيم لزوم بصيرتافزايي تودههاي اجتماعي است که بايد همچنان مورد توجه نخبگان باشد. همزمان با اين راهبردها تدوين يک استراتژي مؤثر براي جلب ريزشهاي جريان فتنه مبتني بر راهبرد جذب حداکثري و دفع حداقلي که مقام معظم رهبري بارها آنرا تاکيد فرمودهاند بايد در دستور کار ما باشد.