کد خبر 492701
تاریخ انتشار: ۱۷ آبان ۱۳۹۴ - ۱۴:۳۱

پرواز شناسایی چندباره پهپادهای سپاه پاسداران و قرار گرفتن بر فراز شناورهای رزمی کشورهای فرامنطقه ای در خلیج فارس ازجمله ناوهای هواپیمابر بوش و بازگشت سالم به مبدأ پروازی نیز بیانگر پیشرفت‌های قابل ملاحظه ایران اسلامی در این عرصه است.

به گزارش مشرق، «ماهنامه ارتش آمریکا» در تازه‌ترین گزارش خود پیرامون «توانمندی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در ساخت و توسعه پهپادها» نوشت: شاید هیچ بخشی چون برنامه توسعه پهپادها در زرادخانه ایران پیشرفت سریعی نداشته است. شاید ایرانی‌ها  درباره مهندسی معکوس خود در زمینه پهپاد آمریکایی «آرکیو 170» مبالغه کنند؛ اما تلویزیون و رسانه‌های این کشور تصاویر پهپادهای مختلفی را به نمایش می‌گذارند.

بر اساس این گزارش، ایران در سال 2010 پهپاد برد بلند «کرار» را رونمایی کرد و 2 سال بعد پهپاد «شاهد» 129 با قابلیت پروازهای طولانی و ماندگاری در آسمان را به نمایش گذاشت و در سال 2013 پهپاد «فطرس» با قابلیت شلیک موشک‌های هوا به سطح و پرواز 25000 پایی و بردی برابر با 1300 مایل را به نمایش گذاشت.

در این گزارش آمده است: در همان سال ایران تولید انبوه پهپاد تجسسی «یاسر» که سقف پروازش 15000 هزار پا است و بردی معادل 120 مایل دارد را آغاز کرد. اینک پهپادهای ایران با بردی نزدیک به 2000 مایل اسرائیل و شرق مدیترانه را به خوبی زیر حملات خود دارند.

این ماهنامه ضمن به تصویر کشیدن پهپاد ابابیل در ادامه می نویسد: سخنان سردار سرتیپ «حسین سلامی» جانشین فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درباره توسعه موشکی ایران و پهپادهای پیشرفته بسیار نگران‌کننده است. سلامی در سخنان اخیر خود بدون اشاره به نمونه‌ای ویژه، به انواعی از این پهپادها اشاره کرد که بردی نزدیک به 2000 مایل دارند و قادرند به اسرائیل و شرق مدیترانه حمله کنند.

«ماهنامه ارتش آمریکا» همچنین به ذکر گزیده‌ای از سخنان سردار سلامی پرداخت که گفته بود "موشک‌های بالستیک و هواپیماهای بدون سرنشین جمهوری اسلامی همه پایگاه‌های آمریکا که هواپیماهایش به حریم هوایی ایران دسترسی دارند و نیز ناوهای هواپیمابر آمریکا را به راحتی در پوشش حملات خود دارند و ایران همچنین پهپادی جدید با برد 3 هزار کیلومتر (1864 مایل) با قابلیت رفت و برگشت دارد که هم‌زمان قادر به عملیات تجسسی و جنگی است."

ماهنامه ارتش آمریکا با انتشار تصویری از پهپاد «ابابیل» نوشت: اعلام مداوم هر چند ماه برنامه‌های پهپادی ایران مبین این نکته است که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بر توسعه این تجهیزات تاکید داشته و آن را ادامه می‌دهد و خواهان برابری با قدرت‌های دیگر در این مقوله است.

در انتهای این گزارش آمده است: تخصص بودجه و فن‌آوری بیشتر به بدنه سپاه پاسداران همزمان با کاهش انزوای این کشور احتمالا مبین این نکته است که سپاه پاسداران ایران تحقیقات کنونی قدرتمند خود در زمینه پهپادها و توسعه آن‌ها را در آینده حتی با شتاب بیشتر ادامه خواهد داد.

بر این اساس، در ادامه به معرفی مختصات و توان عملیاتی برخی از این نوع هواگردها که در سال‌های اخیر تولید شده‌اند می‌پردازیم.

پهپاد فطرس دارای شعاع عملیاتی تا 2000 کیلومتر، سقف پرواز 25000 پا و قابلیت 16 تا 30 ساعت پرواز مداوم است. همچنین این پهپاد قادر است علاوه بر قابلیت اجرای مأموریت‌های شناسایی و مراقبت، با مسلح شدن به موشک‌های هوا به سطح و انواع راکت‌ها، توان اجرای مأموریت‌های رزمی را از خود به نمایش بگذارد. این پهپاد ساخت وزارت دفاع و در شرکت صنایع هواپیماسازی ایران وابسته به سازمان صنایع هوایی وزارت دفاع تولید شده و از تمامی قابلیت‌های ویژه‌ مرتبط با کلاس خود برخوردار است.

آمریکا نگران کدام تسلیحات ایران است؟

این پهپاد در مراقبت از مرزهای دریایی و خشکی، دیده‌بانی از خطوط لوله‌های نفتی، مخابراتی، شناسایی و دیده‌بانی مناطق استراتژیک، محیط بانی برای حفاظت از محیط زیست و ارسال فیلم و عکس‌ قابلیت‌های لازم را داراست.

*نسل سوم پهپاد "کرار" با ماموریت پوشش هوایی در ارتفاع بالا

پهپاد کرار۴، نسل‌ جدید پهپادهای جت جمهوری اسلامی ایران با مأموریت «رهگیری هوایی پرنده‌های متجاوز» و قابلیت عملیاتی متنوع برای «پدافند هوایی در ارتفاع بالا» و دفاع از حریم هوایی کشور است. با در اختیار داشتن پهپاد رهگیر کرار 4، که در سازمان صنایع هوایی وزارت دفاع طراحی و ساخته شده نیروهای مسلح ایران قابلیت‌های عملیاتی مختلفی را در حوزه پدافند و دفاع از حریم هوایی کشور در ارتفاع بالا را خواهند داشت.

این پهپاد در ردۀ پهپاد شاهد-129 که دارای مداومت پروازی 24 ساعت است، قرار می گیرد و قابلیت حمل بار تا 60 کیلوگرم را دارد، و همچنین امکان نصب موشک‌های ضد زره نیمه‌سنگین و یا موشک‌های هوا به هوا در آن تعبیه شده است.

 *شاهد 129 پیروز نبردهای هوایی

شاهد 129 برد پروازی 1700 تا 2 هزار کیلومتر، جرم 100 کیلوگرم، توانایی حمل همزمان 8 بمب یا موشک هوشمند سدید، را دارد و برای اهداف ثابت و متحرک طراحی شده است. دقت در هدف‌گیری با شعاع عملیاتی هزار و 700 کیلومتر و 24 ساعت مداومت پروازی با یک بار سوخت‌گیری از ویژگی‌های این هواپیمای بدون سرنشین رزمی ایرانی است و هر فرودگاهی می‌تواند محل نشست و برخاست شاهد 129 باشد.

آمریکا نگران کدام تسلیحات ایران است؟

 سقف پروازی این پهپاد چندمنظوره بیش از 50 هزار پا معادل 18 کیلومتراعلام شده که با ایستگاه‌های کنترل قابل حمل زمینی در ارتباط بوده و می‌تواند با هزینه بسیار پایین وظیفه دفاع از میهن را انجام دهد. این پهپاد چند منظوره قابلیت مراقبت از شعاع 200 کیلومتری خود را دارد.

این پهپاد که با الگوگیری از پهپاد آر کیو 170 امریکایی به غنیمت گرفته شده، توسط متخصصان توانمند ایرانی تولید شده است.

به گفته فرماندهان سپاه، این پهپاد پیشرفته‌تر از مشابه آمریکایی خود بوده، و بیشتر در عرصه تهاجمی کاربرد خواهد داشت.

*انتقال تکنولوژی پهپاد ایرانی به روسیه

چند ماه قبل «منوچهر منطقی» رئیس سازمان صنایع هوایی کشور در حاشیه نمایشگاه بزرگ هوافضای ماکس 2015 در روسیه، از برنامه روس‌ها برای انتقال تکنولوژی یکی از پهپادهای جمهوری اسلامی ایران به این کشور خبر داد و گفت: در این رابطه با طرف روسی در حال مذاکره هستیم.

منطقی در عین حال از مدل پهپاد مورد نظر روس‌ها نام نبرد و اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران در حوزه هواپیماهای بدون سرنشین به‌عنوان یک کشور پیشرفته شناخته می‌شود.

همچنین در چند سال اخیر عواملی چون استفاده از تجربیات، کم‌هزینه بودن تولید فرآیند ایده تا محصول، کسب موفقیت در تولید و بومی‌سازی این صنعت، تلفیق تکولوژی روز با ایده ایرانی، کم‌هزینه کردن دفاع هوایی و شناسایی مناطق دوردست، زمینه تولید اینگونه سامانه‌ها را در صنعت دفاعی کشور پدید آورده است.

جمهوری اسلامی در زمینه تکنولوژی پروازی، آیرودینامیکی، الکترونیکی و کنترلی در این چهار حوزه به پیشرفت‌های قابل ملاحظه ای دست یافته است و از این حیث خود را جزو 4 کشور مطرح دنیا خود را مطرح کرده است.

*قابلیت‌های انتحاری پهپادهای ایرانی

براساس این گزارش پهپادهای چند منظوره ایرانی ضمن دارا بودن قابلیت‌ کشف و کسب اطلاعات و اجرای عملیات‌های شناسایی از توانایی اجرای عملیات‌های رزمی همچون پرتاب موشک و تخلیه بمب نیز برخوردار هستند و قادرند متناسب با شرایط  تغییر استراتژی داده و بعنوان یک پهپاد انتحاری اجرای عملیات کنند.

*برتری هوایی پهپادهای ایرانی در جنگ‌های نیابتی

به اذعان برخی رسانه‌های خارجی، پهپادهای ایرانی تاکنون در جنگ‌های نیابتی نیز نقش مؤثری را در اجرای عملیات هوایی ایفا کرده و در واقع امتحان خود را در میادین واقعی جنگی پس داده‌اند. چنانکه تاکنون عبور از سامانه گنبد آهنین و نفوذ تا عمق ۶۰ کیلومتری فلسطین اشغالی گزارش شده است.

پرواز شناسایی برخی از این پهپادها و قرار گرفتن بر فراز شناورهای رزمی کشورهای فرامنطقه‌ای در خلیج فارس ازجمله ناوهای هواپیمابر آمریکایی بوش و بازگشتن به مبدأ پروازی نیز نکته قابل توجه دیگری در این رابطه است که بیانگر پیشرفت‌های قابل ملاحظه ایران در این عرصه است.

پهپادهایی که نیروی دریایی سپاه به صورت عملیاتی مورد استفاده قرار می‌دهد با تکنولوژی روز دنیا ساخته شده و به علت استفاده از الگوریتم‌های رمزی بسیار پیچیده‌، حتس سامانه های آمریکایی نمی‌توانند به سیستم آن‌ها نفوذ و ردیابی کنند.

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از مدت‌های پیش با دستیابی به تکنولوژی پهپادهای مدرن، اقدام به انجام عملیات‌های شناسایی ناوگروه‌های متعلق به نیروهای فرامنطقه‌ای حاضر در خلیح فارس و تنگه هرمز کرده است.

در یکی از مشهورترین نمونه‌ها، پهپادهای سپاه با اعزام به منطقه خلیج فارس، اقدام به اجرای عملیات شناسایی ناوهای عبور آمریکا در تنگه هرمز کرده که تصاویر این عملیات نیز به صورت زنده در همایش فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در مشهد مقدس پخش شد.

پهپادهای سپاه، تاکنون بارها این عملیات‌ها را به انجام رسانده و در برخی موارد، حتی ناوهای آمریکایی علی‌رغم حضور طولانی پهپادهای شناسایی سپاه در بالای سر آنها، حتی متوجه حضور این پرنده‌های بی‌سرنشین هم نشدند و در برخی موارد نیز، مدتی پس از تصویربرداری، متوجه حضور پهپاد سپاه شده و با اعزام بالگرد یا جنگنده، در صدد دورکردن پهپاد از فراز ناو شدند.
 
** 170 RQ ایرانی با قابلیت‌های ویژه

سردار سرتیپ امیرعلی حاجی‌زاده فرمانده نیروی هوا فضای سپاه با اشاره به پرواز 170 RQ ایرانی و مقایسه آن با نمونه آمریکایی گفت: ما برخلاف آمریکایی‌ها بابت ساخت پهپاد 30 میلیون دلار هزینه نمی‌کنیم؛ بلکه با تکیه بر توانمندی و دانش بومی خودمان پهپادهایی به پرواز در آوردیم که در عرصه میدانی کارایی آنها کمتر از 170 RQ آمریکایی نیست.

وی تاکید کرد: سپاه در زمینه ساخت و بکارگیری تجهیزات هیچ‌گاه مطابق با الگوی غربی‌ها عمل نکرده و متناسب با تهدیدات، نیازها و ماموریت‌های ابلاغی به طراحی و ساخت این تجهیزات می‌پردازد.

آمریکا نگران کدام تسلیحات ایران است؟

سردار حاجی‌زاده با بیان اینکه 170 RQ ایرانی در ابعاد مختلف و متناسب با ماموریت‌های نیروی هوافضای سپاه ساخته شده است اظهار داشت: فناوری پنهان کاری هواپیماهای بدون سرنشین را قبل از شکار RQ170 امریکایی نیز در اختیار داشتیم.

احتمال دارد که پهپادهای نوین ساخته شده که از برد عملیاتی 3000 کیلومتری برخوردارند نمونه‌های ارتقا یافته پهپادهای شاهد و فُطرس و یا نمونه ایرانی RQ170 باشند.
منبع: دفاع پرس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 1
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 3
  • ۱۶:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۸/۱۷
    0 0
    باشه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس