به گزارش مشرق به نقل از مهر، ناصر حجازي دروازهبان اسطورهاي فوتبال ايران روز 28 آذرماه سال 1328 ديده به جهان گشود. وي همراه با 4 خواهر و يک برادرش در خانوادهاي هشت نفري زندگي ميکرد. پدرش متولد تبريز بود و آژانس املاک داشت.
حجازي دوره ابتدايي را در دبستان هخامنش و دوره دبيرستان را در دبيرستانهاي سعادت، سينا، سهند و شرق طي کرد. در سال 1350 وارد مدرسه عالي ترجمه شد و بعد از 6 سال به دليل مسافرتهاي ورزشي موفق شد، ليسانس خود را دريافت کند.
حجازي داراي دو فرزند به نامهاي آتوسا و آتيلاست که هردو فوتباليست بودهاند. آتيلا چند سال در تيم استقلال تهران بازي ميکرد و آتوسا هم نخستين کاپيتان تيم ملي فوتسال بانوان ايران بود. دامادش (همسر آتوسا) سعيد رمضاني هم بازيکن حرفهاي فوتبال است و فرزند آنها نيز اميرارسلان نام دارد.
حجازي چگونه فوتباليست شد
رشته ورزشي اصلياش بسکتبال بود و در 16 سالگي در تيم منتخب دبيرستان ابومسلم بازي ميکرد و حتي به اردوي تيم جوانان بسکتبال ايران هم دعوت شد. در آن زمان در زمينهاي خاکي واقع در منطقه دامپزشکي فعلي، جامي به نام جام شهرزاد برگزار ميکردند که حجازي نيز در تيمي به عنوان مهاجم بازي ميکرد.
حجازي روزي با دوستانش به تماشاي مسابقات فوتبال منطقه 8 ميرود و در آنجا تيم منتخب مدرسهاش بازي داشت که اتفاقا دروازبان تيم آسيب ديده بود. حسين دستگاه (خبرنگار وقت کيهان ورزشي) که مربي تيم مدرسه بود، وي را صدا ميزند و پست دروازباني را به او ميسپارد.
خودش اين ماجرا آن روز را اين چنين تعريف ميکند: "من فوتبال را تنها به صورت تفريحي دنبال ميکردم و رشته اصليام بسکتبال بود و حتي براي تيم جوانان بسکتبال ايران هم انتخاب شدم. ماجراي فوتبال بازي کردنم از اينجا شروع شد که روزي با دوستان به تماشاي بازي آموزشگاهي که تيم مدرسه ما هم در آن شرکت داشت رفتيم. در همان روز دروازهبان تيم مدرسه ما آسيب ديد مربي تيم مرا صدا زد و گفت ناصر بيا درون دروازه بايست من هم گفتم آقا اصلا من نميتوانم من فقط گاهي فوتبال بازي ميکنم آنهم هافبک تيم نه دروازهبان".
حجازي ادامه داد: "مربي دست بردار نبود و ميگفت تو قد بلند هستي و بسکتباليست هم بودي حتما ميتواني چند توپ هوايي رو بگيري. خلاصه با اصرار مربي و با ترس و لرز و دلهره رفتم درون دروازه. آن روز براي من، روزي بياد ماندني و خاطرهانگيز است. خودم هم باورم نميشد با وجود آنکه براي اولينبار درون دروازه ايستاده بودم، اينقدر خوب توپ ميگرفتم. بازي که تمام شد همه تماشاگراني که براي ديدن مسابقه آماده بودند تشويقم کردند".
دو ماه بعد همراه با تيم کيهان ورزشي که بازيکناني همچون غلام وفاخواه، مهدي مناجاتي و مجيد حلوايي را به خدمت داشت راهي گرگان ميشود تا براي اين تيم بازي کند. در گرگان در حالي که تنها 16 سال داشت، عملکرد خوبي را به نمايش ميگذارد ولي در نهايت تيمش نتيجه را يک برصفر واگذار کرد.
حضور حجازي در عرصه بازيگري
حجازي در دوران بازيگري در تيمهاي فوتبال نادر، تاج، شهباز و استقلال بازي کرد. تيم نادر اولين باشگاه حجازي بود که با دريافت 300 تومان با اين تيم قرارداد بست. نادر در آن زمان در دسته دوم باشگاههاي تهران بازي ميکرد.
ناصر حجازي سپس دروازهبان باشگاه تاج شد. زمانيکه تيم ملي از ترکيه بازگشت مرحوم علي داناييفرد پيشنهاد بازي در تاج را به حجازي داد و از سويي ديگر مرحوم آقا مدد نيز علاقمند بود که حجازي را به راهآهن ببرد. حجازي در نهايت با دريافت مبلغ 6 هزار تومان با تاج قرارداد امضا کرد و در ماه نيز 250 تومان حقوق برايش در نظر گرفته شد.
اين انتقال براي ناصر حجازي بسيار خوش يمن بود و حجازي در همان سال اول، قهرماني در مسابقات فوتبال جام باشگاههاي آسيا و ليگ فوتبال کشور را با تيم تاج سابق جشن گرفت.
ناصر حجازي با تيم تاج سابق در سالهاي 1345 و 1350 قهرمان تهران و در سال 1353 قهرمان ليگ دوم تخت جمشيد شد. حجازي در سال 1356 به شهباز رفت و يک سال و نيم بازي براي اين تيم را تجربه کرد و در سال 1358 به استقلال بازگشت.
اسطوره در مرحله دوم حضور در جمع آبيپوشان، هفت سال ديگر در اين تيم بازي کرد و با آبيهاي تهران دو بار در سالهاي 1362 و 1364 در حالي که بازوبند کاپيتاني تيمش را بر بازو ميبست، قهرمان مسابقات فوتبال جام باشگاههاي تهران شد.
حجازي زماني که با تيم ملي به فرانسه رفت (پيش از جام جهاني 1978 آرژانتين) با پيشنهاد تيم پاريسن ژرمن فرانسه مواجه شد. نماينده اين تيم در اردوي تيم با مهاجراني درباره انتقال حجازي صحبت کرد اما حشمت مهاجراني حجازي را متقاعد کرد که بعد از جام جهاني ممکن است با پيشنهادهاي بهتري روبهرو شود و به اين ترتيب اين انتقال صورت نگرفت.
وي بعد از حضور در جام جهاني در سال 1356 از طرف باشگاه منچستر يونايتد پيشنهادي دريافت کرد و يک ماه با اين تيم تمرين کرد و 5 بازي نيز در تيم ذخيرههاي منچستر انجام داد. آنها در نخستين بازي در اولدترافورد 5 بر صفر بولتون را شکست دادند و حجازي درخشش چشمگيري در آن بازي داشت. بعد از آن ديدار "ديويد فکستون" سرمربي منچستر حجازي را پسنديد تا در يکي ديگر از بازيهاي تدارکاتي حجازي در برابر تيم استوک سيتي براي منچستر يونايتد بازي کرد.
حضور در عرصه ملي
حجازي در 17 سالگي توسط رايکوف به تيم فوتبال جوانان کشورمان دعوت شد. در نخستين بازياش در اين تيم در ديداري دوستانه در امجديه مقابل تيم تاج بازي کرد که بسياري از بزرگان آن زمان حضور داشتند و آن بازي به تساوي 3 بر 3 رسيد.
وي پس از چند بازي دوستانه در آستانه حضور تيم ملي جوانان در رقابتهاي آسيايي بانکوک در يکي از تمرينات از ناحيه کتف مصدوم شد و از سفر به تايلند بازماند.
اين دروازهبان در سن 18 سالگي و پس از اينکه نامش در اسامي دعوت شدگان به تيم ملي نبود، به فدراسيون فوتبال رفت و با رايکوف صحبت کرد. اين مربي اصرار داشت دروازهباني که کتفش شکسته ديگر گلر نميشود اما اصرار حجازي اصرار داشت و در نهايت انتخاب شد. بعد از دو هفته حضور در اردوي تيم ملي به عنوان دروازه بان اصلي انتخاب و سپس به تورنمنتي در شوروي اعزام شدند.
ناصر حجازي در حالي دروازهبان اول تيم ملي فوتبال شد که بزرگاني مثل مهدي کشاورز و مرحوم فرهنگ بادکوبه در تاج قديم و فرامرز ظلي و عزيز اصلي در تيمهاي ديگر، همچنان در حال قدرت نمايي بودند.
در سال 1348 و در سن 19 سالگي دروازه بان اول تيم ملي فوتبال ايران شد و نخستين بازي ملي خود را در 22 شهريور 1348 در آنکارا در مقابل پاکستان انجام داد که با نتيجه 4 بر 2 به نفع ايران پايان يافت.
بعد از ملحق شدن به تيم ملي ايران وي توانست با تصاحب جام ملتهاي آسيا در سال 1346 به افتخارات خود بيافزايد. وي قهرماني در جام ملتهاي آسيا را دوبار ديگر در سالهاي 1350 و 1354 همراه با تيم ملي ايران تجربه کرد. يک قهرماني در بازيهاي آسيايي 1974، حضور در المپيک 1972 مونيخ و جام جهاني 1978 آرژانتين، کسب سهميه حضور در المپيک 1976 مونترال و مقام سومي جام ملتهاي آسيا 1980 را در کارنامه ورزشياش دارد.
ناصر حجازي، آخرين بار سال 1359 و در حالي که تنها 29 سال داشت و در بازي ايران - کويت درون دروازه تيم ملي قرار گرفت. حجازي تا سال 1359 دروازه بان اول ايران بود اما بعد از آن به خاطر قانون 29 سالهها که حضور در دروازه را براي بازيکناني که بيش از 29 سال دارند منع ميکرد، در اوج دوران ورزشي از تيم ملي کنار گذاشته شد و سرانجام در سال 1365 فوتبال را در 36 سالگي کنار گذاشت.
آغاز دوران مربيگري:
نخستين تجربه مربيگري حجازي در محمدان بنگلادش بود، نقطه اوج اين باشگاه در سال 1367 با پيروزي بر پرسپوليس و صعود به يکچهارمنهايي جام باشگاهاي آسيا رقم خورد. حجازي به تيم فوتبال محمدان بنگلادش رفت و بعد از مدت کوتاهي سنگرباني، تبديل به سرمربي موفقي براي اين تيم شد و در آن سال محمدان بنگلادش را به جمع هشت تيم برتر آسيا رساند.
حجازي در مورد آن مسابقه ميگويد: "رئيس باشگاه گفت ميخواهم بيايم رختکن بگويم کمتر گل بخوريد آبرويمان نرود. گفتم ميخواهي بيايي روحيه بچهها را تضعيف کني؟ لازم نکرده، خودم به رختکن رفتم و گفتم بچهها من پرسپوليس را ميشناسم اصلا تيم نيست. خلاصه به داخل زمين رفتيم. در نيمه اول با گل کرماني از ما جلو افتادند. در بين دو نيمه حسابي به بچهها توپيدم. چشمتان روز بد نبيند با گل بيژن طاهري بازي را مساوي کرديم. بعد از آن گل خيلي فشار آورديم چون براي صعود نياز به پيروزي داشتيم. بازي طوري شده بود که فنونيزاده کاپيتان پرسپوليس ميگفت بچهها بزنيد زيرش، يک بر يک هم ميريم بالا! در دقيقه 88 سانتري شد و مهاجم خارجي و سرعتي ما توپ را از زير دستان سلطاني وارد دروازه کرد تا 2 بر يک پيروز شويم. اين برد در تاريخ محمدان بنگلادش بيسابقه بود. بعد از بازي جشني گرفتند که باورنکردني بود. تمام مردم شهر بيرون آمده بودند. در جشن شهردار و وزير امور خارجه هم حضور داشتند".
ناصر حجازي در سال 1369 و در حالي که 40 ساله بود، به ايران بازگشت. وي مربي بسياري از تيمهاي فوتبال از قبيل بانک تجارت، شهرداري کرمان، ماشين سازي تبريز، ذوبآهن و سپاهان اصفهان، نساجي مازندران، استقلال تهران، استقلال رشت و استقلال اهواز بوده است.
در زمان مربيگري تيم استقلال تهران، ناصر حجازي توانست با اين تيم به فينال جام باشگاههاي آسيا برسد ولي در نهايت آبي پوشان را به نايب قهرماني قاره کهن رساند. در طي دوران مربيگري، ناصر حجازي توانسته است بازيکناني مانند علي دايي و رحمان رضايي را به فوتبال ايران معرفي کند.
حجازي از محبوبترين و مشهورترين فوتباليستهاي ايراني به شمار ميرود و در استقلال تهران از او به عنوان تنها اسطوره اين باشگاه نام برده ميشود. در سال 1378 کنفدراسيون فوتبال آسيا وي را به عنوان دومين دروازهبان برتر قرن بيستمِ اين قاره انتخاب کرد.
ضمن اينکه فدراسيون بينالمللي تاريخ و آمار فوتبال حجازي را دومين دروازهبان برتر قرن بيستم قاره آسيا پس از محمد الدعايه عربستاني معرفي کردهاست.
افتخارات ناصر حجازي:
در سمت بازيکن (باشگاهي):
قهرماني جام باشگاههاي تهران (1347)
قهرماني جام باشگاههاي تهران (1348)
قهرماني جام حذفي (1348)
جام ميلز هندوستان (1348)
نايب قهرماني جام باشگاههاي تهران (1349)
نايب قهرماني جام حذفي (1349)
قهرماني جام باشگاههاي آسيا (1349)
جام ميلز هندوستان (1349)
قهرماني جام باشگاههاي تهران (1350)
قهرماني جام دوستي (1351)
نايب قهرماني جام هندوستان (1351)
قهرماني جام اتحاد (1352)
نايب قهرماني جام تخت جمشيد (1352)
قهرماني جام تخت جمشيد (1353)
قهرماني جام حذفي کشوري (1356)
در سمت بازيکن (ملي):
حضور در بازيهاي المپيک مونيخ 1972 (1350)
قهرماني جام ملتهاي آسيا 1972 (1350)
قهرماني در مسابقات جام ايران (1351)
قهرماني بازيهاي آسيايي 1974 (1352)
قهرماني جام ملتهاي آسيا 1976 (1354)
کسب سهميه حضور در بازيهاي الميپيک 1976 (1354)
حضور در جام جهاني 1978 آرژانتين (1356)
مقام سومي جام ملتهاي آسيا 1980 (1358)
در سمت مربي:
قهرمان ليگ کشور 1376
قهرماني جام پرچم ترکمنستان (1376)
نايب قهرماني ليگ کشور (1377)
نايب قهرماني جام باشگاه هاي آسيا 1377
صعود به جمع 8 تيم برتر آسيا همراه با تيم محمدان بنگلادش