در صد و چهل و نهمين ماهنامه الكترونيكي موسسه مطالعات تاريخ معاصر ايرانبه مناسبت شصت و دومين سالگرد كودتاي 28 مرداد سال 1332 اسناد مربوط به پاداشهاي برخي از عوامل داخلي و خارجي اين كودتا منتشر شده است.

به گزارش مشرق، در کودتای 28 مرداد که افراد زیادی چه ایرانی و چه خارجی دخیل بودند و شاه که همواره خود را مدیون آنان می دانست تا آنجا که در توان داشت به این گونه افراد کمکهای زیادی کرد.

سفیران آمریکا و انگلیس و افسران عالی رتبه خارجی از این خوان یغما بی نصیب نماندند و میلیونها دلار از بیت المال ملت به جیب آنها رفت. رسوایی از این بذل و بخشش و غارتگری به جایی رسید که موضوع آن در کمیسیون تحقیق سنای آمریکا مطرح گردید. طی تحقیقاتی که به عمل آمد، معلوم شد که تنها در سال 1962مبلغ 159میلیون دلار از درآمد نفت ایران و کمکهای دولت آمریکا، به حساب بنیاد پهلوی در بانکهای سویس ریخته شده و از آن حساب مبالغی به افراد مورد نظر پرداخت گردیده است.

مجله آمریکایی نیشن با استناد به مدارک مورد تایید "سوکمیسیون" سنای آمریکا، صورت چند فقره از چکهایی را که از حساب بنیاد پهلوی در "یونیون بانک" سویس در ژنو به وابستگان محمدرضا شاه و دیگران پرداخت شده بود، زیر عنوان "افسانه یک میلیارد دلاری" منتشر ساخت. در این صورت حساب چکهایی که به نام اشخاص مختلف صادر شده و پس از وصول از حساب بنیاد پهلوی کسر گردیده، دیده می شود.

در گزارش مجله نیشن آمده است: خارجیانی که نامشان در صورت حساب ذکر گردیده، کسانی هستند که در فعالیتهای سیا در سال 1953 برای سقوط مصدق و بازگرداندن شاه به سلطنت دست داشته‌اند. مشخص ترین این افراد، لویی هندرسن سفیر آمریکا در تهران، آلن دالس رئیس سیا و سلدن شاپین سفیر آمریکا بعد از هندرسن هستند. افراد دیگری از قبیل هنری لوس صاحب سابق مجله تایم ـ لایف، جوزف آلن سفیر سابق آمریکا در ایران، پیگات دریادار انگلیسی، ویلیام وارن رئیس سابق اصل 4 در ایران، دیوید راکفلر برادر فرماندار پیشین نیویورک، ژنرال پی یر معاون فرماندهی نیروی هوایی انگلستان و یکی دو تن دیگر که شناخته نشدند، نیز از پاداش گیرندگان هستند. برخي از اسناد مرتبط با اين پاداشها نيز در مجله بهارستان منتشر شده است.

در اين مجله الكترونيكي همچنين غير مردمي ترين انقلاب تاريخ يعني همان انقلاب سفيد دوران پهلوي به روايت عكس و سند مورد بازخواني قرار گرفته است. 

بر اين اساس کارگران، دانش‌آموزان و دانشجویان و حتي كاسبان و اصناف در حركتي نمايشي و تظاهرات اجباری به خيابانها كشيده مي شدند تا مثلا انقلاب شاه و ملت و یا همان رفراندم ششم بهمن را گرامی بدارند.حتی مقامات بلندپایه حکومتی هم به نمایشی بودن و غیرمردمی بودن چنین نمایش اذعان داشتند . انقلابی که بر عکس تمام جهان انقلابی دولت ساخته بود و شاه ادعا می کرد که با تفویض اصلاحات شش گانه‌اش انقلابی در همه ابعاد زندگی مردم چه کشاورز و چه شهرنشین و چه کارگر پدید آورده است.

منبع: روابط عمومي و اطلاع رساني موسه مطالعات تاريخ معاصر ايران

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس