به گزارش مشرق، الک راس، مشاور ارشد وزير خارجه ايالات متحده، در گفتگو با شبکه صداي آمريکا رويکرد حرکت به سمت "شبکه هاي اجتماعي" را در فضاي مجازي شرح داد و ضمن مصادره کردن حرکت ضد آمريکايي چه گوارا، از اينترنت به عنوان "چه گواراي قرن بيست و يکم" ياد کرد.
شبکههاي اجتماعي ابزار وزارت امور خارجه آمريکا
الک راس در پاسخ به اين سوال که "وزارت امور خارجه آمريکا چطور ميخواهد از شبکههاي اجتماعي استفاده کند براي ديپلماسي عمومي؟" گفت: به نظر من ديپلماسيهاي عمومي خيلي تغيير کرده؛ قبلاً مردم بيشتر خبرها را از روزنامههاي صبح، خطبههاي امام و يا رسانههاي دولتي دريافت ميکردند. ولي امروز منابع اطلاعاتي مردم دهها و يا صدها وبسايت است.
وي افزود: امروز ديپلماسي عمومي به اين معناست که به جاي اينکه پيامي را منتشر کني و با اصرار بر آن تأکيد کني، ميتواني بر واقعيتها تکيه کني و بر اساس آن واقعيتها گفتگو ايجاد کني. استفادهاي که شبکههاي اجتماعي بر پيشبرد ديپلماسي عمومي دارد، اتصال مردم به يکديگر از طريق راهها و مقياسي است که در گذشته ميسر نبود.
چيزي که ما شاهدش بوديم اين است که در تونس و مصر شبکههاي اجتماعي نقش خارقالعادهاي ايفا کردند. به جنبش شتاب دادند، پيوندهاي ضعيف ميان مردم را قويتر کردند و به جنبشهاي بدون رهبر انسجام بخشيدند.
اگرچه "ارنست چه گوارا" در جهان به عنوان يک چريک ضد آمريکايي و نماد حرکت ضدامپرياليسم شناخته مي شود اما الک راس با مصادره کردن نام او به نفع آمريکا و تاکيد بر نقش شبکه هاي اجتماعي براي ابراز مخالفت مردم ايران، گفت: در واقع اينطور بگويم که اينترنت چه گواراي قرن بيست و يکم است. ممکن است اينترنت در ايران اينطور نباشد ولي راهي است که مي تواند معترضين را به هم شبکه کند.
اگر شبکههاي اجتماعي تأثيري نداشتند ارتش سايبري هم وجود نداشت و آنقدر انرژي صرف کنترل کردن شبکههاي اجتماعي نميشد.
هدف آمريکا از صفحه فارسي توييتر ايجاد ابزاري براي مخالفت با ايران
الک راس همچنين در پاسخ به اين سوال که "چرا وزارت خارجه ايالات متحده، صفحه توييتر فارسي راه اندازي نموده است؟" گفت: دليلش خيلي ساده بود. صفحه فارسي توييتر گزينه ديگريست براي ارتباط با مردم. البته من فکر نميکنم معجزه ميکند؛ اما ابزاري است که ميتواند براي خبررساني مورد استفاده قرار بگيرد.
وي در پاسخ به اين سئوال که شبکههاي اجتماعي فقط براي پيامرساني مورد استفاده قرار نميگيرند. آمريکا در اين چهارچوب چه اقداماتي انجام مي دهد؟ تصريح کرد: اولين کار اين است که فناوريهايي توليد کنيم که با استفاده از آن مردم بتوانند با امنيت بيشتر از سايتهاي اينترنتي استفاده کنند و براي کساني که از فضاي مجازي براي ابراز مخالفت و انتقاد بهره ميبرند.
دومين کاري که ميتوانيم انجام بدهيم اين است که در ايجاد راههاي ارتباط با مردم خلاق باشيم و اين مسأله را درک کنيم که فناوري هميشه يک قدم از دولتهايي مثل دولت ايران جلوتر است.
حمايت ايالات متحده از شبکه هاي اجتماعي
مشاور ارشد هيلاري کلينتون، در پاسخ به اين سوال که آيا ايالات متحده از شبکه هاي اجتماعي حمايت مي کند گفت: بله، اول اينکه توجه مردم بيشتر روي سه شرکت است. گوگل، فيسبوک و توئيتر. گوگل چندان نياز به حمايت ما ندارد، شايد فيسبوک و توئيتر کمي نياز داشته باشند. چيزي که مهم است اين است که ما کاربرد و نقش هزاران هزار ابزار و اپليکيشني که در اختيارمان است را بشناسيم.
وي همچنين در پاسخ به اينکه "آيا ايالات متحده دارد توجه خودش را از رسانههايي مثل راديو و تلويزيون معطوف ميکند به رسانههاي نوين مثل شبکههاي اجتماعي؟" افزود: همه اينها با هم کار ميکنند و هرکدام براي منظور خاصي استفاده ميشوند. راديو و تلويزيون به نوبه خود خوب هستند ولي تلويزيون يکي از راههاي برقراري ارتباط با صدها هزار نفر است. در حالي که با اينترنت ميشود اين ارتباط را در مقياس کوچکتر برقرار کرد. هرکس ميتواند يک تهيه کننده باشد و براي اين کار لازم به داشتن دوربين چند هزار دلاري نيست. البته ما هنوز به استفاده از رسانههاي سنتي متعهد هستيم و فقط ميخواهيم فناوري را به آن اضافه کنيم.
الک راس در پايان افزود: ما با عنوان ديپلمات هر روز کت و شلوار ميپوشيم، کراوات ميزنيم، صحبت ميکنيم، چاي مينوشيم و ارتباطمان خيلي رسمي است. به نظر من ديپلماسي بايد فراي ارتباط رسمي ميان ديپلماتها باشد. بنابراين بيشتر از اينکه بخواهيم پيامي را برسانيم علاقهمند هستيم گوش کنيم و با شهروندان گفتوگو کنيم.