غرب، سال‌هاست عطش خود را در سرکشی­‌های معمارانه سیراب کرده است. تمدنی که مرد روزهای برج و آسمان‌خراش بود، سال‌هاست که دیگر سیراب از برج و پل و اتوبان و بلندترین‌­هاست.

گروه گزارش ویژه مشرق - پتروناس مالزی، برج میلاد تهران، برج ساعت مکه، برج پادشاهی ریاض، برج 1 امارات، مرکز اعتبار جهانی شانگهای، برج kk100 و دست آخر برج خلیفه­ دبی. نام این آسمان خراش‌ترین‌ها را بارها شنیده‌اید. وقتی سرمستی انسان به اوج می‌رسد، آسمان را می‌خراشد!


چرا جهان سومی‌ها آسمان‌خراش می‌سازند؟ +تصاویر
آسمان‌خراش‌های پتروناس - مالزی

مستند ابرسازه‌ها - پتروناس

درمیان نام­‌های این آسمان­‌خراش­‌ها خبری از برج­‌های جهان غرب نیست! چراکه غرب، سال‌هاست عطش خود را در سرکشی­‌های معمارانه سیراب کرده است. تجربه ابتدایی غرب در ساخت آسمان‌خراش، به قریب 150 سال پیش آمریکا برمی­گردد و اتفاقی که عامل شکل­‌گیری مکتب معماری شیکاگو شد.

شهر بزرگ شیکاگو آمریکا، در سال 1871 در آتش سوخت و معماران و مهندسان جوان سازه، بر ویرانه­‌های شهر، بنیان سبک و سیاقی از معماری مدرن را شکل دادند که بعدها "مکتب شیکاگو" نام گرفت و اصول و قواعد آن، به عنوان منشور معماری مدرن، مورد توجه قرار گرفت.

تا سال 1889 ستون یادبود واشنگتن به عنوان بلندترین سازه جهان شناخته می‌شد اما در این سال برج ایفل جانشین آن شد.

چرا جهان سومی‌ها آسمان‌خراش می‌سازند؟ +تصاویر

ستون یادبود واشنگتن که تا سال 1889 بلندترین سازه جهان بود.

برج ایفل که طراح آن مهندس ایفل بود،‌ در سال 1889برای نمایشگاه جهانی و به مناسبت صدمین سالگرد انقلاب فرانسه ساخته شد و در واقع نماد خاری بود که در آن نمایشگاه به چشم همه دنیا فرو می رود. اما پس از اتمام نمایشگاه، بخاطر زیبایی مهندسی آن، از تخریب ایفل صرفنظر کردند و به نشانه شهری پاریس و حتی فرانسه بدل شد. این برج به مدت 41 سال تا زمان بهره برداری از ساختمان کرایسلر در نیویورک در سال 1930، به عنوان بلندترین برج جهان شناخته می‌شد.

چرا جهان سومی‌ها آسمان‌خراش می‌سازند؟ +تصاویر

برج ایفل که تا سال 1930 و به مدت 41 سال بلندترین برج جهان بود.

البته برج ایفل صرفا یک المان نمایشی و بدون کاربری است و اما مهم‌ترین جهش در زمینه آسـمان‌خراش‌ها را برج کرایسلر ایجاد کرد. در سال 1928 والتر کرایسلر از معمارش وان آلن خواست برای او بلندترین ساختمان جهان را طراحی نماید. بنابراین برج کرایسلر در سال 1930 با 77 طبقه و 319 متر ارتفاع، مرتفع‌ترین سازه ساخت دست بشر آن دوران یعنی برج ایفل را هم پشت سر گذاشت.

چرا جهان سومی‌ها آسمان‌خراش می‌سازند؟ +تصاویر
والتر کرایسلر

چرا جهان سومی‌ها آسمان‌خراش می‌سازند؟ +تصاویر

برج کرایسلر که از سال 1930 و به مدت 1 سال بلندترین برج جهان بود

سرمستی والتر کرایسلر از داشتن بلندترین ساختمان جهان دیری نپایید ودر اواخر سال 1929 کمپانی امپایر استیتEmpire State   با تصمیم به ساخت آسمان‌خراشی به همین نام، رقیب را از میدان به در کرد. این بنای 102 طبقه‌ا‌ی 381 متری در اوج دوران رکود اقتصادی تا مدت‌ها چشم همگان را خیره کرد و تا کنون بیش از 117 میلیون بازدید‌کننده از آن دیدن کرده‌اند. بر بالای ساختمان برج، آنتن‌های تلویزیونی و مخابراتی نصب گردیده که ارتفاع برج را به 442 متر می‌رساند. البته هزینه سرسام‌آور امپایر استیت به حدی بود که تا 40 سال بعد هیچکس جرأت نکرد رکورد این ساختمان بلند را بزند.

چرا جهان سومی‌ها آسمان‌خراش می‌سازند؟ +تصاویر

برج امپایر استیت که از سال 1930 و به مدت 50 سال بلندترین برج جهان بود

با ارایه تئوری سازه‌های لوله‌ای در اواسط دهه‌ی 60، ساختمان‌های غول‌آسایی چون برج‌های دوقلو مرکز تجارت جهانی (411 متر) و برج سیرز (442 متر) در اوایل دهه‌ی 70 سر از آسمان‌ها در آوردند. پس از آن بلندترین‌ها به مرور به مشرق زمین منتقل شد و برج‌های دوقلوی پتروناس در پایتخت مالزی با 452 متر ارتفاع، رکورد بلندترین ساختمان اداری جهان را در دست گرفت.

چرا جهان سومی‌ها آسمان‌خراش می‌سازند؟ +تصاویر

مرکز تجارت جهانی با ارتفاع 411 متر یکی از بلندترین‌ها بود.

چرا جهان سومی‌ها آسمان‌خراش می‌سازند؟ +تصاویر

مرکز سیزر در شیکاگو با ارتفاع 442 اکنون در رتبه ششم به لحاظ ارتفاع در جهان قرار دارد.

بلندتر و بلندتر، سریعتر و سریعتر، برج‌­ها بر روی هم ساخته شد تا غرور غرب مدرن، فروکش کند و فخر دانش مهندسی خود را به جهان بفروشد. اما غرب که مرد روزهای برج و آسمانخراش بود، سال‌هاست که دیگر سیراب از برج و پل و اتوبان و بلندترین­‌ها و بزرگترین­‌ها و بیشترین­‌ها؛ به دنبال مأمنی است که در آن قدری بیاساید و در توبه ای تاریخی، به یک طبقه‌­سازی، در شهرک­‌سازی­‌های خود روی آورده است. اما چه کنیم که عطش آن همچنان در مشرق زمین باقیست و مسابقهی "بلندترین­‌ها" روز به روز رونق می­گیرد. تا جایی که به گواه نمودار زیر، دیگر نامی و نشانی از آسمانخراش‌های غربی، در میانه نیست!

چرا جهان سومی‌ها آسمان‌خراش می‌سازند؟ +تصاویر

برنده‌­های این مسابقه چندان ماندگار نیستند و در کمتر از چند ماه، جایگاه "بلندترین" را به برجی دیگر واگذار می­‌کنند. شاید موفق­ترین نمونه در این زمینه، برج­‌های دوقلوی "پتروناس" در مالزی باشد. برج‌هایی که در سال 1998 تا 2004 بلندترین برج­های جهان بودند و طراحی خاص "سزار پلی"، معمار آن و همچنین مانورهای تبلیغاتی مختلف، از جمله فیلم "مأموریت غیر‌ممکن" با بازی تهور آور تام کروز، آوازه لقب "بلندترین” را برای پتروناس مالزی، در حافظه جهانی به ثبت رساند. اما نکته جالب اینکه همان برج امروز در رتبه 27 جهان است! و تنها پس از چند سال این لقب را از دست داد. امروزه باقی ماندن در صدر به کمتر از چند ماه رسیده است و عملا هزینه‌­های سخاوتمندانه برای ساخت بلندترین­‌ها، دیگر مقرون به صرفه نیست.

چرا جهان سومی‌ها آسمان‌خراش می‌سازند؟ +تصاویر و فیلم
برج ساعت مکه

اکنون بلند ترین آسمانخراش‌ها در جهان به قرار زیرند:

1. برج خلیفه در دبی با ارتفاع 828 متر

چرا جهان سومی‌ها آسمان‌خراش می‌سازند؟ +تصاویر

فیلمی از مراحل ساخت بلندترین آسمان‌خراش جهان

2. برج تایپه 101-در تایوان با ارتفاع 509

چرا جهان سومی‌ها آسمان‌خراش می‌سازند؟ +تصاویر

3. مرکز مالی جهانی شانگهای چین با ارتفاع 492

چرا جهان سومی‌ها آسمان‌خراش می‌سازند؟ +تصاویر

4. برجهای پتروناس 1و2 در کوالالامپور با ارتفاع 452

چرا جهان سومی‌ها آسمان‌خراش می‌سازند؟ +تصاویر

5. مرکز مالی گرینلند ناجینگ چین با ارتفاع 450

چرا جهان سومی‌ها آسمان‌خراش می‌سازند؟ +تصاویر

راز آسمان‌خراش‌­ها

به راستی چه چیزی در وجود انسان است که سبب می‌شود؛ سازه­‌هایی به قامت 828 متر (مربوط به برج خلیفه دبی) را برافرازد؟ قرآن در آیات 6 و 7 از مبارکه علق، کلام حیرت‌انگیزی دارد که پرده از این راز بر می­کشد. کَلا إِنَّ الإنْسَانَ لَیَطْغَى ﴿٦ أَنْ رَآهُ اسْتَغْنَى ﴿٧ . آری، انسان طغیان می­کند، آن­گاه که احساس استغنا و بی‌­نیازی می­کند.

شاید بتوان گفت، هنگامی که انسان مدرن خود را مملو و مشحون از ره‌­آوردهای دانش و علوم تجربی یافت، خود را بی نیاز از آسمان دید و در تقابل با آسمان، قد برافراشت و طغیان کرد. طغیانی که حکایت از سرکشی و تقابل با آسمان دارد و گویا ستبرای کوه‌­های بلند را به سخره می­‌گیرد. آن­چنان که برخی گفته‌­اند، برج میلاد، دهن­‌کجی به ستبرای کوه دماوند است! اگر بپذیریم که اینگونه است، واژه آسمان­‌خراش، به غایت با مسماست!

چرا جهان سومی‌ها آسمان‌خراش می‌سازند؟ +تصاویر

دانستنش خالی از لطف نیست که، واژه آسمانخراش فارسی یک گرته‌برداری از واژه skyscraper انگلیسی است. این واژه، نخستین بار در اواخر سده نوزدهم برای ساختمان‌های بلند شهر نیویورک آمریکا بکار رفت. امروزه ساختمانی عنوان آسمان‌خراش دارد که بلندای آن، دست کم به 150 متر برسد.

واقعیت­‌های آسمان‌خراش‌­ها

واقعیت مهم و غیر قابل انکار بلند‌مرتبه‌سازی، هزینه‌های بسیار گزاف و سرسام‌آور آن است. هنگامی که ساختمانی با ارتفاعی بیش از 150 متر یا 828 متر (برج خلیفه­ دبی) ساخته می‌شود؛ ضرایب باورنکردنی بر هزینه­‌ها اعمال می­‌گردد و در مقیا‌س­‌های بسیار بزرگ، فارغ از هزینه‌های مصالح یا موارد فنی، تکنولوژی پیچیده­‌ای را نیز می­‌طلبد. علاوه بر همه این هزینه­‌ها، هزینه "تعمیر و نگهداری" ساختمان که پس از ساخت، جاری می‌شود، به قدر خود سرسام­‌آور است.

اما برای چه کاربری­‌هایی این هیولاهای عظیم ساخته می­‌شوند؟

1. مهم­ترین دلیل ساخت آن، کاربری مسکونی است. پر­واضح است که تأمین کاربری مسکونی با هزینه‌­هایی گزاف، عقلانی نیست. اما در شرایطی مانند کمبود شدید زمین در کشورهایی کوچک و متراکم یا جزیره­ای، مانند کره یا ژاپن معقول می‌نماید. لازم به ذکر است که، عملا توجیه مسکونی برای این ساختمان‌ها منطقی نیست. در واقع تنها 1 برج از 20 برج بلندمرتبه دنیا، کاربری مسکونی دارد.

2. کاربری دیگر این برج­‌ها، "مخابراتی" است، که احتمالا این بدترین کاربری برای یک برج می­تواند باشد. چراکه برج مخابراتی قاعدتا درآمدزایی خاصی ندارد. به علاوه می­توان با مکان­‌یابی مناسب و سازه‌­هایی به مراتب کم هزینه تر مثل دکل و... همان کارایی را ایجاد نمود. چنین سرمایه‌گذاری هنگفتی، عملی "سخاوت­مندانه” به حساب می‌­آید. حال آن­که عملا با پیشرفت فناوری، نیاز به تجهیزات در ارتفاع بالا کمتر می­شود و حتی ممکن است در طول دوره ساخت این گونه برج­ها، با توسعه تکنولوژی ضرورت آنها نیز از بین برود.

3. کاربری دیگر آن نیز "اداری-تجاری-اقامتی" است که صرفا در بلندمدت، قادر است هزینه­‌های هولناک خود را به جیب سرمایه‌­گذار برگرداند.

چرا جهان سومی‌ها آسمان‌خراش می‌سازند؟ +تصاویر
برج میلاد تهران یکی از بلندترین‌هاست

غرور، هویت و نشانه شهری

ایجاد احساس غرور ملی، هویت سازی برای یک شهر و ایجاد یک نماد شهری و برندینگ شهری، از جمله دلایل دیگری است که برای ساخت آسمان­خراش­ها عنوان می­شود. اگرچه بسیاری از این آسمان‌خراش‌­ها، پس از اتمام پروژه، به نماد شهر بدل می­‌شوند؛ اما نماد شدن یک آسمان‌خراش پس از چند دهه امکان‌­پذیر است. البته این­جا یک پرسش، موضوعیت دارد؟ آیا ساخت یک برج 828 متری تنها روش هویت­‌سازی است؟ بسیاری از نمادهای شهری ارتفاع زیادی ندارند. اوپرای سیدنی، کلیسای سن پیتر، مجسمه آزادی منهتن، آکروپولیس آتن و در غرب و مساجد جامع و عالی قاپو و از همه مهمتر میدان نقش جهان، نمادهایی جهانی و کم ارتفاع هستند که غالبا هویت‌­بخش و غرورآفرین نیز هستند.

بهتر است بدانیم که کشورهایی که به لحاظ عقبه فرهنگی و تمدنی، ضعیف هستند، برای نمادسازی و هویت‌سازی، به شیوه‌هایی این­چنینی روی می­‌آورند. با ادله بالا اثبات م‌ی­شود که ساخت برج میلاد تهران نیز، توجیه منطقی ندارد.

دانستنش خالی از لطف نیست که برج شارد در لندن به عنوان بلندترین برج اروپا، در رتبه 56 دنیا قرار دارد و این به معنای انصراف اروپا از شرکت در این مسابقه است. آمریکایی که تمدن ارشد جهان مدرن خوانده می‌شود، و تا سال 1980 همه صد برج برتر جهان را در خود داشت؛ در سال 2012 این عدد به 24 برج رسیده است و در شهرسازی خود، به ویلاسازی­‌های یک طبقه روی آورده است و این یعنی یک توبه تاریخی!

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 38
  • در انتظار بررسی: 8
  • غیر قابل انتشار: 9
  • رکسانا ۰۱:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    5 3
    خوب که چی آیات قرآن را هم نفهمیدی و تفسیربه رای کردی
  • ۰۱:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    3 1
    جالب بود ! یکی از معدود مقالات مشرق که علایق و حب و بغض سیاسی در آن دخیل نبود.
  • ۰۱:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    3 4
    قضیه ی وجود برج میلاد رو باید به حساب نبــــــود یک المان مدرن ایرانی قلمداد کنیم ، نه کمبود برج مخابراتی!.....چون برای داشتن مرکز آنتن دهی مناسب رشته کوه های شمال تهران کافی بود ، تازه بهتر از برج میلاد هم کار میکرد.......اما برج میلاد متشکل از چندین طرح و مفهوم سنتی ایرانی و اسلامیست ، اینو مردم باید بدونن ، نباید برج میلاد رو صرفا یک المان شهریه غول پیکر حساب کنن....
  • دکتر گاوچرون از کومور ۰۲:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    1 1
    استثنائا با این نقد خوبت موافقم. درسته که گاهی صرفا به شوخی و از روی دنده فراستی درونم با مشرق، از بلند مرتبه سازی حمایت کردم اما به نظرم ما انسان ها در قرن 21، نمرود درونمون به شدت زنده شده و جولان میده. در کلان شهرهای ما غیر از تهران عمدتا فضای توسعه ارضی وجود داره اما آنها هم متاسفانه این رویه رو در پیش گرفتند و تا چند سال پیش از میان کلان شهرهای خودمون فقط در اصفهان و شیراز میدیدم که برجسازی کنترل میشه که متاسفانه در سال های اخیر در حاشیه این دو شهر تاریخی هم، این امر با سرعت در حال انجامه. و البته یک ضرب المثله که میگه: رطب خورده منع رطب چون کند؟ وقتی حتی سایت های منتقد در تصاویر خبریشون برای نشان دادن زیبایی های یک شهر، عمدتا از آسمان خراش های اون شهر تصویر میگذارند یعنی در عمل اینها را به عنوان ملاک زیبایی شهری پذیرفته اند و در واقع دچار تعارض رفتاری و گفتاری شده اند. در هر صورت به این نقد مفید و منطقیت نمره 19.5 میدم باشد که به عمل بینجامد.
  • ۰۲:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    1 1
    أَتَبْنُونَ بِكُلِّ رِيعٍ آيَةً تَعْبَثُونَ ﴿١٢٨﴾ وَتَتَّخِذُونَ مَصَانِعَ لَعَلَّكُمْ تَخْلُدُونَ ﴿١٢٩﴾ سوره شعرا آیا شما بر هر بلندی بیهوده نشانی (برجی) بنا می کنید؟ و قصرها می سازید؟به امید انکه جاودانه خواهید بود! خطاب به قوم عاد است که مانند امروزه برج های بسیار بلند بر هر تپه ای بنا میکردند و معلوم می شود که اختصاص به انسان امروزی نداشته بلکه یک فکر وجریان واحدی در طول تاریخ انسان ها را به انجام کارهای مشابه و البته بیهوده دعوت می کرده که همان القائات ابلیس است بنابر این جاهلیت مدرن با جاهلیت قدیم فرقی ندارند
  • دکتر گاوچرون از کومور ۰۲:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    1 0
    ضمنا به نظر من شکیل ترین سبک معماری ( بین مواردی که دیدم ) که میتونه تلفیق هنرمندانه سنت و مدرنیته باشه در شهرهای سن پترزبورگ روسیه و فلورانس ایتالیا وجود داره و با مبانی ارزشی و فرهنگی ما هم همخوانی داره و حس زیبایی دوستی رو هم بسیار بهتر از نره غول های بیروح شهری، ارضا میکنه. نمونه ای از این سبک معماری در بعضی مناطق تبریز هم دیده میشه. امشب خیلی خوش به حالت شد. اسم روسیه رو هم آوردم.
  • ۰۸:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    0 1
    مطلب خوبی بود ولی به نظرم نباید راجع به هدف ساخت اونااظهار نظر کرد و عمومیت داد چون آدمای مختلفی ساختنش و اون آدما با هم فرق دارن. وقتی می توانی خلق کنی نیافریدن روا نیست و این خصلتی است که انسان از خدایش وام گرفته است.( البته قضیه کشورهای عربی کاملا جداست)
  • سعید ۰۸:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    1 0
    به عنوان یک مخابراتی عرض میکنم که حتی زمانیکه ارتباطات کابلی فیبرنوری جایگزین آنتن های بلند رادیوئی نشده بود،باز هم تهران از معدود کلانشهرهای جهان بود که بدلیل مجاورت با رشته کوههای البرز مطلقاً به برج مخابراتی نیاز نداشت.کشوری که نیمی از جمعیت روستایی آن(حداقل 10 میلیون نفر)ساده ترین پلها و جاده ها را ندارند،بودجه هنگفت این مردم را صرف یک بلندپروازی اشرافی کردند.امروز هم تهران تقریبا تمام بودجه کشور را می بلعد.این در حالی است که بهترین زمین های کشاورزی ملت ایران در استانهای گیلان و مازندران برای ساخت یک خانه محقر و ایستگاه پمپ بنزین،زیر خروارها سیمان میرود و نابود میشود.در حالیکه در این قبیل مناطق میتوان برج ساخت و مانع از تخریب زمین مرغوب شد.پس برج سازی بد نیست.حتی در کشورک هایی مثل هنگ کنگ و سنگاپور،گریزی از آن نیست.ولی نه در هر جایی و باری به هر جهت.
  • ۰۹:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    3 2
    حقيقتا برج ميلاد يه اشتباه بزرگ بود يه اشتباه خيلي بزرگ، اون دنيا بايد جواب پولي كه از بيت المال واسش دادنو بدن. بايد فرهنگسازي بشه همه به سمت خونه هاي ويلايي برن، اينجوري مسكن هم ارزونتر ميشه، مجتمعهاي مسكوني هم فقط تو جاهاي شلوغ و مجبوري كاربرد دارن وگرنه جاي زندگي نورمال خانواده نيستن... كمي تفكر
  • ۱۰:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    2 3
    نکته اینه که برج هایی که در عربستان ساخته شدند نماد فراماسونری هستند
  • ناشناس ۱۰:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    6 1
    شما با برج سازی در امارات هم مشکل دارید؟زیرا انجا امثال بابک زنجانی و خاوری و...نیستند پول ها را بالا بکشند.عمران وآبادانی و زیبایی شهر و مناظر دیدنی علاوه ب تاثیر بسزا در نشاط و شادابی مردم باعث جذب میلیونها گردشگر در سال می شود وباعث رونق اقتصادی این شهرها می گردد.مثلا کشور امارات با مساحتی اندازه یکی از کوچکترین استانهای ایران سالانه میلیونها گردشگر دارد در حالی که کشور ما با نزدیک2میلیون کیلومتر مربع وقدمتی 2هزارساله200هزار گردشگر هم ندارد...
  • ۱۱:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    8 1
    چرا ایراد گرفتن ما هم بسازیم شهرسازی و زیبا سازی هنر است نه عیب
  • ۱۱:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    1 1
    تحلیل خیلی فردیدی و پست مدرن است
  • ۱۱:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    8 0
    برج ساختن عرضه میخاد مشرق احمق با کوچک کردن دشمن شما بزرگ نمیشید
  • علی ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    7 0
    برج های بلند و اشرافی مکه و دبی و مالزی و ...از ویرانه های سوریه و شهرهای با خاک یکسان شده عراق خیلی بهترن
  • امیر ۱۲:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    2 2
    تحلیل خوبی بود .دم مشرق گرم
  • ۱۲:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    1 1
    مشرق هرچیزی رو به کفران ک طغیان ربط نده عزیز من
  • ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    2 0
    فک نمی کنم تو باغ باشی...
  • ۱۲:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    1 2
    خوب مگر المان کمبود داشتیم؟ اصلا چه احتیاجی به این همه هزینه بود؟ مگر همان میدان آزادی کافی نبود؟
  • منصف ۱۳:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    1 0
    جالبه.مشرق دولت بدبختو ول کرده گیر داده به برج ها.مشرق قبلنا بیشترقبولت داشتم.بیشتربرا مقالات دفاعی و امنیتی میومدم سراغت.اما ازجاده انصاف خارج شدی.چه عجب این برج سازی رو به خانواده هاشمی ربط ندادی.اینم بگم طرفدار کس خاصی نیستم.تفسیر آیه قران که بالا نوشتی روقبول ندارم.من عادت کردم برا هرموضوع و خبری از رسانه های همه جریانات خبربگیرم.اما مدتیه مشرق سطح و لولت اومده پایین.اگرمیخوای نقدکندی نقد درست کن.اینجور که مطالب سطح پایین میذاری باورکن بیشتر به مخالفانت کمک میکنی.ضمنا بعضی ازدوستان کامنت نویس هم بهتره منطقی باشن.ادبیات درست استفاده کنن.اجازه بد همه نظرشونو بگن.والله مادشمن کسی نیستیم.مخالف شاید باشیم.اما دشمن نیستیم.
  • ۱۳:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    4 0
    فقط کشورهای عربی برای ساخت برج در حال رقابتن بقیه نیاز دارن که برج بسازن و دلایلشون موجهه مثل چین که پرجمعیته درضمن ساخت برج تا حدی به زیبایی شهر و روحیه مردم کمک میکنه و قرار نیست که همه جای شهر برج بزنن حداقل یکی دو برج برای هر شهر کافیه.
  • دکترای عمران ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    3 1
    برج میلاد نماد بیفکری مجموعه مدیریت شهری تهرانه واصلا نماد اسلامی هم نیست زیرا کپی Toronto cn tower در کاناداست نماد تهران برج بی نظیر وشاهکار آزادیه که نمونه ای در دنیا نداره که بازم مدیریت شهری رهاش کرده برج میلاد اصلا توجیه نداشت واتلاف محض بیت المال بدبخت بود
  • ۱۳:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    1 1
    همش بغض و کینه سیاسی بود!!! نتیجه صحبتش این بود که برج میلاد اصلا ساختش به درد نمیخوره و با هزینه کمتر میشد ...!(توجه کن که دوره چه کسانی بود کلید خورد!منظور همونا هستن)
  • دکترای عمران ۱۳:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    3 1
    برج میلاد نماد بیفکری مجموعه مدیریت شهری تهرانه واصلا نماد اسلامی هم نیست زیرا کپی Toronto cn tower در کاناداست نماد تهران برج بی نظیر وشاهکار آزادیه که نمونه ای در دنیا نداره که بازم مدیریت شهری رهاش کرده برج میلاد اصلا توجیه نداشت واتلاف محض بیت المال بدبخت بود
  • ۱۳:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    2 2
    جالبه!آقای 12:30 یعنی شما مخالف برج میلاد هستید که همچین زیبایی به شهر بخشیده!!! پیشنهاد میکنم به جای شلوار از تومبون!به جای کفش از گیوه!کلا سیستم کامپیوتریتون رو هم بزارید کنار و از چرتکه استفاده کنید!و ... چون اصلا نیازی به استفاده از اینها نداریم!مگر خودمان نداشتیم!
  • ۱۳:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    2 1
    چی میگی مرد حسابی تو روستاتون برج نسازید!ولی تو کلانشهر مگه دیگه جا هست!کی از خونه ویلایی بدش می یاد!
  • ۱۴:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    3 1
    البته برج سازی دو علت دارد: 1- جا روی زمین کم آمده است ناچارند با آسمان بروند! اتفاقی که در جزیره کوچکی مانند مانهاتان در نیوریرک افتاد. 2- برای آنتهای مخابراتی و تلویزیونی در زمانی که شهر فاصله اش تا اولین کوهستان بسیار دور باشد و ناچار انسان باید خودش بنای مرتفع مصنوعی ایجاد کند. مثل لندن و پاریس و مسکو و کوالالامپور. اما ما برج میلاد می سازیم! در کنارپارک جنگی پردیسان و دور از مناطق تمرکز اقتصادی شهر! و بعد هم آنتن سر آن می گذاریم انگار نه انگار تا چندکلیومتر آن طرف تر کوهستان البرز هست که می توان با یک هزار همین هزینه یک آنتن بر آن نصب کرد!
  • ۱۵:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    0 0
    دوست عزیز خارج نشین ، منظور المانی مــــــدرنه....قرن بیست و یکمی....
  • ۱۶:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    1 0
    دوست عزیز خارج نشین نیست با ف شکن امده
  • ۱۷:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    0 0
    مگر مریضیم هر بار المان درست کنیم؟چطور پاریس المان قرن نوزدهمی خود را نگهداشته است. برج ایفل را می گویم. یا مسکو هنوز المانش همان کرملین است از عهد بوق؟ یا المان کلن همان کلیسای باستانی است و.... ما مریضیم. مریض.
  • فرشید ۱۹:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    3 0
    به نظر من ساخت بناهای با شکوه باعث افزایش وطن پرستی و میهن پرستی میشه چیزی که توی ایران کمه ولی در کشور های عربی زیاد برج سازی یکی از مهم ترین عوامل میهن پرستی اینو من نمیگم و باعث افزایش روحیه کاری میشه
  • ۲۱:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۷
    0 0
    بسیار عالی پس به مانند داعش این نمادهای طغیان انسان را نیست و نابود کنید، هر چند که اولین نخواهید بود! قبلا القاعده این کارا رو کرده!
  • بهمن ۰۰:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۸
    2 1
    کشورهای مترقی تری که به فکر سلامت روح و تن شهروندان خود هستند امروز تنها بر روی ساخت منازل مسکونی ویلایی با فضای سبز کافی و زیبا روی آوردند...ولی تجمیع برجهای تجاری در یک محل نیز می تواند برای برند سازی و پز نظم و قدرت مالی مفید باشه نه مثله ایران که صدها برج میسازند در شهرها که آخرش بیشتر شهر رو زشت میکنه از بس پراکنده و بی نظم جادهی شده اند... بهتره از وبلا سازی منازل غربی درس بگیریم...آرامش روح و تن رو بهمراه میاره زیستن در همچین منازل یک یا دوطبقه ویلایی پر از درخت و سبزه و خیابانهای زیبا
  • عمران ۰۲:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۸
    1 2
    CIVIL یعنی عمران معنی دیگش میشه تمدن ساخت برج یا بنا تمدن و قدرتو نشون مید ه بجز کشور های عربی که ظاهرو حفظ کردن منظور من قدرت یک تمدنو از روی بنا ها میشناسن مثل صفویان یا هخامنشیان و اهرام مصر
  • ۰۲:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۸
    5 0
    امارات با همین برج ها داره کلی توریسم جذب میکنه و تولید ناخالصش از ایران داره میزنه جلو ما اندر خم یک کوچه ایم
  • بنده ۱۱:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۴
    0 0
    ... با سلام................ خانه رب را دیده اید. یا حق
  • IR ۰۹:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۵
    0 0
    کشورهای جهان سومی توان طراحی و ساخت برج های خودشون را ندارند و غربی ها براشون انجام دادن.
  • رضا ۲۱:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۰۱
    0 0
    امارات داره با همین برج ها تبدیل به بزرگترین نقطه توریسم جهان میشه بعد تو داری چی میگی.... ایران پتانسیل جهانی شدن گردشگری را داره ولی کو امکانات ای کاش یه دونه از این آسمان خراش در تهران بود

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس