کد خبر 41666
تاریخ انتشار: ۳ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۱۵:۱۰

با وجود تعليق موقتي ساخت پنج کارخانه LNGايران در پارس جنوبي و پارس شمالي، قراردادي با شرکت CEPA چين به منظور ساخت يک کارخانه 2 ميليون تني توليد گاز مايع در جزيره قشم امضا شد.

به گزارش مشرق به نقل از مهر، در برنامه چهارم توسعه ايران براي توليد نزديک به 70 ميليون تن LNG با ساخت 6 کارخانه جديد گاز مايع و تبديل گاز فازهاي مختلف پارس جنوبي، پارس شمالي و ميادين گلشن و فردوسي برنامه ريزي کرده بود.

در بين طرحهاي مختلف LNG ايران تاکنون يک پروژه به طور رسمي عمليات اجرايي آن آغاز شده است به طوري که هم اکنون ساخت کارخانه ايران ال.ان.جي از بيش از 45 درصد پيشرفت اجرايي برخوردار است و پيش بيني مي شود اولين محموله گاز مايع اين پروژه تا سال 2012 ميلادي به خريداران خارجي تحويل شود.
از سوي ديگر با وجود امضاي قرارداد نزديک به 25 ميليارد دلاري براي توسعه بخش بالادستي و ساخت کارخانه LNG با شرکتهاي سينوک چين و پتروفيلد مالزي در ميادين گازي پارس شمالي، گلشن و فردوسي عملا اجراي اين دو طرح هنوز آغاز نشده است.
در پارس جنوبي هم پس از کناره گذاشتن توتال فرانسه، رپسول اسپانيا، شل انگليس و پتروناس مالزي ساخت کارخانه هاي LNG پارس و پرشين در مجموع به ظرفيت 27 ميليون تن گازمايع به حالت تعليق درآمده است.
بر اساس اعلام مسئولان وزارت نفت در برنامه پنجم توسعه اولويت اول براي صادرات و انتقال گاز طبيعي ايران به بازارهاي بين المللي از مسير خطوط لوله است و مطابق با اين سياست جديد قرارداد فروش گاز به پاکستان از مسير خط لوله هفتم سراسري امضا شده است.
براي انتقال گاز ايران به اروپا و غرب خاورميانه هم تاکنون مذاکراتي با ترکيه، عراق، سوريه و لبنان انجام شده است که پيش بيني مي شود در صورت توافق نهايي و ساخت خط لوله گاز اسلامي امکان صادرات روزانه 30 تا 35 ميليون متر مکعب گاز طبيعي به کشورهاي مسلمان غرب خاورميانه فراهم شود.
يکي از مسيرهاي ايران براي صادرات گاز به اروپا خط لوله ششم سراسري به طول تقريبي يکهزار و 300 کيلومتر بوده که تاکنون ساخت قطعه اول و دوم اين خط لوله گاز از عسلويه تا اهواز به طول 611 کيلومتربه پايان رسيده است.
پيش بيني مي شود با ساخت قطعات سوم و چهارم خط لوله ششم سراسري گاز، امکان انتقال روزانه 90 ميليون متر مکعب گاز طبيعي به ترکيه و ساير کشورهاي متقاضي در پايانه مرزي بازرگان فراهم شود.
سال گذشته هم قراردادي به ارزش تقريبي يک ميليارد يورو بين شرکت ملي گاز ايران و سام پترول ترکيه براي تامين منابع مالي ساخت قطعه پاياني خط لوله ششم سراسري به طول 620 کيلومتر از دهکلان کردستان تا مرز بازرگان امضا شده است.
خط لوله نهم سراسري هم يکي ديگر از خطوط صادراتي گاز به ترکيه و ساير خريداران اروپايي گاز ايران بوده که اخيرا کنسرسيومي متشکل از بخش خصوصي، ساينوپک چين و يک شرکت روسي پيشنهادي براي تامين مالي و اجراي اين پروژه به به روش B.O.O به شرکت ملي گاز ارائه کرده است.

ظرفيت انتقال گاز طبيعي خط لوله نهم سراسري حدود 110 ميليون متر مکعب در روز بوده که قرار است در 4 قطعه اهواز- عسلويه به طول 605 کيلومتر، اهواز- کرمانشاه به طول 461 کيلومتر، کرمانشاه - مياندوآب به طول 348 کيلومتر و مياندوآب - مرز بازرگان به طول 436 کيلومتر ساخته شود.
ساخت کارخانه LNG قشم به CEPA چين واگذار شد
با وجود تاخير چندين ساله شرکت سينوک چين براي ساخت کارخانه LNG پارس شمالي به ظرفيت 20 ميليون تن گاز مايع اخيرا قرارداد ساخت يک کارخانه توليد LNG ايران به يک شرکت ديگر چيني واگذار شده است.
بر اين اساس با توافق شرکت ملي صادرات گاز ايران و CEPA چين قرار شده است يک کارخانه گاز مايع به ظرفيت توليد 2 ميليون تن در سال در بزرگترين جزيره خليج فارس ساخته شود.
مسئولان وزارت نفت تاکنون از اعلام ميزان سرمايه گذاري شرکت چيني در LNG قشم خودداري کرده اند اما پيگيري خبرنگار مهر نشان مي دهد حجم قرارداد ساخت اين کارخانه گازمايع 2.5 تا سه ميليارد دلار است.
قرار است خوراک مورد نياز اين کارخانه LNG با ايجاد انشعابي از خط لوله هفتم سراسري و انتقال گازهاي ترش فازهاي پارس جنوبي به جزيره قشم تامين شود.
هم اکنون زمان بندي ساخت اين کارخانه گازمايع به طور رسمي اعلام نشده است اما با توافق دو طرف 100 درصد سرمايه گذاري ساخت کارخانه LNG قشم بايد توسط CEPA چين تامين شود.

يک مجتمع پتروشيمي جايگزين LNG لاوان شد
در برنامه چهارم توسعه شرکت نفت فلات قاره ايران و يک شرکت لهستاني قراردادي به منظور توسعه ميدان گازي لاوان و ساخت يک کارخانه توليد LNG در اين منطقه امضا کردند.
برآوردهاي اوليه حاکي از آن بود که در صورت توافق دو طرف با سرمايه گذاري حدود پنج ميليارد دلاري علاوه بر توسعه ميدان گازي لاوان امکان ساخت يک کارخانه LNG با ظرفيت 3 تا 5 ميليون تن LNG فراهم شود.
در نهايت تاکنون با گذشت نزديک به پنج سال از امضاي تفاهم نامه اوليه و انجام مذاکرات دو طرف هنوز به توافق نهايي دست نيافته اند و اين در حالي است که طرح توسعه زودهنگام ميدان لاوان با توليد روزانه سه ميليون فوت مکعب گاز طبيعي در خليج فارس آغاز شده است.
در همين حال محمود زيرکچيان زاده مدير عامل شرکت نفت فلات قاره ايران در گفتگو با مهر با اعلام اينکه ساخت کارخانه LNG لاوان منتفي شده است، گفت: قرار است به جاي کارخانه گاز مايع در جزيره لاوان يک مجتمع پتروشيمي ساخته شود.
وي با تاکيد بر اينکه خوراک اين مجتمع پتروشيمي از گازهاي استخراجي ميدان لاوان تامين مي شود در خصوص نحوه مشارکت شرکت لهستاني در اين پروژه توضيح داد: احتمال صرف خارجي در بخش بالادستي توسعه ميدان گازي لاوان با شرکت ملي نفت ايران مشارکت مي کند.
در حالي هنوز وضعيت چهار طرح بزرگ LNG ايران در پارس جنوبي، پارس شمالي، گلشن و فردسي تعيين و تکليف نشده است که قطر به عنوان شريک گازي ايران با توليد سالانه 77 ميليون تن گاز مايع به بزرگترين صادرکننده LNG جهان تبديل شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس