به گزارش مشرق، ايسنا نوشت: «تذکر شوراي نظارت صداوسيما به نحوهي پخش تبليغات تلويزيوني»، «انتقاد باشگاههاي ليگ برتر به نپرداختن حق پخش فوتبال» و «جنجالهاي خبري در مورد سريالهايي چون «مختارنامه» و «در مسير زايندهرود»» از جمله خبرهاي جالب توجه سال 89 در حوزهي تلويزيون بود.
تغيير معاون سيما، ديجيتال شدن شبکهها، پخش سريالهاي الف ويژه پس از روند طولاني ساخت، افتتاح چند شبکه استاني، راهاندازي شبکه مستند و کشمکش سازمان صداوسيما با حوزهي فوتبال، ساير رويدادهاي مهم سيماي جمهوري اسلامي ايران در سالي که گذشت، بود.
در سال 89، ممنوعيتهايي نيز براي اهالي سيما از سوي علي دارابي ـ معاون رييس صداوسيما ـ وضع شد که از جمله آنها ميتوان به «ممنوعيت پرداختن به تجملگرايي در برنامهها»، «ممنوعيت حضور بازيگران در اجراي برنامههاي نوروز 90 » و «ممنوعيت استعمال سيگار در آثار نمايشي» اشاره کرد که البته هر يک از اين ممنوعيتها با واکنشهاي متفاوت برنامهسازان و هنرمندان مواجه شد.
* انتقادها به تلويزيون*
ـ شوراي نظارت برصداو سيما نيز در سال گذشته با ارسال نامهاي به ضرغامي، نسبت به پيامهاي بازرگاني که از تلويزيون پخش ميشود و اشرافيگري را گسترش ميدهد تذکر داد. در اين نامه نسبت به معرفي و ترويج نمادها و نمودهاي مرتبط با سبک زندگي غربي در پيامهاي بازرگاني و ترويج اشرافيگري و تجملپرستي در اين پيامها انتقاد شده است.
ـ شوراي نظارت بر صداوسيما همچنين نسبت به استفاده ابزاري از زنان و ترويج نوعي مانکنيسم در تبليغات کالاها و مؤسسات در پيامهاي بازرگاني و ترويج انگارههاي تبليغاتي نظام سرمايهداري از قبيل اغواگري و ايجاد حرص و طمع بين مردم از طريق اين پيامها و تبليغ کالاهاي خارجي و محصولات غربي در جهت ترويج مصرف آن کالاها در مقابل کالاي داخلي به ضرغامي تذکر داده است.
ـ برنامهسازان متعددي در سال گذشته به نحوه و زمان پخش برنامههايشان از صداوسيما انتقاد کردند. سريال «يک مشت پر عقاب» که به جاي بخشهايي از قسمت پاياني، آگهي بازرگاني پخش شده بود، سريال «حس مادري»، «يک فيلم، يک تجربه» و سريال «مسافر زمان» از اين دست برنامهها بودند.
ـ در سال 89، باشگاههاي ليگبرتري فوتبال، به نپرداختن حق پخش تلويزيوني بازيهايشان از سازمان صداوسيما انتقاد کردند. حتي کار به جايي رسيد که مديرعامل باشگاه سپاهان پيشنهاد داد بازيهاي ليگ در طول يک هفته بدون پخش تلويزيوني انجام شود. از سويي حسين ذکايي، دبير شوراي هماهنگي ورزش صداوسيما از باشگاهها خواست به فکر راههاي ديگري براي تامين درآمدهاي خود باشند و گفت: مقدار پولي که توافق شده و مراحل قانونياش را طي کرده به باشگاهها پرداخت ميشود.
ـ صدا و سيما در سال 89 چند بازي دوستانه مهم تيمهاي ملي را روي آنتن نبرد که اعتراضهايي را به همراه داشت. بازي تيم ملي ايران و روسيه از ديدارهايي بود که شبکه سه سيما پخش نکرد و اين بازي در يک روز جمعه پخش شد. همچنين بازي دوستانه تيمهاي فوتسال ايران و برزيل را در حالي شبکه اول سيما پخش کرد که شبکه سه در همان ساعت يک مسابقه از ليگ واليبال را روي آنتن برد.
به علاوه صداو سيما به دليل پخش يک تکرار يک سريال تلويزيوني، 15 دقيقه نخست بازي تيم ملي اميد را پخش نکرد.
ـ نحوهي پخش مداحيها و مراثي در رسانه ملي هم انتقادات و پيشنهاداتي را به ضرغامي در سال 89 به همراه داشت.
ـ «مختارنامه» از سريالهايي بود که همزمان با پخش، انتقادات زيادي را روانه دستاندرکارانش کرد. رييس شوراي عالي ويرايش سازمان صدا و سيما دربارهي ديالوگها و اصطلاحات به کار رفته در سريال «مختارنامه» گفت: در اين سريال نه تنها از زبان امروزين و غيرتاريخي استفاده شده است، بلکه سعي شده از شکل قديمي زبان استفاده شود در حالي که زبان به کار برده شده در اين سريال شکل قديمي ندارد.
همچنين مجتبي راعي ـ فيلمساز ـ نيز در نحوه به تصوير کشيده شدن مسلمبنعقيل انتقاداتي را متوجه داوود ميرباقري کرده و گفته بود، مسلم بايد به شکل شجاعانهتري نشان داده ميشد.
اما مهمترين انتقاد به «مختارنامه» را مراجع تقليد به اين سريال وارد و در اظهارات جداگانهاي عنوان کردند چهره حضرت ابوالفضل (ع) نبايد در يک سريال تلويزيوني به تصوير کشيده شود؛ هر چند برخي از مراجع نيز نمايش چهره حضرت ابوالفضل(ع) را بلامانع خواندند، در نهايت حضرت ابوالفضل(ع) «مختارنامه» با پوششي از نور و مه نشان داده شد.
ـ سال گذشته براي شبکهها از جمله شبکهاي که عنوان «کودک» را گرفته با فراز و نشيب همراه بود. اين شبکه با تغيير مديريتهاي زيادي مواجه شد که انتقادات برنامهسازان به خصوص در حيطه کودک را برانگيخت. همچنين اين شبکه که از مدتها قبل براي رسيدن به تعريف شبکه کودک تلاش ميکرد، در اواخر سال 89 تغيير هويت داد و به شبکه «کودک، نوجوان و خانواده» تغيير نام داد. تغييرات شبکه دو به همين حد محدود نماند و با خداحافظي عموهاي فيتيلهاي و عموپورنگ از اين شبکه، وارد فاز جديدي شد.
شهرام لاسمي، قلقلي نيز شال گذشته با انتقاد از برنامههاي گروه کودک و نوجوان سيما گفت: در گذشته روي برنامهها کارشناسي بيشتري ميشد، ولي الان به نظر ميرسد، هدف فقط پرکردن آنتن است.
ـ برنامههاي مناسبتي صداوسيما طبق روال هر سال در تايم خاصي روي آنتن رفت اما برنامهسازان زيادي به کيفيت اين برنامهها و سطحي بودن آنها انتقاد کردند. به خصوص مسالهي مورد توجه آنها در کم کردن حجم مراثي و سخنرانيها در ايام سوگواري و افزايش برنامههاي نمايشي بود که به طور غيرمستقيم، به مسائل مذهبي ميپردازند.
ـ همزمان با پخش «در مسير زايندهرود» از شبکه اول سيما در ماه رمضان امسال، سازندگان اين سريال با سيل انتقادات از سوي جامعه ورزش و مردمي که به کاربرد لهجه اصفهاني «در مسير زايندهرود» معترض بودند مواجه شدند. انتقادات به «در مسير زايندهرود» تا جايي ادامه پيدا کرد که نماينده مردم اصفهان در مجلس شوراي اسلامي از فرستادن طوماري از اعتراض اصفهانيها به ضرغامي خبر داد و حسن فتحي در نشست خبري پس از پايان سريال، «در مسير زايندهرود» را تجربهاي تلخ خوانده و گفته بود فکر ميکردم مردم اصفهان از ساخت چنين سريالي در شهرشان خوشحال ميشوند.
* پيشنهادات*
ـ در نشست فراکسيون انقلاب اسلامي مجلس شوراي اسلامي با رييس سازمان صدا و سيما، برخي از نمايندگان عضو فراکسيون با تقدير از عملکرد رسانه ملي در حوزههاي مختلف، نقطهنظرات و پيشنهادات خود را در موضوعاتي چون افزايش آگاهيبخشي و بصيرت به جامعه، رعايت بيشتر موازين شرعي به ويژه در حوزه ورزش بانوان، عدالتخواهي و حمايت از طرح هدفمند کردن يارانهها مطرح کردند.
ـ حجتالاسلام قرائتي پاييز امسال با حضور در نشست شوراي مديران سيما به مسؤولان رسانه ملي پيشنهاد داد براي مديران و برنامهسازان سيما کلاسهاي اخلاق ترتيب داده شود تا مباحث برگرفته در اين جلسات در خروجي برنامههاي سيما نمود پيدا کند. قرائتي با تاکيد بر ضرورت حضور افراد اسلام شناس و مردمشناس درکنار برنامهسازان و عوامل توليد برنامهها، پيشنهاد کرد: 30 تا 40 روحاني خوش فکر و آگاه به مسائل روز در شبکههاي مختلف سيما حضور مستمر داشته باشند تا برنامههاي توليدي را با معارف قرآني و روايي تطبيق دهند.
ـ پيشنهاد تشکيل شبکه نخبگان
در سال 89 محمدعلي زلفيگل که در بدو تأسيس بنياد ملي نخبگان قائم مقام اين بنياد بود طي نامهاي از عزتالله ضرغامي رييس سازمان صدا و سيما خواستار شد شبکهاي با عنوان نخبگان راهاندازي شود.
* اهم رويدادها*
ـ سال 89 با تغيير معاون سيما همراه بود. انتصاب علي دارابي به اين سمت را ميتوان مهمترين تغيير مديريتي عزتالله ضرغامي در سال 89 دانست. مرتضي ميرباقري، معاون پيشين سيما پس از شش سال با حکم ضرغامي اين سمت را به علي دارابي سپرد.
تغيير معاون سيما نيز به تبع خود تغييراتي در سطح مديريت شبکههاي تلويزيوني ايجاد کرد و با فاصلهاي يک ماهه از انتصاب دارابي، عليرضا برازش از مديريت شبکه دوم سيما برکنار و علي بخشيزاده جايگزين او شد. همچنين با تغيير معاون امور مجلس و استانهاي صدا وسيما و تقسيم اين معاونت به دو بخش، تغييراتي در سطوح مديريتي سيماي استانها و ايجاد شد. در سال گذشته رييس مرکز موسيقي سازمان صدا و سيما هم تغيير کرد و در اولين مصاحبه خود با ايسنا اعلام کرد که امسال 1500 قطعه موسيقي براي شبکهها توليد و تامين ميشود.
ـ صداوسيما سال 89 نيز مانند سال 88 گامهايي را در جهت ديجيتالي کردن رسانه ملي برداشت. به همين دليل در سال گذشته، تعدادي از شبکههاي استاني نيز ديجيتالي شدند. استانهاي گيلان، کردستان، خراسان رضوي و قم از استانهايي بودند که با پخش آنالوگ خداحافظي کردند و ديجيتال شدند. بنا به اعلام معاون سيما قرار است بقيه شبکههاي استاني هم طي پنج سال آينده به طور کامل به سيستم پخش ديجيتال بپيوندند.
ـ شبکه "آيفيلم" يا شبکه فيلم و سريال عربي ايران، شهريورماه سال 89 افتتاح شد. اين شبکه از جمله شبکههاي برونمرزي است که برنامههايش روي ماهواره پخش ميشود.
ـ شبکه مستند که براي مدتي طولاني دوران پخش آزمايشي خود را سپري کرد اسفند ماه سال 89 به طور رسمي افتتاح شد. بينندگاني که گيرنده ديجيتال دارند ميتوانند برنامههاي اين شبکه را ببينند.
ـ شبکه اسپانيوليزبان نيز يکي ديگر از شبکههايي است که در بخش برونمرزي قرار است افتتاح شود.راهاندازي اين شبکه به اوايل سال 90 موکول شده است. شبکه اسپانيولي زبان يک شبکه عمومي خواهد بود که علاوه بر پخش خبر و برنامههاي مستند، فيلم و سريال نيز روي آنتن خواهد برد.
ـ شبکه دو سيما که با تغيير به شبکه کودک، برنامههاي کودک ساير شبکهها از جمله «عموپورنگ» به اين شبکه منتقل شده بود، بار ديگر در سال گذشته تغيير نام داد و با عنوان جديد «شبکه کودک، نوجوان و خانواده» معرفي شد.
ـ اسفندماه سال گذشته، معاون سيما در جلسهاي که با مجريان سازمان صداوسيما داشت در تصميمي اعلام کرد بازيگران حق اجراي برنامههاي سيما در نوروز 90 را نخواهند داشت. اين تصميم معاون سيما با واکنشهايي مواجه شد و بيشتر مجريان از اين تصميم استقبال کردند.
ـ علي دارابي ـ معاون سيما ـ درحالي ممنوعيت اشاعه و نمايش تجملگرايي در برنامههاي تلويزيون را در سال گذشته مطرح کرد که عدهاي از برنامهسازان معتقدند نميتوان با بخشنامه کمکي به عدم اشاعه تجملگرايي در سيما کرد و نياز به نوعي فرهنگسازي حس ميشود تا با ساخت برنامههايي در رد تجملگرايي اين مساله به مرور به فرهنگ مردم راه پيدا کند. به علاوه اين برنامهسازان، حذف طبقه مرفه جامعه از تلويزيون را از نتايج چنين طرحي ميدانند.
ـ در سال گذشته، پخش سريال «مختارنامه» که توليد آن حدود هشت سال طول کشيده بود، آغاز شد. اين سريال با شروع پخش از شبکه اول سيما با استقبال مخاطبان زيادي مواجه شد و پخش جمعه شبهاي شبکه اول را رونق بخشيد. «مختارنامه» به خصوص با پخش صحنههاي عاشورا در ايام محرم، مخاطبان زيادي را به خود جلب کرد.
ـ سال 89، فيلمبرداري مراحل پاياني سريال «کلاه پهلوي» در فرانسه به پايان رسيد و سريال ضياءالدين دري وارد مراحل فني شد. کلاه پهلوي قرار است پس از پايان مختارنامه از شبکه اول سيما روي آنتن برود.
ـ در سال گذشته همچنين معاون سيما اعلام کرد هر سال دو سريال الف ويژه در تلويزيون ساخته خواهد شد.
و اما مرکز تحقيقات سازمان صداوسيما، سال گذشته نيز آمار و اطلاعات به دست آمده از برنامههاي اين سازمان را در اختيار رسانهها قرار نداد. اين مرکز که در سال گذشته با تغيير مديريت مواجه شد، بر روال پيشين خود براي دراختيار قرار ندادن آمارهاي به دست آمده به رسانهها پافشاري کرد. رييس سابق مرکز تحقيقات، علت اين امر را سوءاستفادههاي برخي از اين آمار دانست و رييس جديد اين مرکز نيز اعلام کرد مرکز تحقيقات به روال قبلي خود عمل ميکند و آماري از اين مرکز به رسانهها نخواهد رسيد!