در آنچه که ساخته شده است، کوچکترین نماد، آرایه‌ یا عنصری گویای مسجد بودن بنا، وجود ندارد و انحنائی که در سقف، جای گنبد نشسته است، شبیه کلاه کوچکی است که یهودیان در پشت سرهای خود سنجاق می‌کنند.

گروه گزارش ویژه مشرق - مسجد ولیعصر (عج) سرگذشت پرفراز و نشیب و عبرت آموزی دارد و از آنجا كه اين مسجد، مصداق و نماد تهاجم عمیق معماری مدرن و استیلای آن در معماری دوره اخیر است، نقد آن واجد اهمیت است. پیش از این که مسجد ساخته شود، در طول عملیات پی‌ریزی و ستونگذاری مسجد نیز مشرق در قالب مطلبی با عنوان «مسجدی که به پای تئاتر شهر ذبح شد» به نقد آن پرداخت و از بدعتی در ساخت مسجد گفت که معماری آن تعارضی ذاتی با مسجد دارد. اما افاقه نکرد و افسوس که مدیران شهری، پس از ساخت کامل آن و رویت حجم فیزیکی و فضاهای داخلی مسجد، از ساخت آن ابراز نارضایتی کردند و این روزها لزوم تغییر و اصلاح در فرم کالبدی آن را زمزمه می‌کنند.

مسجدی برای خدا یا الهه‌های یونان؟ + تصاویر

در میان صاحبنظران، منتقدان و مدیران شهری، برخی بر تخریب کامل آن نظر می‌دهند و برخی دیگر نیز بر تغییر کاربری آن تاکید می‌کنند (که به دلیل وقف بودن زمین مسجد، این امکان وجود ندارد.) عده‌ای دیگر نیز رویکردی مسامحه‌آمیز را اتخاذ می‌کنند و رای بر کشیدن پوسته‌ای تزیینی و الحاق و کولاژ گنبد و مناره‌ به آن می‌دهند. به هر حال کار از کار گذشته است و حالا مسجد که قرار بود سنگری باشد برای حفظ ایمان جامعه، این روزها خانه‌ای است که به تسخیر معماری مدرن درآمده است و محل مناقشه‌ای است که شاید تصمیم نهایی آن، زمان طولانی را بطلبد و پس از سرگذشتی 33 ساله، بازهم در بلاتکلیفی بماند. شاید از اینروست که خودکرده را تدبیر نیست!

حکایت این مسجد از این قرار است که، در ضلع جنوبی پارک دانشجو زمینی به مساحت حدود 5000 متر مربع وجود داشت، مالکیت آن مورد اختلاف اهالی محل و شهرداری منطقه 11بوده و موقتاً به صورت پارکینگ مورد بهره برداری قرار می‌گرفت، بخشی از این زمین متعلق به مرحوم آقای مهندس مدد بود که وقف ساختن مسجد نموده بودند و اهالی محل با توجه به نداشتن مسجد محلی و ناهنجاریهای موجود در پارک فوق و اطراف تئاتر شهر، مصمم به ساختن مسجد در آن زمین بودند، اما شهرداری مایل به ساختن یک مجموعه تجاری و خدماتی بود.

از سال 1360، اهالی، ابتدا با برپا کردن یک چادر و سپس با مصالح بنائی و اسکلت فلزی یک مسجد موقتی ایجاد و به انجام مراسم مذهبی روزانه و سالیانه میپرداختند.

بعد از تلاش‌های مستمر اهالی و مراجعه مکرر به مسئولین کشوری، بالاخره در سال 1383، در زمان شهرداری محمود احمدی نژاد تصویب شد که در این محل یک مسجد و مجتمع فرهنگی دایر شود.

مسجدی برای خدا یا الهه‌های یونان؟ + تصاویر

طراحی اولیه این مسجد به مرکز تحقیقات معماری اسلامی، دانشگاه علم و صنعت ایران و مدیریت عبدالحمید نقره‌کار، که دارای سابقه طولانی در طراحی مراکز مذهبی و زیارتی است، سپرده شد و طراحی آن به تصویب رسید. اما به توصیه برخی معماران، به‌ناگاه مدیران تصمیم بر تغییر طرح می‌گیرند و بدون دعوت از نقره‌کار و همکارانش برای دفاع از طرح خود، طرح اولیه را محکوم کرده و آن را به شرکت مشاور حرکت سیال فرم، (رضا دانشمیر و کاترین اسپیریدونوف) می‌سپرند. بعضی نیز در با رویکردی جنجالی و مغالطه آمیز، ناهماهنگی فرم بنا با تئاتر شهر را مطرح کرده بودند که در طرح اولیه اتفاقا بیشترین هماهنگی را از نظر جداره و ارتفاع داشت و تنها مناره و گنبد آن از کد ارتفاعی تئاتر شهر بلندتر بود.

مسجدی برای خدا یا الهه‌های یونان؟ + تصاویر
قرار بود عبدالحمید نقره‌کار که سابقه‌ای طولانی در طراحی اماکن مذهبی دارد، مسجد ولیعصر را طراحی کند، اما به ناگاه اتفاق دیگری افتاد

پس از اعتراض کارشناسان معماری و فشار رسانه‌ها، برخی مدیران شهری که به دلیل ناهماهنگی بنا طرح قبل را رد کرده بودند، حالا دریافتند که طرح جدید بسیار ناهماهنگ‌تر شده و به نقطه‌ای سیاه در پرونده شهرداری بدل شده است. این پروژه حالا با اعتراض اعضای شورای شهر، و الزام مجریان به ارایه طرح اصلاحی جدید، از ابتدای سال جاری همچنان متوقف است؛ و پیمانکاران این پروژه همچنان منتظر دریافت طرح اصلاحی برای تغییرات معماری این مسجد هستند. جالب آنجاست که اعضای شورای شهر نیز صرفا فقدان گنبد و مناره برای مسجد را معضل می‌دانند و می‌گویند «مسجد بدون گنبد و مناره معنا ندارد». که این نیز فروکاست مسجد است به گنبد و مناره. خروجی این نگاه نیز مسجد را به فرمی عجیب و غریب‌تر بدل خواهد کرد و به اصطلاح عوام «شترگاوپلنگ» خواهد بود که شایسته شأن مسجد و خانه‌ی خدا نخواهد بود، چه برسد به آنکه مسجدی شاخص و الگو در قلب محور فرهنگی ام‌القرای جهان اسلام باشد.

در زیر به مقایسه و نقد معماری دو طرح اولیه و ثانویه (اجرا شده) این مسجد پرداخته می‌شود.


تشریح طرح اولیه مسجد ولیعصر

مسجدی برای خدا یا الهه‌های یونان؟ + تصاویر


مسجدی برای خدا یا الهه‌های یونان؟ + تصاویر

از آنجا که در دو محور مهم شمالی- جنوبی تهران، یعنی خیابان ولیعصر(عج)، از میدان تجریش، تا میدان راه آهن و محور شرقی – غربی تهران، یعنی خیابان انقلاب، از میدان امام حسین(ع) تا میدان انقلاب، هیچگونه نماد مذهبی شاخص در شأن پایتخت جمهوری اسلامی ایران وجود نداشت و از سویی دیگر شهرداری در آن زمان مایل بود در غرب تهران و نزدیک نهاد ریاست جمهوری، مسجد و مجموعه فرهنگی در مقیاس یک مسجد جامع، برای برگزاری مراسم ملی داشته باشد، بنابراین مقیاس این مجموعه، در حد یک مسجد جامع و مجموعه فرهنگی مرکز شهری، تعیین و مصوب شد.


مسجدی برای خدا یا الهه‌های یونان؟ + تصاویر
با توجه به برنامه مصوب و مكان‌يابي موجود به تشریح نقشه‌های ارائه شده‌ طرح اولیه پرداخته می‌شود:

1- برای هم‌آهنگی با ساختمان تأتر شهر، ارتفاع ساختمان مسجد تا زیر گنبدخانه آن، با ارتفاع تئاتر شهر مساوی گرفته شد و بدنه آن شبیه تئاتر شهر طراحی شد، تا این دو ساختمان با یکدیگر هم آهنگ و مکمل بوده و در مجموع وحدت داشته باشند.

2- اکثریت قریب به اتفاق ساختمان‌های جنوبی زمین مسجد نیز، دارای هفت طبقه ديوار پشت كرده به ساختمان مسجد بود، بنابراین کم کردن ارتفاع عناصر نمادین مسجد، موجب بی توجهی به شأن اجتماعی مسجد و حفظ حرمت و حریم آن می‌گردید.

3- از آنجا که از منظر اسلامی، مفهوم عبادت و عبادتگاه، مهمترین عنصر در فضای شهری محسوب می‌شود[1]، بنابراین به صورت بدیهی، سردر مسجد، مناره‌ها وگنبدخانه مسجد، باید در طراز بالاتری از تئاتر شهر قرار می‌گرفت و بدین صورت نیز طراحی ‌شد.

4- برای تداوم و گسترش پارک دانشجو، خیابان عریض ضلع شمالی زمين، در جهت توسعه پارک و فضاي سبز پیش بینی و طراحی شد.

5- حل بخشی از مشکل پارکینگ در منطقه فوق و به پیشنهاد مسئولین شهرداری، سه طبقه پارکینگ در زیرزمین پیش بینی شد.

6- در طبقه همکف، در غرب زمین و کنار خیابان ولیعصر(عج)، شبستان آقایان و بانوان در دو طبقه طراحی شد، تا از خیابان مزبور و خیابان انقلاب، ساختمان این مسجد به عنوان یک نماد برجسته و شاخص مذهبی تجلی بیرونی داشته و فضای ذکر معنوی و الهی برای اهالی و رهگذران ایجاد نماید.

7- در قسمت شرق زمین و در کنار خیابان شرقی، مجموعه فرهنگی – خدماتی در چهار طبقه طراحی شد. طبقه همکف به صورت پیلوت با مبلمان آزاد و سیار، جهت برگزاری نمایشگاه های متنوع و در عین حال در مراسم خاص برای گسترش شبستان مسجد در نظر گرفته شد.

8- در طبقه اول کتابخانه، در طبقه دوم کلاسهای آموزشی و در طبقه سوم سالن اجتماعات و مراسم، پیش بینی و طراحی شد.

مسجدی برای خدا یا الهه‌های یونان؟ + تصاویر

9- بین شبستان مسجد و مجموعه فرهنگی – خدماتی، حیاط نسبتاً بزرگی پیش بینی شد، این حیاط می‌توانست مزاحمت های همجواری را، میان فضای مسجد وفضاهای فرهنگی – خدماتی به حداقل ممکن برساند و در عین حال ضمن گسترش فضای سبز پارک دانشجو، با ایجاد سر درب ورودی جذاب و با شکوه پیوند مطلوب و مناسبی، بین این مجموعه و پارک فراهم نماید.

10- در طبقه منهای یک در زیر شبستان مسجد، فضای مناسبی برای فعالیتهای بسیج محلی و در زیر مجموعه فرهنگی – خدماتی و حیاط، سالن پذیرائی و آشپزخانه، چند واحد تجاری، وضوء خانه و سرویسهای بهداشتی طراحی شده بود.

11- در جهت سهولت رفت و آمد ماشین ها به پارکینگ و ایجاد واحدهای اداری و تحقیقاتی، مصوب شد یک قطعه خانه دو طبقه متروک، واقع در ضلع جنوبی زمین، که به خیابان جنوبی مجموعه نیز دسترسی داشت، خریداری وبرای ورودی و خروجی طبقات پارکینگ و ورودی قسمت اداری، تحقیقاتی و خدماتی از آن بهره برداری شود. ضمن آنکه ارتباط مضاعف و مناسبی با شبستانهای مسجد و مجموعه فرهنگی – خدماتی و حیاط مسجد نیز برقرار مینمود.

12- برای شبستان‌های مسجد سه ورودی پیش بینی شده بود، یک ورودی شاخص و معظم به سمت خیابان ولیعصر(عج)، یک ورودی عمومی در کنار حیاط مسجد، به سمت پارک و خیابان‌های اطراف و یک ورودی خدماتی در کنار قسمت اداری و سایر خدمات فرهنگی و هنری.

13- عملیات خاکبرداری و اجرائی مسجد، مطابق نقشه‌های ارائه شده، در اکثر قسمت‌ها تا طبقه همکف ادامه یافت، با این تفاوت که به دلیل اهمال شهرداری در خرید زمین جنوبی، بالاجبار قسمت اداری و تحقیقاتی مجموعه حذف و ورودی پارکینگ علی رغم توصیه‌ها و تذکرات مکرر این مشاور به خیابان شرقی منتقل شد.

در این مرحله و پس از تغییر شهردار تهران، کارفرما برای تسویه حساب به مشاور ابلاغ نمود، که عبدالحمید نقره‌کار و همکارانش نظارت ساختمان را بعهده بگیرد، اما در همان اثنا، به صورت نسبتاً محرمانه و بدون دعوت از نقره‌کار و همکارانش برای تشریح ایده‌ها و دفاع از اصول طراحی‌های انجام شده، غیاباً طراحی انجام شده و کار نیمه‌کاره، محکوم گردیده و کار به مشاور دیگری (حرکت سیال فرم) که فاقد هرگونه سابقه در طراحی مراکز مذهبی است سپرده شد.

طرح دوم:


مسجدی برای خدا یا الهه‌های یونان؟ + تصاویر
ارزيابي اصول ارائه شده در طرح جدید مسجد ولیعصر(عج):

طرح جدید بر‌اساس پیش‌فرض‌ها و مبانی غربی و غیر‌اسلامی، پیش‌بینی و متأسفانه تبدیل به فرآیندی غیر‌قابل قبول و مغایر بدیهیات اولیه طراحی مسجد و اصول نظری و احکام عملی آن طراحی و اجراء شده است که به چند نکته آن اشاره می‌نمائیم.

ابتداء فرض شده است که ساختمان تئاتر شهر یک اثر تاریخی و میراث فرهنگی است و باید شأن تاریخی و فرهنگی آن حفظ و تا فاصله‌ای دور حریم آن حفظ شود.

اولاً تئاتر شهر، یک اثر تاریخی نیست و در سال 1346 یعنی فقط یازده سال قبل از پیروزی انقلاب اسلامی و توسط علی سردارافخمی طراحی و با حمایت فرح پهلوی ساخته شده است و با چنین سابقه زمانی، یک ساختمان، اثر تاریخی محسوب نمی‌شود و نمی‌تواند در فهرست بناهای تاریخی بگنجد. این ساختمان صرفا یک بنای معاصر است.

دوم، این ساختمان اگر چه زیبایی و کاربری قابل احترام و فرم دلنشینی دارد، اما یک میراث فرهنگی نیست، زیرا این ساختمان از نظر سبک، متعلق به دوران فرانوگرائی غربی است و از الگوی معابد یونانی و رومی تقلید نموده است و هیچ شباهتی با آثار ساخته شده در تمدن ایرانی، چه قبل از اسلام و چه بعدا ز آن ندارد.

مسجدی برای خدا یا الهه‌های یونان؟ + تصاویر

قوس‌های متقاطع و خارجی بنای تئاتر شهر، عناصری کاذب هستند، که در زیر سقف کنسول شده آن به سمت بیرون خم شده و نصب گردیده‌اند، تکرار چرخش این قوس‌ها، ساختمان را کاملاً برونگرا و تندیس‌گونه نموده است.

مسجدی برای خدا یا الهه‌های یونان؟ + تصاویر

در معماری ایرانی دوران اسلامی، ساختمان‌ها کاملاً درون‌گرا هستند و صورت بیرونی بنا، لباسی است بر تن فضاهای داخلی ساختمان، یعنی به انسان و محل حضور و بهره‌برداری انسانها اصالت داده می‌شود نه به کالبد بنا و نمای ساختمان به صورت خود بنیاد؛ لذا برونگرائی در ساختمان‌سازی، نوعی صورت‌پرستی و بت‌سازی تلقی می‌شود.

در این نوع از الگوهای غربی، به ورودی انسان‌ها، توجه خاصی نمیشود و عملاً انسانها را در مقابل ساختمان منفعل و تماشاچی می‌نماید. در سنت اسلامی و در مجموعه بیت ا... الحرام، دو نماد معمارانه مثبت و منفی ارائه شده است، نماد مثبت خانه کعبه است که دارای حجمی منظم، وحدت بخش، درونگرا، سکون آفرین و مناسب حضور انسان در فضائی آرامش بخش، تفکر برانگیز، تمرکز آفرین، برای حضور قلب و عبادت است.

در نقطه مقابل، نمادهای منفی یعنی بت‌واره‌های سه‌گانه هستند (جمرات)، که احجامی توپر، برونگرا، متکثر و مجسمه گونه می‌باشند، در این نوع ساختمان، اصالت به کالبد بنا داده شده و ساختمان به جای وسیله خود هدف می‌شود به همین دلیل آنرا نماد تجلی شیطان بر حضرت ابراهیم(ع) قرار داده اند، زیرا شیطان آنچه را که مادی و زمینی است تزئین می‌کند و انسانها را فریب می‌دهد[2]، به همین دلیل در مراسم حج تمتع، حاجیان از وقوفگاه مشعر (محل شعور و بصیرت)، باید سنگ‌هائی بردارند و بر نمادهای فریبنده‌ای، که مزاحم تکامل انسان و انجام فرائض الهی هستند، پرتاب نمایند. در این سنت الهی، برخلاف رويكردي در معماري غربي (يعني فرماليسم) خود معمار بت و معماری بت‌سازی تلقی نمی‌شود، بلکه معمار و معماری هر دو وسایلي در جهت تأمین نیازهای مادی و بستر‌ساز نیازهای روحی انسانها می‌شوند.

سوم،‌ در معماری ایران دوران اسلامی، مهمترین عنصر خارجی بنا، درب ورودی آن است، که همچون طاق نصرتی سر برآورده و پر گشوده، نهایت تواضع و مهمان‌پذیری را برای ورود انسانها به داخل بنا، به نمایش میگذارند، اصالت را به انسانهای مخاطب و به فضای درونی ساختمان میدهند که محل بهره‌وری مخاطبین اصلی بنا است.

مسجدی برای خدا یا الهه‌های یونان؟ + تصاویر

چهارم، در سنت و تمدن غربی است که ساختمان‌های مذهبی، اعم از معابد و کلیساها، کالبد خود را از بافت اطراف جدا نموده و با اشکالی که در یک محور و یا دو محور، قرینه می‌باشند، مانند مجسمه‌هائی، خود را به نمایش می‌گذارند.

با این پیش فرضِ غرب‌گرایانه است که طراح جديد مسجد تصور مي‌نمايد باید اطراف ساختمان تئاتر شهر را (که در دوران مدرن جای عبادتگاه را اشغال نموده است) پاک‌سازی نمود، و با اين پيش فرض مقلدانه، سر ساختمان مسجد را قطع مي‌نمايد و مي‌گويد كات! (cut)، تا این ساختمان مانند مجسمه‌ای خود بنیاد و بت‌واره، مورد نگاه از بیرون قرار گیرد و تماشاچیان را مسحور خود کند.

مسجدی برای خدا یا الهه‌های یونان؟ + تصاویر
بخش قطع شده مسجد و نمایان شدن تئاتر شهر و فرود مسجد در مقابل آن مشخص است

اما در سنت و تمدن دوران اسلامی، ساختمان‌های اجتماعی و مذهبی، خود را از بافت اطراف جدا نمی کنند و با کمترین مزاحمت های همجواری، (به دلیل داشتن فضاهای باز داخلی)، هم آهنگ با هم بوده و مکمل یکدیگر می‌شوند. شاعر معاصر، سهراب سپهری به جذابیت این موضوع اشاره می‌کند- با مضمون بازارهای گرم مسلمان- این گرما، جذابیت و گیرائی به دلیل هم آهنگی و ترکیبِ با شکوه ساختمانهای اجتماعی، در کنار یکدیگر و مکمل یکدیگر است.

بنابراین، پیش فرض مطرح شده در مورد حذف سر و آستانه طرح قبلی (گنبد، منارها و سردرب ها) و سربه خاک سپردن آن در طرح جدید، پیش فرض غرب گرایانه، صورت پرستانه و با نگرش بت گونه به معماری و ساختمان است. این نگرش قطعاً مغایر دیدگاه اسلامی است، که همه چیز را برای تکامل انسان می‌خواهد. در این نگرش ساختمان وسیله است و نه هدف، معماری آبادکردن محیط زیست انسانها است، نه بت سازی و جلوه فروشی معمار و معماری.

مسجدی برای عبادت خدا یا الهه‌های یونان؟ + تصاویر

پنجم، پیش فرض اشتباه دیگر، ایجاد تصور مغالطه‌انگیزی است درباره مرتفع دانستن ارتفاع طرح قبلی مسجد. در طرح اولیه، همانگونه که اشاره شد، ارتفاع بدنه ساختمان مسجد، هم ارتفاع بدنه خارجی تأتر شهر بوده و از نظر نمای خارجی نیز هم آهنگ با آن می‌باشد، عناصر معدودی از ساختمان، نظیر گنبد اصلی، منارها و سردر مسجد که با فاصله بعیدی از ساختمان تئاتر شهر، می‌باشد به میزان لازم و به عنوان یک نماد شهری و مذهبی، افراشته شده‌اند، تا مبتنی بر سنت اسلامی، عظمت و اولویت فضای عبادی مسجد نسبت به ساختمان‌های هفت طبقه مسکونی در اطراف آن و ساختمان تئاتر، حفظ شود. نه بالعکس ساختمان‌های مسکونی و تأتر نسبت به مسجد اولویت یافته و برجسته‌تر شوند. به اين نكته خداوند در سوره نور آيه 36 اشاره مي‌فرمايند: «فِي بُيُوتٍ أَذِنَ اللَّهُ أَن تُرْفَعَ وَيُذْكَرَ فِيهَا اسْمُهُ يُسَبِّحُ لَهُ فِيهَا بِالْغُدُوِّ وَالْآصَالِ»، در خانه‌هايي (مساجد و زيارتگاه‌ها) خداوند رخصت داده است كه آنجا رفعت يابد و در آن ذكر نام خدا شود و صبح و شام، تسبيح و تنزيه ذات پاك او كنند.

برخی از اشکالات طرح جدید:

پیش فرض های منحرف و مغالطه آمیز قبلی، باعث شده است، طرح جدید (موجود) دارای اشکالات اساسي، بنیانی و غیر قابل اغماض باشد، که به برخی از بدیهیات آن اشاره می‌گردد:

1- در سنت صنفی و اخلاق حرفه ای، هیچ معماری بدون فرصت دفاع و اطلاع از راهبردهای معمار اولیه، به خود اجازه ورود و دخالت در کار دیگری را نمی‌دهد، متأسفانه در این کار، کارفرما، کارناشناسان کارفرما و معمارجدید، با زیر پا نهادن ارزش‌های اخلاقی و حرفه‌ای، بدون اطلاع معمار اولیه، به صورت محرمانه، کاری مغایر اخلاق حرفه‌ای انجام داده‌اند.

2- در سنت اسلامی، چه از نظر محتوایی و چه از بعد کالبدی، هر کس مجاز به طراحی و ساختمان مسجد نیست، از نظر محتوائی، قرآن و احادیث معتبر به این نکته اشاره می‌نمایند[3] و از نظر کالبدی نیز، ایده‌های فضائی – هندسی – نمادها و آرایه ها و احکام مسجدسازی، دارای اصول و قواعد نظری و عملی است که بدون آشنایی و تجربه قبلی، کسی قادر به طراحی آن به صورت مطلوب نیست[4]. در این مورد، با توجه به سوابق و تجربیات معمار جدید، ارتباط ایشان با مفهوم عبادت اسلامی و تجربه مسجد سازی، در کارنامه نظری و عملی ایشان ملاحظه نمی شود و انتخاب ایشان برای این کار، نه توجیه فرهنگی و منطقی دارد و نه توجیه علمی و تجربی. این اشکال به انتخاب کنندگان این معمار وارد است و نه خود معمار!


مسجدی برای عبادت خدا یا الهه‌های یونان؟ + تصاویر

3- معمار جدید در تحلیل مقطع شمالی – جنوبی تأتر شهر و طرح قبلی، با پیش فرض غلط بت گونه پنداشتن ساختمان تأتر شهر و حذف هر گونه ساختمان مکمل در اطراف آن، خطی مایل از زمین به سمت بدنه طرح قبلی مسجد می‌کشد و می‌گوید: cut (کات)، یعنی هر عنصری که بالای این خط است، باید بریده شود، (با این پیش فرض سر و دست‌های برافراشته مسجد را مانند گیوتین قطع می‌نماید) و سبک کار خود را عجولانه می‌یابد و می‌ گوید «سبک لنداسکیپ»، یعنی همه چیز در امتداد زمین یا زیرزمین باید قرار گیرد. چرا؟ چون ساختمان تئاتر، باید استیلا و سلطه بلامنازع بر همه عناصر اطراف خود داشته باشد، با این پیش فرض غلط، ساختمان جدید مسجد، بر اساس حیثیت و شأن درونی و حقيقي خودش طراحی نمی شود، بلکه مبتنی بر شأن اعتباري، فرضي در کالبد بیرونی تئاتر و به سمت آن، سر خود را بر زمین می‌گذرد و سجده می‌کند و سر ساختمان به زمین می‌چسبد.

در صورتیکه، در هستی شناسی اسلامی و در هنر و معماری آفرینش، اولاً هر ذره، سلول و هر عنصری، ضمن حفظ جایگاه، شأن و هویت مستقل خود، با سایر عناصر، تعامل تکاملی و مکمل برقرار می‌کند و بر این اساس نظامی احسن و پایدار برقرارمی شود و سیر از کثرت به وحدت، از ظاهر به باطن، از زمين به آسمان، از صورت به معنا، از دنیا به آخرت که مهمترین اصل در آفرینش هستی و در فلسفه هنر و معماری و شهرسازی دوران اسلامی است، تحقق می‌یابد.

مسجدی برای عبادت خدا یا الهه‌های یونان؟ + تصاویر

ضمن آنکه مسجد، محل اقامه نماز است و خدواند خانه خود را، محل قیام انسان‌ها (جعل‌الله الكعبه قياماً للناس) قرار داده است و در سنت اصیل و ارزشمند ما، همه ساختمانها از زمین قیام نموده اند و در آسمان شکفته می‌شوند، به خصوص ساختمانهای مذهبی و زیارتی. مانند پیکر خود انسان، که کف پای او بر زمین قرار می‌گیرد، بدن از زمین قیام می‌کند و سر انسان در آسمان، شکوفا می‌شود.

4- طراحی مسجد جدید، در مجموع دارای هندسه‌ای سیال و موجی است، هندسه‌هاي سيال و موجي تقليدي است از هندسه‌هاي موجود در دامنه تپه‌ها، چراگاه‌ها و جنگل‌ها. این نوع هندسه، که فاقد محور و مرکز و سکون می‌باشد، مناسب ترین هندسه برای حواس پنج گانه و ادراکات حسی – غریزی و حیوانی انسانها و مناسب سیر در آفاق و عملکردهای مادی مانند راه‌هاي عبوري و پارك‌ها در فضاي شهري است. در نقطه مقابل هندسه های درونگرا، نظير خانه كعبه، كه قبله‌گاه مسلمين و سلول بنيادي در طراحي مساجد است دارای محور و مرکز، آنهم با مرکزیت خالی (نقطه پایه پرگار) مي‌باشد، اين مركز با حضور انسان و عملکرد اختیاری و آگاهانه او در فضای معماری، معنای اصیل خود را باز می‌یابد، اين نوع هندسه مناسب ترین ايده‌هاي فضايي هندسي، برای عملكرد دعا و نیایش، تفکر، حضور قلب و سیر در انفس انسان‌ها يعني عملكرد اصلي شبستان‌هاي مساجد( اقامه نماز و شنيدن سخنراني ) است.

مسجدی برای عبادت خدا یا الهه‌های یونان؟ + تصاویر

پویایی فیزیکی و هندسی، مناسب سیر در عالم ماده و غرايز حيواني است، پویایی معنوی و روحانی انسان، با سکون و سکوت فیزیکی و هندسی آغاز می‌شود كه به مفهوم (فنای در بقا) در ادبيات عرفاني و مذهبي ما مطرح مي‌شود، این نوع هندسه، مقدمه تفکر، حضور قلب و نیایش است. در سنت اصیل معماری و شهرسازی دوران اسلامی، فقط راه ها و فضاهای عبوری دارای هندسه‌ای سیال، مواج و سیر در آفاقی هستند. سایر عملکردها و به طور خاص فضاهای مذهبی و فرهنگی نظير شبستان‌هاي مساجد، کاملاً درونگرا، دارای محورهای متقارن و تمرکز آفرین می‌باشند. به کار بردن هندسه سیال و سرگردان، آن‌هم در شبستان مسجد، یعنی حیوان پنداشتن انسان و طراحی چراگاه به جای نیایشگاه.

پيامبر اكرم(ص) مي‌فرمايند: مهم‌ترين اصل حاكم بر هنر معماريِ آفرينش را اصل عدالت، يعني قرار دادن هر چيز در جاي مناسب خود، مطرح مي‌نمايد[5]. يعني در معماريِ آفرينش، زمين هندسه مناسب خود و گياهان، حيوانات و پيكر انسان‌ها نيز، هندسه مناسب، عالمانه و با معناي خود را دارند؛ صورت‌ها و ظاهر عناصر طبيعي، پوچ، بي هدف و غايت نيستند، ظاهرها تجلي و نشانه باطن‌ها هستند.

5- طراحی یک ورودی حلزونی، سربسته، تاریک، خود پنهان، شبیه لانه‌ی حیوانات موذی و مضر برای یک مسجد، واقعاً از عمق بی خبری، از خود بیگانگی و بازیگری (کار لهو) و پوچی (کار لغو) آن حکایت می‌کند.

مسجدی برای عبادت خدا یا الهه‌های یونان؟ + تصاویر

در سنت معماری و شهرسازی اصیل دوران اسلامی، برجسته‌ترین و شاخص‌ترین نمای خارجی مسجد، ورودی‌های آنها است، زیرا ساختمان برای ورود انسان است و باید جذاب، باشکوه و میهمان پذیر باشد، در معماری دوران اسلامی، ورودیهای مساجد، مانند طاق نصرتی از، نمازگزاران استقبال می‌کنند و با حفظ حریم خود از فضای بیرون، با وضوح، استحکام، آرامش وامنیت، مؤمنین را به فضاهای داخلی دعوت می‌نمایند (نمونه‌ای از این نوع ورودی در تصویر شماره 10 قابل مشاهده می باشد).

مسجدی برای عبادت خدا یا الهه‌های یونان؟ + تصاویر

6- با بررسی آنچه از نمای بیرونی ساختمان و نقشه‌های موجود، دریافت می‌شود، کوچکترین نمادی، آرایه‌ای، عنصری که مشخص نماید این کالبد به چه منظوری ساخته شده است، قابل مشاهده نیست. گوئی در شهر انسان‌های گنگ، بی‌خبر، بی‌معنا و هدف، بدون جهت و غایت، در عالمی بی‌جهت پرسه می‌زنی. انحنائی که در سقف، جای گنبد نشسته است، به جای عمامه مسلمانان كه سر انسان را برجسته و شاخص مي‌نمايد، شبیه کلاه بسیار کوچکی است، که یهودیان در پشت سرهای خود سنجاق می‌کنند.

مسجدی برای عبادت خدا یا الهه‌های یونان؟ + تصاویر

در معماری اصیل دوران اسلامی، کالبد خارجی هر ساختمان، تجلی عملکرد انسانی و درونی آن است، شهر گفتمان و تعاملی صادقانه، صمیمانه، روشن، با معنا و شعور با انسانها برقرار می‌کند، ساختمانها، نقاب بر چهره ندارند، مجموع ساختمان‌های یک شهر، همچون هنر و معماری آفرینش، همه عناصر آن آیه و نشانه هویت درونی خود و هویت نظام احسن، تکاملی، وحدت بخش و غایت مدار هستند. معماری و شهرسازی دوران اسلامی مانند معماری آفرینش نه تنها نیازهای مادی (حسی – غریزی) انسانها را تأمین می‌نماید، بلکه رشد معنوی و روحی انسانها را نیز، با هنر معناگرای خود، بسترسازی می‌کند. به طور مثال گنبد نمادوحدت، درونگرايي، سير در انفس و خودسازي در مفهوم عبادت اسلامي است و منارهاي سر برآورده، با هندسه دايره خود، نماد برونگرايي، دعوت از همه مخاطبين و نماد جامعه سازي در مفهوم عبادت از منظر اسلامي است.

7- پیکر خارجی بنا، سنگین، بسته، خاموش، غریب و شبیه نهنگ به گل نشسته و فاقد حیات است، این ساختمان بر خلاف سنت معماری و شهرسازی دوران اسلامی، نه تنها هیچگونه تعامل هم‌افزا و مکمل با ساختمان تئاتر شهر و سایر ساختمانها و به خصوص محیط طبیعی و سرسبز پارك ایجاد نمی‌نماید، بلکه عنصری اضافی، مزاحم، بیگانه و متروک به نظر می‌رسد که باید آنرا حذف نمود ( نکته اینکه طرح قبلي براي هماهنگي بيشتر با تئاتر شهر و پارك دانشجو، براندازي شد).

مساجد در فرهنگ و تمدن اسلامي، خانه های خدا و خانه های قیام معنوی و روحانی انسانها هستند و باید تجلی گاه اسماء و صفات جمال و جلال الهی باشند. مساجد دوران اسلامی، همچون قلبی طپنده، مادری مهربان، پدری با عظمت، همه اجزاء و عناصر معماری شهر را در آغوش می‌گیرند و پناهگاه جذاب و امن انسانها می‌شوند. نه عنصری مطرود، سربسته، خودکامه و جسدي در خود غرق شده.

مسجدی برای عبادت خدا یا الهه‌های یونان؟ + تصاویر

8- آنچه از نقشه‌های موجود و قابل دسترس می‌توان دریافت، نشان می‌دهد که طرح ارائه شده فاقد بهره‌برداری از تجربیات عظیم معماری دوران اسلامي ایران است. معماري سنتي ما، هماهنگ با شرایط محیطی و اقلیمی است، در حالي‌كه طرح جديد فاقد پیش‌بینی تهویه‌های مطبوع و طبیعی (شمالی–جنوبی) و از کف به سقف و فاقد بهره‌برداری کافی از نور طبیعی و مناسب است، در مجموع فضاهای عملکردی و نیز سازه بنا، با حجم و کالبد بنا هم‌آهنگ و هم‌آوا نیستند و بر یکدیگر تحمیل شده‌اند و نیازها و عملکردهای متنوع و ضروری یک مسجدِ مرکز شهری، تأمین نشده است؛ ساختمانی است بسیار پرهزینه در ایجاد و نگهداری و بهره‌برداری، از نظر دستاوردهای جديد جهاني در علوم تجربی و مهندسی ساختمان در زمان معاصر، يعني معیارهای مهندسی ارزش و معماری پایدار، اين ساختمان کاملاً غیرعلمی، غیرمهندسی، بسیار پرهزینه و فاقد ارزش‌های پایدار در معماري و در ارتباط با محيط شهري و محيط زيست است.

دلايل ایجاد این نوع ضایعه‌های تأسف‌بار در بعضی از ساختمان‌های ملی و دولتی:

1 – تغییر غیرعلمی و غيرمنطقي امور با تغییر مدیران:

رقابت غیراخلاقی مدیران و مسؤولین اداری، اجرایی دولتی با برنامه و کار‌های مدیران قبلی، بدون رعایت مصالح اجتماعی و بیت‌المال و بدون رعایت حقوق مادی و معنوی مهندسان مشاور و بر خورد با آنها از مواضع غیر علمی و غیرحقوقی و قدرتمندانه، باعث تصمیمات زیانبار و تلف‌کردن نیروها و امکانات شده و می‌شود.

2- تقلید برخي از كارگزاران آموزشی و پژوهشی از فرهنگ و تمدن انحرافی غرب:

آنچنانکه طراح جدید مسجد می گوید، یکی از اساتید دانشگاه و مسؤولین با سابقه میراث فرهنگی، به مدت 7 ماه به ایشان مشورت داده و در نهایت کار ایشان را تأیید نموده است. به نظر میرسد مشکل اساسی ازفضاهای آموزشی و پژوهشی آغاز می‌شود، رویکرد ترجمه‌ای، خودباختگي و تقلید از فرهنگ غربی در روش‌ها و محتواهای درسی مشکل اصلی است.

مسجدی برای عبادت خدا یا الهه‌های یونان؟ + تصاویر

با کمال تأسف باید گفت بعضی از اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها دچار جهل مرکب شده‌اند، نه فرهنگ معاصر غرب و رویکردهاي انحرافی آن را درست می‌شناسند و نه فرهنگ عمیق اسلامی را (و نه می‌دانند که نمی‌دانند). بحث تحول و ارتقاء علوم انسانی مطرح شده از طرف مقام معظم رهبری را، به خصوص در مباحث میان دانشی نظیر رشته‌های هنری، معماری و شهر سازي، باید بسیار جدی گرفت و با اصلاح سرفصل دروس، ایجاد منابع و محتواهای درسی، مبتنی بر فرهنگ اصیل اسلامی و برگزاری کارگاه‌های دانش‌افزایی، رویکرد ترجمه و تقلید از فرهنگ و تمدن انحرافی غرب را به صورت بنیادی از مراکز آموزشی و پژوهشی، دگر‌گون كرد. فاجعه از اینجا آغاز می‌شود که مسؤولین مربوطه، دو واحد درسی" حکمت هنر اسلامی " را كه مي‌توانست مبناي تحول ساير دروس باشد، از درس اصلی به درس اختیاری تبدیل نموده‌اند و عملاً باعث حذف اين درس بنيادي و نظري شده‌اند و در بعد عملی نيز اکثر دانشکده ها، حتی طراحی یک مسجد یا فضای مذهبی زیارتی را به دانشجویان ارائه نمی‌نمایند. بايد حكمت نظري و حكمت عملي اسلام را در محتواي دروس و روش‌هاي طراحي جاري ساخت و بر اساس آن‌ها فرايندهاي معماري و شهرسازي را ارزيابي نمود.

2- سپردن مدیریت‌ها به افراد غیر‌متخصص و غیر‌متعهد.

شهرداری تهران، برای توسعه و اجرای ساختمان‌های فر‌هنگی و هنری، شرکتی را ایجاد نموده که معلوم نیست خصوصی است یا دولتی، در این نوع شرکتها معلوم نیست بر اساس چه ضابطه و قانونی افراد انتخاب میشوند و حقوق و مزایا می‌گیرند، کارها براساس چه معیاری به كدام مهندسان مشاور و پیمانکاران سپرده می‌شود...؛ بدیهی است در چنین فضایی، احتمال هر نوع سوء استفاده و سوء مدیریت و ضرر و زیان به بیت المال، قابل پیش بینی است.

مسجدی برای عبادت خدا یا الهه‌های یونان؟ + تصاویر

ضمن آنکه تنها تخصص مدیر آن مجموعه صرفا در تجربه سفرهای خارجی خلاصه می‌شود. بیان واقعیت فوق، پیش بینی هر نوع فاجعه مادی و معنوی را در اقدامات و ساختمانهای انجام شده محتمل می نماید. در حالیکه از ابتدای انقلاب تا امروز همه مسئولین نظام، رعایت دو بعد تفکیک ناپذیر تخصص و تعهد را در انتخاب مدیران اکیداً توصیه نموده اند. در حال حاضر متأسفانه اکثر مدیران دولتی و ملی، که در حوزهای معماری وشهرسازی كشور فعالیت می‌نمایند، نه تخصص معماری دارند و نه تخصص شهر سازی؛ بايد شعار شايسته سالاري مبتني بر تعهد و تخصص را در سطح كشور، به صورت جديدي تحقق‌پذير نمود.

4- لزوم نظارت جدی، نهادهای مسؤل بر طرح‌ها و اجرای آن‌ها:

نهاد‌های مسؤول در حوزه های مختلف و از جمله ساختمان‌های مذهبی نظیر سازمان رسیدگی به امور مساجد سازمان اوقاف، وزارت راه و شهرسازي، شورايعالي معماري و شهرسازي و سازمان نظام مهندسی کشور، باید از طریق قوانین و سازماندهی مناسب در انتخاب مشاورین، تأیید نقشه‌ها و نظارت بر اجرای صحیح آن حضور جدی‌تر و مؤثرتری داشته باشند.

با توجه به شرایط موجود آموزشی در دانشگاه‌ها و تهاجم بی‌امان رسانه‌ای و تبلیغاتی فرهنگ غربی (بخصوص برای دانشجویان) لازم است نظام مهندسی همانگونه که ابعاد علمی فارغ التحصیلان را مورد آزمون قرار می دهد، ابعاد فرهنگی و هنری آنها را نیز (بخصوص در مورد ساختمان‌هاي مذهبي) موردآزمون تخصصی قرار دهد تا در آینده شاهد آثار نابجا و نا‌شايست نباشیم. لازم است تا با اصلاح سرفصل دروس دانشگاهي و تأليف منابع و كتب اصيل اسلامي، از طريق اساتيد ذيصلاح براي فارغ‌التحصيلان و مهندسان مشاور قديم و جديد و كارشناسان و مديران اجرايي نهادهاي مربوطه، كارگاه‌هاي دانش‌افزايي و جلسات مباحثه و آزاد انديشي برقرار نمود.

مسجدی برای عبادت خدا یا الهه‌های یونان؟ + تصاویر

5- شناخت جايگاه و شأن اعضاء شوراهاي اسلامي شهر و روستا:

جایگاه شوراهای اسلامی شهرو روستا هنوز برای مردم شناخته شده نیست. عناصر اصلی شوراهای شهر یا مستقیماً باید دارای تحصیلاتی در رشته‌های معماری و شهرسازی باشند و یا به نحو غیر مستقیم، از طریق رشته‌های دیگر با مباحث معماری، شهرسازی، عمران، مدیریت شهری، محیط زیست و مباحث فرهنگی - اجتماعی در شهراسلامی، آشنایی کامل داشته باشند و در عین حال در عمل نیز با تقوی و متعهد باشند تا در انتخاب شهرداران (به دور از جریان‌های سیاسی و منافع شخصی) کسی را انتخاب کنند که مظهر تخصص در حوزه معماری و شهر سازی بوده و در عمل متعهد به ارزشهای اخلاقی، علمی، حقوقی و فرهنگی باشد و صرفاً رویکرد اقتصادی و یا تبلیغاتی نداشته باشد.

6- متأسفانه بسياري از مديران و تصميم‌گيران ما، تفاوت گرايش معماري و شهرسازي را با گرايش‌هاي مهندسي نظير عمران، مكانيك، برق و غيره نمي‌دانند. معماران و شهرسازان به كل رشته معماري و شهرسازي، و جهت و غايت انساني آن توجه دارند و به همين دليل بايد احاطه كلي و نقش مديريت به مجموعه تخصص‌هاي جزئي نظير عمران و مكانيك و برق و غيره، كه هر كدام جزئي از رشته‌هاي فوق را سامان مي‌دهند داشته باشند، به همين دليل واژه‌ معماري در زبان انگليسي (architect) به مفهوم رئيس سازنده‌ها است. متأسفانه در كشور ما اغلب مديران مربوط به معماري و شهرسازي، فارغ‌التحصيل رشته‌هاي عمران و مكانيك و برق هستند.

مسجدی برای عبادت خدا یا الهه‌های یونان؟ + تصاویر
نمایی از ورودی طراحی شده و در حال ساخت برای مسجد ولیعصر

7- لزوم رابطه متقابل، عالمانه و متعهدانه دانشگاه‌ها با مراکز قانونگذاری، برنامه ریزی و اجرایی:

متأسفانه اکثر رساله‌های دانشجویان تحصیلات تکمیلی و طرح‌های تحقیقاتی ملی و دولتی و مقالات به اصطلاح علمی پژوهشی، از بعد مسأله محور بودن، ضرورت و اولویت موضوع، روش تحقیق در مباحث میان دانشی (‌نظیر معماری و شهر سازی‌)، با نیازهای واقعی کشور و رویکرد فرهنگ و تمدن عمیق و اسلامی ما همراهی و هماهنگی ندارد.

رابطه نهادهای دانشگاهی با مراکز قانون‌سازی، برنامه‌ریزی و اجرایی، نهادینه و ساماندهی شده نیست. اشکال از دو طرف است، هم آموزش و پژوهش دانشگاه‌ها، اغلب کاربردی و در خدمت نیازهای کشور نیست و هم مراکز برنامه‌ریزی اجرایی، اهمیت لازم را به کار علمی تحقیقاتی نمی‌دهند.

باید رابطه‌ای مستحکم و منسجم بین دانشگاه‌ها ،اساتید متخصص و متعهد و ذیصلاح و مراکز قانون‌گزاری، برنامه‌ریزی و اجرایی برقرار شود تا فرهنگ و تمدنی در شأن اسلام و ایران را تحقق‌پذیر نماییم.

مسجدی برای عبادت خدا یا الهه‌های یونان؟ + تصاویر

8- تشبه به کفار، یعنی تقلید از آثار بیگانه و مغاير ارزش‌های الهی و اسلامی،

تشبه به کفار، که در دین ما حرام است و باید از تقلید سبک‌های منحرف غربی، جداً اجتناب نمود. از آنجا که هستی‌شناسی معاصر غرب با محروم نمودن خود از كلام الهي و معصومين(س)، شناختي مادی و حسی- غریزی به انسان دارد و با غفلت از فطرت روحي، الهي و بالقوه او، انسان را در جبر غرایز حیوانی خود تعریف میکند، بنابراین از منظر معرفت‌شناسی و انسان‌شناسي دچار شکاکیت و نسبی‌گرایی شده است يعني در حوزه زیبایی شناسی و فلسفه هنر، دچار بی‌معیاری، نسبی‌گرايي و متغير و ناپایدار دانستن ارزش‌ها، اصالت‌ها و معیارهای حسن‌شناسی شده است. با اصالت بخشيدن به بعد بالفعل و حيواني انسان‌ها، عملاً فلسفه هنر و سبك‌هاي هنــري آن‌ها به همین دلیل آثار هنــری، تجلی صفـات حیوانی انسان، نظير (غضب و شهوت) و حداکثر كارهاي بيهوده (لغو) و بازی و بازیگوشی با فرم‌ها و اشکال(لهو و لعب) شده است، اين رويكرد ضد تكاملي موجب ايجاد سبك‌هايي پوچ‌گرا (نيهيليستي)، هرج و مرج طلب (آنارشيستي) و زشت‌گرا (اگيلينیسم) و ظاهر پرستي (فورماليستي )، در آثار هنری و معماری و شهرسازی شده است.

اين حديث امام علي(ع) را بايد به عنوان سلوك معماری، همواره در نظر داشت كه مي‌فرمايند: «مردم سه دسته‌اند، دانشمند الهى، و آموزنده‌اى بر راه رستگارى، و پشه‌هاى دست خوش، باد و طوفان و هميشه سرگردان، كه به دنبال هر سر و صدايى مى‌روند. و با وزش هر بادى حركت مى‌كنند؛ نه از روشنايى دانش نور گرفتند، و نه به پناهگاه استوارى پناه گرفتند»[6].



[1]. وماخَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ (ما جن و انس را خلق نکرده ایم، مگر برای عبادت) (سوره: الذاريات، آيه:56)[1]

[2]. ربّ بِمَآ أَغْوَيْتَنِي لأُزَيِّنَنَّ لَهُمْ فِي الأَرْضِ وَلأُغْوِيَنَّهُمْ أَجْمَعِينَ، إِلاَّ عِبَادَكَ مِنْهُمُ الْمُخْلَصِينَ. «پروردگارا به آنچه مرا گمراه نمودي، آنچه را كه زميني است تزئين مي‌كنم و همه را گمراه مي‌كنم، مگر بندگان مخلص تو را»(سوره: الحجر، آيه: 39)[2]

[3]. إِنَّمَا يَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللّهِ مَنْ آمَنَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ، « مساجد خدا را تنها كساني آباد مي‌كنند (مي‌توانند آباد كنند) كه ايمان به خدا و روز باز پسين داشته باشند». (سوره: التوبه، آيه: 18) [3]

[4]. پيامبر اكرم(ص) مي‌فرمايند: « اَلْعِلمُ إمامُ الْعَمَلِ وَالْعَمَلُ تابِعُهُ يُلهَمُ بِهِ السُّعَداءُ وَ يُحْرَمُهُ الأْشقياءُ» دانش پيشواى عمل و عمل پيرو آن است. به خوشبختان دانش الهام مى‏شود و بدبختان از آن محرومند. (الأمالى، طوسى، ص 488)[4]

[5]. پيامبر صلى ‏الله ‏عليه‏ و ‏آله : بِالْعَدْلِ قامَتِ السَّماواتُ وَ الاَْرْضُ. «آسمان‏ها و زمين، با عدالت، پا برجا مى‏مانند». عوالى اللآلى، ج ۴، ص ۱۰۳

.[6] امام علی علیه السّلام فرمودند: «اَلنّاسُ ثَلاثَةٌ: فَعالِمٌ رَبّاني وَ مُتَعَلِّمٌ عَلي سَبيلِ نَجاةٍ وَ هَمَجٌ رَعاعٌ اَتْباعُ كُلِّ ناعِقٍ يَميلونَ مَعَ كُلِّ ريحٍ لَمْ يَسْتَضيئوا بِنورِ الْعِلْمِ وَ لَمْ يَلْجَؤُوا اِلي رُكْنٍ وَثيقٍ». نهج البلاغه، قصار 147.


اسماعیل ارجمندی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 142
  • در انتظار بررسی: 18
  • غیر قابل انتشار: 14
  • ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    19 20
    شما معلوم است در نمازم فکرتون به کاشی و کلا اطراف....ظاهر بینین دیگه...حافظ خوب جوابتون را داده....مذهبی نما های کافر...
  • تازه مسلمان نروژی مقیم ایران ۱۲:۵۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    9 12
    این همه علما اعلام کردند و داد زدند به خرج مسئولان نرفت که نرفت که مسجد باید ساده و به دور از تجملات و تشریفات باشد این قرشمال بازی ها در معماری مسجد در دین ما محلی از اعراب ندارد اما نکته ای که غالبا نادیده گرفته شده و مغفول مانده که مسجد اگر امام جماعتش امثال علامه مصباح یزدی و آیت الله جوادی آملی نباشد بینش و فکر نمازگزاران را به انحطاط میکشند اما کو گوش شنوا
  • امیر ۱۳:۰۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    18 5
    آقا طرح این ساختمون بسسسسسسیاااااار قشنگه ولی به هییییییییچچچچچچچچچ وجه در شان مسجد نیست.
  • محمدرضا باقی زاده ۱۳:۰۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    14 8
    با سلام . مگه روایت نمی خونی . مسجدها در آخرالزمان در ظاهر زیبا هستند ولی نمازخوان کم دارند . این مسجدها به دست حضرت حجت (عج) تخریب می شوند اگر برای رضای خداوند متعال ساخته نشده باشند .
  • همان ۱۳:۰۷ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    12 2
    چرا ما این جوری ایم؟؟ میزاریم وقتی یه کار غلطی انجام شد و تمام شد ورفت تاز شروع میکنیم به انتقاد کردن و ایراداتشو گفتن؟؟!! خب چرا زمانی که این طرح هنوز ساخته نشده بود این انتقادات رو نکردید؟؟!!
  • ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    9 9
    حالا نمیشه اونجا مسجد نسازند این همه جا چرا باید دقیقا کنار تئاتر شهر مسجد درست کنند
  • آرین ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    7 5
    اصلا شبیه مسجد نیست. حالا که ساختن کاریش نمی شه کرد. مگر این که تغییر کاربری بدن. مثلا ورزشگاه یا سالن جدید تاتر یا سینما یا یک چیزی شبیه اینا.
  • ۱۳:۲۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    8 0
    باید از معماری ایرانی اسلامی اما با مهندسی جدید و متریال مدرن مسجد ساخت، باید به سمتی برویم که بتوانیم معماری جدیدی ارائه کنیم که هم پیشرفته باشد و هم اصالت ایرانی اسلامی را بتوان در ان درک کرد.
  • aras ۱۳:۳۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    6 5
    عزیزم حتی صدا و سیما هم گزارش پخش کرد ولی زور روشنفکرها از مذهبی ها تو حکومت اسلامی بیشتره
  • ۱۴:۲۷ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    7 9
    خدا از مسئولین مربوطه و طراحان نگذره... ما که نمی گذریم... با دست خودمون داریم تیشه به فرهنگمون می زنیم... خود غربی ها در معماریشون تجدیدنظر کردن ولی ما داریم چیزهایی که اونا جویدن و تفاله هاشو دور ریختن، دوباره بلغور می کنیم...
  • ۱۴:۲۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    10 9
    تو مملکت اسلامی همه آزاد هستند الا بچه مذهبی ها...
  • ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    9 9
    عمراً من نمی رم این جا نماز بخونم.... ارزونی روشن فکرهای مدهبی نما... خدا شماها رو با هم محشور کنه که به مسجد هم رحم نکردین...
  • ۱۴:۳۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    3 5
    شما رو به خدا از این شعارهای روشن فکر گونه نده... معماری اسلامی متعالی ترین نوع معماریه و با خلاقیت ایرانی هر روز داره بهتر هم میشه، منتهی کسی نه خبر داره و نه توجهی می کنه...
  • سامان ۱۴:۳۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    6 1
    برای کسی که فرهنگ و سنت اصیل کشورش اهمیت نداشته باشه، نماز و کاشی و غیره چه فرقی می کنه ؟
  • شفق ۱۴:۳۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    1 1
    تازه همین کار هم کپی از آثار یکی از معماران برجسته دنیاست که اتفاقا مسجد هم طراحی کرده اونهم با توجه به مولفه های دین اسلام!
  • ۱۴:۳۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    12 1
    مسجد باید از دور مشخص باشه که مسجده این شبیه هر چیزی هست الی مسجد باید برای ساخت مسجد قواعد خاص معماری تدوین بشه که هر کسی نیاد یه چیز من درآوردی به اسم مسجد بسازه
  • عین سین ۱۴:۴۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    5 0
    روح تنوع طلبی خوب است ولی در چه چیزهایی؟وبه چه شکلی؟ و...باید هم کارشناسی و هم از خبره های کار استفاده بشود. نماد والمان مسجد، باید ،در عین زیبایی و شکوه ،نمایی از، روح ساده و بی آلایش و معنویت و کار خداپسندانه را القاء نماید.
  • ۱۴:۵۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    9 1
    واقعا مسجده؟؟؟ یاد سفینه های فضایی فیلمای تخیلی افتادم!!!
  • سانازکرمانی ۱۴:۵۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    4 1
    دوست عزیز یه چیزی کپی پیست کردی.حتی این قدر فکر نکردی که جای کلمه متریال بگی مواد.باقی آشناییت با اصالت ایرانی اسلامی هم ازهمین عبارت مشخصه
  • محسن ۱۴:۵۷ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    2 4
    بعضیا بوجود اومدن که فقط ایراد بگیرن یه مسجد ساختن به این قشنگی حالا گنبد و گلدسته نداره اینا ایراد میگیرن
  • ۱۵:۰۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    1 1
    آقای نروژی چقدر خوب فارسی می نویسی؟
  • ۱۵:۲۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    3 3
    دقیقا نکته همینه که از اول طرح ساخت این مسجد برای تقابل با بنای تئاتر شهر و جامعه هنری بود وگرنه لزومی نداشت دقیقا در همون محل اقدام یه ساخت مسجد کنند . با این کارشون دیگه نه تئاتر شهر کاربرد سابق داره نه اون مسجد و این نتیجه رفتار افرادیه که خواسته و ناخواسته میخوان افکار عمومی نسبت به دین بدبین کنند .
  • ۱۵:۲۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    0 3
    الکی مثلا ایشون تازه مسلمان نروژی مقیم ایرانه !!!!!
  • احمد ۱۵:۳۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    4 0
    آقا من روزی یه بار از اینجا رد میشم تا حالا فکر میکردم اونها سکو هستند. خخخخخخ بر این اساس همیشه میگفتم: خوب چرا این سکوها این همه جا اشغال کردند ولی تعدادکمی روی اون میتونند بشینند. بعد تازه آدمهایی که اونجا میشینند چه چیزی رو میخوان تماشا کنند؟ بعد میگفتم حالا چیز مهمی نیست لابد خواستند کنار تیاتر شهر یه اثر هنری متفاوت درست کنند دیگه .... حالا نگو این مسجده عججججججججججججججججب
  • ۱۵:۵۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    3 1
    غرض و مرض های شدیدی پشت این طرح ها خوابیده است که این گونه خود را نشان میدهد و این یک زنگ خطر است!
  • متعهد و متخصص اسلامی ایرانی ایرانی اسلامی ۱۵:۵۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    4 5
    واقعا دیگه شورشو در آوردند مسچد الحرام هم باید گنبدی شکل میبود از نظر علمای متخصص و متعهد مشرق کجای دین گفته مسچد باید اینطوری باشد یا آنطوری بعد در عصر مدرن که نمیشه معماری به سبک 1500 سال پیش باشد باید نوین ساخت که جذابیت داشته باشد این همه م ول کردید
  • طه ۱۵:۵۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    2 1
    این تازه مسلمان نروژی فهمیدولی این مسئولین ایرانی نفهمیدند!!!
  • ۱۵:۵۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    3 4
    معماری زیبایی داره معماریاین بنا میتونه دلیلی باشه برای جذب یک نفر که نماز نمیخونده به دین به مسجد باشه میتونه یه عده رو با تفکر متفاوتو جرقه بسازه تو قلبشون خواه بار اول به خاطر ساختمونش باشه.مثبت نگاه کنید.هرچیزی متفاوتی بد نیست
  • ۱۵:۵۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    3 3
    احتمالا داعشی باید باشی که هرکس مخالف نظرت نظری بده کافرمیشه خخخخخ
  • جاوید ۱۶:۰۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    0 1
    ببخشید قرشمال یعنی چی اونوقت؟ میشه به نروژی بگید؟ شاید متوجه بشیم!!
  • ۱۶:۰۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    3 5
    یا باس تغییر کاربری بده که بهترین کاره یا نهایتا تخریب بشه مسجد ساخته بشه نه این.
  • جاوید ۱۶:۰۷ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    9 3
    آقاجان خوب قشنگ قشنگه دیگه! هنر معماری و سنتی ایزان هم قشنگه! این هم قشنگه! دلیل نمیشه همه چیز تکراری باشه! خوب لباس های سنتی و قدیمی ایران هم قشنگه! چرا شما الان دستار نمی بندید و از اون لباسای گل و گشاد نمی پوشید؟ پس هر کی الان کت و شلوار می پوشه از دید شما یا کافره یا خوشبینانه اش غربزده و خودباخته و .... خوب چه عیبی داره تنوع هم باشه؟؟ شما هر روز قرمه سبزی بخوری بعد از یک هفته حالت بد نمیشه؟
  • ۱۶:۱۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    6 5
    خوب شد طرح مسجد عوض شد - مسجد که منوط به گنبد و مناره نیست
  • موشک خان ۱۶:۱۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    2 5
    این شکلش یه جوریه مسجد به آدم آرمش می ده ولی این به آدم احساس ناراحتی می ده خدایا ببین ما کارمون به کجا کشیده مشرق دستت دردنکنه ک این طور ما رو آگاه کردی
  • ناشناس ۱۶:۱۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    3 2
    نمیدونم چرا مذهبی ها اینقدرسعی میکنند به زورتلقین کنند که روشن فکر هستند . مومن ومسلمان واقعی به واقع روشن فکرهست و رفتارزیبایی دازه. همین ادا در رقتارمسلمانها باعث شده حکایت راه رفتن کبک و کلاغ پیش بیاد. اونجا وقف مسجدشده بود؟؟چرا رقابت باطل راه انداختید که بگیدمذهبی ها از هنرمندها امروزی ترهستند وخواستیدمسجد مثلا مدرن بسازید؟؟؟ یک مسجد معمولی ولی بانیت خدایی و اهداف فرهنگی مذهبی بسیاربهتربود. ازهمه ی اینها گذشته حتما طراح مسجد جدید بی تردیدپارتی قدرتمندی داشته . وحرف آخراینکه:مسجد را ساختند پیمانکار و طراح هم پولشان راتاقرون آخرگرفتند و یک رزومه ی کاری دهن پرکن هم واسه ی خودشون تدارک دیدن برای همفکرها وهم سلیقه هاشون و مشرق وبقیه هم بحثهای بی دلیل و بی ثمر دارند.وسازنده به هممون میخنده نظرمن که البته بی تردیدبرای کسی مهم نیست ولی بازمیگم اینه که این مسجد بایدخراب بشه وبا یک چهارهزینه مسجدی شبیه مسجد های خیلی قدیمی باهمان سبک قدیمی که اوج هنر بود ساخته بشه ولی باصفای دل و خلوص نیت اونوقت میبینیدکه چطورمیشه محل موردعلاقه ی همه ی مردم. پیغمبدخدا هم مسجدی که شده بودمحل نفاق راخراب کرد. کافیه که علما اگرواقعا اعتقاد دارنداینجا بیحرمتی به مسچدهست فتوا بدند وتمام. نمیدونم چراباشعارورفتارمصنوعی میخوان دیگران را به مسلمانی و اسلام که رفتار درست هست دعوت کنند. این رفتارپراز ریا هست وجواب نمیده. هرچندکه این موضوع فقط تقصیرپیمانکاربوده که هیچ نداشته جزپارتی گردن کلفت که براش پروژه گرفته. مثل خانم......که هیچ ازمعماری و کاشیکاری نمیدانه ولی چون احتمالا ... پارتی خوبی پیدا کرده در شهرداری که بهش گفته برو هرکاری دوست داری رو در و دیوارشهربکن هم معروف میشی هم پولدار.
  • ۱۶:۲۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    0 2
    aslan mohem nist ke trahi majed chetor bashe be nazar bande,,, in ke chanta Mostarh dashte bashe be tadad ziad mohemtare,, ke moghe ke shashed greft bedooni koja beri...
  • ۱۶:۴۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    0 1
    جالبه که همیشه اولین نظرات این سبکی مال امثال شما دلار بگیران هست. ماهی چند دلار می گیری؟
  • عمار ۱۶:۴۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    3 2
    این مسجد همزمان شبیه مهرابه های آیین مهر شده، با در ورودی غارگونه و نورگیرهای سقف و .... اما کلا سبک طراحی رضا دانشمیر همینه هرچی بهشون بدی همینجوری می سازند.
  • ۱۶:۴۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    4 2
    آی بدم میاد از این هنری های تازه بدوران رسیده ای که هیچ بویی از هنر نبرده اند و نتیجه طراحیشون میشه این.
  • ۱۶:۴۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    0 1
    Islamic architecture means dome and minaret: You are wrong
  • علی از تنکابن ۱۶:۵۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    3 1
    برای شورای شهر و شهرداری تهران متاسفم
  • ۱۷:۰۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    1 0
    از پنهان کردن عمارت تاریخی و زیبای مسجد فخرالدوله در خ بهارستان و محل تردد نمایندگان محترم مجلس در پشت مجتمع تجاریی نیز گزارش تهیه نماییداحتمالا دل هیچ نماینده ای هم بدر نیامده
  • خاک بر سرشون ۱۷:۳۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    4 0
    خاک بر سرشون. همشو خراب کنید. اه اه
  • ناراحت ۱۷:۳۷ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    1 1
    خاک بر سر احمقت کنم.
  • ۱۷:۴۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    2 0
    شما برو دیش بوس لالا به این کارا هم کاری نداشته باش
  • ۱۷:۴۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    2 0
    وَ الَّذِينَ اتخَذُوا مَسجِداً ضِرَاراً وَ كفْراً وَ تَفْرِيقَا بَينَ الْمُؤْمِنِينَ وَ إِرْصاداً لِّمَنْ حَارَب اللَّهَ وَ رَسولَهُ مِن قَبْلُوَ لَيَحْلِفُنَّ إِنْ أَرَدْنَا إِلا الْحُسنيوَ اللَّهُ يَشهَدُ إِنهُمْ لَكَذِبُونَ‏(107) لا تَقُمْ فِيهِ أَبَداًلَّمَسجِدٌ أُسس عَلي التَّقْوَي مِنْ أَوَّلِ يَوْمٍ أَحَقُّ أَن تَقُومَ فِيهِفِيهِ رِجَالٌ يحِبُّونَ أَن يَتَطهَّرُواوَ اللَّهُ يحِب الْمُطهِّرِينَ‏(108) أَ فَمَنْ أَسس بُنْيَنَهُ عَلي تَقْوَي مِنَ اللَّهِ وَ رِضوَنٍ خَيرٌ أَم مَّنْ أَسس بُنْيَنَهُ عَلي شفَا جُرُفٍ هَارٍ فَانهَارَ بِهِ في نَارِ جَهَنَّمَوَ اللَّهُ لا يهْدِي الْقَوْمَ الظلِمِينَ‏(109) لا يَزَالُ بُنْيَنُهُمُ الَّذِي بَنَوْا رِيبَةً في قُلُوبِهِمْ إِلا أَن تَقَطعَ قُلُوبُهُمْوَ اللَّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ‏(110) ترجمه آيات و كساني كه مسجدي براي ضرر زدن و ( تقويت ) كفر و تفرقه ميان مؤمنان و به انتظار كسي كه از پيش با خدا و رسولش ستيزه كرده ساخته‏اند ، و قسم مي‏خورند كه جز نيكي منظوري نداريم ، و حال آنكه خدا گواهي مي‏دهد كه دروغ گويند ( 107 ) . هرگز در آن مايست ، مسجدي كه از نخستين روز ، بنيان آن بر اساس پرهيز كاري نهاده شده ، سزاوارتر است كه در آن بايستي ، در آنجا مرداني هستند كه دوست دارند پاكيزه خوئي كنند ، و خدا پاكيزه‏خويان را دوست دارد ( 108) . آيا آنكه بناي خويش بر پرهيزكاري خدا و رضاي او پايه نهاده بهتر است ، يا آن كسي كه بناي خويش بر لب سيلگاهي نهاده كه فرو ريختني است ، كه با وي در آتش جهنم سقوط كند ، و خدا قوم ترجمة الميزان ج : 9ص :530 ستمكار را هدايت نمي‏كند ( 109 ) . بنياني كه ساخته‏اند همواره مايه اضطراب دلهاي ايشان است ، تا وقتي كه دلهايشان پاره پاره شود و خدا داناي شايسته‏كار است ( 110) . بيان آيات اين آيات عده ديگري از منافقين را يادآور مي‏شود كه مسجد ضرار را ساخته بودند ، و وضع ايشان را با وضع مؤمنين كه مسجد قبا را ساخته بودند مقايسه مي‏كند
  • محمد ۱۷:۵۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    2 0
    طرح مدرن و زیبایی است اما هیچ حس دینی و روحانی به انسان نمی دهد چون المان مذهبی ندارد حداقل شما از دور که می آیی باید متوجه باشی اینجا مسجد است البته با همه نقدی که هست کاری که شده وهزینه ای است که خرج شده امیدوارم با پنج تا گلدسته در کنار این اثر به زیبایی و نمای سازی اسلامی آن کمک کنند
  • مجتبی ۱۸:۱۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    2 0
    چه قدر بعضی از دوستان بی تربیتند وقتی این قدر راحت و بی خیال به دیگران تهمت می زنیم وای به حالمون. گیرم ایشون تازه مسلمان نروژی نباشه (که اگه شما با همچین تیپی سر و کار داشتی می دونستی به قراین مختلف در نگارش ایشون همچنین چیزی بسیار محتمله. مثلا یکیش همین اسم گذاری ایشونه که نشون می ده هنوز با فرهنگ زخم زبون زدن و بدبینی مردم ما آشنا نشده. این مدل اسم گذاری ها - که حاوی اطلاعات مثبتی از شخصیت فرده - معمولا در جوانانی که تازه با اینترنت آشنا شده اند یا کسانی مثل ایشون که تازه به اجتماع اضافه شده اند دیده می شه) و مثلا شما به دلیلی از این مسئله مطمئنی این رفتار زشت شما چه توجیهی داره؟ مگر مولا امیرالمومنین علیه السلام نفرمودند که اگر برادرت «اشتباهی کرد» عذر برادرت را بپذیر و اگر عذری نداشت برایش عذری بتراش؟ مگر فرهنگ اسلام و اهل بیت جز پرده پوشی و ستر عیب است؟ همه ی این ها را با این فرض گفتم که شما می دونی ایشون دروغ گو هستش. اما مگه شما کوچک ترین اطلاعاتی راجع به ایشون داری که این قدر راحت به ایشون تهمت دروغ گویی می زنی؟ می فهمیم داریم چی کار می کنیم؟ می فهمیم دروغ گویی چه گناه بزرگیه که از وارد کردن همچین تهمتی اذیت شیم؟ حیف... مگر آیه ی قرآن کریم نیست که «ا ايها الذين آمنوا اجتنبوا كثيرا من الظن ان بعض الظن اثم ولا تجسسوا ولا يغتب بعضكم بعضا ايحب احدكم ان ياكل لحم اخيه ميتا فكرهتموه واتقوا الله ان الله تواب رحيم»؟ والله خجالت هم خوب چیزیست... و در آخر... اگر یک درصد، اگر یک دهم درصد، این تازه مسلمان معصوم رو ناراحت کرده باشی و به خدا ازت شکایت ببره می دونی خدا چه غیرتی رو این بنده هاش داره؟ می دونی اگه دستش 1 درصد از دست امام زمان جدا شده باشه چی کار کردی؟... حالیته مردک؟ خودش که هیچی، امام زمان هم هیچی، به خدا اگر دلگیر شده باشه من برادر دینیشم ازت نمی گذرم مگر این که ازش عذر خواهی کنی؟ یاد بگیریم این قدر راحت تهمت نزنیم. شاید شما فارسی صحبت کردن این عزیز براتون عجیب باشه ولی بنده از نزدیک در پردیس های مختلف دانشگاه المصطفی که در قم هستش و طلبه های خارجی رو پرورش می ده دیدم که چینی و آفریقایی و اروپایی 6 ماه و 1 سال مسلمون شده به چه خوبی فارسی حرف می زنه
  • ۱۸:۱۷ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    0 0
    ضمن عذرخواهی تصحیح میکنم الا مسجد درسته نه الی مسجد
  • مجتبی ۱۸:۲۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    1 0
    یک کلام هم با «تازه مسلمان نروژی مقیم ایران»: حقیقتا من شما را نمی شناسم. این احتمال وجود دارد که اسم حاوی اطلاعات درستی از شما نباشد بنده سرکار باشم. ولی اونی که من از دین خدا یاد گرفته ام به من می گه من باید حسن ظن داشته باشم و در این مسئله هم تظاهر نمی کنم. بلکه واقعا همچنین گمانی به شما دارم. فقط یک کلام. شما ممکنه به خاطر تفاوت فرهنگی از بعضی رفتارا خیلی اذیت بشی. این رو بزار کنار همه ی سختی های دیگه ای که احتمالا در راه پیوستن به دین خدا کشیده ای. امام زمان تمام این اتفاقات را می بینند و به جاش از دل شمایی به خاطر ایشان اذیتی متحمل شده اید در می آورند و کریمانه جبران می کنند.
  • ۱۸:۲۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    1 1
    آقا این مسجد زرار رو یا ویران کنید یا تغییر کاربری بدید و موزه ای تالاری چیزی بکنید. سر خدا کلاه نزارید.
  • ۱۸:۳۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    1 0
    هویت میدونی چیه؟
  • رحمن ۱۸:۳۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    2 1
    برادر عزیز اگر مسجد را می خواهی مثل بزنی اول مسجد مسجد کعبه است که کعبه ای ساده است و مسجد دور آن نیز جدید است .مسجد النبی که نوع رنگ و شمایل آن چینی است .حالا شما چطور در هنر سیصد و چهار صد ساله قبل گرفتار شده اید .و از متن تعلقات ذهنی شما به آن وابسته شده اید .کلیسا ها هم نظیر مساجد خودمان است که مناره ندارد .شما هنر بشریت را نمی توانید متوقف کنید الا در آنها نباید مجسمه کسی و یا حیوانی گذارده شود .که نماد بت باشد شما می گویید مساجدی که بصورت نمایی شده که برای تماشا انسان را متوقف می کند خوب برادر مگر مسجد های قدیم و سبک معماریش آن را برای تماشاگر ساخته نشده است .که جادویی از رنگ و خطوط است تازه باید بررسی شود که این سبک از معماری واقعا از کجا سرچشمه اش بوده است چون این نوع مساجد توسط هنرمندان پانصد سال اخیر بوده است پس لطفا سلیقه خود را مقدس نشمارید ان خوب است و این هم هنری است و خوب و شما نمی توانید ذهن انسان را متوقف کنید همه از الهامات الهی باید باشد که انشاءالله هست .آنچه مهم است مرکز فساد بر علیه دین خدا نباشد و با نیت درست و الهی ساخته شده باشد .پول ساختش از حلال جمع آوری شده باشدالآن در اروپا مسلمانان با زحمت زیر زمینی را خریده اند و اسمش را گذاشته اند مسجد و نمار گذاران در آن نماز بپا می دارند انجا را باید توبیخ کنیم که در مرکز کفر و شرک است مسجدش هم که نما ندارد پس نمازش هم کم ارزش است .شما راست می گویید در این مسجد با نیت پاک نماز بخوانید و از در این مسجد بنیت خدمت کردن به خلق خدا خارج شوید کفایت می کند.شما نمی توانید طرح سقف مسجد را به کلاه قوم یهود تشبیه کنید این اصلا درست نیست مثل این می ماند که بشما بگویند گنبد مساجد شبیه فلان است خوب هر عقلی و هر تربیتی چیزی را تشبیه می کند که برای خودش باید باقی بماند.و هنر راه خودش را طی خواهد کرد که آن هم خواست خداوند در ایجاد تنوع همزیست با انسان است .خدا کند که این مسجد جوانان نسل روشنفکر جدایی طلب از نوع قدیمی ودوستدار این نوع سبک معماری را به مسجد بکشاند (مقصود تویی کعبه و بت خانه بهانه است )امیدوارم آمدن بتخانه در شعر منظور مطلب را به چالش نکشد .این هم هنر شعر است که پذیرفته شده است.
  • يوسف ۱۸:۳۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    2 1
    مسجد محل عبادت است نه نماد معماري هميشه در مقابل ابداع و تغيير مخالفت وجود دارد به نظر من ، طرح زيبا وجسورانه اي است
  • ۱۸:۵۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    0 1
    خوب جاي ديگر را مسجد كنيد اينجا را براي مسائل ديگر كه در اجتماع به ان نياز است مثل فروشگاه يا مركز خريد هر چه كه بشود اختصاص دهيد شكا فتن يك نما هزينه زيادي بدنبال دارد و اينكه يك ساختمان غربي است شرقي است يا ايراني است يك حرف دعشي است انها وحشي ند ايراني ها متمدن انوقت بأيد ما برق را قطع كنيم چون غربي است تلوزيون و كامپيوتر استفاده نكنيد أتومبيل مترو و مبايل هم كنار برود خلاصه همه اينها از غرب أمده اند إسكلت ساختمان ها از غرب است همه مخلوطي از إسلام و مسيحيت و يهوديت مي باشد و به اينجا رسيده
  • ۱۸:۵۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    0 2
    ولي كلا زيبا و واقعا قابل تحسين است فوق العاده زيباست جاي تأمل دارد و به ان كسي كه ان را طراحي كرده أحسنت مي گويم
  • کارشناسی ارشد معماری ۱۹:۰۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    1 2
    طرح جدید مسجد بسیار بهتره. قرار نیست تا دو هزار سال دیگه مسجد رو با مناره و گنبد و کاشی بسازن، درحالیکه دیگه هیچکدوم توجیهی نداره. نه دیگه از مناره استفاده میشه، گنبد ساختن هم وقتی میشه دهانه های بزرگ رو با سیستمهای جدید و با هزینه کمتر اجرا کرد، دیگه معقول نیست. بهتره به طرحهای جدید امکان بروز داد. چرا که اگه در گذشته هم میخواستن طبق این نوشته رفتار کنن، هرگز مساجد زیبای ایوان دار ایرانی ساخته نمیشد و همون طرحهای شبستانی عربی اینجا بافی میموند.
  • ۱۹:۰۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    0 1
    شما هم معلوم است در خواب هم فکر اهانت هستید چون جواب منطقی ندارید. چون منطق ندارید ابله همان به که خاموش باشد...
  • آرش ۱۹:۱۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    0 0
    خوب مجوز ساخت کنار تئاتر ندن میشه اول مجوز برای مسجد گرفت و با طرح غیر اسلامی ساختش و بعد با یک شومن بازی تبدیلش کرد به یک سالن تئاتر یا سینما
  • علی اکبر ۱۹:۱۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    0 0
    آخی! نازی...
  • مهدی ۱۹:۲۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    0 0
    بهتره به این سادگی امور را به اسلام نسبت ندهید. بهتر است گفته شود معماری مسلمانان. ضمنا با معیاری که این مقاله نوشته شده گنبد هم متعلق به معماری یونان باستان است پس ما باید از آن دوری کنیم؟ البته به نظر میرسد اگر جامعه اسلامی افتخار ادامه حضور ائمه ع را داشت و امور به دست ایشان می‌ماند هیچ گاه به سمت این گنبدها و مناره‌ها و طلا گرفتن ساختمانها نمی‌رفتیم.
  • مهدی ۱۹:۳۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    0 0
    بهتره به این سادگی امور را به اسلام نسبت ندهید. بهتر است گفته شود معماری مسلمانان. ضمنا با معیاری که این مقاله نوشته شده گنبد هم متعلق به معماری یونان باستان است پس ما باید از آن دوری کنیم؟ البته به نظر میرسد اگر جامعه اسلامی افتخار ادامه حضور ائمه ع را داشت و امور به دست ایشان می‌ماند هیچ گاه به سمت این گنبدها و مناره‌ها و طلا گرفتن ساختمانها نمی‌رفتیم.
  • ۱۹:۳۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    1 0
    همین بلا رو سر میدان حسین هم آوردند. آشفتگی و اغتشاشی که در میدان امام حسین بوجود آمده، جتی اصلا قابل قیاس با مسجد ولیعصر و تاتر شهر نیست. یک عده لجباز و بیگانه از هویت ملی و معماری پر عظمت کشور، تهران را تبدیل به جهنمی از فولاد سرد و سیمان کرده اند که اگر جلوی این کار واقعا گرفته نشود، فاجعه در انتظار و نابودی کامل معماری سنتی ایرانی - اسلامی...
  • ۱۹:۴۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    0 0
    خاک بر سرتان
  • ۱۹:۴۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    2 0
    مسجد تا ابد مسجد است و احدی حق تغییر ماربری آن را ندارد. ضمن اینکه دغدعه های دوستان در از بین رفتن این مسجد صحیح است اما یادتان باشد مسد رسول الله دیوارهایی بود از گل و سقفی از شاخ و برگ خرما. ابدا هم گنبد و گلدسته نداشت. پس نگویید که به خاطر اینکه گنبد ندارد به مسجد نمی رویم!
  • ۱۹:۵۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    1 3
    اصلا برای چی باید بغل دست تئاتر شهر مسجد بسازند ؟! مگه جا قحطه ؟!
  • علی ۲۰:۰۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    0 0
    سلام بله اگه منظور نمازخون مثل شما ساده و بی فکر یا کینه ای و عقده ای باشه که تفاوتی بین ای محل با یک مسجد نمیده اره ما بی نمازیم ادم به این سادگی نوبره ت
  • ۲۰:۰۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    1 0
    عزیز محترم ... شما مثل اینکه حالت خوب نیست ... مقاله داره میگه ساخت معماری مسجد با اصول و چهارچوب اسلامی مطابقت نداره ... نه اینکه اسلام در خطر افتاد ... مردک اگه اسلام که در خطر باشه که کار به مقاله نوشتن نمی کشید و مردم خودشون تکلیف رو مشخص می کردن ... مردک
  • ۲۰:۰۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    1 1
    جناب متعهد و متخصص اسلامی ایرانی ایرانی اسلامی!!! سبکی که شما میفرمایید در طول 1400 سال و به مرور شکوفا شده، حالا یه عده این هویت رو بیخیال شدن و معماری نامانوس با هویت ما رو از جای دیگه کپی پیست کردن شدن مسجدساز! ظاهرا عقیده دارین همه چی خارجیش خوبه حتی مسجد
  • ۲۰:۱۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    1 0
    اگه کسی محو در و دیوار اینجا هم بشه میره یه نگاهی میندازه و برمیگرده دیگه چه جوری نمازخوان میشه؟ برای توجیه این مسائل یه احتمالاتی رو در نظر میگیرین که موندیم چی بگیم!
  • حسن ۲۰:۲۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    1 0
    به نظر شما پرچم ایران هم که عمریه ازش گذشته بهتر نیست عوض بشه مثلا بشه پرچم آمریکا که هم مدرن تره هم تو فیلما بیشتر نشونش میدن نماد مسجد از اسمش معلومه "مسجد" یعنی بنایی که هر کسی با دیدن اون متوجه بشه که محل عبادت خداست این که بیشتر به دیسکو میخوره تا مسجد
  • ۲۰:۲۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    1 0
    با این حرف ها که نمیشه منتقد رو قدیمی معرفی کرد و دهنشو بست، همین کت و شلوار که از روز اول این شکلی نبوده و کلی طرحش عوض شده تا شده این، بحث سر معماری اینجا اینه که از چی به اینجا رسیده؟ از هویتی که قرن ها باهاش مانوس بودیم چی به ارث برده؟ یا فقط از طرح های غربی کپی پیست شده بدون این که با کارکرد مسجد تناسب داشته باشه، از قرمه سبزی که گفتی مثال میزنم شاید موثرتر باشه، به طرف گفتن قرمه سبزی بپز رفته اسپاگتی با گل گاو زبون آورده متنوع بشه
  • شنگول ۲۰:۲۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    1 0
    بابا اصلا اون دور و اطراف کسی نماز هم میخونه طرح مسجدش که وارداتی باید نمازگزارهاش رو هم از خارج وارد می کردن ....بیشتر به درد موزه میخوره تا یک بنای اسلامی... نمونه معماری ایرانی رو در مساجد اصفهان و یزد میشه دید ..
  • سید عماد الدین ۲۰:۳۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    0 0
    نمی فهمم که تناسب مسجد با ساختمان تئاتر شهر مهم است یا تناسب تئاتر با مسجد!! در معماری اسلامی، مسجد در راس است
  • ۲۰:۳۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    1 0
    تو چهار راه ولی عصر بله جا قحطه !
  • لرستانی ۲۰:۵۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    0 0
    اشتباه مثبت دادم
  • افسوس ۲۱:۳۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    1 1
    خاك بر سر مسوولين ساخت اين پروژه
  • ۲۱:۴۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    1 2
    حالم بهم خورد؛ گند زدند! ...
  • دوست اابرت ۲۲:۲۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    0 0
    واقعا حالتون خرابه!! البرت خوب شما رو شناخته بود که میگفت توهم دارید
  • ۲۲:۳۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    0 0
    بهتره این مسجد تغییر کاربری داده بشه، و با فروشش در همان نزدیکیها یه مسجد جدید با همون طرح شماره دو که شبیه تئاتر شهر هستش را بسازید که آبرومند باشه، این ساختمان را هم تبدیل به کتابخانه شهر کنید
  • Ali ۲۲:۴۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    0 0
    در یکی از روایت از پیامبر(ص) نقل شده که مساجد را دارای گنبد و مناره بسازند و از ساختن آن به شکل کلیسا و کنیسه شدیداً نهی فرموده بودند.
  • ۲۲:۵۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    0 0
    این را طوری برنامه ریزی برای ساخت فرموده اند و ساختند تا اگر فردا اوضاع بر وفق مراد شد !! اکی ثانیه کاربری انرا تغییر دهند ! از شگردهای شهرداری پایتخت خیلی از این نمونه هاست ! یکی دیگرش اینکه در پارکهای جدیتاسیس سعی میکنند اصلا درخنکاری نکنند و یا اگر کردند در مکانهای مخصوص که در آینده فوری بشود بیصدا پاساژش کرد !مسجد مگر بی گنبد و مناره میشود ؟؟؟!!
  • گیلانی ۲۳:۵۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    0 0
    از مشرق ناراحتم که چرا اجازه میده اولین نظرات معمولا نضرات امثال این شخص باشه چرا اجازه میدید تا این نوع نظرات که غالبا بویی از ایرانی بودن ومسلمان بودن ندارند همواره در صدر نظرات جا داشته باشه واقعا متاسفم برا نشرق وتیم بررسی نظرات
  • پیمان ۲۳:۵۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۷
    0 0
    مگه بت پرستید که دنبال مناره میگردید اصلا میدونی مناره دودکش اتش کده های زرتش . بعد قارت عرب ها شد مسجد وگرنا مسجدی که پیامبر ساخت چهارتا ستون بود با سایه بون همین . حالا عقلتو کار بنداز بت پرست . کورکورانه پیروی نکن
  • ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 0
    فارسی رو تا حد اصطلاحات خفن یاد گرفتی ها... دمت گرم خوشم اومد. اگر هم خیلی نروژی نیستی اشکال نداره ولی با حرفهات موافقم.
  • ۰۰:۰۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 0
    نه ... من کلا نا امید شدم.
  • عصبانی ۰۰:۰۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    1 0
    بچه ها حواستون هست بعضی ذی نفع ها و حتی حدس میزنم بعضی از دست اندرکارهای همین مسجد ضرار میان نظر میذارن و به به و چه چه میکنند. خاک بر سرتون این مسجد ضرار رو خراب کنید. همونطور که پیغمبر خراب کرد. حالم داره بهم میخوره از این مسئولان احمق
  • ۰۰:۰۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    1 0
    واقعا این مسجده؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ خدا بخیر بگذرونه. پس با اسپری رنگ روش بنویسن مسجد حداقل
  • ۰۰:۰۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    1 0
    دکتر هر منطقه ای به مسجد نیاز داره. بهترین جا شلوغ ترین جاست
  • محمد ۰۰:۱۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 0
    برادر من زمين اونجا وقف ساخت مسجد بوده
  • ۰۰:۱۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    1 0
    جناب به صطلاح متعهد و متخصص اسلامی ایرانی ایرانی اسلامی اين طرح يك طرح كاملا توهين آميز به جايگاه مسجد است؛ اين همه نگارنده بيچاره براي امثال شما دليل آورده از سبك معماري اسلامي و دلايل آن اونوق باز همچين حرفي ميزني!!!!
  • ۰۰:۲۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 0
    از كلام شما ميزان شعور شما پيداست
  • پروانه ۰۰:۲۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    1 0
    شما از هویت چیزی نفهمیدی از پرچمت معلومه معماری القا کننده هویته خدا در قرآن شباهت دادن ظاهری مرد به زن و بالعکس رو لعنت کرده حتما به نظر بلاهت آمیز شما خدا هم ظاهر بینه؟ البته تنفس در اقیانوس کثافت امریکا همین نتیجه رو قهرا خواهد داشت
  • ۰۰:۲۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 0
    دلار استرالیا خوش مزه است؟ روشنفکر! اهل عبادت انگلیسی
  • ۰۰:۲۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 0
    ضرار
  • ۰۰:۳۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 0
    ایول به مشرق
  • يك شهروند ۰۰:۳۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    1 0
    بسه ديگه اين همه مسامحه كاري ، هر غلطي كه مي خوان به اسم روشن فكري مي كنند اين مسجد مقابل تالار شهر سجده كرده ( معني آن كاملا روشن است) يك لحظه درنگ نكنيد...بايد خراب شود آقاي شهردار، اعضاي شوراي شهر ..چيكار مي كنيد شما مردم بايد خودشون بيان تو صحنه...موضوع به گوش رهبري برسونند...بايد يك جا قاطع جلوي اين حيله گيري ها گرفته بشه آقاي قاليباف فقط بلدي پاساژ علائدين خراب كني؟؟؟؟ دين را هدف گرفتند..نكنه خوابي؟
  • ۰۰:۵۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 0
    آمریکایی ناشناس! شما اظهار نظر در مورد مسجر نفرماییین لطفا! از اصول اولیه ساخت مسجد در اسلام سادگی بنا است، بطوریکه توجه انسان رو پرت نکنه.
  • ۰۰:۵۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 1
    اتفاقا چون محل عبادته باید مثل خود عبادت به یک سری اصولی پایبند باشه، حالا خوبه مثال مسجد ضرار رو داریم تو قرآن
  • ۰۰:۵۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 1
    آره مثل کلاه خود فرح کج و معوجه!
  • ۰۰:۵۷ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 0
    یدونه مثبت کم کنید اشتباهی مثبت دادم
  • ۰۱:۰۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 1
    معماری و ما ادریک معماری! از هرم مجلس تا ابلیسک های این طرف و اون طرف، این هم یکی دیگه!من اصلا کاری به مسجد و معماریش ندارم، اولین کاری که باید بشه اینه که باید اون جریانی که قدرت داشت و توانست که ساخت مسجد را از دست سابقه داران معماری اسلامی در بیاره و به رضا دانشمیر و کاترین اسپیریدونوف بده دستشون قطع بشه. تا کی ما از شاخه ها هرس میکنیم بجای اینکه از ریشه در بیاریم؟ آخه مثلا این بابا اسمش مسلمانی است یا بنایی که ساخته؟! باید معلوم شه چه کسنی این وسط با زبان و پول و رشوه کار را از دست درستکاران در آوردند و به دست دیگران دادن!
  • ضد داعش ۰۱:۰۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    3 1
    واقعا از اظهار نظر برخی از دوستان در مورد تخریب مسجد بسیار ناراحت شدم عزیزان داعش هم دقیقا مثل شما فکر میکند.
  • ۰۱:۳۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    1 0
    یکی از این شاهکارها! تو نمایشگاه بین المللی هست، چرا به اونجا سری نمیزنید و نمیگید در زمان کی و بدستور چه کسی اون مکعب شبیه زندان به نام مسجد ساخته شده
  • عرفان ۰۲:۱۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 0
    مرده پرستیم! حال که کار از کار گذشته شیپور گرفتیم و مسجد عزیز شد؟
  • نجفی ۰۲:۵۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 0
    این که طراحی چقدر بدیع یا زییا را نمیدونم؛اما فکرمیکنم در یک جامعه اسلامی همه چیز از جمله معماری و فضای شهری قراره به شما گوش زد کنه که شما مسلمانیدو در یک اجتماع اسلامی قرار دارید.یه علاوه یک بنا مثل مسجد با کارکرد های فراوان که قراره ابعاد درونی انسان را به او گوشزد کنه و یا مفاهیم خاصی را القا کنه با هر سک ظاهری نمی تونه رسالت خودش را انجام بده.پیش زمینه اینچونین مظره ای در نگاه من اصلا یک مکان مذهبی نیست و نمی تونم فلسفه اش رو بفهمم.بنابر این نمره خوبی بهش نمیدم.
  • یوسف ۰۵:۱۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    1 0
    ناشناس محترم ؛ ممنون که من را اهل عبادت انگلیسی خطاب کردی. ترجیح می دهم اینچنین باشم تا داعشی مخفی !!! در ضمن ، اسلام که فقط برای ایران و شما نیست ، در سراسر دنیا مساجدی با طرحها و معماریهای مختلف وجود دارد. چون ندیدند حقیقت ره افسانه زدند
  • ۰۶:۰۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 0
    ناشناس محترم ۰۰:۲۸ ممنون از نظر اصلاحیتون!
  • کاکرو یوگا ۰۶:۳۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    1 1
    شما افراطیها واقعا" مختون تعطیله از نظر شما همه چیز مثلا"کارتون تام و جری و یوگی و فوتبالیستها وسریال جومونگ و ...........نماد فراماسونری و ... هستن
  • مجتبی مبارز ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 1
    اشتباهی مثبت دادم تو کاری تخصص نداری دخالت نکن برخی تغییرات باعث تخریب خیلی چیزا میشن خدا به همه غرب پرستان شفا بدهد
  • مجتبی مبارز ۰۸:۳۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    1 0
    دوستان به نظر من دلیل طراحی این مسجد این بوده که جوونایی که در محدوده پارک دانشجو هستند رو به بهونه معماری متفاوت بکشونند سمت خدا وضعیت در پارک دانشجو بسیار نگران کننده است بیشتر روابط هایی که مشاهده میشه نامشروعه بیشتر دخترها در اونجا سیگار میکشند و وضعیت حجاب. زننده ای دارند الان مردم در اونجا در یک کانکس نماز میخونن ولی اکثرا افراد مسن میان اگه طرحشو عوض کنن بهتره چون معماری مذهبی و اسلامی به ادم ارامش معنوی میده بهرحال خدا به فریادمون برسه با این وضع
  • ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 1
    دقیقا تو متن اشاره شده چرا میخواستن اونجا مسجد بسازن در ضمن معنی حرف تو اینه که هدف تئاتر با مسجد در تضاده که نمیتونن کنار هم قرار بگیرن اگه حرفت واقعیت داشته باشه قطعا اون تئاتر نباشه بهتره تا اینکه بخواید به بهونه تئاتر هدف مسجد رو بزنید
  • سید محمد حسین ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 0
    سلام بنظر من ماهیت بنا باید حفظ بشه،یعنی باید از نوع طراحیش متوجه کاربری اون فضا شد پس طراحی صرفا چندتا خط نیست و باید به رسم و رسومات،کاربری،ماهیت و خیلی چیزای دیگه هم توجه کرد اما اینکه اون فضا رو کاملا تغییر بدن اشتباهه چون همیشه یک معمار میتونه طرحو با تغییرات به کاربری اصلی خودش برگردونه
  • ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    1 0
    آره آرش جون اصلا تئاتر از مسجد خیلی مهم تره! جاهای خوب شهر باید مال تئاتر باشه! نه اینکه خروجی های فوق العاده ای هم داره! کلا دستور بده مثل اعقابت مساجد رو خراب کنن جاش تئاتر برامون بسازن !
  • سهیل بشردوست ۱۰:۰۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    1 1
    آدم ها تو این مسجد عبادت خدا رو بکنن، شرشون به هم نرسه، به اصفل الصافرین که معماری مسجدش سبک یونانیه...
  • ۱۰:۴۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 0
    تازه مسلمان نروژی مقیم ایران جان، دکتری ادبیات ما ایرانیا بخوبی تو نمیتونه حرف بزنه.آفرین.احسنت!
  • ۱۱:۰۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 0
    خب احمق جان هستند دیگه.انقد شعور و فهم نداری که با دلیل اثبات کنم بهت.فقط باید با چکش بکوبن تو سرت.
  • پسر ۱۱:۰۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    2 0
    حیف بیت المال برای بنایی که اصلاً شبیه مسجد نیست دنیا مزرعه آخرت است
  • ۱۱:۴۷ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    2 1
    وقتی پاساژ ساز ها مسجد ساز شوند همین می شود
  • رضا ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 0
    ادبیات آقای ناشناس من را در شگفت فرو برد
  • علی ۱۲:۱۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    1 0
    وقتی به سردرش نگاه میکنی انگار داری وارد یه سیاه چال بزرگ وعمیق میشی که هیچ خروجی از آن وجود نداره وانسان رووحشت فرامیگیره
  • ۱۳:۰۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    1 1
    کسانی که مسجد را به این شکل ساخته اند مغرض بوده اند و یا در حالت خوشبینانه بسیار جاهل بوده اند
  • مهدی ۱۳:۴۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    3 1
    مسجد باید ساده باشد.پیامبر(ص) در مسجد فرش زیرپایشان از حصیربود.
  • ۱۴:۱۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 0
    آقا مجتبی مثلاً خودتون خیلی با تربیتی که نوشتی مردک؟
  • ۱۵:۴۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 0
    تازه مسلمون اونم از نوع نروژیش !!! قرشمال رو خوب اومدی !!! اشتباها تازه مسلمونه بچه یافت آباد نیستی ؟ :دی
  • ۱۵:۵۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 0
    خودت فهمیدی چی گفتی ؟ نه خدایی فهمیدی ؟
  • مجتبی مبارز ۱۶:۲۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 0
    بیایید افراط و تفریط را کنار بگذاریم و حقیقت بین باشیم
  • کارشناس ارشد نظام مهندسی ۱۶:۴۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 0
    اولین بار که این ساختمان را دیدم به تنها چیزی که فکر نمیکردم مسجد بود. با توجه به حالت معماری که طبق استانداردهای پدافند عامل و غیر عامل است بیشتر به درد موزه و یا یک مرکز نظامی میخورد. مشکل دیگر آن نیز این است که با اطراف خود و تالار شهر هارمونی ندارد. مسجد میتواند در فرمهای مختلف باشد ولی باید از دور نشاندهنده مسجد باشد. مثل مسجد ایاصوفیه و مسجد چهارراه خوردین شهرک غرب. طرح مهندس نقره کار به مراتب بهتر میباشد. طرح موجود بیشتر به درد پارکهای فناوری میخورد. مورد دیگر اینکه در مناطق مرکزی تهران اصلا نیازی به مسجد نیست .همین الان هم مساجد موجود خالی از جوانان است. میشد با هزینه ساخت آن نسبت به بازسازی و ایجاد برنامه های فوق برنامه در مساجد سطح شهر اقدام کرد. یا حتی یک سالن چند منظوره فرهنگی ورزشی احداث کرد.
  • ۱۷:۳۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    1 2
    همیشه پای یک ماسون در میان است.
  • سجاد ۲۱:۲۷ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    1 0
    مسجد ایاصوفیه قبل از اسلام با همون معماری مناره و گنبد کلیسا بود...یه مسجد ساختن با معماری مدرن ، این وااسفا وا اسلاما وامحمدا نداره..سالانه هزار تا مسجد میسازن با اون معماری مطابق میل شما...یه مسجد معماریش فرق میکنه کسی به اسلام ضربه نزده پای هیچ فراماسونی در کار نیست این دلایل توطئه پندارانه شان فرهنگ اسلامی نیست نه یه مسجد با معماری متفاوت.
  • کارشناسی ارشد معماری ۲۱:۳۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
    0 0
    آقا حسن نمیدونم حرف من چه ربطی به آمریکا داشت که طبق روال دوستانتون این رو هم به آمریکا ربط دادید، اما اولا این بستگی به طرز تفکر شما داره که این رو دیسکو میبینید! دوما، متاسفانه! بنده تا حالا دیسکو ندیدم، ولی شما حتما تجارب زیادی در این زمینه دارید که اینطوری صحبت میکنید! میبینی برادر، مغلطه کردن کاری نداره. بهتره جواب حرفهای من رو به صورت منطقی در زمینه معماری میدادید تا اینکه بحث دیسکو رو وسط بکشید.
  • ۰۰:۱۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۹
    1 0
    چقدر سطحی نگر هستید که خدا رو فقط در گنبد می‌شناسید... خداوند حضورش در تک تک ذرات کهکشان و سلول‌ها هست...
  • امیر ۰۰:۴۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۹
    1 1
    لطفا دوستانی که در زمینه معماری تخصص ندارند نظر ندن... من دانشجوی کارشناسی ارشد معماری هستم و به شما میگم که این طرح بسیار ارزشمند و جسورانه هست و به رغم نظر افراد کم اطلاع و متعصب باید اجرا بشه. ضمنا طراح مسجد آقای مهندس دانشمیر همون طراح پردیس سنمایی ملت و یکی از بهترین معماران ایران هستند.
  • رضا ۰۵:۴۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۹
    2 1
    آفرین بر شما . مسجدی که از فاصله دور به مسجد شبیه نباشه ..... به سازمانهای نظارتی خسته نباشید می گویم.
  • ۱۰:۲۷ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۹
    1 2
    احتمالا اگه بچه های خودتون طراحی کرده بودن ایرادی نداشت این همه دلیل رو گفتین و نگفتین از این طراحی هیچ پولی قسمت شماها نشده اصل ناراحتیتون هم همینه
  • ۱۰:۲۷ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۹
    0 2
    احتمالا اگه بچه های خودتون طراحی کرده بودن ایرادی نداشت این همه دلیل رو گفتین و نگفتین از این طراحی هیچ پولی قسمت شماها نشده اصل ناراحتیتون هم همینه
  • محمد ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۹
    1 1
    طرح اولیه بسیار ضعیف و نشات گرفته از تئاترشهر بود اما طرح جدید بسیار با عظمت تر از تئاتر شهر بوده و تئاتر شهر در مقابلش ضعیف شده اما این ساختمان اشاره به آسمان نداره که آنهم با یک مناره کوچک حله
  • ۱۳:۱۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۹
    0 1
    عزیزم چرا انقدر تحریف میکنی امام زمان نمیاد که بزنه همه جارو داغون کنه همرو بکشه که این مسجدهارم یه استفاده های دیگری ازش میکنن. کمی امام زمان عزیزمون رو مهربون تر معرفی کنیم. ممنون
  • ۱۴:۰۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۹
    1 1
    تعبیر آقا در مورد معماری تهران: تهران یک معماری وحشیِ مضطربِ بی نظمی دارد که از40 - 50 سال پیش تا حالا ادامه دارد.
  • ۱۳:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۱
    1 0
    چقدر کارشناس داریم ؟!
  • آرشیتکت ۱۷:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۱
    0 1
    منم معماری خوندم. پیشنهاد میکنم یه دوره تقویتی حتما برید.20 واحد حداقل باشه. پردیش ملت رو هم کپی کرده. تقصیر شما معماریخونده ها نیست.تقصیر اوناییه که سیلابس درسی معماری رو نوشتن و فقط 2 واحد مبانی نظری برای شما در نظر گرفتن. وقتی اول و وسط و آخر همه طرح های معماری میشه فرم انتظار بیشتری از شما نمیره.
  • علی ۲۳:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۰۲
    1 2
    می دادن به یک خارجی طراحی کنه بهتر در میاره تا این به ظاهر ایرانی ها!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس