به گزارش مشرق، دکتر فريدون عباسي در گفتوگو با ايسنا، درباره ميزان توليد سوخت با غناي 20 درصد براي استفاده در رآکتور تحقيقاتي تهران اظهار کرد: توليد سوخت و به عبارتي بهتر غنيسازي تا 20 درصد ادامه دارد و متوقف هم نخواهد شد؛ ما در حال حاضر بر حسب نيازمان کار ميکنيم و در زمانبندي تعيين شده براي رآکتور تهران سوخت را تهيه ميکنيم و مراحل ديگر مثل ساخت غلافها و مجتمعهاي سوخت نيز در حال انجام است.
رييس سازمان انرژي اتمي تاکيد کرد: توليد سوخت تا غناي 20 درصد تحت نظارت آژانس بينالمللي انرژي اتمي در حال انجام است.
عباسي با بيان اين که به دنبال آن هستيم تا نسلهاي جديد سانتريفيوژ که به لحاظ مصرف انرژي مقرون به صرفهتر هستند و داراي SWU بالاتر هستند را راهاندازي کنيم، افزود: اين ماشينها کمک ميکند تا با فضاي کمتري بتوانيم ميزان توليد را افزايش دهيم.
توليد سوخت تا غناي 20 درصد براي رآکتورهاي جديد انجام خواهد شد
چهار تا پنج رآکتور 20 مگاواتي ساخته خواهد شد
وي گفت: فعلا براي نياز رآکتور تهران سوخت تا غناي 20 درصد را توليد ميکنيم و توليد سوخت تا غناي 20 درصد براي بارگذاريهاي بعدي رآکتور تهران و رآکتورهاي جديد، که در برنامهريزيهاي ما قرار دارد انجام خواهد شد.
او ادامه داد: در چند سال آينده چهار تا پنج رآکتور جديد از نوع استخري با توان بين 10 تا 20 مگاوات براي توليد راديودارو و تحقيق و توسعه در استانهاي مختلف کشور ساخته خواهد شد؛ بنابراين براي سوخت اين راکتورها نياز داريم تا توليد غنيسازي تا 20 درصد را ادامه دهيم.
مشکلي در ساخت رآکتورهاي تحقيقاتي نداريم
رييس سازمان انرژي اتمي در پاسخ به ايسنا درباره ساخت يک رآکتور با قدرت 20 مگاوات که توسط متخصصان ايراني در حال طراحي است، گفت: رآکتور تهران تجربه خوبي از نظر تحقيق، طراحي و اپراتوري رآکتور به ما داده است. با توجه به رشد مطالعات طراحي و طراحيهاي مهندسي در کشور، مشکلي در ساخت رآکتورهاي در حد توان 20 مگاوات مشابه رآکتور تحقيقاتي تهران نداريم. فقط اين مساله زمانبندي خاص خودش را براي توليد سوخت اين رآکتور و عمليات ساختماني و تامين تجهيزات دارد که فکر ميکنيم ساخت اين رآکتور 3 تا 4 سال به طول انجامد.
توليد قطعات سانتريفيوژ برونسپاري شده است
اخبار منتشر شده درباره يک شرکت توليد قطعات سانتريفيوژ سوخته است
معاون رييسجمهور درباره ادعاي منافقين مبني بر وجود يک شرکت توليد قطعات سانتريفيوژ در نزديکي تهران، اظهار کرد: وقتي سانتريفيوژهاي ما در حال کار است، مخالفان چه چيز جديدي را ميخواهند بگويند؟ ما در مکانهاي مختلف در کشور ميتوانيم قطعهسازي انجام دهيم و خيلي از کارگاههايي که ماشين ابزار دقيق دارند ميتوانند توليد قطعات سانتريفيوژ را داشته باشند. سازمان انرژي اتمي انجام اين امور را برونسپاري کرده است و خود را درگير کارهاي اجرايي ساخت نميکند. در عين حال ما هرچه بتوانيم ظرفيتهاي مهندسي و فنآوري کشور را بالا ببريم به نفع ماست و در مکانهاي مختلف کشور ميتواند اين امور انجام پذيرد.
وي ادامه داد: متاسفانه اخبار منتشر شده در اينباره سوخته و از زمان عقب است. آنها براي اظهار وجود هر از چندگاهي مثلا در آستانه نشست شوراي حکام سر و صدايي راه مياندازند که براي ما مهم نيست. بحث غنيسازي ايران کاملا روشن و تحت نظارت دوربينها و بازرسان آژانس بينالمللي انرژي اتمي در حال انجام است. بازرسان آژانس به طور مرتب از تاسيسات غنيسازي بازرسيهاي منظم و حتي سرزده انجام ميدهند.
حجم غنيسازي تا 20 درصد را بر اساس نياز کشور بالا خواهيم برد
رييس سازمان انرژي اتمي درباره ساخت تاسيسات غنيسازي جديد تصريح کرد: هر وقت تصميم به ساخت يک سايت جديد غنيسازي بگيريم که اين مساله نيز در برنامههايمان وجود دارد، مطابق تعهدات پادمان به آژانس اطلاع ميدهيم. همچنين حجم غنيسازي تا 20 درصد را بر اساس نياز کشورمان بالا خواهيم برد و براي اين کار از کسي اجازه نميگيريم. ما بر مبناي تعهدات پادماني و از باب همکاري با آژانس حتما آنها را در جريان قرار ميدهيم و اميدواريم آژانس هم در اين رابطه همکاريهاي لازم را با ما داشته باشد و به حرف کساني که اطلاعات کافي و حتي تخصصي ندارند و گاهي اطلاعات اشتباه به مجامع بينالمللي ميدهند گوش ندهد.
قبل از نصب سانتريفيوژ در فردو به آژانس اطلاع ميدهيم
عباسي در پاسخ به سوال ديگر ايسنا دربارهي تجهيز سايت فردو به ماشينهاي سانتريفيوژ در سال جاري، تصريح کرد: سايت فردو آمادگي تجهيز به سانتريفيوژ را دارد. ماشينهاي سانتريفيوژ در حال ساخته شدن است و قبل از نصب سانتريفيوژ در فردو به آژانس اطلاع ميدهيم.