به گزارش گروه دفاع و امنيت مشرق به نقل از ايسنا، در روسيه، پنج ساعت و 30 دقيقه قبل از پرتاب، کميسيون ويژه، اجازه شروع عمليات را مي دهد. قبل از خروج از هتل، فضانورد در محلي که ديگران مزاحمش نميشوند، دقايقي تنها مي ماند تا در سکوت و تنهايي تمرکز فکري پيدا کند.
در زمان خروج از هتل، کيهان نوردان در اتاق خود را بايد امضا کنند.
گاگارين بعد از خروج از اتاق استراحتگاه خود در بايکونور در اتاق خود را امضا کرد اما متاسفانه نظافتچي آنجا به تصور اين که کسي در را « کثيف» کرده، اين امضاي تاريخي را پاک کرد!! اما بعدا اين رسم، رعايت مي شود و درها را بعد از چند امضا به موزه هديه مي کنند و در جديدي جاي آن را مي گيرد.
در زماني که کيهان نوردان هتل را براي رفتن به سالن آماده سازي قبل از پرتاب ترک ميکنند، رسم است آهنگ زيباي «چمنزارهاي سرسبز» براي آنها پخش مي شود و آنان با اين آهنگ بدرقه مي شوند.
در آخرين مرحله خروج از هتل، يک کشيش کليساي ارتدوکس روسيه با خواندن دعا و پاشيدن آب مقدس، آنها را متبرک مي کند.
البته اين رسم در دوران شوروي وجود نداشت و مي توان گفت مبتکر آن الکساندر ويکتورنکو، فرمانده ناو کيهاني سايوز- 20 بود که در اکتبر 1994، قبل از حرکت، تقاضا کرد کشيشي را براي انجام چنين مراسمي را در هتل حاضر کنند.
بعد از او، اين کار به عنوان يک سنت وارد بايکونور شد و حتي موشک هم قبل از حرکت به طرف سکوي پرتاب توسط يک کشيش بايد تبرک شود.
در همين دقايق است که پرکردن مخزن هاي موشک بالابرنده با اکسيژن مايع شروع مي شود.
چهار ساعت و 20 دقيقه قبل از پرتاب، کيهان نوردان و همراهانشان با دو اتوبوس به طرف ساختمان شماره 254 راه مي افتند تا در آنجا آخرين معاينات از آنها به عمل آيد و لباس فضايي را بپوشند.
در اين ساختمان، آنها ضمن پوشيدن لباس مخصوص، کارشناسان آخرين آزمايش ها از لباس را به عمل مي آورند که هيچ نقص و عيبي در آن نباشد؛ سپس به اتاق شيشهاي مصاحبه ميروند که خبرنگاران مي توانند از آنها عکس بگيرند و يا با استفاده از سامانه هاي صوتي، سوالي بپرسند و جوابي بگيرند.
پس از خروج از ساختمان شماره 254 و قبل از سوار شدن به اتوبوس، کيهان نوردان در ميان ابراز احساسات حاضران خود را به نقطه «اعلام آمادگي» مي رسانند.
در اينجا سه مربع، جاي ايستادن مهندس پرواز، فرمانده ناو و بالاخره کيهان نورد سوم را مشخص کرده است و سه فضانورد در حالت خبردار مي ايستند و رئيس کميسيون دولتي پرواز نيز روبروي آنها سپس فرمانده در حال دادن احترام نظامي «آمادگي خود و افراد تحت فرمان» را براي انجام ماموريت اعلام مي کند.
سه ساعت و 5 دقيقه قبل از پرتاب، فضانوردان سوار اتوبوس مي شوند و به طرف سکوي پرتاب حرکت مي کند و در بين راه، يکي از رسم هاي عجيب و غريب و مضحک فضانوردان روسي انجام ميشود.
گفته مي شود در زماني که گاگارين به طرف سکوي پرتاب برده مي شد، احساس کرد به توالت احتياج دارد.
با توجه به اين که معلوم نبود براي مراحل قبل از پرتاب چقدر بايد منتظر بماند، براي جلوگيري از پر شدن کيسه اي که براي ادرار در لباس فضاييش پيش بيني شده بود، تصميم گرفت در بين راه خود را آسوده کند! به همين دليل اتوبوس را در بين راه نگه داشتند و او پياده شد و در کنار اتوبوس قضاي حاجت کرد! اين کار به عنوان يک رسم باقي ماند و در هر نوبت، اتوبوس در بين راه مي ايستد و همه مردان فضانورد پياده مي شوند و اين کار را انجام مي دهند!!! خوشبختانه کيهان نوردان زن از اين قانون معاف هستند.
در کنار سکوي پرتاب، فضانوردان با ايستادن بر روي پله هاي سکو، براي آخرين بار به سوي خبرنگاران دست تکان مي دهند و خداحافظي مي کنند؛ سپس به همراه چند کارشناسي که بايد آنها را در سوار شدن به سفينه، آخرين بررسي سامانه هاي ناو و بالاخره بستن در کمک کنند با آسانسور عازم محل ورودي به ناو مي شوند.
يک ساعت و 45 دقيقه قبل از پرتاب، خدمه وارد ناو مي شوند و در داخل ناو هر کدام از آنها در جاي خود قرار گرفته و يا تسمه هاي ويژه بسته مي شوند؛ در اين مرحله، آزمايش سامانه هاي بخش فرودي و اتصال سامانه حياتي لباس به ناو صورت مي گيرد. يک ساعت و سي دقيقه قبل از پرتاب، در ناو بسته شده شده و مورد آزمايش قرار مي گيرد. نيم ساعت بعد سامانه کنترل موشک و سيستم ژيروسکوپ راه اندازي مي شود.
40 دقيقه قبل از پرتاب، بررسي نشتي در لباس، آزمايش بخش فرودي به پايان مي رسد.
30 دقيقه قبل از پرتاب، موشک نجات اضطراري آماده کار مي شود.
25 دقيقه قبل از پرتاب، خدمات مرتبط با سکوي پرتاب ( کابل هاي ارتباطي و غيره) بکلي قطع مي شود.
15 دقيقه قبل از پرتاب، بررسي نشتي لباس فضايي تمام شده و سامانه نجات اضطراري در حالت خودکار قرار مي گيرد.
هفت دقيقه قبل از پرتاب، عمليات قبل از پرتاب پايان مييابد.
شش دقيقه قبل از پرتاب، آمادگي سکوي پرتاب و موشک اعلام ميشود.
پنج دقيقه قبل از پرتاب، سامانه هاي بخش هدايت ناو کاملا فعال مي شود. در اين مرحله فضانوردان بايد با بستن کلاهخود لباس فضايي، کاملا از سامانه هاي لباس براي تنفس استفاده کنند.
سه دقيقه قبل از پرتاب، تزريق نيتروژن به محفظه احتراق انجام ميشود.
دو دقيقه قبل از پرتاب، سوخت مخزن تحت فشار قرار مي گيرد.
و بالاخره پرتاب...
در زمان به اصطلاح صفر، موشک سايوز، سکوي پرتاب را به مقصد مدار تعيين شده در اطراف زمين ترک مي کند. يک دقيقه و 58 ثانيه بعد از پرتاب، چهار موشک تقويتي از بدنه اصلي جدا مي شوند. پس از آن نوبت جدا شدن موشک نجات اضطراري است که در بالاي سفينه نصب است.
اين موشک وظيفه دارد چنانچه تا اين مرحله مشکلي براي موشک بالا برنده پيش آمد، بخش سرنشيندار را از آن جدا کرده و در نقطه مطمئني فرود آورد.
چهار دقيقه و 58 ثانيه بعد از پرتاب، طبقه دوم موشک از طبقه سوم جدا مي شوند. پنج دقيقه بعد، ناو کيهاني در مدار قرار گرفته است و به اين ترتيب ماموريت طبقه سوم موشک نيز به پايان مي رسد. به دنبال قرار گرفتن ناو سايوز در مدار زمين آنتن و باتري هاي خورشيدي سفينه باز مي شوند . پس از اين، اداره امور به عهده مرکز هدايت پرواز روسيه گذاشته مي شود.
به طور معمول پس از قرار گرفتن ناو در مدار زمين حال کساني که قبلا به فضا سفر نداشتهاند چندان خوب نيست. تهوع و سردرد امري عادي به شمار مي رود. براي مبارزه با اين حالت که خوشبختانه يکي دو روز بيشتر ايجاد مزاحمت نمي کند، دارو هاي ويژه از جمله آمپول هايي در ناو وجود دارد که در صورت بروز اين وضعيت استفاده مي شود.
ولاديمير سالاويف، کيهان نورد نامدار روسيه که اينک مسئوليت مرکز هدايت پرواز را بر عهده دارد، پس از در مدار قرار گرفتن ناو سايوز، اعلام کرد همه مراحل طبق برنامه تنظيمي پيش رفته، دستگاه هاي ناو به خوبي کار مي کند و حال فضانوردان خوب است.
بر اساس گفته وي، ناو کيهاني سايوز تي.ام.آ – 21 در روز چهارشنبه به طور خودکار به ايستگاه فضايي بين المللي متصل خواهد شد.