"ابراهيم يزدي" سرکرده مستعفي گروهک غيرقانوني نهضت آزادي در آخرين روز اسفند سال 89 در گفتوگو با ايرنا از اقدامات اغتشاشگران پس از برگزاري انتخابات رياست جمهوري از جمله فراخوان راهپيماييهاي بدون هماهنگي با مراجع قانوني و رفتارهاي دوگانه آمريکا انتقاد و تاکيد کرد که به قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران ملتزم و پايبند است.
به گزارش مشرق، گفت وگوي ايرنا با ابراهيم يزدي، پس از استعفاي وي از دبيرکلي گروه موسوم به نهضت آزادي انجام شد.
يزدي در اين مصاحبه از دلايل استعفاي خود سخن گفت و ديدگاه خود درباره تحولات سياسي داخل و خارج کشور، از جمله خيزشهاي مردمي منطقه را بيان و از رفتار دوگانه آمريکا به ويژه در قبال تحولات در ليبي و بحرين انتقاد کرد.
** به لحاظ جسمي قادر به ادامه دبيرکلي نهضت آزادي نبودم
سئوال - از علت استعفاي خود از دبيرکلي نهضت آزادي بگوييد.
يزدي: بنده از دبير کلي نهضت آزادي استعفا دادم زيرا نمي توانستم وظايفي را که طبق اساسنامه برعهده من نهاده شده بود انجام دهم، اين يک اخلاق ديني است که اگر کسي مسووليتي را نمي تواند در چارچوب قانون انجام دهد آن را واگذار کند.
بنده طي سال گذشته با مشکلات جسمي خاصي رو به رو بودم و مجبور به عمل جراحي قلب شدم و با توجه به عوارض آن، پزشکان معالج توصيه کردند که بايد به دور از استرس باشم و حتي گفتند که خبرها چه خوب و يا چه بد براي من اثر منفي دارد.
خبرهايي که در اين چند روزه در مورد بحرين، ليبي، يمن و ديگر کشورها از تلويزيون مي بينم، ناراحتم مي کند و فشار خونم از ديدن اين صحنه ها بالا مي رود و بنابر تجويز پزشک حتي نبايد اين تصاوير را نگاه کنم. با اين شرايط جسماني، طبيعتا نمي توانستم وظايفم را به عنوان دبير کل انجام دهم لذا استعفا دادم.
**توصيه به احزاب
سوال- با توجه به اينکه شما داراي سابقه فعاليت حزبي هستيد، اينک مي توان از شما در باره ديدگاهتان در اين زمينه سووال کرد.
يزدي: پيشنهاد بنده اين است که بايد يک خط قاطع ميان دشمن و مخالف کشيده شود. هر کس نقدي کرد، مخالف نيست. فکر غالب نبايد اين باشد که يا با من يا بر من. اگر از شما نقدي شد؛ نبايد منتقد را دشمن تلقي کنيد. من با نظام هيچ مسالهاي ندارم فقط با برخي از رفتارها، که خلاف قانون اساسي است، مشکل دارم.
توصيه مقام رهبري اين بوده که خلاف قانون عمل نکنيد و من نيز چيزي بيشتر يا کمتر از قانون نمي خواهم.
**هر کس خلاف قانون عمل کند، محکوم است
سوال- احزاب با کارکرد خود در چارچوب قانون اساسي، مي توانند راهنماي خوبي براي ترويج مردمسالاري باشند، نظر شما در اين زمينه چيست؟
يزدي: همه بايد قانون را محترم بشمارند و هرکس که خلاف قانون عمل کند، محکوم است.
** راهپيمايي نبايد مخل نظم عمومي باشد
سوال: به نظر شما تحولات ناخوشايند پس از انتخابات رياست جمهوري سال 88 ، تحت تاثير چه رويکردي بوقوع پيوست؟
يزدي: در ابتدا تاکيد مي کنم که هيچ تغييري از بيرون براي ايران پايدار نيست. راهپيمايي آزاد است به شرطي که مخل نظم عمومي نباشد. اگر چه قانون اساسي مي گويد مشکلي براي راهپپيمايي نيست اما مصلحت ايجاب مي کند قبلا هماهنگيهاي لازم با مبادي ذيربط انجام شود زيرا وقتي بدون هماهنگي راهپيمايي انجام شود، تنها هواداران شما به خيابان نمي آيند، بلکه گروه هاي معاند هم مي آيند.
** معيارهاي دوگانه غرب در حمايت از دمکراسي
سوال- دولت آمريکا در ارتباط با تحولات منطقه بويژه در خصوص حوادث ليبي و بحرين، معيار دوگانه را در سياست خارجي خود به کار گرفته است. هيلاري کلينتون در مصاحبه اي گفته است پادشاه بحرين مي تواند از عربستان و ديگر کشورها براي سرکوب مردم بحرين کمک بخواهد و اين در حالي است که همزمان به بهانه مقابله با دولت ليبي، مردم اين کشور را هدف حملات نظامي قرار داده است. اين دوگانگي در رفتار آمريکا را چگونه ارزيابي مي کنيد؟
يزدي: سوال شما، تعجب برانگيز است. يعني توقع شما غير از اين است؟ آنها با اينگونه اقدامات به دنبال منافع خود هستند. نه تنها رفتار دو گانه آمريکا، بلکه رفتار دو گانه غرب به شدت محکوم است. در قانون بين المللي و دادگاه بين المللي، تيراندازي به قصد کشتن انسانها، جنايت جنگي محسوب مي شود. حالم از ديدن صحنه هايي که در ليبي رخ مي دهد به هم مي خورد و وقتي مي بينم که در بحرين از دو متري به سر يک مرد تير مي زنند، منقلب مي شوم.
** با صداي آمريکا مصاحبه نخواهم کرد
سوال-غرب هم اکنون از شما حمايت مي کند، آيا وقت آن نرسيده است که در اين باره، موضع گيري شفافي داشته باشيد؟
يزدي: من به کشور و دينم متعهد هستم. زماني که صداي آمريکا مي خواست با بنده مصاحبه کند گفتم مصاحبه نمي کنم نامه هم نوشتم و همه جا پخش کردم، بنده در آينده هم با آنان مصاحبه نخواهم کرد. من ترجيح مي دهم شما به عنوان خبرنگار ايراني با من مصاحبه و حرفم را منعکس کنيد. راديو گفت وگو و پرس تي وي با من صحبت کردند و من هم به فارسي و هم انگليسي مصاحبه کردم.
بزرگترين مساله در روابط بين الملل بعد از فروپاشي شوروي و جنگ سرد، رابطه جهان غرب يا نيمکره شمالي با جهان اسلام است. اسلام در حال جوشش، رشد و بالندگي است و اين اثري دارد که حتي يک آمريکايي نيز جذب آن مي شود. فکر مي کنم که دنياي غرب هم موضعش به تدريج نسبت به اسلام در حال عوض شدن است و آرام آرام نسبت به اسلام علائمي از گرايش نشان مي دهند.
سوال- برخي معتقدند که غربي ها اسلام را تا جايي قبول دارند که به منافع آنان ضربه نزند؟ نظر شما در اين زمينه چيست؟
يزدي: قطعا. البته بايد تفکيک کنيم. زمامداران اينگونه که شما مي گوييد عمل مي کنند ولي متفکراني که در مسند قدرت نيستند، وقتي در مورد اسلام حرف مي زنند، مفهوم ديگري را منتقل مي کنند. اسلام در حال رشد است. در يک مقطع از زمان، براي اروپايي ها، يک فرد مسلمان به منزله عرب در صحرا بود، اما امروز همسايه ديوار به ديوارش است. وقتي قانون اساسي ايالت متحده را نوشتند، پاپ فشار آورد که راجع به مسيحيت در قانون اساسي بنويسيد. يکي از مسائلي که مطرح شد اين بود که اگر بخواهيد راجع به مسيحيت بنويسيد بايد راجع به اسلام هم بنويسيد.
کشورهاي اسلامي با يک ميليارد و 300 ميليون مسلمان مانند کمربندي در حدفاصل اقيانوس اطلس تا اقيانوس آرام و بين نيمکره شمالي و جنوبي قرار دارند. غني ترين منابع طبيعي جهان در اين کمربند است و غربي ها از اين مساله هراس دارند. علاوه بر اين، دنياي اسلام تعداد قابل توجهي نسل جوان دارد و در آنجا نيز انقلاب الکترونيک رخ داده است.
** ساختارشکنان به خود اصلاح طلبي ضربه زدند
سوال- در حوادث پس از انتخابات ، افرادي پيدا شدند که در خيابان هاي تهران، شعار نه غزه نه لبنان جانم فداي ايران را سر دادند. فکر مي کنيد که خاستگاه اين شعار چيست؟
يزدي: مساله غزه فقط يک مساله عربي-اسلامي نيست بلکه يک مساله انساني است و هيچ انساني نمي تواند نسبت به اين جنايات بي تفاوت باشد. در آن زمان نقدي به موسوي کردم که شما يا نبايد مردم را به حضور در خيابان ها دعوت مي کرديد، يا اگر اعلام مي کنيد مردم بيايند ، بديهي است همه آنان که مي آيند هوادار شما نيستند و شعارهاي خود را مي دهند و ساختار شکني مي کنند.
مي گويند معترضان انتخابات به خيابان ها آمده اند در حالي که عده ديگري هم آمدند که شعارهاي خودشان را دادند. آنها به خود اصلاح طلبي لطمه زدند. من در آن نقد، گفتم که ساختار شکني نکنيد و با اين کار دست به کارهاي خشونت آميز نزنيد. ملايم و قانوني باشيد. بايد بررسي کرد چه طور نخست وزيرچند ساله مملکت به اينجا کشيده شد؟ بايد بحث کرد و موضوع را ريشه يابي کرد زيرا اين يک حادثه کوچک نيست.
** اگر موسوي انتخاب مي شد براي کشور فاجعه بود
سوال- برخي از صاحبنظران معتقدند که ورود موسوي به صحنه انتخابات رياست جمهوري از ابتدا کار اشتباهي بود. نظر شما در اين زمينه چيست؟
يزدي: موسوي چندين سال سابقه مديريت دارد منتها من با کانديداتوري او مخالف بودم. پذيرفتني نيست که کسي رييس جمهور شود و با رهبري مشکل داشته باشد.اگر موسوي انتخاب مي شد براي کشور فاجعه بود، زيرا رهبري و رييسجمهور بايد با هم هماهنگ باشند.
** در زمان موسوي به سياست هايش اعتراض داشتم
سوال: به نظر شما چرا موسوي بعد از 20 سال کناره گيري از سياست ، بارديگر وارد اين عرصه شد؟
يزدي: من هيچ گاه با او صحبت نکردم ببينم چه تحليلي براي آمدن دارد. در زمان موسوي به سياستهايش اعتراض داشتم و مي گفتم چرا کارخانه هاي ايراني را مصادره و دولتي کرديد و پول نفت مي دهيد و يخچال از خارج وارد ميکنيد؟ موسوي مي گفت از سير تا پياز همه چيز بايد دولتي بشود. در آن زمان بنده عضو کميسيون ويژه بازرگاني خارجي در مجلس بودم. آنها مي گفتند اگر منابع را به دست بازار بدهيم اينها سودجويي مي کنند. اما سووال اين بود که چگونه ممکن است کسي پشت ميز اداره بازرگاني بنشيند، سودجو نباشد اما اگر در بازار باشد سودجو محسوب شود؟ من به سياست هاي دوران موسوي اعتراض دارم.
سوال- آيا شما در جريان انتخابات با موسوي ديدار کرديد؟
يزدي: نه، ديداري نداشتيم نه با موسوي نه با کروبي و نه با خاتمي.
** حرف هايم را در جلسات زيرزميني جبهه مشارکت زدم
سوال- در جبهه مشارکت چه طور؟
يزدي: در جبهه مشارکت جلساتي در زيرزمين اين حزب برگزار مي شد که بنده را هم دعوت کردند که خيلي از حرف ها را آن جا زدم.
** به جمهوري اسلامي راي دادم، به آن وفادار بوده و به قانون اساسي التزام دارم
سوال- در جريان تحولات پس از انتخابات، جزوه اي کشف شد که در آن به تئوريهاي غرب در ارتباط با اين تحولات، اشاره شده بود، شما در خصوص اين تئوري ها چه نظري داريد؟
يزدي: من با رسانه هاي داخلي و خارجي بارها مصاحبه کردم و گفتم که انقلاب اسلامي را انقلاب اصلي مردم اين سرزمين و اين تاريخ مي دانم. بعد اينکه، به جمهوري اسلامي راي دادم و به آن وفادار هستم. به قانون اساسي التزام دارم اما به برخي از سياست ها و رفتارهاي مسوولين معترضم، ولي با نظام مساله اي ندارم و من براي هر عمل سياسي بايد يک تحليل سياسي داشته باشم.