به گزاش مشرق به نقل از بي بي سي، با آنکه سال ???? و تعداد مقالات منتشر شده در مراکز معتبر علمي در جهان توسط دانشمندان چيني نشان داد که اين کشور فاصله خود را آمريکا را کم کرده است، اما آمارها نشان ميدهد اين ايران است که مقام نخست علمي جهان در سال ???? را بخود اختصاص داده است.
در فاصله بين سالهاي ???? تا ????، دانشمندان ايراني ????? مقاله علمي چاپ کردهاند، در حالي که اين رقم در دوره قبلي ??? مقاله بوده و اين رشدي هجده برابري را نشان ميدهد.
به نوشته نشريه نيوساينتيست، رشد علمي در ايران يازده برابر نرخ متوسط جهاني و سريعتر از هر کشور ديگري است. به نوشته اين نشريه، بررسي شمار مقالات و مطالب علمي نشان ميدهد که ايران از همه کشورهاي ديگر در اين زمينه جلوتر است.
يک مرکز بررسي و تحليل دادهها در کانادا موسوم به ساينس متريکس با انتشار يک تحليل همه جانبه نشان داده که نوعي چرخش و جابجايي ژئوپلتيکي در حوزه توليد علم در جهان در حال رخ دادن است و در اين رابطه، خاورميانه يکي از حوزههاي در حال ظهور توليدات علمي است که ايران و بعد ترکيه بازيگران اصلي آن هستند. قاره آسيا هم در حالت کلي، از قاره آمريکا در توليدات علمي پيشي گرفته است.
حوزههاي برتر رشد علمي در ايران
مقامات ايراني طي سالهاي گذشته بارها بر رشد علمي کشور تاکيد کرده و از عباراتي نظير «صعود به قلههاي رفيع افتخارات علمي» براي نشان دادن جديت خود در پيشرفتهاي علمي دانشگاهي استفاده کردهاند. اين سياست منحصر به سياستهاي دولتهاي اخير نيست چرا که رشد علمي که بر اساس آمارها به صنايع شيميايي و هستهاي ايران مربوط ميشوند، نتيجه چندين دهه کار و تمرکز روي چنين برنامههايي است.
بر اساس مطالعات صورت گرفته، رشد مطالعاتي و در نتيجه افزايش تعداد مقالات علمي ايراني در نشريات بين المللي، چند حوزه علمي را برجستهتر نشان ميدهد. رشتههايي چون شيمي هستهاي، فيزيک ذرات و مهندسي هستهاي از جمله اين موارد هستند. به نوشته نيوساينتيست به نقل از مرکز بررسي دادهها در کانادا، شمار مقالات دانشمندان ايراني در حوزه مهندسي هستهاي ??? برابر نرخ متوسط جهاني رشد کرده است. اين رشد در رشتههاي پزشکي و تحقيقات کشاورزي نيز محسوس است.
نيوساينتيست مينويسد با آنکه رابطه دولتهاي ايران و آمريکا آنان را در مقابل هم قرار داده، اما ظاهرا از اين خصومت در ارتباط دانشمندان ايراني و آمريکايي اثر منفي نداشته چرا که چاپ مقالات مشترک بين دانشمندان دو کشور بين سالهاي ???? تا ???? پنج برابر شده و از رقم ??? به ???? مورد رسيده است.
در اين ميان برخي ناظران و صاحبنظران علمي ميگويند که رشد قابل توجه شمار مقالات علمي چاپ شده در نشريات خارجي نبايد باعث غفلت از اين نکته شود که تاکيد روي مقدار از توجه لازم به کيفيت مقالات ميکاهد.