به گزارش خبرنگار ديپلماسي عمومي مشرق، از آنجاکه در ميان جوانان مسلمان اندونزيايي بينش بسيار منفي به آمريکا وجود دارد و به عنوان دشمن مسلمانان شناخته مي شود، دستگاه ديپلماسي عمومي آمريکا براي تغيير اين نگرش، مرکز فرهنگي"ات آمريکا" را در سال گذشته افتتاح نمود.
نيويورک تايمز در گزارشي از اين مرکز فرهنگي مي نويسد: از زمان افتتاح مرکز فرهنگي آمريکا معروف به "ات آمريکا" (@america) در دسامبر سال گذشته ميلادي در اندونزي بعنوان تلاشي در بهبود ديپلماسي عمومي آمريکا، بسياري از مردم اندونزي از اين مرکز فرهنگي ديدن کردهاند.
اين مرکز که @america نام دارد، نمايانگر اولين تلاش دولت آمريکا در ايجاد يک مرکز فرهنگي کاملاً حرفهاي از زمان حملات 11 سپتامبر سال 2001 تاکنون است. اين مرکز فرهنگي جديدترين تلاش ديپلماسي آمريکا به منظور جذب جوانان خارجي به ويژه در کشورهاي اسلامي محسوب ميشود.
از زمان افتتاح اين مرکز فرهنگي آمريکا در دسامبر سال گذشته ميلادي، هزاران دانشآموز دبيرستاني و دانشجو، از جاکارتا و شهرهاي حومه به ديدن اين مرکز مي آيند.
اين مرکز با ايجاد جذابيت هاي تکنولوژيکي سعي در جذب جوانان مسلمان اندونزي به فرهنگ آمريکا را دارد.
فناوري موجود در اين مرکز فرهنگي شامل يک نسخه عالي و فوق برتر از گوگل ارث "Google Earth" است که معروف به "کهکشان مايع" (Liquid Galaxy) است. تعداد زيادي "آي پد" براي امتحان در دسترس است، مانيتورهاي دو سويه که جشن ماهانه تاريخي سياه پوستان را توصيف ميکند و تمامي اين فناوريها نوجوانان را به هيجان مي آورد.
مرکز فرهنگي آمريکا به دنبال تغيير بينش منفي جوانان مسلمان
اين گزارش مي افزايد: هنوز مشخص نيست که آيا اين مرکز فرهنگي تاکنون توانسته است بينش منفي نوجوانان و جوانان اندونزي نسبت به آمريکا را تغيير دهد يا خير.
"مت مک گاون"، که شرکت وي براي راهاندازي اين مرکز فرهنگي قرارداد بسته است، گفت: مهم نيست که مردم اندونزي درباره آمريکا چه فکري ميکنند. آيا از ما متنفريد؟ عاشق ما هستيد يا حسي بينابين داريد؟ در هر صورت ما ميخواهيم تا جاييکه ممکن است افراد بيشتري از اين مرکز ديدن به عمل آورند.
"جوديث مک هيل" معاون وزير خارجه آمريکا در بخش ديپلماسي عمومي، مرکز @america را بعنوان اولين نسل جديد از مرکزهاي فرهنگي آمريکا توصيف کرد.
مرکز فرهنگي آمريکا شرايط بسيار راحتي را فراهم کرده به طوريکه خارجيها به ويژه افرادي که در پايتخت کشورهاي در حال توسعه هستند ميتوانند با فراغ بال اولين روزنامه آمريکايي آمريکا را مطالعه کرده، در خصوص زندگي دانشجويي آمريکا اطلاعاتي کسب کرده و يا با اعضاي کنگره نيز ديدار داشته باشند.
اما در همان حال که سفارتخانههاي آمريکا در سراسر جهان به سنگرها و پناهگاهها منتقل شده است، نگرانيهاي امنيتي منجر به تعطيلي بسياري از مراکز فرهنگي شده است و اغلب مواقع اين مراکز در مکانهايي تعطيل شده است که نگرشهاي منفي نسبت به آمريکا وجود دارد و ترديدها نسبت به اين کشور به عمق خود رسيده است.
جاکارتا، پايتخت کشوري مسلمان با حدود 240 ميليون نفر جمعيت و محلي که سالانه هدف حملات تروريستي ضدآمريکايي قرار ميگيرد، از اواسط دهه 1990 تاکنون داراي هيچگونه مرکز فرهنگي آمريکايي نبوده است.
شمار مراکز فرهنگي آمريکا در سراسر جهان از اوايل دهه 1970 تاکنون از 300 مرکز به 39 مرکز کاهش پيدا کرده است.
بر اساس اين گزارش، خشم از سياست خارجي آمريکا به ويژه در زمينه درگيري ميان اسرائيل و فلسطين معمولاً در اندونزي بسيار زياد است.
@america که با هزينه اوليه 5 ميليون دلاري راهاندازي شده است،براي بازديدکنندگان 15 تا 30 سال راهاندازي شده است زيرا اين بازه سني، اندونزي را به يکي از بزرگترين کاربران فيسبوک و توييتر تبديل کرده است.
صفحههاي نمايش که محتواي آنها به طور مداوم در حال تغيير است بر روي ديوارهاي اين مرکز فرهنگي قرار داده شدهاند و مانيتورهاي دو سويه در سراسر اين مرکز قرار داده شده است و سوالاتي چون "نام سرود ملي آمريکا چيست؟" پرسيده ميشود.
با وجود جذابيت هاي تکنولوژي آمريکا، جوانان اندونزي هنوز آمريکا را دشمن مسلمانان مي دانند
"اسکات مارسيل" سفير آمريکا در اندونزي اعلام کرد: "يکي از بزرگترين چالشهاي ما اين است که بسياري از مردم اندونزي بسيار محتاط هستند. ما ميتوانيم آنها را در معرض عيوب و حقايق آمريکا قرار دهيم. من فکر ميکنم که اين امر کمک ميکند تا نگرش آنها نسبت به آمريکا مثبت شود. "
مطالعات نشان مي دهد که بازديد جوانان اندونزيايي از مرکز فرهنگي آمريکا، باعث شده تا آنان شيفته و فريفته آمريکا شده و علاوه بر علاقه به مشاهير ، خوانندگان و بازيگران امريکايي، آرزوي تحصيل در دانشگاه هاي آمريکا را داشته باشند. البته با اين حال اعتقاد و تنفر بازديدکنندگان درخصوص دشمني آمريکا با مسلمانان از بين نرفته است و آنها از امنيت خود درحين تحصيل در آمريکا به خاطر مسلمان بودنشان نگرانند.
"ايپان جائينول آريپين"، 23 ساله که در دانشکدهاي در "بوگور"، حقوق اسلامي ميخواند، گفت: اين مرکز فرهنگي نشان ميدهد که آمريکا يک مکان باز است زيرا آنها ما که دانشجوياني از مدارس اسلامي هستيم را به اين مکان دعوت کرده است.
با اين حال، وي در ادامه افزود، مکان اين مرکز فرهنگي موانعي را براي مردم اندونزي از جمله دانشآموزان ايجاد کرده است زيرا بازديدکنندگان بايد از تفتيش بدني عبور کنند تا بتوانند به @america وارد شوند و امنيت شديد، حس بدي برجاي ميگذارد و آن اين است که آيا آمريکا از ما ميهراسد؟
تنشها در ديپلماسي عمومي آمريکا در ورودي @america کاملاً مشهود است: زيرا اين مرکز فرهنگي در گوشهاي از طبقه سوم يک فروشگاه قرار گرفته است و هيچ نشانهاي که در همان وهله اول نشان دهد که در اين مرکز چه خبر است، در بيرون اين مرکز ديده نميشود.
سفير آمريکا در اندونزي در پايان گفت: هنوز زود است که مشخص شود آيا اين مرکز فرهنگي آمريکايي ميتواند نگرش منفي مردم اندونزي را نسبت به آمريکا تغيير دهد يا خير. من فکر ميکنم که اين مرکز فرهنگي تا حدودي ميتواند در اين زمينه نقشي را ايفا کند اما واقعيت اين است که بسياري از مردم اندونزي هنوز در خصوص آمريکا ترديد دارند و اين تفکر و بينش ظرف مدت سالها در آنها شکل گرفته است و چالش کنوني ما اين است که با سعي و تلاش و تداوم زياد اين نگرش را تغيير دهيم.