به گزارش مشرق به نقل از ايسنا، اسفنديار رحيم مشايي در مراسم اختتاميه جشن جهاني نوروز که در تالار وحدت برگزار شد، ميهمانان اين جشن را انديشمندان پژوهشگران، علاقمندان نوروز و پويندگان عرصه مسايل حوزه تمدني نوروز خواند و خاطرنشان کرد: دفاع از فرهنگ نوروزي تکليف نسل امروز است که در جهان زندگي ميکنند. بايد براي گسترش فرهنگ نوروزي تلاش کرد زيرا امروز حوزه تمدني نوروز در عرصه جهاني مورد قبول قرار گرفته و ملتهاي فراواني در اين حوزه زندگي ميکنند.
وي افزود: فرهنگ نوروزي تمدن ساز است از اينرو شناخت ماهيت نوروز، ريشههاي فکري نوروز را تقويت ميکند.
مشايي با بيان اينکه نوروز ويژگيهاي ممتازي را براي جوامع دارد، اظهار داشت: زايش و پويش، گرمي و روشني، تعادل و تساوي، تازگي، تفکر، انديشه و آفرينش مولفههاي فرهنگ نوروزي هستند. تجليل از نوروز با تعمق بيشتري ميتواند همراه باشد و اساساً فلسفه نوروز تجليل از مولفههايي است که فرهنگ الهي و انساني را مورد توجه قرار ميدهند.
رييس دفتر رييس جمهور با تاکيد براينکه جشن جهاني نوروز در گذر زمان و مکان گستره بزرگي را به خود اختصاص داده است، گفت: امروزه بخش وسيعي از مردم جهان با جشن نوروز آشنا هستند و در حوزه تمدني نوروز قرار دارند که البته اين بخش وسيع همواره در طول تاريخ گسترش يافته است.
وي افزود: نوروز در خاستگاه خود يعني ايران، سهم وسيعي از حوزه انديشه فکري و الهي را به خود اختصاص داده است و جشن نوروز در گذر زمان با نقش اقوام و مليتهاي مختلف ماندگار مانده است و پايداري خود را به يادگاري از مکاتب فکري بزرگ الهي، انديشههاي بلند توحيدي و اديان ابراهيمي کسب کرده است.
مشايي با تاکيد براينکه امروز نوروز به پديده فراملي و جهاني تبديل شده است، تصريح کرد:نوروز در ايران نقطه کانوني تلقي ميشود زيرا اين جشن زماني براي با هم بودن و کنار هم بودن جامعه بشري است و از آنجايي که نوروز نگاه عميقي به فلسفه الهي و تعريفي وسيعي از انسان را دارد در تنظيم رابطه انسان، خدا و طبيعت ارتباط تنگاتنگ و معناداري را برقرار ميکند که ظرفيت جهاني دارد.
رييس دفتر رييس جمهور ادامه داد: امروز که نوروز از منظر جامعه بشري جهاني شده است، کاري بزرگ آغازشده که آن اعطاء شايستگيهاي نوروز به کشورمان است وامروز با نگاهي آيندهنگر و انتقادگر نسبت به گذشته براي اصلاح، ساختن و تکميل نوروز دست به کار شدهايم.
وي با بيان اينکه فلسفه نوروز نفي بديها، تيرگيها و اثبات روشنيها و خوبيهاست، اظهار داشت: ظرفيتهاي ذاتي نوروز مي تواند موجب تحقق عيني صلح بشري شود .امروز در ابتداي دورهاي جديد هستيم تا نوروز را تا حد شايستگي از نظر اجرايي و ابلاغي جهاني کنيم.
مشايي با بيان اينکه کشورهاي حوزه نوروز مظهر صميميت، صفا و محبت هستند، خاطرنشان کرد: جهان امروز بيش از هر زمان ديگر تشنه دوست داشتن است. يکي از مهمترين مشکلات جهان اين است که کيمياي محبت از ذهن برنامه ريزان اقتصادي، سياسي، مديران اجتماعي و فرهنگي برداشته شده است.
وي افزود: امروز جهان بيش از گذشته به ويژگي هاي نوروز نيازمند است.نمونه بارز آن را ميتوان از اين مساله استنباط کرد که در ابتداي هزاره سوم جامعه ملل متحد در مجمع عمومي خود دهه اول هزاره سوم را که دهه اول قرن 21 بود به نام صلح که نامي بسيار زيبا است نامگذاري کرد.اين کلمه نياز مشترک جوامع امروز است.
رييس دفتر رييس جمهور با اشاره به گذشتن چند ماه دهه اول هزاره سوم، درباره ارزيابي عملکرد جهان در دهه گذشته، گفت: در دهه گذشته همه ملتهاي جهان خواستار صلح بوده و آن را به پرچمي تبديل کردند اما آنچه اتفاق افتاد نه تنها تحقق صلح نبود بلکه بعد از جنگ جهاني دوم يکي از وخيمترين دههها از مقياس صلح بود. مدتها بود که دههاي مانند دهه گذشته نداشتيم که در آن جنگ ، ستيز و خونريزي به صورت گسترده انجام شود.
مشايي درباره علت محقق نشدن صلح در دهه گذشته، تصريح کرد: صلح به دليل نبود محبت،لطف، صميميت، عشق و دوست داشتن در اين دهه محقق نشد. اين مسايل کليد تحقق صلح جهاني است و نوروز براين ويژگي ها تاکيد دارد. عمل نکردن به اين مسايل مانع اصلي فرهنگي است. اين فرهنگ است که موجب سلطه يک نظام استکباري شده و با ساز و کارهاي اشتباه و غيرانساني عملا جامعه جهاني را در ورطه بحران جهاني قرار داده است.
وي افزود: اگر جامعه جهاني هويت متحد و يکپارچه خود را احساس کند و همه آحاد بشري آنچنان که خداوند متعال، اديان بزرگ، قرآن و سعدي تاکيد کردهاند، يگانگي خود را درک کنند در اين صورت صلح جهاني محقق خواهد شد. امروزه نيازمند امنيت و آرامش هستيم تا فرصت شکوفايي استعدادها فراهم شود.
رييس کميسيون فرهنگي دولت در بخش ديگري از سخنان خود انسان را شاخص آفرينش دانست وخاطرنشان کرد: انسان با اين هدف آفريده شده که شکوفا شود، زيباترين مناظر طبيعي هم اگر از ديد دور باشند محقق نخواهند شد و چه بسيارند انسانهايي که بدون شکوفا شدن پژمرده ميشوند.انسان بزرگترين آفريده الهي است که قدرت درک صنع الهي را دارد و دقايق و ظرايف بسياري در حکمت آفرينش آن قرار داده شده است و تمام دنيا در تلاش هستند تا انسان به شکوفايي برسد.
وي افزود: انسان هاي بسياري مانند فردوسي، حافظ و مولوي در طول تاريخ نشکفته پرپر شدند تاريخ از حيث ظرفيتها و استعدادهاي انساني سرشار است و هنوز هم زيباييهاي آنها را براي يکديگر بيان ميکنيم.خداوند متعال قدرتي بيانتها دارد و فرصت شکوفايي را در اختيار همه قرار ميدهد. مسايلي مانند فقر مانع شکوفايي انسان ميشود افرادي که درگير قوت روزانه خود هستند و يا با جهل درگيرند، شکوفا نميشوند زيرا دارايي شکوفايي ميآورد ما بايد دانا باشيم تا بدانيم چه کسي هستيم و به کجا ميرويم بخشي از هويت انسان در گذشته و بخش ديگري از آن در آينده قرار دارد البته بخشي که تحقق پيدا نکرده است، سهم عمدهتري دارد.
مشاور رييس جمهور با بيان اينکه فقر و جهل معضل جامعه بشري است، گفت: همانگونه که در قرآن نيز اشاره شده، خداوند به پيامبران رسالت داده که انسانها را بايد از فقر و جهل نجات دهند. فقر دانش جامعه بشري را نابود ميکند. برپايي عدالت، دشمني و خصومت را از بين مي برد. خصومت از جنس عدم است و قيمت ندارد. اگر پاک کردن جهان از کينه و صلح را ميخواهيم بايد فقر و جهل را از بين ببريم لذا مردم بايد براي قسط قيام کنند چرا که راه ديگري وجود ندارد. مردم بايد بيدار و هوشيار شوند که اين بيداري و هوشياري هم از صفات نوروز است.
وي افزود: ما تکليف داريم که فرهنگ متعالي نوروز را در جامعه بشري گسترش دهيم، زيرا ما را به فرداي عدالت بشارت ميدهد.
رييس دفتر رييس جمهور با تاکيد براينکه جامعه مکتبي که بيش از همه درباره آينده سليستر و روشنتر صحبت ميکند، انديشهاي است که امروز در ايران جاري و ساري است، تصريح کرد: زايش، رويش، گرمي، دوستي، تعادل، تساوي، روشني، کار، تلاش، تفکرو انديشه به عنوان برجستهترين صفات بهار، در کانون توجه نوروز قرار دارد.
وي همچنين گفت: علت برتري انسان نسبت به فرشتگان، علمي است که خداوند به انسان داده است زيرا پس از اينکه به انسان تعليم داده شد، مقامش برتراز ملائک شد.