کد خبر 36401
تاریخ انتشار: ۸ فروردین ۱۳۹۰ - ۰۲:۰۰

مرکز تحقيقات کنگره آمريکا در گزارشي با عنوان "ليبي: پيشينه و روابط با ايالات متحده آمريکا" به بررسي روابط ليبي با آمريکا پرداخت.

به گزارش مشرق به نقل از اشراف، مرکز تحقيقات کنگره آمريکا در گزارشي با عنوان "ليبي: پيشينه و روابط با ايالات متحده آمريکا" به بررسي روابط ليبي با آمريکا پرداخت.

نويسندگان اين گزارش کريستوفر ام. بلانشارد و جيم زانوتي‌، تحليل‌گران مسائل خاورميانه هستند.

در بخش چکيده اين گزارش آمده است:

اعتراضات ضددولتي در ليبي روز 5 فوريه آغاز گرديد که پس از شدت گرفتن آن دولت تلاش کرد تا با اقدامات خشونت‌آميز خود اين ناآرامي‌ها را مهار کند. تظاهرات مردمي در مخالفت با رژيم 42 ساله معمر قذافي، رهبر ليبي به راه افتاد. در روز 18 فوريه، برخي منابع گزارش کرده‌اند که نيروهاي مخالف دولت کنترل برخي از مناطق بنغازي– دومين شهر بزرگ ليبي و اطراف آن در شمال شرق منطقه "سيرنايکا"(Cyrenaica) را بدست گرفتند.

روابط حسنه آمريکا و ليبي به تدريج از سال 2003 علني گرديد، زمانيکه دولت ليبي مسئوليت اقدام تروريستي اتباع خود در رابطه با بمبگذاري پرواز 103 خطوط هوايي آمريکا (Pan Am) را پذيرفت و رسماً اعلام کرد که تصميم دارد برنامه تسليحات کشتار جمعي و موشکهاي دوربرد را متوقف سازد. آمريکا نيز در پاسخ به اين اقدام تحريمهاي عليه دولت ليبي را لغو کرد. در روز 15 مي 2006 کابينه بوش اعلام کرد خواستار از سرگيري روابط کامل ديپلماتيک با ليبي و حذف نام اين کشور از فهرست کشورهاي حامي تروريسم است. روابط کامل ديپلماتيک در روز 31 مه 2006 از سرگرفته شد. ليبي از فهرست کشورهاي حامي تروريسم و کشورهايي که در عمليات ضدتروريسم ژوئن 2006 با آمريکا همکاري کامل نداشتند، حذف گرديد.

تا اواخر سال 2008، تعامل مجدد ليبي و آمريکا به دليل اختلاف بر سر دعاوي حقوقي پيرامون کشته يا زخمي شدن شهروندان آمريکا در حملات تروريستي تحت حمايت ليبي در گذشته به حالت تعليق درآمد. از سال 2004 به بعد، مقامات دولت بوش ادعا کردند که عادي سازي بيشتر روابط آمريکا– ليبي به واشنگتن اين فرصت را مي‌دهد تا به موضوعات موردنظر کنگره، از جمله دعاوي حقوقي، اصلاحات سياسي و اقتصادي، توسعه منابع انرژي ليبي و حقوق بشر توجه بيشتري نمايند. بااينحال، برخي از اعضاي کنگره براي محدودسازي تعامل مجدد آمريکا – ليبي به عنوان ابزار تشويقي براي دولت ليبي جهت حل پرونده‌هاي تروريسم اقدامات مثبتي انجام دادند.

گزارش مرکز تحقيقات کنگره مي افزايد: طبق مفاد قرارداد رسيدگي به دعاوي دولت ليبي و آمريکا در اوت 2008، در حال حاضر بودجه موردنياز براي حل دعاوي حقوقي خاص تامين شده است. کنگره از مراحل نهايي مذاکرات آمريکا-ليبي درخصوص عقد اين قرارداد با تصويب قرارداد S.3370‌ مربوط به رسيدگي دعاوي ليبي حمايت کرد (P.L. 110-301)و در اين راستا مجوز لازم براي تشکيل نهادي با مصونيت قضايي جهت دريافت بودجه حل دعاوي از ليبي و ديگر منابع و نيز توزيع آنها بين شاکيان آمريکايي را صادر کرد. در 31 اکتبر 2008 ، رئيس‌جمهور بوش فرمان اجرايي 13477 را امضا کرد که در آن به دعاوي مختومه در چارچوب اين قرارداد اشاره شده است.

زمانيکه مقامات اسکاتلندي "عبدالباسط علي المقراني"(Abd al Baset Ali al Megrahi)، بمبگذار پرواز 103 خط هوايي پان امريکن را به دلايل بشردوستانه در اواخر 2009 به ليبي بازگرداندند، اختلافات دائمي آمريکا – ليبي خود را در صداي اعتراض آمريکا و انگليس به اين تصميم نمايان ساخت. در جولاي 2010 ، مذاکرات جديد ليبي-انگليس با موضوع پيگيري مسئله مقراني و قرادادهاي انرژي بر اين تحولات تاکيد کرد

علاوه بر موارديکه با اغتشاشات اخير ارتباط دارند، ملاحظات سياسي آمريکا دراين برهه زماني خاص شامل موارد زير مي‌باشند: تضمين نقش مثبت ليبي براي موفقيت‌هاي امنيتي و اقتصادي در شمال آفريقا و ساحل عاج،‌تضمين فرصتهاي تجاري در ليبي براي شرکتهاي آمريکايي و نظارت دائمي بر مسائل حقوق بشر.

دولت اوباما براي کمک خارجي به برنامه‌هاي ليبي در سال مالي 2011 از کنگره درخواست 875000 دلار را نموده است. اين گزارش اطلاعاتي از تاريخ ليبي و پيشينه روابط ليبي – آمريکا را ارائه مي‌نمايد و اصلاحات سياسي و اقتصادي ليبي را به بحث گذاشته و موضوعات قابل‌توجه براي منافع بالقوه کنگره را بررسي مي‌کند.

فهرست مطالب اين گزارش به اين شرح است:

اغتشاشات ضددولتي 2011

ساير تحولات اخير

پيشينه و تاريخ معاصر

دوران قذافي

کتاب سبز و ايدئولوژي قذافي

تروريسم و مقابله با ايالات متحده آمريکا

عدم‌سازش قذافي در‌ رابطه با مسئله اعراب و اسرائيل

انزواي بين‌المللي و علائم تغيير

موضوعات جديد در روابط آمريکا– ليبي

توافقنامه رسيدگي به کليه دعاوي

جزئيات حل‌وفصل اختلافات

صلاحيت رسيدگي به دعاوي

توافقنامه تبادل زنداني بين ليبي و انگلستان

کمک خارجي آمريکا به ليبي

تامين بودجه احداث ساختمان جديد سفارت آمريکا

همکاري ضدتروريسم

گزارش سياسي و اقتصادي

معمر قذافي: گزارش

تحولات سياسي

ساختار دولت

"قدرت مردم"

پيشنهاداتي براي انحلال وزارتخانه‌هاي دولت و توزيع درآمدها

گروههاي مخالف

تبعيديها

اخوان‌المسلمين

گروه مبارزان اسلامي ليبي

اصلاحات سياسي و حقوق‌بشر

نظارت بر حقوق‌بشر

فتحي الجهمي

سياست خارجي ليبي

انرژي و اقتصاد ليبي

ذخاير نفت و ظرفيت توليد

گاز طبيعي

گزارش نظامي و خلع‌سلاح تسليحات کشتار جمعي

ارتش ليبي

ساختار، آموزش و تجهيزات

فروش تسليحات

برنامه‌ تسليحات کشتار جمعي و خلع‌سلاح

برنامه‌هاي موشک هسته‌اي، شيميايي و بالستيک

توقف برنامه‌هاي تسليحات کشتار جمعي و موشکي

انگيزه‌هايي براي خلع‌سلاح

کنترل و بازرسي بين‌المللي

مطالعه بيشتر و منابع تاريخي

 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس