در طراحی سامانه های جدید ایرانی، ویژگی‌های برتر سامانه‌های مشابه مورد مطالعه قرار گرفته و در نتیجه سامانه‌ای با امکانات متنوع پدید آمده. به طور خاص در مقایسه با سامانه اس-300 مورد سفارش ایران، باور-373 توانایی درگیری با اهداف متنوعی را دارد که به دلیل ماهیت متفاوت تهدیدات پیش روی ایران در قیاس با روسیه است.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، تا پیش از ورود سامانه بسیار دوربرد اس-200 به کشور، پدافند هوایی موشکی ایران از دو موشک MIM-23 هاوک با برد 40 کیلومتر و HQ-2 با برد 34 کیلومتر در رده میانبرد بهره می‌برد که به عنوان دوربردترین سلاح‌های پدافند هوایی کشور نیز محسوب می‌شدند.

هر چند سامانه‌ هاوک به تعداد مناسبی در نیروی هوایی ارتش وجود داشت اما به هر حال جبران برد محدود آن را نکرده و پدافند کشور در دهه 1370 با عملیاتی کردن تعدادی سامانه اس-200 که در ناتو معروف به «SA-5 گامون» است به یکباره صاحب یکی از دوربردترین موشک‌های پدافند هوایی جهان با برد نهایی 250 کیلومتر (یا 300 کیلومتر بسته به نوع موشک) ، سقف پرواز 29هزار (یا 40هزار) متر و سرعت بیش از 7 برابر سرعت صوت شد.

 
سامانه
موشک سامانه اس-200 در لحظات اولیه شلیک

در دهه 1380 و با بروز تهدیدات جدی پیرامون ایران و نیز عملکرد منابع این تهدید در جنگ‌های اتفاق افتاده، بازنگری در مجموعه پدافند هوایی کشور سرعت گرفت که در نهایت به تفکیک بخش پدافند هوایی از نیروی هوایی ارتش و تشکیل قرارگاه پدافند هوایی خاتم الأنبیاء برای مدیریت تمام توان پدافند هوایی نیروهای مسلح انجامید.

با توجه به وجود تهدیدات هوایی در بردهای مختلف کوتاه، متوسط و بلند وجود سامانه‌های پدافند موشکی در هر یک از این رده‌ها برای مجموعه پدافند هوایی لازم بود. متخصصان کشورمان علاوه بر طراحی و ساخت سامانه‌های مورد نیاز برای 2 رده اول پس از عدم تحویل سامانه اس-300 که قرارداد خرید آن در سال 2007 منعقد شده بود اقدام به طراحی سامانه‌های مورد نیاز در رده برد بلند نیز نموده‌اند که با توجه به کمبودهای ذاتی سامانه اس-200 به عنوان تنها سامانه برد بلند کشور لازم به اجرای این برنامه بوده است.

در این راستا بر اساس اطلاعات منتشر شده 3 رویکرد قابل تشخیص است:

1- طراحی و ساخت موشک برد بلند و افزودن آن به سامانه‌های موجود از جمله اس-200
2- توسعه سامانه باور-373 به عنوان سامانه‌ای با عملکرد مشابه و حتی برتر از اس-300 روسی
3- افزوده شدن موشک‌هایی با برد 100 و 200 کیلومتر به سامانه میانبرد سوم خرداد

بهسازی اس-200

سامانه اس-200 به دلیل قابلیت‌های موشک خود نظیر برد و سقف پرواز بسیار بالا و سرعت چشمگیر که بالغ بر 2500 متر بر ثانیه در نمونه‌های آخر آن است عملاً به عنوان یک سامانه راهبردی تلقی می‌شود به خصوص توانایی آن برای درگیری با موشک‌های بالستیک نیز مورد توجه کارشناسان نظامی است. این سامانه توانایی درگیری با اهدافی با بیشینه سرعت 1100 متر بر ثانیه را دارد که بسیار بیشتر از سرعت سریعترین هواپیماهای نظامی فعلی و آینده نزدیک است.

موشک این سامانه دارای یک پیشران اصلی سوخت مایع (در اغلب گونه‌ها) و 4 بوستر (پیشران کمکی) سوخت جامد است. این پیشران‌های کمکی که حدود 4.9 متر طول و 48 سانتیمتر قطر دارند بین 3 تا 5.1 ثانیه کار کرده و سپس جدا می‌شوند.

در اینجا می‌توان برای درک بهتر از ابعاد موشک سامانه اس-200 گفت موشک‌های شاهین و شلمچه در سامانه مرصاد حدود 5 متر و 37 سانتیمتر قطر دارند. پیشران اصلی موشک نیز با توجه به برنامه‌ریزی مورد نظر متناسب با شرایط پروازی هدف و فاصله آن تا محل پرتاب بین 51 تا 150 ثانیه کار می‌کند و موشک را به برد مفیدی بین 150 تا 300 کیلومتر می‌رساند.

 
سامانه
موشک سامانه اس-200 در ایران

به ادعای برخی کارشناسان خارجی که بر تحلیل‌هایی از تصاویر ماهواره‌ای استوار و در سال 2010 منتشر شده، ایران سامانه‌های اس-200 خود را در 7 منطقه گسترش داده است که برخی از آنها شامل پایگاه‌هایی در تهران، همدان، اصفهان، بوشهر و بندرعباس می‌شود. بر این اساس 2 مجموعه به کار گرفته شده در جنوب به ترتیب توانایی پوشش شمال و غرب خلیج فارس و محدوده اطراف تنگه راهبردی هرمز را دارند.

 
سامانه
محل استقرار سامانه‌های اس-200 در ایران به ادعای منابع خارجی

اما این سامانه ارزشمند از ابتدا دارای مشکلات متعددی بود که به سطح فناوری و سبک و اهداف طراحی زمان آن باز می‌گشت. نسل اول این سامانه در 1967 وارد خدمت نیروهای دفاع هوایی شوروی سابق و در دهه‌های بعد نمونه‌های دیگر آن برای صادرات به کشورهای مختلف عرضه شد.

یکی از سوابق جنگی این سامانه عملیات نظامی آمریکا در سال 1986 در لیبی معروف به عملیات الدورادو است که در آن سامانه‌های اس-200 لیبیایی که از نسل‌های اول بودند در مقابل مهاجمین کاری از پیش نبردند.

هر چند تا مدت‌ها تنها نسخه صادراتی از سامانه اس-200 در اختیار مشتریان خارجی قرار می‌گرفت اما با گسترش سامانه‌های پیشرفته‌تر اس-300 خصوصاً نسل‌های جدید آن و برای کمک به وضع بحرانی اقتصاد روسیه نمونه‌های بهتر اس-200 به همراه سامانه‌های کمکی برای فروش عرضه شدند به طوری که بین سال‌های 1998 تا 2002 اس-200 سهم بزرگی از میزان فروش های نظامی خارجی روسیه را به خود اختصاص داده بود.

بهسازی‌های مختلفی توسط کشور سازنده بر اساس تجربیات عملکرد اس-200 در نقاط مختلف جهان و با استفاده از فناوری‌های جدید به انجام رسید که شامل اصلاحاتی روی رادارهای مختلف این سامانه و به کار گیری ترکیبی با یک اخلالگر قدرتمند زمین‌پایه می‌شد.

بهسازی اس-200 در ایران نیز به طور مستقل به اجراء در آمد که به طور کلی شامل اصلاحات در بخش‌های پردازش، فرستنده، گیرنده، جنگ الکترونیک و تحرک‌پذیری سامانه بوده است. یکی از فعالیت‌های به انجام رسیده برای بهسازی اس-200 در ایران به گفته مسئولان دفاعی، تعویض تمامی اجزای آنالوگ آن با تجهیزات دیجیتال است.

به گزارش مشرق، استفاده از زیرسامانه‌هایی که قطعات الکترونیکی آنها دارای فناوری نیمه هادی و حالت جامد به جای فناوری لامپی هستند فواید بسیاری را به دنبال دارد از جمله کاهش احتمال بروز خرابی در دستگاه به میزان بسیار پائین در ساعات کارکرد بسیار بالا، کاهش زمان تعمیر و تعویض تجهیزات الکترونیکی، افزایش عمر کاری اجزاء و کل سامانه که منجر به قابلیت کارکرد 24 ساعته سامانه اس-200 بهسازی شده در ایران شده است، افزایش قابلیت اطمینان سامانه و افزایش سرعت پردازش که منجر به واکنش سریعتر سامانه به تهدیدات شناسایی شده می‌گردد.

همچنین مدت زمان روشن ماندن نهایی سامانه نیز بسیار افزایش یافته و زمان مورد نیاز برای بازبینی و تعمیرات نیز بسیار کاهش یافته است.

دو رادار اصلی سامانه یعنی اسکوئرپیر و همچنین آبارونا به علاوه اخلالگرها نیز در ایران مورد بازبینی قرار گرفته‌اند. لازم به ذکر است بهسازی‌های بومی روی این سامانه‌ها به مراتب مهم‌تر و مفصل‌تر از کارهای خارجی بوده است به طوری که موجب تعجب متخصصان کشور سازنده آن نیز شد.

با توجه به ویژگی‎های موشک بسیار دوربرد سامانه اس-200 که از نوع سوخت مایع با چهار موتور کمکی جدا شونده سوخت جامد است برای انهدام اهداف در برد بالا مناسب‌تر است تا برای منهدم کردن هدف‌ها در برد متوسط. هر چند اس-200 در ایران قابلیت انهدام پهپادها را نیز پیدا کرده که در رزمایش مدافعان آسمان ولایت-4 با انهدام پهپادی در ارتفاع حدود 18280 متری و مسافت بیش از 100 کیلومتر اثبات شد.

اما با توجه به خارجی بودن این موشک و سختی تأمین و مفید بودن آن برای انهدام اهداف سریع و بلندپرواز و در بردهای بالا، اضافه شدن موشک‌هایی با برد متوسط و بلند از نوع سوخت جامد می‎توانست کارایی کلی سامانه را دوچندان کند.

صیاد-3

بدیهی است با توجه به پیشرفت‌های علمی و فنی در عرصه هوافضا، موشک‌های جدید را می‌توان با چابکی بسیار بیشتر از بیشینه توان مانوردهی موشک‌های بزرگ و سنگین مانند نمونه مورد استفاده در سامانه اس-200 طراحی کرد. از این رو موشک صیاد-2 برای بردهای متوسط و ارتفاعات متوسط تا بلند و موشک صیاد-3 برای پوشش بردهای بالا و ارتفاعات متوسط تا بالا توسعه یافتند.
 
سامانه
موشک میانبرد صیاد-2 و پرتابگر 4 فروندی آن
 
سامانه
موشک جدید صیاد-3

هر دو موشک صیاد-2 و 3 دارای پیشران سوخت جامد بوده و بر خلاف موشک سامانه اس-200 قابلیت ذخیره و شرایط نگهداری ساده‎ای داشته و البته از موشک‎های ارزشمند سامانه اس-200 نیز ارزان‎تر هستند. موشک‎های این سامانه روسی به دلیل شرایط سوخت‎های مایع نمی‎توانند پس از شارژ شدن سوخت بیش از چند ماه در حالت آماده به شلیک باشند اما موشک سوخت جامد می‎تواند سال‎ها این شرایط را حفظ کند.

به علاوه باید به تحرک پائین سامانه اس-200 نیز اشاره کرد که بخشی از آن ناشی از ابعاد و وزن موشک و پرتابگر آن و بخشی دیگر ناشی از شرایط موشک‌های سوخت مایع و انواع سامانه‌های پشتیبان آن است. البته قدیمی بودن طراحی این سامانه و مفاهیم مطرح در طراحی سامانه‌های پدافندی در آن دوران نیز از دلایل دیگری است که به تحرک پائین این سامانه منجر شده است.

اما امروزه و خصوصاً در ایران طراحی سامانه‌ها به طوری که قابلیت تحرک بالایی داشته باشند همواره مورد توجه است.

از سوی دیگر اضافه شدن هر پرتابگر موشک‌های صیاد-2 و 3 (به عنوان محصولات بومی با تعداد تولید کافی) به سامانه اس-200 پایایی رزمی آن را در برابر حجم بالایی از حملات دشمن به میزان بسیاری افزایش می‎دهد.

همچنین با توجه به توانمندی سامانه اس-200 در کشف و ردگیری موشک‎های بالستیک، موشک صیاد-2 و خصوصاً صیاد-3 نیز در آینده می‎توانند در محدوده‎هایی با طیف‎هایی از پرتابه‎های بالستیک و شبه بالستیک درگیر شوند.

تلفیق سامانه‌های جدید با سامانه اس-200 در قالب سه مجموعه تلاش-1 و 2 و 3 صورت گرفته که به ترتیب به بردهای کوتاه، متوسط و بلند مربوط می‌شود که در واقع تلاشی برای پر کردن کمبود پوشش بردهای مختلف با موشک‌هایی مناسب بوده است. در رده برد بلند سامانه تلاش-3 به عنوان کاربر موشک صیاد-3 تا برد بیش از 200 کیلومتر را پوشش می‌دهد که آزمایش این سامانه نیز با موفقیت صورت گرفته است.

 
سامانه
موشک صیاد-3 در کنار رادار جدید حافظ مربوط به سامانه مرصاد

به نظر می‌رسد سامانه‌های تلاش به عنوان واسط بین موشک و پرتابگر با سامانه اس-200 عمل کرده و به گفته مسئولان دفاعی کار آشکارسازی و ردگیری هدف را برای موشک‌های جدید بر اساس داده‌ها یا اطلاعات رسیده از سامانه اس-200 به انجام می‌رسانند.

همچنین تصاویر منتشر شده از زیرسامانه کنترل آتش موشک‌های صیاد-2 نشان می‌دهد در این پروژه امکان درگیری همزمان با چند هدف نیز حاصل شده است که در سامانه اصلی اس-200 وجود نداشته است. طبیعتاً در سامانه تلاش-3 نیز می‌توان وجود همین قابلیت را بسیار محتمل دانست.

در زمینه موشک صیاد-3 هر چند مشخصاتی از عملکرد و اجزاء آن بیان نشده اما با نگاهی به تصاویر منتشر شده از نمایشگاه دستاوردهای وزارت دفاع می‌توان به نکاتی پیرامون این موشک اشاره کرد. صیاد-3 بر خلاف صیاد-2 که از بال‌های کشیده در امتداد بدنه استفاده می‌کند فاقد بال‌های اصلی بزرگ بوده و بال‌های کوچکی به شکل متوازی الاضلاع و با پیکربندی ضربدری در انتهای بدنه آن قرار دارند.

در پشت این بال‌ها نیز بالک‌هایی مشاهده می‌شود. طول بدنه این موشک دستکم در حدود 5.5 تا 6 متر قابل تخمین است.

 
سامانه
موشک صیاد-3

به گزارش مشرق، از مقایسه با المان‌های موجود در نمایشگاه مذکور می‌توان دریافت قطر بدنه موشک صیاد-3 برابر یا بسیار نزدیک به قطر بدنه موشک صیاد-2 و در حدود 38 تا 40 سانتیمتر است. این نکته احتمال استفاده از زیرسامانه‌های یکسان در دو موشک فوق را بیشتر می‌کند همچنان که برخی اجزاء روی بدنه دو موشک نیز یکسان است.

 
سامانه
محل برخی اجزاء موشک صیاد-2

با توجه به برخورداری موشک صیاد-2 از سامانه هدایت ترکیبی و امکان ردیابی خودکار و مستقل می‌توان وجود همین قابلیت‌ها در موشک صیاد-3 را نیز گمانه‌زنی کرد.

زیرا با نگاهی به منابع معتبر در زمینه سامانه‎های هدایت می‎توان کاربرد هدایت ترکیبی را در زمینه موشک‎های میانبرد و دوربرد یافت که شامل هدایت دستوری یا اینرسیایی برای فازهای ابتدائی و هدایت داخل موشک (TVM) بر مبنای روش‎هایی مانند ناوبری تناسبی است. یکی از این روش‎های هدایت داخل موشک، هدایت راداری فعال یا غیرفعال است که در فاز نهایی پرواز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

همانطور که پیشتر ذکر شد بر اساس مشخصات عملکردی اعلام شده از سامانه تلاش-3 که پوشش برد 200 کیلومتر را شامل می‌شود احتمالاً برد موشک صیاد-3 باید در حدود 200 کیلومتر یا کمتر باشد که رسیدن به این برد بالا تنها با اتکا به آخرین فناوری‌ها در زمینه پیشران سوخت جامد، سازه و بدنه و زیرسامانه‌هایی با وزن سبک ممکن است.

می‌توان یکی از علت‌های قرار گرفتن سامانه اس-200 در میان رویکردهای رفع نیاز به سامانه دوربرد را در رادارهای این سامانه دانست.

رادار اصلی سامانه فوق که با نام اسکوئرپیر (Square Pair) شناخته می‌شود برد نهایی 500 کیلومتر دارد که در برابر اهداف کوچک به 260 تا 300 کیلومتر می‌رسد. همچنین سامانه اس-200 از رادار P-14 آبارونا نیز به عنوان رادار جستجوی اولیه استفاده می‌کند که برد نهایی 600 کیلومتر و برد 360 کیلومتر در برابر اهداف کوچک دارد.

 
سامانه
رادار اسکوئرپیر

هر چند این رادارها یا غیرمتحرک بوده یا تحرک پائینی دارند اما در مناطقی که به طور ثابت نیاز به استقرار سامانه دوربرد وجود دارد قابلیت تحرک در اولویت اول نخواهد بود و در دفاع از خود سامانه دوربرد در برابر حملات دشمن ضعف تحرک تا حدودی توسط سامانه‌های کوتاه برد و میانبرد قابل جبران است.

 
سامانه
رادار آبارونا در ایران

به علاوه با نگاهی به بهسازی‌های صورت گرفته روی رادار P-14 در کشور سازنده یعنی روسیه که به افزایش قابلیت‌ها و کاهش محدودیت‌ها و مشکلات آن منجر شده این نتیجه می‌شود که خود سازنده نیز این رادار را برای ادامه کار در محیط عملیاتی همچنان توانمند یافته است.

در نتیجه این بهسازی‌ها در رادار فوق ضمن تجهیز به قطعات حالت جامد به جای لامپ‌های خلأ، مقاومت در برابر جمینگ‌های فعال و اخلال پالسی غیرهمزمان و بازتاب‌های ناخواسته ناشی از محیط پیرامون، توانایی پردازش داده‌ها، تبادل اطلاعات به صورت خودکار و قابلیت اطمینان و دوام سامانه افزایش یافته است. بدیهی است که این بهسازی‌ها یا کارهایی بالاتر از آن توسط متخصصان داخلی نیز روی این سامانه قابل اجرا بوده و هست.

بنا بر این با در نظر داشتن آماده به کار بودن سامانه اس-200 به عنوان یک واقعیت، بهسازی‌های سامانه‌های راداری آن و گسترش فعلی این سامانه در نواحی مختلف کشور افزوده شدن موشک‌های جدید به این سامانه راه حل مناسبی برای رفع سریعتر بخشی از نیاز به سامانه پدافند موشکی دوربرد جدید بوده است که شواهد امر نشان دهنده عملیاتی شدن نتایج این رویکرد است در حالی که دستاوردهای راه حل های دیگر هنوز عملیاتی نشده است.

همچنین خبری مبنی بر استفاده از موشک‌های جدید صیاد-2 به همراه سامانه مرصاد نیز وجود دارد. نمایش موشک صیاد-3 در کنار رادار حافظ (رادار جدید برای سامانه مرصاد) در نمایشگاه دستاوردهای وزرات دفاع نیز می‌تواند این احتمال را ایجاد کند که در آینده صیاد-3 نیز به سامانه مرصاد افزوده شود.

در این صورت سامانه مرصاد نیز با استفاده از رادار و موشک جدید توانایی درگیری با اهداف در بردهای بیشتر را خواهد داشت. البته باید منتظر شد تا در آینده صحت خبر فوق آشکار شود.

باور-373

رویکرد دومی که برای افزایش توان مجموعه پدافند هوایی کشور در بردهای بلند مد نظر قرار گرفته طراحی و ساخت سامانه پدافند هوایی موشکی باور-373 است. پس از شروع داستان اس-300 و روشن شدن مجدد بی‌تعهدی طرف روس، مسئولان داخلی از برنامه ساخت سامانه‌ای مشابه در داخل پرده برداشتند که با توصیه فرماندهی کل قوا مبنی بر اتکا به توان داخل برای رفع نیاز فوق، کلید خورده است.

تا کنون هیچ‌گونه مشخصات عملکردی راجع به این سامانه منتشر نشده اما از مصاحبه‌های انجام شده مسئولین دفاعی بر می‌آید که با مطالعه ویژگی‌های برترین سامانه‌های دنیا در این رده، اقدام به طراحی و ساخت باور-373 شده است.

در اینجا با اشاره‌ای به برخی از ویژگی‌های اس-300 علت تلاش برای در اختیار داشتن چنین سامانه‌ای با توجه به وجود اس-200 روشن تر می‌شود.

به گزارش مشرق، موشک‌های سامانه اس-300 در قیاس با اس-200 کوچکتر بوده و بردهای تا 200 کیلومتر را (در گونه S-300PMU-2) پوشش می‌دهند. اما کوچکتر بودن آنها باعث می‌شود تا حمل چندین فروند از آنها در یک پرتابگر مقدور باشد به علاوه تحرک تمامی اجزای سامانه اس-300 نیز بسیار بیشتر از اس-200 است.

همچنین بر خلاف اس-200 که از موشک سوخت مایع بهره می‌برد موشک‌های سامانه اس-300 از نوع سوخت جامد هستند که موجب می‌شود ضمن سادگی حمل و نقل و سرعت آماده شدن برای شلیک، عمر انبارداری بسیار بالاتری نیز داشته باشند.

 
سامانه
شلیک موشک دوربرد 48N6E2 از سامانه S-300PMU-2

این سامانه همچنین علاوه بر مقاومت بسیار بالا در برابر اخلال‌های الکترونیکی دشمن توان درگیری همزمان با چندین هدف را دارد که به مدد فناوری‌های جدیدتر و زیرسامانه‌های توانمندتر و تعداد زیاد موشک‌های آماده پرتاب حاصل شده است. هر آتشبار سامانه اس-200 دارای 6 پرتابگر تکی است ولی هر آتشبار اس-300 از حداقل چهار پرتابگر چهار فروندی یعنی 16 موشک بهره می‌برد.

این موشک‌ها بسیار چابک و مانورپذیر هستند و از این رو توانایی درگیری با هواپیماهای جنگنده و اهداف نسبتاً کوچک نظیر موشک‌های کروز را به راحتی دارند که چنین قابلیتی در اس-200های بهسازی نشده مطلقاً وجود ندارد. پرتابگرهای موشک در سامانه اس-300 به صورت عمودی موشک‌ها را با فشار گاز سرد به بالا پرتاب کرده و سپس پیشران خود موشک شروع به کار می‌کند.

با روش پرتاب عمودی، سرعت واکنش سامانه در برابر تهدیدات پرتعداد در سمت‌های مختلف به میزان بسیار بالایی نسبت به پرتابگرهای مایل افزایش می‌یابد.

همچنین بارگذاری مجدد موشک‌ها در اس-300 بسیار سریعتر از اس-200 صورت می‌پذیرد. از نظر قیمت هر موشک در برابر ارزش هدف نیز موشک‌های سامانه اس-200 بیشتر برای هدف قرار دادن اهداف پر ارزش مناسب است.

بنابراین وجود سامانه‌ای نظیر اس-300 در مجموعه پدافند هوایی ایران لازم است اما متخصصان داخلی اثبات کرده‌اند که نیازمند تجهیزات بیگانه نبوده و اس-300 تنها برای صرفه‌جویی در زمان مدنظر قرار گرفته. البته با توجه به وجوه مختلف بازدارندگی دفاعی در کشور زمان کافی برای توسعه نمونه بومی از چنین سامانه‌ایی فراهم شد و انشاالله در آینده نزدیک به دست رزمندگان اسلام خواهد رسید.

در طراحی این موشک ویژگی‌های برتر سامانه‌های مشابه ساخته شده در دنیا مورد مطالعه دقیق قرار گرفته و در نتیجه سامانه‌ای با امکانات متنوع از نظر مأموریتی پدید آمده است. به طور خاص در مقایسه با سامانه اس-300 مورد سفارش ایران، باور-373 توانایی درگیری با اهداف متنوعی را دارد که این به دلیل ماهیت متفاوت تهدیدات پیش روی ایران در قیاس با روسیه است.

باور-373 علاوه بر توانایی درگیری با اهداف به اصطلاح آیرودینامیک نظیر هواپیما، توانایی درگیری با موشک‌های بالستیک، کروز و همچنین موشک‌های دیگر را داشته و انهدام اهداف با سطح مقطع راداری پایین به طور ویژه در طراحی آن مورد توجه بوده است.

طراحی اجزاء مختلف این سامانه شامل رادارها و موشک در بخش‌های نظامی و دانشگاهی کشور انجام شده و علاوه بر اجرای انواع آزمایش‌های فنی روی زیرسامانه‌ها، اولین شلیک موفق سامانه باور-373 نیز به ثبت رسیده است. به گفته فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء ارتش امید می‌رود تا پیش از پایان سال 1394 این سامانه به طور کامل عملیاتی شود.

همچنین به گفته مسئولین قرار بوده تا در این سامانه از 2 یا 3 نوع موشک برای پوشش بهتر بردها و ارتفاعات مختلف در قالب لایه‌های پدافندی متعدد بهره‌برداری شود.

تا کنون تنها اجزاء مشاهده شده به طور مشخص از سامانه باور-373 شامل موشک دوربرد آن که ظاهراً با نام صیاد-4 شناخته می‌شود و رادار ردگیری هدف است. البته در رژه روز ارتش در سال 89 خودروهای پرتاب موشک و رادار رهگیری هدف که شباهت بالایی به نمونه‌های مورد استفاده در سامانه اس-300 داشتند به نمایش در آمد که پس از آن رژه اطلاعاتی تا کنون راجع به خودروهای مذکور منتشر نشده است اما به احتمال بسیار زیاد پرتابگرهای باور-373 ایرانی نیز مانند سامانه‌های روسی از نوع عمودپرتاب خواهد بود.

 
سامانه
پرتابگر مشاهده شده ایرانی در سال 89

سامانه پدافند هوایی دوربرد موشکی باور-373 همانند نمونه‌های خارجی دارای مأموریت مشابه، خصوصاً سامانه اس-300 روسی علاوه بر اتصال به انواع رادارهای هشدار زودهنگام باند UHF و VHF (مانند نبو، کاستا و گاما)، از رادارهای مختلفی در آتشبار خود بهره می‌برد.

یکی از این رادارها که در نمایشگاه اخیر دستاوردهای وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح بر روی خودروی جدید ظفر به نمایش در آمده بود نمونه رادار ردگیری اهداف با برد متوسط به بالا است که وظیفه ردگیری اهداف هوایی و موشک‌های بالستیک را دارد.

 
سامانه
رادار ردگیری هدف در سامانه باور-373

سامانه اس-300 در نسل‌های آخر خود از 3 نوع رادار آرایه فازی استفاده می‌کند؛ رادار 64N6E (و نمونه پیشرفته‌تر آن 64N6E2) با برد 300 کیلومتر و کاربرد جستجوی اولیه و مراقبت هوایی خصوصاً در برابر اهداف بالستیک، رادار 96L6 برای جستجوی اولیه اهداف در تمامی ارتفاعات با برد 300 کیلومتر و رادارهای 30N6E (و نمونه پیشرفته‌تر آن 30N6E2) برای رهگیری اهداف و هدایت موشک با برد 200 کیلومتر.

در سامانه اس-400 نیز از 3 گونه رادار آرایه فازی استفاده می‌شود؛ رادار 96L6، رادار 91N6E برای جستجوی اولیه اهداف خصوصاً اهداف بالستیک و رادار 92N6E برای رهگیری اهداف و هدایت موشک. دو رادار آخر به ترتیب گونه‌های بهسازی شده از رادارهای 64N6E و 30N6E هستند.

 
سامانه
رادار 30N6E2 در بالا و 64N6E2 در پائین

سامانه
رادار 92N6E در بالا و 91N6E در پائین

 
سامانه
رادار 96L6

به گزارش مشرق، در سامانه‌های پدافندی اس-300 و اس-400 علاوه بر پرتابگرهای موشک و رادارها، اجزاء دیگری نیز به کار می‌رود که شامل خودروهای فرماندهی، ارتباطات، حامل موشک‌های ذخیره، خودروی بارگذار موشک و ... است.

در تصاویر زیر آرایش کلی اجزاء اصلی 2 سامانه فوق به نمایش در آمده است. می‌توان انتظار داشت که بخش‌های تشکیل دهنده سامانه باور-373 نیز شباهت‌هایی به این 2 سامانه پیشرفته پدافندی روسیه داشته باشد.

 
سامانه
اجزاء اصلی سامانه S-300PMU-2

 
سامانه
اجزاء اصلی سامانه S-400

 
سامانه
خودروی واحد فرماندهی 54K6E2

رادار آرایه فازی و متحرک مشاهده شده از سامانه باور-373 که از آنتن مسطح مستطیلی بهره می‌برد قابل مقایسه با رادار 96L6 است که این رادار روسی بردی بین 5 تا 300 کیلومتر داشته و توانایی ردگیری تا 100 هدف با سرعت‌های 50 تا 2800 متر بر ثانیه را دارد.

با توجه به انواع رادارهای پیشرفته ساخته شده در کشور برای رادار ایرانی نیز کارایی مشابهی را می‌توان در نظر گرفت. این رادار قابلیت چرخش مکانیکی در صفحه افقی برای پوشش 360 درجه اطراف را داشته و جستجوی آن در راستای عمودی نیز قاعدتاً با چرخش الکترونیکی امواج به انجام می‌رسد.

با توجه به ساختار گونه‌های پیشرفته سامانه‌های اس-300 و اس-400 و البته تصاویر حاشیه‌ای منتشر شده از نمایشگاه وزارت دفاع در شهریور ماه باید انتظار معرفی سایر رادارهای سامانه باور-373 را در آینده نزدیک داشت.

صیاد-4

موشک مشاهده شده با سامانه باور-373 در نمایشگاه وزارت دفاع که به نظر می‌رسد با نام صیاد-4 شناخته می‌شود شباهت بالایی به خانواده موشک‌های 48N6E روسی دارد که در سامانه‌های اس-300 و اس-400 به کار می روند.

موشک 48N6 که به جای خانواده موشک‌های 5V55 به سامانه اس-300 افزوده شد با کمی طول و قطر تقریباً یکسان نسبت به انواع 5V55 قابلیت‌های عملیاتی بسیار بالاتری دارد. این موشک 7.5 متری که قطر آن 51.9 سانتیمتر است 1800 کیلوگرم جرم داشته و به سرعت 10 برابر سرعت صوت می‌رسد و اهداف را در ارتفاع‌های 10 متر تا 27هزار متر مورد هدف قرار می‌دهد.

 
سامانه
موشک صیاد-4 مربوط به سامانه باور-373

 
سامانه
نمایش اجزاء داخلی موشک 48N6E3

برد عملیاتی نمونه عادی آن بین 5 تا 150 کیلومتر بوده و در نمونه 48N6E2 به 195 کیلومتر می‌رسد. این موشک‌ها از یک سرجنگی 150 کیلوگرمی بهره می‌برند و با اتکاء به سامانه تغییر بردار رانش در خروجی پیشران خود، توانایی اجرای مانورهایی تا 25 برابر شتاب جاذبه (25g) را دارند.

البته موشک‌های گونه ضد بالستیک سامانه اس-300 یعنی S-300V توانایی تمرکز ترکش‌های سرجنگی خود به سمت هدف را نیز دارند که ممکن است این توانمندی در نمونه‌های جدید موشک‌های به کار رفته در سایر گونه‌های سامانه اس-300 نیز ایجاد شده باشد.

با توجه به شباهت بالای موشک صیاد-4 با خانواده موشک‌های 48N6 و با در نظر داشتن توان فناورانه کشورمان در عرصه سوخت جامد و سامانه‌های هدایت، کنترل و ناوبری که در موشک‌های صیاد-2 و خانواده موشک‌های طائر-2 نمود داشته به نظر می‌رسد از نظر عملکرد، موشک ایرانی با نمونه‌های روسی کاملاً قابل مقایسه باشد همانطور که موشک‌های طائر-2 با گونه همرده روسی خود یعنی 9M317 در سامانه Buk-M2E کاملاً برابر و در مواردی برتر است.

با توجه به گسترش تهدیدات دورایستای هوایی در فضای نبردهای امروز نیاز به افزایش برد درگیری سامانه‌های پدافند هوایی موشکی بیشتر شده است. امروزه بمب‌های سبک و کوچک هواپرتاب به بردهای بیش از 110 کیلومتر رسیده و موشک‌های کروز هواپرتاب متعددی با بردهای بیش از 300 کیلومتر و قابلیت رهایی از هواپیماهای جنگنده توسعه یافته‌اند.

بنا بر این سامانه‌های جدید بایستی توانمندی مؤثر درگیری با اهداف کوچک در بردهای بالا و مهمتر از آن توانایی انهدام هواپیماهای حامل آنها را در برد چند صد کیلومتری پیش از رهایی تسلیحات دورایستا داشته باشند.

با گسترش سامانه‌های پدافند هوایی موشکی با این رده از شعاع درگیری، خود به خود پیوستگی بالایی در پوشش آسمان کشور پدید آمده و درصد تهدیدآمیز بودن موقعیت‌های مختلف برای دشمن بسیار افزایش می‌یابد.

در تصاویر مثالی زیر، میزان پوشش پدافند هوایی موشکی روی ایران بر اساس عملکرد تعدادی از 2 سامانه S-300PMU-1 با برد درگیری 150 کیلومتر و S-400 با برد درگیری 400 کیلومتر با فرض استقرار سامانه‌ها در فواصل نزدیک مرزها نمایش داده شده است.

 
سامانه
پوشش با سامانه S-300PMU-1

 
سامانه
پوشش با سامانه S-400

همانطور که مشاهده می‌شود با بهره‌برداری از سامانه‌های دوربرد با تعداد کمی سامانه فضای بیشتری تحت پوشش قرار می‌گیرد.

به گزارش مشرق، می‌توان گمانه‌زنی کرد با توجه به اهداف طراحی سامانه باور-373 و با الگوبرداری از سامانه‌های پیشرفته دنیا این سامانه‌ایرانی از نظر برد موشک، عملکردی بین S-300PMU-2 (با برد درگیری 200 کیلومتر) وS-400  داشته باشد. این در حالی است که برای پوشش نواحی نمایش داده شده در تصاویر فوق با سامانه‌های میانبردی مانند مرصاد و سوم خرداد نیاز به تعداد بسیار بالایی از آنها وجود دارد.

تنوع موشکی

نگاهی به روند جنگ‌های اخیر نشان دهنده افزایش حجم حملات هوایی به صورت کاملاً هماهنگ و شبکه محور است که طبیعتاً در نبردهای آینده نیز پیگیری خواهد شد. این رویکرد نیز با افزایش توان درگیری با چندین هدف توسط سامانه‌ها قابل مقابله است که باید در باور-373 نیز وجود داشته باشد.

وجه دیگری که در نبردهای مدرن امروزی کاملاً مرسوم شده استفاده از آرایه متنوعی از ابزارهای مختلف در حمله همزمان به طرف مقابل است که عمدتاً شامل انواع موشک‌های کروز ضد اهداف زمینی و ضد رادار، بمب های هواپرتاب، انواع پهپادهای کوچک و بزرگ شناسایی و رزمی و هواپیماهای بمب افکن و جنگنده از انواع پنهانکار راداری و در برخی موارد سلاح‌های بالستیک و شبه بالستیک می‌شود.

 
سامانه

از این رو سامانه‌های جدید بایستی توانایی رهگیری و درگیری با طیف متنوعی از اهداف در فواصل و ارتفاعات مختلف با شرایط پروازی مربوطه را داشته باشند.

در زمینه ردگیری و رهگیری، رادارهای آرایه فازی این امکان را فراهم می آورند که تعداد زیادی از اهداف به طور همزمان شناسایی، ردگیری و رهگیری شود. برای درگیری مؤثر نیز در سامانه‌های جدید روسی مانند اس-350 از 3 گونه و در اس-400 از 4 گونه موشک استفاده می‌شود که در بردهای مختلف شامل کمتر از 50 تا کمتر از 400 کیلومتر عمل می‌کنند و البته 2 گونه از این موشک‌ها بین 2 سامانه فوق مشترک است.

این موشک‌ها از سطح بالاتری از قابلیت مانور و دقت در اصابت برخوردار هستند که در کنار استفاده از پیشران سوخت جامد پیشرفته و زیرسامانه‌هایی با فناوری‌های جدید، موشک‌هایی با وزن و حجم کمتر نسبت به نسل‌های قبلی حاصل شده‌اند. تمامی انواع موشک‌ها در سامانه‌های اس-300، اس-350 و اس-400 به صورت عمودی از پرتابگرهای استوانه ای پرتاب می‌شوند.

 
سامانه
برخی از موشک‌های مورد استفاده در سامانه‌های اس-300 و اس-400

 
سامانه
موشک‌های میانبرد 9M96E و 9M96E2

 
سامانه
استقرار موشک‌های خانواده 9M96 در کنار موشک‌های دوربرد در اس-400

همانطور که پیشتر اشاره شد قرار است در سامانه باور-373 نیز از چند نوع موشک استفاده شود. هر چند برد نهایی عملکرد این سامانه پیشرفته اعلام نشده اما با توجه به مقایسه آن با سامانه S-300PMU-2 در اطلاعات ارائه شده به مسئولان در نمایشگاه دستاوردهای وزارت دفاع که در تصاویر منتشره از این نمایشگاه مشهود است و نیز در نظر داشتن این نکته که موشک صیاد-3 احتمالاً بردی نزدیک به 200 کیلومتر دارد باید برای دوربردترین موشک سامانه جدید ایرانی یعنی موشک صیاد-4 برد بالاتری در نظر گرفت.

 
سامانه
موشک‌های صیاد-3 و 4 در نمایشگاه دستاوردهای وزارت دفاع

همچنین برای عملکرد بهتر سامانه در برابر اهداف کوچک نیز می‌توان انتظار به کارگیری موشک‌هایی با برد متوسط را در باور-373 داشت که احتمالاً جدی‌ترین تفاوت آنها با جدیدترین موشک‌های میانبرد کشور یعنی صیاد-2 و خانواده موشک‌های طائر-2 قابلیت شلیک آنها به صورت عمودی باید باشد.

توانمندی‌هایی نظیر شبکه شدن با سایر تجهیزات پدافند هوایی و تحرک بالای تمام اجزاء سامانه نیز از دیگر مواردی است که در توانمندی‌های جدیدترین ابزار دفاعی سازمان پدافند هوایی ایران به چشم می‌خورد. در مجموع از گفته‌های مسئولان دفاعی و اطلاعات منتشر شده تا کنون پیرامون سامانه پدافند هوایی موشکی راهبردی باور-373 می‌توان دریافت که رویکردهای نبرد مدرن کاملاً در طراحی این سامانه لحاظ گردیده است.

ارتقاء سامانه سوم خرداد

سامانه سوم خرداد به عنوان یکی از جدیدترین دستاوردهای دفاعی کشور در زمینه ادوات پدافند هوایی موشکی در رده میانبرد شناخته می‌شود که با برخورداری از رادارهای آرایه فازی فعال روی خودروهای پرتابگر و با استفاده از موشک‌های بهره‌مند سوخت جامد پیشرفته توانایی درگیری با اهداف در برد 50 کیلومتر و ارتفاع حدود 23 (یا 25) کیلومتر را دارد.

یکی از مهمترین قابلیت‌های این سامانه توانایی درگیری همزمان با 4 هدف و هدایت تا 2 فروند موشک به سمت هر هدف و در مجموع هدایت همزمان 8 موشک است. از این نظر می‌توان سوم خرداد را معادل 66% از توان سامانه S-300PMU-1 دانست که در آینده نیز این توان قابل ارتقاء خواهد بود.

 
سامانه
پرتابگر موشک سامانه سوم خرداد مجهز به رادار آرایه فازی

به گزارش مشرق، در سامانه سوم خرداد با الگوبرداری از سامانه پیشرفته میانبرد روسی Buk-M2E روی خودروهای پرتابگر موشک، رادارهای مربوط به رهگیری اهداف و هدایت موشک نیز نصب شده است که ضمن افزایش پایداری سامانه در برابر تغییرات شرایط صحنه نبرد، افزایش قابلیت مقابله با جنگ الکترونیک و حملات دشمن، به استقلال بیشتر واحدهای پرتابگر از سامانه‌های رادارهای کشف و ردگیری و فرماندهی آتشبار موشکی نیز منجر می‌شود.

رادار مورد استفاده در پرتابگرهای موشک سامانه سوم خرداد از نوع آرایه فازی فعال بوده و از کنار هم قرار گرفتن 1700 المان تشکیل شده است. موقعیت استقرار این نوع از رادارها به دلیل ماهیت عملکردشان به سختی توسط سامانه‌های دشمن قابل مشخص شدن به طور دقیق است و از این بابت نیز به افزایش بقاپذیری رزمی سامانه سوم خرداد در برابر حملات دشمن می‌انجامد.

در جریان بازدید مقام معظم رهبری و فرماندهی کل قوا از نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه در اردیبهشت ماه سال جاری اعلام شد قرار است در آینده سامانه سوم خرداد با تجهیز به موشک‌هایی با برد 100 و 200 کیلومتر به سامانه‌ای دوربرد تبدیل شود.

با توجه به توانمندی سامانه فعلی در زمینه رادار، کنترل آتش، درگیری همزمان با چند هدف و تحرک بالا توانمندی بالقوه خوبی برای ایجاد یک سامانه دوربرد بر اساس آن وجود دارد. بنا بر این با بهره‌گیری از 2 موشک با بردهای بیشتر سامانه توسعه یافته بر اساس سوم خرداد عملاً قابلیت ایجاد 3 لایه دفاعی را در بردهای 50، 100 و 200 کیلومتر خواهد داشت.

 
سامانه
نمایش آرایش اجزاء اصلی سامانه سوم خرداد (واحد فرماندهی، رادار کشف هدف و پرتابگرها)

در رویکرد استفاده از سامانه سوم خرداد به عنوان پایه‌ای برای تولید یک سامانه دوربرد نیز مزیت‌هایی نظیر استفاده از سامانه اس-200 برای این منظور قابل تصور است زیرا در سوم خرداد نیز تمامی اجزاء سامانه شامل رادار، کنترل آتش، مخابرات و ارتباطات اجزاء سامانه با هم و با شبکه پدافند هوایی، زیرسامانه‌های پردازش، قابلیت‌های جنگ الکترونیک و سایر اجزاء کامل شده‌اند.

بنا بر این افزودن موشک‌هایی با برد بالاتر به این سامانه راه حل نسبتاً سریعی برای رسیدن به یک سامانه دوربرد است. خصوصاً توانمندی درگیری همزمان با چندین هدف نیز از ابتدا در این سامانه وجود داشته و در گام بعدی تنها به افزایش آن اقدام خواهد شد.

متخصصان کشورمان بر اساس راهبردهای دفاعی کشور همواره در تلاش برای تأمین نیازهای نیروهای مسلح با اتکاء به توان داخلی هستند و برنامه‌های دستیابی به سامانه‌های پدافند هوایی موشکی دوربرد نیز در این راستا و در پاسخ به قرار گرفتن پدافند هوایی در اولویت اول از نگاه فرماندهی کل قوا تعریف شده است.

به نظر می‌رسد بهسازی سامانه اس-200 و تجهیز به موشک دوربرد جدید به عنوان سریعترین راه حل و توسعه باور-373 به عنوان یک پروژه بزرگ اساسی‌ترین راه حل رفع نیاز فوق بوده است.

با عملیاتی شدن این سامانه امید دشمن برای زدن ضربات مؤثر از طریق قدرت هوایی بسیار کمرنگ خواهد شد همچنان که در مدت یک سالی که از رونمایی موشک صیاد-2 می‌گذرد به اذعان کارشناسان و رسانه‌های خارجی با وجود این موشک کار برای مهاجمین بسیار سخت شده است و در آینده نیز بسیار سخت‌تر خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 149
  • در انتظار بررسی: 35
  • غیر قابل انتشار: 30
  • ۲۳:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۶
    بازم چرت گویی های یک سایت مزدور!
  • ۲۳:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۶
    28 34
    یعنی میگی ما تو زمینه پدافند هوایی از روسیه جلوتریم ?
  • محمد ۲۳:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۶
    43 9
    واقعا در زمینه پدافند هوایی خیلی خوب پیشرفت کردیم اما مهم تر از این دستاورد خبر به ثمر نشستن طرح موشک 4 مرحله ای قائم تو این هفته بود قطر موتور موشک در مرحله اول 3.5 متر!!!! تصور کنید این موشک چقدر بزرگه!!!! دم تمام تلاش گران صنایع نظامی گرم
  • ۲۳:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۶
    13 31
    چرت ترین نظری که خوندم همین نظر غیر علمی غیر فنی و کاملا عقده گشایانه شما بود
  • محمد ۲۳:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۶
    47 10
    مزدور تویی بدبخت کوری تصاویر موشک هست اون چشاتو باز کن
  • محمد ۲۳:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۶
    21 7
    در سطح خوبی هستیم اما روسا چندین گام در زمینه پدافند هوایی از بقیه رقبا جلوترن.
  • ۲۳:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۶
    34 3
    از گزارش خوبتون ممنونم.ایران و ایرانی سربلند باشد
  • محمد ۲۳:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۶
    40 10
    مزدور تویی که به توانایی ایران شک داری
  • ۲۳:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۶
    22 3
    خیلی خوب و علمی بود تا حالا همچین مقاله ای در مورد موشک های ایرانی ندیده بودم
  • دکتر فرهادی ۲۳:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۶
    3 6
    جای دوربین های چند طیفی و فراطیفی ماورا دید و فوق دوربرد با بردهای بالای 100 کیلومتر دزر تجهیزات پدافندی و هوایی ایران واقعا خالیه یک حسگر مولتی رول با تصویربرداری فراطیفی می تونه به راحتی پرنده های رادارگریز رو که از نظر راداری از برد کوتاه به بالا دیده نمیشن رو شناسایی کنه سنجنده‌های فراطیفی با بهره‌گیری از بخش بزرگی از طیف الکترومغناطیسی به اشیاء می‌نگرند. برخی شیءها در طیف الکترومغتاطیسی دارای نشانه‌های ویژه و یگانه‌ای هستند. این نشانه‌های ویژه که به عنوان «امضاهای طیفی» معروفند به بازشناسی مواد در تصویرهای اسکن‌شده از مواد کمک می‌کنند حالا شما حساب کنید این امضاها در حال حرکت باشند!...
  • ناصر ۲۳:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۶
    7 28
    S-300 فناوری 20 سال پیش روسیه هست کجا گفته از روسیه جلو تریم!! روسیه الآن داره S-1000 می سازه با توانایی زدن سفینه های فضایی مدار لئو
  • خاتون ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    4 5
    یکی دلایل کند شدن پیشرفت روسیه و حتی چین در سیستم های موشکی دوربرد و رسیدن کشورهایی به آنها این هست که اونها هم مثل امریکایها به سمت لیزر البته بیشتر زیر زمینی و نامحسوس حرکت کردن اینکه روسیه دیگر حتی بازسازی و نوآوری نیروی هوایی و پدافندی خودش رو هم کنار گذاشت بی دلیل نبوده حتما فهمیده داره هزینه بیخود می کنه
  • ۰۰:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    6 11
    صیاد3 چقدر شبیه موشکهای پاتریوت آمریکاست.
  • shahoo ۰۰:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    31 9
    توچرت میگی ناشناس خائن وطن فروش جاسوس اجنبی
  • ۰۰:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    9 8
    آخه اس 200 چيه که ما روش مانور ميديم خودش يه موشک بالستيک يا حامل سفينه فضايي ميماند بايد بريم به سمت اس300به بعد بعدم موشک پدافند بايد سبک و کوچيک و برد بلند داشته باشه قدرت دنبال کردن و تغيير جهت هاي مختلف رو داشته باشه سرعتشم خيلي زياد باشه اينايي که ما ميسازيم شبيه موشک هاي زمين به زمين مي ماند
  • ۰۰:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    2 13
    بازم عصبانیت یک ادم کاسه لیس
  • ۰۰:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    12 3
    اشکالی داره...........چرا ما فکر می کنیم اگر روسیه و امریکا به چیزی رسیدن دیگه هیچ کس نمی تونه به اون چیز برسه
  • ۰۰:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    9 7
    تو مزدور آمریکایی آشغال...
  • ۰۰:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 6
    مزدور از کجا؟!؟ از ایران؟؟ نکنه کشور رو اشتباهی زدی!!!!!
  • امید ۰۰:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    7 5
    کاری ندارم این مقاله چقدرش درسته ولی توی منافق نمی خواد زیادی بزنی...
  • ۰۰:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    7 18
    ببینم بعنوان لانچر موشک چند تا بشکه 220 لیتری را بهم جوش دادندتا سر مردم را شیره بمالند بگن ما اس 300 ( باور ) ساختیم؟
  • ۰۰:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    1 2
    چرا وقتی اس 200 را اینقدر تغییر دادند چرا سوختش را هم جامد نمی کنند؟
  • scorpion ۰۰:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    8 2
    ابله مزدور تویی و اربابان رسانه ای تو که شبانه روز برای بجون انداختن این مردم به هر حیله کثیفی متوسل میشن
  • حسين ۰۰:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    12 3
    اميدوارم وقتى كه موقعش رسيد و دشمن بخصوص اسراييل و آمريكا غلطى كردند اين موشكها نفسشون را ببره و هواپيماهاشون مثل پاره هاى آهن منهدم و نابود بشه. واقعا لحظه زيبايى خواهد بود.
  • ۰۰:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    7 3
    دم مشرق گرم چشم حسودا کور
  • حقیقت ۰۱:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    5 4
    یه اس200 چقد میتونه گنده بشه یعنی اگه اس200مال امریکا بود همین مشرق میگفت نمیتونه ایرباس 741 هم بزنه حاظرم قسم بخورم اما واقعا کار محقق های کشورمون باعث افتخاره و خسته نباشید میگم به همشون من خودم رشتم الکترونیکه و میدونم چه کار بزریگی کردن دوستا میخوام بدونید که ساده ترین مدار الکترونیکی روسی حالتو به هم میزنه فقط خودشون میفهمن چه........کردن چه برسه به سیستم های پدافندیشون بخدا کپی زدن RQ خیلی راحت تره (البته بدون سنسورهاش) از کپی زدن اس300یا حتی اس200 روسیه البته به نظر بنده
  • پدرام ۰۱:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    3 0
    کامل و جامع مرسی مشرق
  • ۰۱:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 0
    قابل توجه اقای ترکان حتما این قرمه سبزی هستش :دی
  • ۰۱:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 0
    فکر کنم فقط سر تیتر مطلب رو خوندی
  • ۰۲:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    2 0
    مزدور تویی که آب تو آسیاب دشمن میریزی
  • مجتبی ۰۳:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    2 0
    یعنی تو به قدرت روسیه تو زمینه پدافند هوایی اعتقاد داری !؟ بازم خوبه
  • علیرضا اهواز ۰۷:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    10 0
    نمیدونم بعضی مزدورا واقعا کور هستن یا خودشونو زدن به کوری که زدن هرمس رادارگریز و ریزنقش توی اون ارتفاع رو نمی بینن و با خودشون نمیگن چه راداری و چه موشکی تونسته اینو بزنه ؟! نمی بینن که آرکیو170 به راحتی هک و نشونده شد و از خدشون نمیپرسن با چه سامنه اپتیکی اونو تونستیم ببینیم که حتی روسیه و چین هم نتونستن و با چه سامانه ای اونو نشوندیم که دیگران نتونستن ؟! خدایا اینا چی تو مغزشون میگذره ؟!!!
  • ۰۸:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    5 1
    دلمون برای یه رزمایش بزرگ پدافندی با همکاری مشترک ارتش و سپاه تنگ شده! فعلا که برای دومین سال پیاپی رزمایشهای موشکی سپاه تعطیلی شده!! رزمایشهای پیامبر اعظم رو عرض میکنم که اخرین بار تابستان سال 91 برگزار شد!!!!
  • ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    4 2
    شک داری؟ فکر میکنی روسیه کیه؟ میدونستی روسیه به خاطر شرایطی که تو جهان داره همه چیز خودش رو تو جهان رو کرده ولی ما به خاطر مصالحمون نمیتونیم این کار را انجام بدیم
  • عباس مطهری نیا زنجان ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    9 2
    همین میزان که محصولات نظامی تولید ایران موجبات ترس و بازدارندگی کشورهای ابرقدرت جهان را فراهم کرده است نشان از توانمندی و قابلیت این محصولات دارد. از همه مهمتر تولید متخصصان داخلی و از موجبات فخر و غرور ملی است. هر آنچه که موجب تقویت و صلابت نیروهای مسلح می شود خواسته ی تک تک ایرانیان است. یادمان نرفته که نداشتن سلاح مناسب چه بلایی به سر ایران در برابر انگلستان و روسیه آورد و موجب تجزیه و جدا شدن بخش وسیعی از مناطق ایران گردید. درود بر فرمانده کل قوا ، درود بر متخصصین و مهندسین بخشهای مختلف صنایع نظامی. مرگ بر منافقین و وطن فروشان خائن.
  • ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    3 2
    باز هم یک مشت بچه شروع کردن نظرات بیمعنی دادن بگن ما هم هستیم واقعا متاسفم.
  • ۰۸:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    8 0
    کسی که حب وطن نداره و نمیتونه پیشرفتهای مملکت خودش رو ببینه مطمئنا فردی هست خود فروخته و بی هویت! لطفا هویت خودت رو پیدا کن بعد راجع به مسایل ملی نظر بده ببم جان
  • siroos ۰۸:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    1 0
    بسيار ممنونم بازم كسايي كه چشم ديدن رشد كشور عزيزمون را ندارند فحش دادند ! كجا گفته كه ما از روسيه جلو تريم ! سيستم هاي روسي از امريكايي جلوترند و در دنيا رقيب ندراند
  • ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    1 0
    اگر دوست نداری نیا این سایت
  • بهزاد ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    5 0
    خونی که در رگ ماست/هدیه به رهبر ماست دست مریزاد به عزیزان تلاشگر در سپاه و ارتش .
  • جعفر ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 1
    تو چرت میگی که فقط scroll موس رو با سرعت هرچه تمامتر کشید اومد پایین که نظر پرتتو بگی.
  • ۱۰:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    1 1
    خدا بیشترش کنه ولی تا زمانی که این سیستم و سایر محصولات به صورت شفاف و واقعی در جلو دوربین رونمائی و تست نشه مثل سایر کشورها من به هیچ یک از اینها باور ندارم
  • علیا ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    4 0
    حتما از کشورهایی مثل روسیه و آمریکا عقب تر هستیم. روسیه خودش اس400 رو فعال کرده و اس500 هم تقریبا مراحل طراحی رو میگذرونه. به هرحال اونها تجربه ی سالها ساخت چنین سامانه هایی رو دارند. ما توی زمینه هایی پیشرفت های وق العاده ای داشتیم اما ساخت چنین سامانه هایی فقط موشک و رادار نیست. خیلی سامانه های دیه ای هم هست که ما به هر حال شاید توی یک دو سامانه ی مورد نیاز هنوز هم نیازهامون رو رفع نکردیم و این هم طبیعیه مهم اینه که ما قدم در این راه بزرگ گذاشتیم و به سرعت جلو میریم. پس حتما قسمتی از آینده ی این تکنولوژی رو ما تعیین خواهیم کرد.
  • علیا ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 0
    خب موشک های صیاد جایزین موشک های اصلی این سامانه شده که صیاد ها هم سوخت جامد هستند
  • مرتضی ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 0
    الحسود و لایسود...
  • علیا ۱۰:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 0
    البته جای این رزمایش رو رزمایش های تخصصی تر گرفته که البته فقط رسانه ای نمیشند. یادمه رزمایش پیامبر اعظم 1 وقتی انجام شد که تهدیدات آمریکا برای حمله به ایران خیلی خیلی جدی شده بود و حتی آرایش نظامی در مرزها از طرف آمریکا انجام شده بود. اما خب الان چنین تهدیداتی به پایین ترین سطح ممکن رسیده و برای ضای عمومی جامعه هم شاید بهتر باشه که اخباری از این دست کمتر انتشار پیدا کنه. و گرنه چنین رزمایشی به دستور آقا انجام میشه و دولت نمیتونه دخالتی داشته باشه. البته این فقط یه احتمال هست.
  • علیا ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    2 1
    آره به خدا. وقتی ایجاد یک ارتش مقتدر رو بعضی ها جزو افتخارات و خدمات رضا شاه ملعون میدونند حرصم میگیره. ارتشی که یه نصفه روز هم دوام نیاورد و حتی رشادت بزگانی مثل دو برادر شهید غلامعلی بایندر و شهید یدالله بایندر هم نتونست جلوی روس ها و انگلیسی ها رو بگیره. به افتخار این دو شهید که نام بلند آوازشون روی ناو های جمهوری اسلامی ایران یادآور رشادتشون هست صلوات.
  • آقای سه نقطه ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    2 0
    به به چه افراد با شخصیتی....!!! لذت بردم از خوندن این نظرات گهربار. دایره لغاتم گسترده تر شد. بدبخت، کاسه لیس، آشغال، ابله
  • سوسان ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    1 0
    مگه جنس موشهای آمریکائی و روسی از همین بشکه نیست نکنه از مریخ آلیاژ میارند قارقارک بسازند
  • امیر احمد اکبری اسبق از تبریز ۱۰:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 0
    آقای ترکان حقیقت رو گفتن کدامین محصول رو با افتخار صادر میکنی نام ببر
  • محمد ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 1
    " در رزمایش مدافعان آسمان ولایت-4 با انهدام پهپادی در ارتفاع حدود 18280 متری " !!!!! کدوم پهپاد ایران تو ارتفاع 54000 پایی پرواز میکنه ؟
  • ۱۱:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 0
    این نظر بیخود رو ثبت می کنی اونوقت نظرات دلسوزانه ما رو سانسور می کنی
  • سلمان ۱۱:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    1 0
    بیشترین تغییرات اس 200 در لانچر پرتاب و رادار و هست و نه خود موشک
  • ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 0
    الله اکبر به این جوانان متعهد
  • ناشناس ۱۱:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 0
    آتیش گرفنی نه!!! حالا بسوز
  • علیرضا اهواز ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    3 0
    همونی که از ناو آبراهام لینکلن فیلمبرداری کرد و کسی هم متوجهش نشد :)
  • ۱۲:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 0
    ما آر كيو 170 نشانديم ولي روسا ....؟؟؟؟
  • ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 0
    سامانه تور-ام-1 روسی تونست بزنه هرمس رو
  • ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 0
    شاید اشتباه تایپی بوده شایدم پهپادهای هدف که موتور راکتی دارند فکر کنم MQM-134 بود که چندتایی از قبل انقلاب مونده تو ایران
  • فرزان فر ۱۲:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 0
    تیزی آن در چشم دشمنانمان
  • بنده خدا ۱۳:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 0
    خارج از جو که اکسیژن برای سوختن رقیق میشه برای ادامه مسیر به احتراق داخلی نیاز داره
  • بنده خدا ۱۳:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    1 0
    بزرگ نمایی و پنهان کاری اصل معمول در تمام ارتش ها بوده و هست
  • ۱۴:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 1
    الکی میگه
  • علی ۱۵:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    2 0
    با سلام به عنوان یک کارشناس بسیار لذت بردم از گزارش جامع و کاملتان این گزارش بسیار خوب بود باتوجه به اینکه از هیچ کس اسمی برده نشده بود ولی نشان از اوج پختگی و آشنایی نویسنده از مسایل نظامی بود تشکر و قدردانی از این گزارش خوب تان چو ایران نباشد تن من مباد
  • ناشناس 23:29 ۱۵:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    2 0
    هرکسی که جواب نداشته باشد ، چرت میگوید شما هم که الحمدلله جواب نداشتید . در نتیجه شما چرت گفتید .......
  • جواد ۱۶:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    1 0
    مشرق جان تو به حرف این اجنبی ها گوش نده کارت واقعن که عالیه من هر وقت به مشرق سر میزنم اول صفحه دفاعی رو باز می کنم دمت گرم
  • مرتضیsk ۱۶:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    2 0
    یادش بخیر دوران سربازی نگهبان یه سایتی بودیم تلاش همین عزیزان بی ادعا میدیدیم که چه زحمتی واسه ارتقاء و تست S-200 می کردن . به یه سری از این تخریب چیا بگم تلاش متخصصان جـَوون ایرانی نیازی به تاییدِ عالی جنابان یا اجنبی ها نداره ! انشالله به امید پیشرفت های بالاتر
  • دوست دار شما ۱۶:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 0
    مشرق جان تو به حرف این اجنبی ها گوش نده کارت واقعن که عالیه من هر وقت به مشرق سر میزنم اول صفحه دفاعی رو باز می کنم دمت گرم
  • حسین ۱۷:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 0
    s400ارتفاع موشک دوربردش 185 کیلومتره مشرق تصحیح کن
  • ۱۷:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 0
    چه دروغهایی میگید شما هنوز پولهاتون رو از روسبه نگرفتید اونوقت ادعا میکنید!
  • ۱۷:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 0
    از نویسنده مقاله ومشرق بسیارسپاسگزارم وخواهشی دارم لطفا درمورد تکنولوژی پرتاب عمودی موشکها وتفاوت ومزایای آن بر پرتابگرهای افقی معمول هم مقاله ای بنویسید امیدوارم که با توجه به مزایای روش عمودی، کارشناسان ماهم به تکنولوژی آن دست یافته و آنرا در نیروهای زمینی ودریایی پیاده نمایند. به امبد سربلندی ایران عزیز اسلامی.
  • ۱۹:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    1 1
    اگه سامانه باور،جنگنده شفق وقاهر313عملیاتی بشن میتونیم شاهدجهش درهوافضاباشیم
  • ۲۰:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 0
    س400 چهار مدل موشک داره حسین خان برد 42 برد 120 برد 250 برد 395 کیلومتر
  • ۲۰:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 0
    زرشک!
  • ۲۰:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 0
    چرا انقدر با مشرق لج هستی؟ بابا اینهمه ایرادات اس200 رو گفته دیگه بعدش هم بهسازی ها رو گفته و در آخر هم که با گفتن اینکه موشک های جدید ساختن براش، داره میگه اس200 از یه حدی به قول شما گنده تر نمیشه! مشرق لطفا این رو منتشر کن
  • ۲۱:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    1 1
    برادران افغانی بجای نظر منفی دادن در مورد قدرت بزرگی مثل ایران به فکر کشور اشغال شده و عقب مانده خودشون باشن.
  • ۲۱:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 0
    شاید طرف عشق شهادته به خاطر همین اسم نبرده خخخخخخ
  • ۲۱:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    0 0
    کی گفته تور ام 1 بوده ؟! گفتند با موشک کوتاه برد زدنش. که علاوه بر تور ام1 ،موشک های شهاب ثاقب سامانه حرز نهم و سامانه یازهرا و همچنین موشکهای سامانه راپیر و موشکهای میثاق 1 و 2 را هم شامل میشه.
  • ناشناس ۲۱:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    1 0
    مشرق منظورت اینه که اس سیصدی وجود ندارد وهمش سرکاری بوده؟
  • مهدی ۲۲:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۷
    1 0
    دوست عزیز باز هم میگم بی اطلاع نظر ندین این چیزی که شما میگی بیشتر طنز اندازه مطابق استانداردهای جهانی هست..
  • ۰۰:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۸
    0 0
    چرت یعنی اینکه هر چیزی رو بخواهی، بگی بعدش بگی که آزادی بیان نیست!!!!!!
  • حمید ۰۴:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۸
    0 0
    آمریکابه هرکشوری حمله کنه اول تولیدانرژی وارتباطات اون کشورومیزنه وقتی سوخت نباشه تانک یاسامانه های پدافندی چطورمیتونن ادامه فعالیت بدن
  • ۰۹:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۸
    1 1
    تو بسوز ما بخندیم :)
  • ۰۹:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۸
    1 1
    من دقیقا نفهمیدم با کی بودی اما بهت منفی دادم بخندیم
  • ۰۹:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۸
    0 4
    آره همش ماکت و اسباب بازیه بی خیال
  • ذاکر ۱۰:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۸
    2 2
    سلام میگم ایران از زمان کورش بزرگ تا الان همیشه به داشتن انسانهایی میهن پرست مشهور بوده بعد این ادمای خائن جدی چطوری با خودشون کنار میاند بخدا سخته به کشور بزرگی مث ایران خیانت کنی .حالا ناشناس ببین جدی بابت این ظلمی که به کشورت میکنی جدی چیزی هم گیرت میاد چطوری بعدا جواب ملت ایران رو میدی .ایران زمان کورش و افشار زند و صفویه عزمتند بوده زمان قاجار لعنی و پهلوی احمق هم اونقد ذلیل شد که سرزمینشو ازش گرفتند حالا دوباره کوری؟؟؟نمیخوای عزتشو ببینی خاک برسرت کنند چطوری میخوای خودت اونقد ذلیل ببینی که الت دست دیگرانی.و دارن ثروت و سرزمینتو به دلخواه خودشون تقسیم میکنند مث قاجار و پهلوی .حالا دیدی خیانت به ایران بزرگ چقدر سخته و باید چقد حقیر باشی تا بتونی این کار رو بکنی.
  • علی ۱۶:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۸
    2 1
    دوست گرامی منظور از اسم نبردن این بود این گزارش توسط نویسنده منتشر شده و نشان از اوج اشنایی ایشان با مسایل نظامی و موشکی هستش در رزمایش آسمان ولایت 4 در ارتفاع بسیار نزدیکی از زمین پهپاد شکار شد این واسه سازنده آن جای سوال داشت چگونه امکان دارد ؟ چون اس 200 موشک دور بردی هست در ارتفاع پایین شکار نمیکند من فقط به دوستانی که توهین میکنند یک حرف بگم اگر دشمنان ما این قدرت را داشتند تا الان ما را موشک باران میکردند پس بدانید به برکت این انقلاب و رشادت های جوانان با ساخت موشک بازدارندگی خوبی ایجاد شده است اسراییل که پیشرفته ترین سلاح ها را دارد امریکا هم همچنین توان مقابله با ما را ندارد چون ما هم جواب داریم زدن یک ناو امریکا که 7000 نیرو دارد با یک موشک پس این نوید را بدم هیچگاه این کشور حتی فکر حمه به کشورمان را نمی کنند
  • ۱۹:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۸
    0 1
    شهاب ثاقب و حرز نهم و یازهرا همش یکی هست پسرم
  • ۱۹:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۸
    0 0
    برای تولید انرژی منابع کوچک و کامپکت هستن که برای هر سامانه حیاتی تولید نیرو میکنن ارتباطات هم که کلا به صورت لاین آو سایت یا تروپواسکتری شده و توسط دشمن قابل ردیابی نیست که بخاد بزنه
  • ۱۹:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۸
    1 0
    به ماهواره ها و موشک های فضایی و پهپادها هم میگفتین ماکته!
  • سیدرضا ۰۴:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۹
    1 1
    هرچند ارتباطی به پست نداره اما برای مظلومیت کساییکه حسینی عمل کردن و زینبی دوران ۸سال دفاع مقدس،ما چه کردیم که من از همه روسیاهترم برای فراموش کردن آرمان اون عاشوراییانه قرن بیستم،سر پل صراط جلوی اونا و جدم حسین(ع) اتل متل يه بابا دلير و زار و بيمار اتل متل يه مادر يه مادرفداكار اتل متل بچه‌ها كه اونارو دوست دارن آخه غير اون دوتا هيچ كسي رو ندارن مامان بابا رو مي‌خواد بابا عاشق اونه به غير بعضي وقتا باباچه مهربونه وقتي كه از درد سر دست مي‌زاره رو گيجگاش اون باباي مهربون فحش مي‌ده به بچه‌هاش همون وقتي كه هرچي جلوش باشه مي‌شكنه همون وقتي كه هركي پيشش باشه مي‌زنه غير خدا و مادر هيچ‌كسي رو نداره اون وقتي كه باباجون موجي مي‌شه دوباره دويدم و دويدم سر كوچه رسيدم بند دلم پاره شد از اون چيزي كه ديدم بابام ميون كوچه افتاده بود رو زمين مامان هوار مي‌زد شوهرمو بگيرين مامان با شيون و داد مي‌زد توي صورتش قسم مي‌داد بابارو به فاطمه ، به جدش به جدمون سدرضا زشته ميون كوچه بچه داره مي‌بينه تو رو به جون بچه بابا رو كردن دوره بچه‌هاي محله بابا يه هو دويد و زد تو ديوار با كله هي تند و تند سرش رو بابا مي‌زد تو ديوار قسم مي‌داد حاجي رو حاجي گوشي رو بردار نعره‌هاي بابا جون پيچيد يه هو تو گوشم الو الو كربلا جواب بده به گوشم مامان دويد و از پشت گرفت سر بابا رو بابا با گريه مي‌گفت كشتند بچه‌هارو بعد مامانو هلش داد خودش خوابيد رو زمين گفت كه مواظب باشين خمپاره زد، بخوابين الو الو كربلا پس نخودا چي شدن؟ كمك مي‌خوايم به جدم بچه‌ها قيچي شدن تو سينه و سرش زد هي سرشو تكون داد رو به تماشاچيا چشاشو بست و جون داد بعضي تماشا كردن بعضي فقط خنديدن اونايي كه از بابام فقط امروزو ديدن سوي بابا دويدم بالا سرش رسيدم از درد غربت اون هي به خودم پيچيدم غریبی سدرضا غنيمت نبرده شرافت و خون دل نشونه‌هاي مرده اي اونايي كه امروز دارين بهش مي‌خندين براي ناموس داد ریشخند دستمزد میدین ؟ امروزشو نبينين بابام يه قهرمونه يه‌روز به هم مي‌رسيم بازي داره زمونه موج بابام كليده قفل در بهشته درو كنه هر كسي هر چيزي رو كه كشته يه روز پشيمون مي‌شين كه ديگه خيلي ديره گريه‌هاي مادرم يقه تونو مي‌گيره بالا رفتيم ماسته پايين اومديم دوغه قصه ما امشب راست تر از هر راسته
  • ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۹
    0 0
    چندین فیلم از شلیک و اصابت به هدف موشک صیاد-2 رو نشون دادن مطمئن باش برای صیاد-3 و 4 هم نشون میدن انشاالله
  • ۰۹:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۹
    0 0
    در جواب به "بنده خدا" موتورهای راکتی، سوخت و اکسیژن مورد نیاز رو در خودشون حمل میکنند و به همین دلیل میتونن خارج از جو هم پرواز کنن و داخل جو هم از هوای اون استفاده نکرده و از هوایی که خودشون حمل می کنن استفاده می کنن
  • ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۹
    0 0
    چیزی که ناشناس 00:20 رو به اشتباه انداخته، بوسترهای موشک اس-200 هست بله اس-200 موشک به روزی نیست و برای همین ایران دستکم در 2 رده برد مختلف صیاد-2 و 3 رو ساخته برای باور373 هم که تو همین مقاله گفته شده چند نوع موشک در دست ساخت هست فعلا با توجه به مشکل پدافند در برد بلند، اول موشک برد بلند که صیاد-4 باشه رو ساختن ضمن اینکه برای بردهای کوتاه تا متوسط موشک صیاد-2 و 3 هم با باور373 قطعا قابل استفاده خواهد بود وقتی که با اس-200!!! قابل استفاده هست
  • ۰۹:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۹
    1 1
    کجاش علمی بود؟ تقریبا همش ژورنالیستی بود...
  • ۰۹:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۹
    0 0
    قطر 3.5 و ارتفاع 20 متر!!! اونهم تازه برای مرحله اولش...
  • نيكتا ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۹
    1 0
    خدا قوت دلاوران
  • مجدی ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۹
    0 0
    اونها ادعاهای زیادی میکنن و تبلیغات گسترده ای از تجهیزاتشون می کنن که اینم سودهای زیادی در زمینه اقتصادی و سیاسی براشون داره ولی وقتی پای عمل وسط باشه و جنگی پیش بیاد میبینی خیلی ضعیفترند نمونش اسرائیل با گنبد آهنینش بود که به راحتی با موشکهای ایرانی در هم شکست.
  • ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۹
    0 0
    نظر شما كاملا درسته "جنگ سايبرنتيك". البته سربازان دلاور ايران عزيزمان تهديدات را به چند لايه تقسيم كرده و متناسب با ارزش راهبردي (استراتژيكي) و راه‌كنشي (تاكتيكي) آنها، از آنها حفاظت مي‌كنند. به كرات در اين مورد اطلاع رساني شده. وقتي بمب‌افكن‌ها اصلا توان ورود نداشته باشند، اساساً تهديد حياتي نخواهد بود. پدافند ايران واقعا شاهكاره.
  • ۱۴:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۹
    0 0
    فطروس با اون بال هاي پهنش فکر کنم بتونه به اون ارتفاع بره
  • ۱۵:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۹
    0 0
    ضمن عرض خسته نباشی من یه سوال داشتم این پرتاب کنندهای که از روی ماشین شلیک می کنند یکبار مصرف هستند و یا قابیلت جایگزینی دارند ؟ ممنون
  • ۱۵:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۹
    0 0
    ضمن عرض خسته نباشی من یه سوال داشتم این پرتاب کنندهای که از روی ماشین شلیک می کنند یکبار مصرف هستند و یا قابیلت جایگزینی دارند ؟ ممنون
  • ۱۶:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۹
    0 0
    با توجه به اینکه از این پرتابگرها موشک با فشار گاز سرد پرتاب میشه، پرتابگرها چندبار مصرف هستند و بعد از شلیک از روی پرتابگر برداشته شده و به کارخونه فرستاده میشن تعداد زیادی تیوب دارای موشک هم در کنار هر آتشبار با جرثقیل مخصوص هست که بعد از خالی شدن هر 4 تیوب هر کدوم از پرتابگرها، اونها رو با سرعت خوبی جایگزین میکنه با تیوب های پر.
  • ۱۶:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۹
    1 0
    داغونمون کردی سید رضا با این شعر؛ اللهم شف کل مریض خدا صبر بالا به جانبازان عزیز ما بده، مخصوصا اونهایی که تو بیمارستان ساسان، سالهاست از جلوی کولر نمیتونن تکون بخورن به خاطر عوارض پوستی عوامل شیمیایی... وای به ساعتهایی که برق قطع میشه...وای
  • ۱۶:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۹
    1 0
    نوشته دیگه توی متن : "با روش پرتاب عمودی، سرعت واکنش سامانه در برابر تهدیدات پرتعداد در سمت‌های مختلف به میزان بسیار بالایی نسبت به پرتابگرهای مایل افزایش می‌یابد." یه سامانه گاز سرد موشک رو به بالا پرتاب می کنه و بعد از رسیدن به ارتفاع حدود 10-20 متری موتور موشک روشن میشه و سامانه کنترل و هدایت موشک رو به سمت هدف جهت میده فایده اش اینه که اگه از 360 درجه همزمان تهدیداتی بیاد، از هر پرتابگر میشه با همه زوایای سمتی درگیر شد و مثل پرتابرگهای مایل لازم نیست بچرخه به سمت هدف تا موشکش رو شلیک کنه ضمنا پرتابگرهای عمودی خیلی به درد ناوهای نیروی دریایی میخوره که فضای کمی روی عرشه دارن برای چرخش پرتابگرهای مایل
  • ۱۶:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۹
    0 1
    گیریم پولمون رو از روسیه نگرفته باشیم، به این ترتیب دانشمندان ما علمشون هم متوقف میشه؟ یا صنعتگران ما آچارشون میشکنه؟ خیلی حرف چرت و بی ربطی زدی ناشناس 17:10
  • ۱۶:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۹
    1 1
    نصر من الله و فتح قریب و بشر الصابرین انشاالله به زودی با نمایش تصاویر شلیک و مشخصات عملیاتی این سامانه ها دل مردم شاد بشه
  • ياور ۱۷:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۹
    0 1
    بازم سوختن ... دشمان ايران!
  • ياور ۱۷:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۹
    5 0
    مشرق عزيز. مقاله فوق يك گردآوري بسيار مناسب از اطلاعات و ديگر مقالاتي بود كه در همين پايگاه خبري - تحليلي به طبع رسيده بود. الحق كه شايسته يك خسته نباشيد و خداقوت هستيد. رهسپاريم با ولايت - تا شهادت
  • ۱۷:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۲۹
    1 1
    تولید انبوه یک نوع هواپیمای رزمی واقعا همه شبهات رو نسبت به پیشرفت های ما در عرصه هوانوردی برطرف می کنه اما در زمینه موشکی الان هم محرزه که ما خیلی پیشرفت کردیم به یاری خدا
  • ۱۰:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۱
    0 0
    شخصیتت رو نشون دادی
  • حمید ۰۸:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۸
    2 1
    مزدو توی احمق هستی که چرندیات دشمنان ایران رو چشم بسته قبول میکنی ولی پیشرفت وطن خودت رو نه.خاک بر سرت.
  • ۰۹:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۸
    1 1
    دست مریزاد خداقوت دلاوران
  • ۰۲:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۹/۱۱
    2 1
    خدا حسن طهرانی مقدم رو رحمت کنه. کاش همه ی ما انقدر خوب بودیم!
  • شناس ۲۰:۴۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۸
    3 0
    اینجا انقدر ناشناس داریم که نمیدونم کدوم ناشناس بود که گفت rq-170 رو ایرانیا نشوندن ولی میخوام بهش بگم احمق بیشعور انقدر ماهواره و بی بی سی فارسی دیدی که عقل و منطق از سرت کوچ کرده رفته تو مدار داره می رقصه ولی زیاد خوش نباش یه روزی با همین باور-373 میزننت ولی برای Rq-170 باید بگم اگه ایران نشوندش پس حتما فرشته های اسمون نشوندنش دیدن یه چیزی داره الکی دور میزنه بازیشون گرفت نشوندنش نه؟فکر کنم تو از همونایی باشی که تو 88 مردمو لخت میکردی و میگفتی نه غزه نه لبنان،انقدر مختو کار گرفتن که دیگه به کشورتم اعتقاد نداری ،rq-170 روچندتا بچه بسیجی نشوندن که جانشونو برای کشورشون و پروردگارشون کف دستشون گذاشتن و برعکس تو هیچ قدرتی رو بالا تر ایمان به خدا نمیدونن و میدونن که تا وقتی امام زمان داره به این کشور نگاه میکنه هیچ قدرتی نمیتونه به زانو درش بیاره، تا زمانی برسه که پرچم انقلابی رو که با خونشون رنگ کردن به صاحب اصلیش یعنی اقام امام زمان تحویل بدن.پس به جای چرتو پرت گفتن برو دو صفحه قران بخون تا بلکه ذهن مسمومت پاک شه.
  • xycmblja ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۸
    0 0
    20
  • sadegh ۱۲:۳۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۶
    2 0
    سلام دوستان. به نظر من در هشت سال جنگ که کشور حمله شده و مردم با هجومشون به جبهه ها نذاشتن ایران عزیزمون بشه مثه افغانستان و عراق امروزی ، هنوزم مردم ما با راهپیمایی ها شون مثل روزه قدس و 22 بهمن نشون دادن که اگر جنگی بخواد بشه مثل گذشته نمیذاریم کسی دستش به خاک و ناموسمون برسه و علاوه بر این با پیشرفت های که ایران داشته و سرعت پیشرفت از ابر قدرت ها بیشتر نباشه کمتر نیس کسی جرات نمیکنه به ایران حمله کنه .
  • مرتض ۱۴:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۲
    1 1
    دمت گرم
  • سام ۲۰:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۴
    1 1
    کاش اینقدر قوی باشیم که همه به کشورمون احترام بزارن . به امید روزای بهتر برای تک تک مردم ایران
  • ارتشبد ۰۱:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۶
    2 1
    مشرق اطلاعات نظامی خیلی خوبی روسایتت میزاری ، من اکثرا بخوام درمورد تازه ترین دستاوردهای نظامی کشور چیزی بخونم یک راست میام به سایت شما ، و دوستان خواننده مطالبتون هم بحث ها و اطلاعات جالبی ارائه میکنن ، البته بجز اونایی که همش دعوا میکنن و بدوبیراه میگن ، ولی یک نکته مهم رو میخوام بگم ، اونم اینه که این وسط و دربین اطلاعاتی که شما روسایتتون میزارین و در بین بحث ها و کل کل هایی که دوستان درمورد اطلاعات فنی میکنن ، مبادا ، چیزی گفته بشه که نباید گفته بشه ، مبادا دوستان موقع کل کل و بحث بخصوص با مخالفین سرسختشون و همون ناشناس ها ، خدای نکرده احساساتی بشن و جهت اثبات حرف و نظرشون ، خدای نکرده مطالبی رو عنوان کنن که نباید بگن ، شاید بعضی از دوستان در سازمان ها و ارگان هایی کار میکنن که به اطلاعات طبقه بندی شده و حساس دسترسی داشته باشن و یا شاید از منابع موثق اطلاعاتی دراختیار داشته باشن ، و شور جوانی و احساسات و عطش در به اثبات رسوندن حقانیت و درستی حرف ها ، مبادا که خدای ناکرده موجب فراموش شدن حفاظت گفتار بشه ، چه بسا اونهایی که میان و همه دستاوردهای کشور رو انکار میکنن ، عمدا برای تهییج احساسات و براه انداختن کل کل و ترغیب غیرمستقیم افراد در ارائه اطلاعات ، این حرف ها و این انکارها رو میکنن ، مبادا نتایج سالها زحمات عزیزان متخصص ، خدای ناکرده با جمله ای برملا شده و فرصت طلبان از اب گل آلودی که درست کرده اند ماهی خود را بگیرند ، از شما نویسنده محترم مطالب نظامی سایت مشرق نیوز و از تمامی دوستان مطلع و آگاه ، به عنوان یک برادر کوچکتر خواهش میکنم که به شدت مراقب اطلاعات ارائه شده در کلام خود باشید . به امید روزی که ایران عزیزمان پیشرفته ترین و مقتدر ترین و کامل ترین نیروی نظامی دنیا رو در اختیار داشته باشه
  • علی ۰۹:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۶
    2 1
    ما توان موشکی بالایی داریم ان شاله دشمنان این مملکت ازبین میرن
  • رضا ۱۸:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۳
    1 1
    زنده باد ایران و ایرانی منم کشورمون رو کوچیک میدونستم ولی الان میدونم الان خیلی بالاتر از اون چیزی هستیم که فکر می کردم یکیش اینه که اقا تا دستور بدن ما همه میریزیم به خیابونا ولی اوباما با کنگره ابش تو یه جوب نمیره زززززززززززززززززززززززززززززززنده باد ایرررررررررررررررررررررررراااااااااااااااااااانننننننننننننننننن اسلامی
  • آنتی اسرائیل ۱۶:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۶
    0 0
    حضور خانم ها در چنین سایت هایی باید تشویق کرد.
  • ابی ۰۳:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۳
    2 1
    عششششششق است وطنم.عشق است صاحب الزمان.عشق است امام رضا....گییییرم ک ایران ضعیف!!!!پس چرا حمله نمیکنن؟خودشون میدونن پ خبره.ایران سالاره
  • ۰۲:۱۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۴
    1 0
    مثل همیشه یه مقاله ی توپ وعالی از مشرق
  • مهران ۲۲:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۹
    0 1
    اگر.خدا.بخواهد.با.ایلات.متهده.به.توافق.برسیم.این.موشکهای.روسی.باید.در.انبارها.خاک.بخورد.و.سالها.در.انبارها.دپو.شود.و.اندازه.یک.ریالی.دیگر.ارزشی.ندارد
  • ۱۹:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۳۱
    2 0
    حاجی ایول خیلی عالی بود.دست بچه های وزارت دفاع و سپاه درد نکنه ولی هنوز مونده تا به حدی ک میخوایم برسیم ولی خیلی نمونده ب امید خدا تا چن سال آینده جلوی روسیه رو هم میزنیم
  • ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۸
    1 0
    بسوز
  • مسعود ۰۳:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۷/۲۷
    2 0
    من خودم از بچه های پدافند هوایی ارتش هستم...ما دست کمی از روسیه نداریم اینم قبول داریم اونا از ما جلوترن ولی ما هم دستمون به دهنمون میرسه یعنی حرف واسه گفتن داریم ...دوست دارین باور کنین یه سر به وزارت دفاع بزننین
  • حسین ۲۳:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۲
    1 0
    لابد کرکسای غربی بیان اسمون ایران جولان بدن شما شاد میشی!!! دیدن اونروز رو بگور خواهی برد باخودت وبزودی عکس اونو خواهی دید با دل سیاهت
  • رضا ۱۷:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۲
    2 0
    منم یه پدافنیم وخدمه موشک این مطالب درست بودن واگر باور کنید میفهمید ما چقدر قدرت مندیم اگه نبودیم مطمءن باشید به کشور ما حمله میشد
  • امیر ۱۲:۱۸ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
    1 0
    به قول یکی از استادا دل ایرانی برای ایران نتپد هرگز نتپد
  • صولت کرد ۲۰:۴۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۸
    1 0
    نوشتن این مقاله خود هنر است چه رسد به ساخت موشکها عزیزان کمی همدیگر را مراعات نماید .
  • ۱۶:۵۷ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۲
    2 1
    من تا چندروز پیش نمیدونستم رادار چیه!تااینکه یه بازدید رفتیم و از نزدیک دیدم... خون شهدا را پایمال نمیکنیم تاکور شود هر آن کس که نتواند دید!
  • احمد ۲۳:۵۴ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۷
    2 1
    هرکس یک چیزی میگه مطمین باشیه ایران خیلی فراتر از باور را دارد من خودم جایی کار میکنم که به دلایل امنیتی از گفتنش معذورم فقط با اطمینان بگم خیلی پیشرفته ترش را داریم که خودم دیدم
  • amir ۱۸:۵۱ - ۱۳۹۴/۱۲/۱۵
    3 0
    ما ملتی هستیم که با عشق ترسیم کرده اقتدارو این عظم پولادین میان دنیا زبون زد کرده ما رو ایران از ازل تا ابد ابرقدرت منطقه است و خواهند ماند این در همه ی زمینه ها است و روزی میرسه که ابرقدرت جهانی هم بشیم
  • امین ۱۰:۲۷ - ۱۳۹۴/۱۲/۲۲
    0 3
    این باور نمیدونم صیادو ویه سری کاغذ مقواهای بی ارزش که ارزش نگهداریم ندارن نمیشه پدافند حالاخداکنه روسیه یاچین یه سری ات اشغالهای دهه نود بهمون بدن اگه به قول خودتون باور هست چرااین همه منت روسیه رومیکشید
  • علیرضا ۱۸:۱۴ - ۱۳۹۴/۱۲/۲۴
    2 0
    واقعا به انها دستمریزاد می گویم
  • ۲۰:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۰
    4 0
    انگار انتظار نداشتی اینگونه منطقی ، علمی ، دقیق و موشکافانه و مسائل پدافندی پرداخته بشه آتش گرفتی ؟ عصبانیت دشمنانمان باعث خوشحالی ماست
  • ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۱
    2 0
    نمیدونم ، فقط میدونم ک باید یکی از این موشکارو بزنیم تو سر عربستان تا دیگه برای ایرانیا غلو نکنه
  • ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۱
    2 1
    شاید عقب تر باشیم ولی همین که میتونیم سامانه موشکی داشته باشیم و از تو کشورمون چندین کیلو متر اونور تر رو بزنیم باعث شده امریکایی ها نتونن غلط اضافی بکنن
  • ۲۲:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۸
    1 0
    افتخار میکنم یک ایرانی هستم و انشاءالله در همه عرصه ها میزنیم جلو
  • ۲۲:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۸
    1 0
    افتخار میکنم یک ایرانی هستم و انشاءالله در همه عرصه ها میزنیم جلو
  • بهروز ۱۳:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۱
    1 1
    معلومه جنس خوب مصرف کردی که انقدر هپروتی ناشناس به قول نظام دوو برره : عجب گرد نخودی وزدی
  • ناظر ۰۵:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۲
    2 0
    همش بحث سر جنگه. یکی پیدا نشد از صلح بگه
  • ۱۳:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۳
    2 1
    چیزی که مشخصه اگه مطمن بودن میتونن ایرانو نابود کنن تا حالا اقدام کرده بودن، یکی دوتام نیستن، پس نشون میده که یخبرایی هست. ایران بدون هیچ امکاناتی 8 سال دفاع کرد الان که دیگه شرایط خیلی فرق کرده. درود بر غیرت و شرف شهدا و جانبازان، درود و رحمت بی پایان خدا بر مردان دلیر ایران زمین، درود بر سربازان امام زمان، قدرتتان روز افزون باد، نام و یادتان جاودانه
  • ۲۲:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۶
    1 2
    باید سامانه های پدافند را در جای جای مرزهای گسترده ایران مستقر کرد تا قبل از ورود متجاوزان به حریم کشور آنها را هدف قرار داد باید جنگ پدافند خارج از مرز ها انجام بگیرد.و این موضوع را در نظر گرفت اگر یک زمان حجم انبوه موشک از طرف دشمن در کنار هواپیما وارد عملیات بشن چه تفکری در کار است یا توان مقابله هست.
  • محسن IR ۰۲:۴۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۵
    2 0
    پاینده باد ایران زمین
  • مهدی IR ۰۰:۲۴ - ۱۳۹۹/۱۱/۱۹
    0 0
    دوستانی که میگن ما نمی تونیم یه نگاه به اعداد در سامانه های باور ۳۷۳ و اس ۳۰۰ بندازن از برد رادارها تا تعداد موشک ها و قابلیت درگیری با اهداف به طور کلی مشخصات این دوتا سامانه رو با هم مقایسه کنن اونوقت میفهمن که این حرف کاملا درسته و باور۳۷۳ حتی از اس ۳۰۰ هم جلوتره ما می توانیم

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس