
به گزارش مشرق، واحد مرکزي خبر به نقل از خبرگزاري فرانسه از قاهره نوشت: بان کي مون دبير کل سازمان ملل متحد هشدار داد جنگ کنوني در ليبي و انقلابهاي مردمي اخير در مصر و تونس هشداري است به رژيمهاي خودکامه جهان عرب که به روي مخالفان خود شليک مي کنند. دبير کل سازمان ملل متحد ضمن انتقاد شديد از پادشاه بحرين خشونتهاي اخير برضد مخالفان و معترضان را در يمن و سوريه به شدت محکوم کرد.
بان کي مون که در اغاز سفر خود به مصر و تونس سخن مي گفت تاکيد کرد وظيفه کشورهاي ديگر هم اين است که چنين رفتار سرکوبگرانه اي را برضد غير نظاميان محکوم کنند. وي خاطر نشان کرد بديهي است که نسيم تغيير در منطقه وزيدن گرفته است.
در حالي که همه افکار عمومي جهان تحولات منطقه را به دقت دنبال مي کنند وظيفه جامعه بين المللي اين است که به ملتهاي اين منطقه که خواسته هاي خود را در زمينه ازادي و دموکراسي فرياد مي زنند، کمک کند تا رژيمهاي مستبد اين کشورها صداي ملتهاي خود را به خوبي بشوند. بان کي مون افزود رهبران بحرين، يمن و سوريه جنبشهاي اعتراض اميز تونس، مصر و ليبي را مشاهده کردند و ديدند که اقدامات سرکوبگرانه رژيم معمر قذافي برضد مخالفان منجر به موافقت شوراي امنيت سازمان ملل متحد با عمليات نيروهاي ائتلاف در اين کشور شد.
بان کي مون ادامه داد ما در عصر جهاني شدن و ارتباطات زندگي مي کنيم بنابراين رهبران کشورهاي خودکامه جهان عرب بايد به مطالبات ملتهاي خود و خواسته هاي جامعه جهاني گوش فرا دهند. دبير کل سازمان ملل متحد ادامه داد من بدون استثنا با همه رهبران منطقه گفتگو کرده و به اصرار از انها خواسته ام که براي ايجاد اصلاحات شجاعانه مطابق با اراده ملتهاي خود به ويژه در زمينه ازادي بيان و حقوق بشر، تدابير مناسبي اتخاذ کنند. بنا به اعلام شاهدان، نيروهاي امنيتي و پليس سوريه در روزهاي گذشته به ويژه روز يکشنبه به روي معترضان در شهر درعا در جنوب دمشق اتش گشوده، يک نفر را کشته و چند نفر ديگر را زخمي کردند.
مقامات دمشق تير اندازي نيروهاي امنيتي و کشته شدن يک تظاهر کننده را در اين حوادث تکذيب کرده اند. هفته گذشته دبيرکل سازمان ملل متحد بر ضرورت ايجاد اصلاحات واقعي در سوريه تاکيد کرد و گفت سرکوب راه حل مشکل نيست. در صنعا، پايتخت يمن، نيز بيش از پنجاه تظاهر کننده در خشونتها و درگيريهاي روز جمعه کشته شدند. دبير کل سازمان ملل متحد روز يکشنبه ضمن محکوم کردن اين خشونتها، تاکيد کرد استعفاي دولت يمن بنا به تصميم علي عبدالله صالح، رئيس جمهور اين کشور، تاثيري در بهبود اوضاع نخواهد داشت. دبير کل سازمان ملل متحد هفته گذشته در تماسي تلفني با حمد بن عيسي ال خليفه پادشاه بحرين تاکيد کرد از توسل بي رويه به زور توسط نيروهاي امنيتي و پليس بحرين برضد غير نظاميان به شدت نگران شده است.
وي هشدار داد که اين گونه اقدامات نقض حقوق بين المللي محسوب مي شود. دبير کل سازمان ملل متحد همچنين قطعنامه هزار و نهصد و هفتادو سه شوراي امنيت اين سازمان را که درباره مداخله نظامي در ليبي به تصويب رسيده است، رويدادي تاريخي توصيف کرد.
وي افزود اين قطعنامه نشان دهنده اراده جامعه جهاني براي عمل به مسئوليتهاي خود در حفاظت از جان غير نظاميان در برابر خشونت رژيمهاي حاکم است. دبير کل سازمان ملل متحد تاکيد کرد رهبران کشورهاي جهان وظيفه دارند نظم را در کشورهاي خود برقرار کنند اما در انجام اين مسئوليت بايد تا جايي که ممکن است خويشتن دار و محتاط باشند و حقوق بشر را نيز به طور کامل رعايت کنند. دبير کل سازمان ملل متحد سفر دوره اي خود را با ديدار و گفتگو با مقامات ارتش و دولت مصر درباره حوادثي که از زمان سقوط رژيم حسني مبارک در يازدهم فوريه در اين کشور روي داده است، اغاز مي کند.
وي در سفر به تونس نيز که نقطه اغاز انقلابهاي مردمي در جهان عرب به شمار مي رود، با مقامات اين کشور ديدار و گفتگو خواهد کرد. مردم مصر روز شنبه در همه پرسي درباره قانون اساسي کشورشان شرکت کردند. اين اولين انتخاباتي است که پس از سقوط رژيم حسني مبارک، رئيس جمهور پيشين مصر، و در دوره دولت انتقالي اين کشور برگزار شد.
نتايج اين همه پرسي مشخص خواهد کرد که ايا مردم مصر با دوره انتقالي سريع و ايجاد تغييرات محدود در قانون اساسي موافق هستند يا اينکه خواستار ان هستند که يک قانون اساسي جديد در کشورشان تدوين و تصويب شود