به گزارش گروه بين الملل مشرق به نقل از روزنامه القدس العربي، بستهاي که ملک "عبدالله بن عبدالعزيز" بعد از سه ماه غيبت از کشور براي کمک به ملت خود تعيين کرده و بر اساس تحليل عدهاي از تحليلگران به عنوان خريد هواداري ملت و کنترل غضب آنها و ممانعت از انتقال ويروس انقلابهاي مردمي به عربستان آن را آماده کرده است، نميتواند مانع از بروز انقلاب در عربستان سعودي شود.
بر اساس گزارش القدس العربي، حکومت سعودي گرچه از نظر منابع اقتصادي غنيتر از تونس و مصر است اما در نطقهاي واقع است که ثبات ندارد و نقشه ژئوسياسي آن همواره با تغيير و تحول همراه بوده است.
روزنامه گاردين انگليس نيز در گزارشي با اشاره به وضعيت عربستان مينويسد که تعدادي از روشنفکران و دانشمندان عربستان، در نامهاي به خاندان حاکم، خواستهاند که از کشورهاي ليبي و مصر و تونس درس بگيرند.
امضاکنندگان اين نامه، خواستار شنيده شدن صداي گرسنگان و افرد حاشيهاي و محرومان در عربستان هستند.
به عقيده تحليلگران، البته مقامات سعودي درس اشتباهي از اين حوادث گرفتهاند، چرا که انگيزههايي که منجر به انقلاب در کشورهاي فوق شده، گرچه با انگيزههاي اقتصادي همراه بود اما در اصل بر پايه رسيدن به کرامت و آزادي و تغيير سياسي بوده است.
بر اساس اين گزارش، شاه عربستان که در سال 2005 ميلادي، بر اساس وعدههاي تغيير و اصلاح روي کار آمد، احساسات مردم اين کشور و مظالم آنها را در قبال فساد سياسي و عدم آزادي بيان و ممانعت از آزاديهاي مختلف درک نکرده است به همين علت هم کمکهاي اقتصادي که وي در اين زمينه ارائه ميکند از فقدان اين ديدگاه درست حکايت دارد و نگراني خاندان حاکم در اين کشور را از انقلابهاي منطقهاي که عربستان هم ايمن از آنها نيست، نشان ميدهد.
به نوشته القدس العربي، تحليلگران بر اين عقيده هستند که زمينه زيادي براي مخالفان قدرتمند نظام حاکم عربستان براي تکرار انقلابهاي تونس و مصر در اين کشور وجود دارد؛ احساسات ضددولتي در ميان سعوديها از دههها پيش موج ميزند.
اين گزارش البته با اشاره به اينکه دو رويکرد انقلابي در ميان مردم منطقه وجود دارد که رويکرد اول مانند تونس و مصر و ليبي خواهان برچيدن کل نظام شده و رويکرد دوم مانند اردن و مراکش خواستار ايجاد تغييرات اساسي در قالب نطام کنوني هستند، مدعي است که روند تغييرات در عربستان سعودي بر اساس رويکرد دوم است و جدايي کامل ميان مردم و خاندان حاکم عربستان ايجاد نشده است.
روزنامه گاردين در سرمقاله خود آورده است که رژيمهاي موروثي و غيرموروثي عربي، ضربهاي را دريافت کرده که پيش از آن سابقه نداشته است، البته اموال سعودي ميتواند فرصت حيات جديد را به آنها بدهد اما اين نشان از حالت ضعفي در ميان آنها دارد زيرا رژيم مبارک نيز تنها چند روز يا چند هفته بعد از اعلام بالا بردن دستمزدهاي کارمندان از قدرت خلع شد.
اين روزنامه ميافزايد که تمايل شديد عربستان بر ابقاي مبارک به علت تمايل براي ابقاي خود بود چرا که نظامهاي موروثي شکلي و ماهيتي، به اين ترتيب ضربه شديد خورد و زمين لرزههاي عربي، عربستان را در حاشيه امني از تغييرات قرار نداده است.
اين روزنامه به نگراني سعودي از وضعيت همسايه کوچک خود بحرين اشاره کرده و مينويسد که اين کشور در حل بحران مذکور ناتوان است و نميتواند مشکل اين کشور کوچک را حل کند. از سوي ديگر سقوط رژيم آل خليفه در بحرين، لحظه وحشتناکي براي عربستان است و علاوه بر اين، اگر آنها با دخالت عربستان روي کار بمانند، اين سناريو براي رياض بدتر خواهد بود.
همين موضوع در زمينه يمن نيز صادق است؛ به اين ترتيب که هر گونه تغيير در يمن به عنوان کابوسي براي عربستان است که از بخش جنوبي اين کشور وارد ميشود.
بر اساس اعلام اين روزنامه فرامنطقهاي به رغم ادعاي برخي تحليلگران در مورد اينکه احتمال خطر در عربستان سعودي نسبت به ديگر کشورها کمتر است اما امکان انفجار در اين کشور، بيشتر از کشورهاي ديگر است و تمام اينها باعث ميشود که اين کشور مجبور شود چيزهايي بيشتر از هديه به شهروندان خود بدهد.
بر اساس اين گزارش تا زماني که نظامهاي عربي سياستهاي اصلاحي ريشهاي را نپذيرند، از اوضاعي که در کشورهاي ديگر نيز حاکم شده است، در رنج خواهند بود.
"فواز جرجيس" تحليلگر مدرسه اقتصادي لندن در زمينه احتمال فروپاشي عربستان مقالهاي در روزنامه اينديپندنت نوشته و در آن تصريح کرده که احتمال فروپاشي عربستان ضعيف است اما اگر اين اتفاق روي دهد، جهان تغيير ميکند و زلزلهاي در آن ايجاد ميشود.